Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το “Φυσικό Ίαμα ΛΥΣΙΣ”, ΔΕΝ προλαμβάνει, ούτε θεραπεύει τον κορονωϊόΥΓΕΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ SCAMS

Όχι, το “Φυσικό Ίαμα ΛΥΣΙΣ”, ΔΕΝ προλαμβάνει, ούτε θεραπεύει τον κορονωϊό

15 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σκευάσματα χρησιμοποιούνται και ως πρόληψη και ως φυσική ίαση όλων των ιώσεων και του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Με βάση τόσο το ιστορικό της υπό εξέταση εταιρίας όσο και της πλήρους έλλειψης στοιχείων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από σχετικές επιστημονικές μελέτες και κλινικές δοκιμές, καταλήγουμε στο ότι οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης "φυσικού ιάματος" κατά όλων των ιώσεων και του κορωνοϊού αποτελούν ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση.

Ο “Ροδήκηπος των Φιλοσόφων” πουλάει συμπληρώματα διατροφής υποσχόμενος πρόληψη και θεραπεία διάφορων ασθενειών. Σε δημοσίευση της σελίδας όπου διαφημίζονται αυτά τα σκευάσματα συναντούμε τον ισχυρισμό πως “χρησιμοποιούνται και ως πρόληψη και για την φυσική ίαση όλων των ιώσεων και του κορωνοιού“.

Η παραπάνω ανάρτηση από το προφίλ της Μαρίνας Τόντη (ιδιοκτήτριας της εταιρείας) μας οδηγεί στο ηλεκτρονικό κατάστημα του “Ροδόκηπου των Φιλοσόφων”, όπου διαπιστώνουμε πως υπάρχει προϊόν το οποίο διαφημίζεται ως ίαμα κατά όλων των ιώσεων και πωλείται έναντι 24 ευρώ.

Το ίδιο κατάστημα πωλεί ακόμη μια θεραπεία για τον κορωνοϊό, έναντι 119,50 ευρώ.

Πρόκειται για δυνητικά επικίνδυνα ψευδοεπιστημονικά σκευάσματα

Για να θεωρηθεί ένα σκεύασμα ως αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας, θα πρέπει να περάσει μια σειρά ενδελεχών δοκιμών και κλινικών μελετών. Κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει για το προϊόν που πουλάει η κυρία Τόντη.

Γνωστοποίηση συμπληρώματος, δεν σημαίνει πως ο ΕΟΦ το έχει εξετάσει για φάρμακο. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ.

Με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού και την προώθηση από επιτήδειους σκευασμάτων που υπόσχονται θωράκιση ή ίαση από τον κορωνοϊό, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει προβεί σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτή, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες προστασίας από τους αρμόδιους φορείς (Ε.Ο.Δ.Υ. και Υπουργείο Υγείας) και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για σκευάσματα που υπόσχονται ίαση από τον κορωνοϊό.

Τα προϊόντα για τα οποία οι υποψήφιοι υπεύθυνοι κυκλοφορίας επιθυμούν να φέρουν ισχυρισμούς υγείας (δηλαδή προορίζονται για πρόληψη, αγωγή, θεραπεία ανθρώπινης νόσου) αποτελούν φαρμακευτικά προϊόντα και αδειοδοτούνται από τον ΕΟΦ με τη διαδικασία έγκρισης φαρμακευτικού προϊόντος και όχι απλή γνωστοποίηση συμπληρώματος διατροφής.

Για προϊόντα τα οποία προβάλλονται ως φαρμακευτικά, για τα οποία δηλαδή γίνονται ισχυρισμοί περί επίδρασης στην υγεία, και δεν έχουν την ανάλογη άδεια του ΕΟΦ, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία των φαρμάκων.

Επιπλέον, ο Αριθμός Γνωστοποίησης στην CPNP Europa, αφορά αποκλειστικά προϊόντα κοσμητικής και όχι φαρμακευτικά.

Με απλά λόγια, η κυρία Τόντη εξαπατά τους πολίτες υποσχόμενη “πρόληψη και ίαση για τον κορωνοϊό”, επικαλούμενη γνωστοποίηση στον ΕΟΦ και γνωστοποίηση στην CPNP, που αμφότερες αφορούν συμπληρώματα/προϊόντα κοσμητικής, και όχι φάρμακα.

Υπενθυμίζουμε πως ύστερα από παλιότερα δημοσιεύματά μας σχετικά με την κυρία Μαρίνα Τόντη και την επιχείρηση της που εμπορεύεται μαντζούνια κατά σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον, το AIDS, κτλ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 26/4/2018 αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην εταιρεία «Ο Ροδόκηπος των Φιλοσόφων».

Ιστορικό

Το 2016 αναδείξαμε την περίπτωση της Μαρίνας Τόντη, και της εταιρείας της “Ροδόκηπος των φιλοσόφων”, που πουλάει “θεραπείες” (χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με την ιατρική) για πολύ σοβαρές ασθένειες όπως Καρκίνο, Αλτσχάιμερ, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κτλ., μέσω σκευασμάτων που -σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται- περιέχουν διάφορα φυτικά έλαια και βότανα.

Διαβάστε σχετικά:

1. Ολιστική Φυσική Θεραπεία για τον Καρκίνο, ή το μονοπάτι προς την οδό της αιωνίου αναπαύσεως;
2. Ροδόκηπος δια πάσαν νόσο…

3.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης  έδωσε τον Απρίλιο του 2018 εντολή στη νομική υπηρεσία του Συλλόγου να εξετάσει το θέμα και να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες.

Διαβάστε σχετικά:

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί για την επιχείρηση που εμπορεύεται μαντζούνια κατά του καρκίνου

Λίγο αργότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 26/4/2018, αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην εταιρεία «Ο Ροδόκηπος των Φιλοσόφων», ενώ παράλληλα έχει επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη.

Διαβάστε σχετικά:

1. Ο ΕΟΦ επιβάλει κυρώσεις στην τσαρλατάνα που πουλάει ματζούνια για τον καρκίνο και στέλνει την υπόθεση στη δικαιοσύνη

Στις 8/10/2019 εκδικάστηκε η υπόθεση της Μαρίνας Τόντη, που μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος “Ροδόκηπος των φιλοσόφων” πουλάει διάφορα σκευάσματα για θεραπεία βαριών και ανίατων ασθενειών όπως AIDS, καρκίνος κτλ. Η κυρία Τόντη είχε παραπεμφθεί αυτεπαγγέλτως σε δίκη με τις κατηγορίες της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, της απάτης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, μετά από τα δημοσιεύματά μας που ανέδειξαν την δράση της.

Εν τέλει η κυρία Τόντη αθωώθηκε γιατί δεν υπήρχε έγκληση από κάποιο θύμα της. Αυτή η κατάσταση δίνει θάρρος σε όλους τους επιτήδειους να ισχυρίζονται οτιδήποτε θέλουν χωρίς να φοβούνται την Δικαιοσύνη.

Η εν λόγω αθωωτική απόφαση, με βάση το νέο ποινικό κώδικα, αφήνει στο απυρόβλητο οποιονδήποτε ισχυρίζεται πως κατέχει “θεραπείες” για σοβαρές και ενίοτε ανίατες ασθένειες, οι οποίες αφενός δεν προσφέρουν κανένα όφελος και αφετέρου διατίθενται έναντι αντιτίμου σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε σχετικά:

Αθώοι όσοι εξαπατούν με ματζούνια ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Συμπέρασμα

Με βάση τόσο το ιστορικό της υπό εξέταση εταιρίας όσο και της πλήρους έλλειψης στοιχείων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από σχετικές επιστημονικές μελέτες και κλινικές δοκιμές, καθίσταται σαφές πως οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης “φυσικού ιάματος” κατά όλων των ιώσεων και του κορωνοϊού αποτελούν ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση.

Fact-check for the sake of Democracy