Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, στοιχεία από τον Καναδά ΔΕΝ δείχνουν πως οι τριπλά εμβολιασμένοι πάσχουν από σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, στοιχεία από τον Καναδά ΔΕΝ δείχνουν πως οι τριπλά εμβολιασμένοι πάσχουν από σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας

28 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Μελέτη διαπιστώνει ότι οι τριπλά εμβολιασμένοι πάσχουν από Ενίσχυση Εξαρτώμενη από Αντισώματα (ADE) και/ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) στον Καναδά.

Συμπέρασμα 1:

Πρόκειται για αυθαίρετη υπόθεση μιας συνωμοσιολογικής ιστοσελίδας, η οποία αποπειράθηκε να αναλύσει επίσημα δεδομένα με ψευδοεπιστημονικό τρόπο, ελλείψει βασικών στοιχείων. To AIDS προκαλείται μόνο από τον ιό HIV και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν ανοσοκαταστολή. Μετά από πολυάριθμες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, δεν έχει καταγραφεί η εμφάνιση του συνδρόμου ADE/VAED ή σχετικές ανοσολογικές ενδείξεις σε εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού που έπειτα μολύνθηκαν απ’ αυτόν. Έχει καταγραφεί μόνο μια συγκεκριμένη περίπτωση του συνδρόμου ADE μετά από βαριά νόσηση από COVID-19, η οποία δεν παρατηρείται σε εμβολιασμένα άτομα. Τα επίσημα στοιχεία από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας του Καναδά δείχνουν πως τα ανεμβολίαστα άτομα διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από ότι τα πλήρως εμβολιασμένα, ενώ το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται σημαντική μείωση στις νοσηλείες στη χώρα, τόσο εντός όσο και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ισχυρισμός 2:

Τα εμβόλια περιέχουν θραύσματα του ιού AIDS και στοιχεία που καθιστούν ανεπαρκές το ανοσοποιητικό.

Συμπέρασμα 2:

Kανένα εμβόλιο δεν περιέχει τμήματα του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Μόνο ένα υποψήφιο εμβόλιο είχε αρχικά σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας τμήμα πρωτεΐνης του ιού HIV - και όχι τμήμα του ιού - αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ καθώς, λόγω της προαναφερθείσας πρωτεΐνης, οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές είχαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε τεστ HIV χωρίς όμως να νοσούν από τον ιό.

Αναρτήσεις στο Facebook και δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια διαδίδουν τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι τριπλά εμβολιασμένοι πάσχουν από σύνδρομο ενισχυμένης νόσησης λόγω αντισωμάτων (ADE) ή σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής, ενώ τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν εντελώς διαφορετική εικόνα.

Παραδείγματα: enromiosini.gr, katohika.gr, elromio.gr, trelogiannis.blogspot.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Νέα επιστημονική μελέτη εντοπίζει σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας στους τριπλοεμβολιασμένους

Μελέτη διαπιστώνει ότι οι τριπλό εμβολιασμένοι πάσχουν από Ενίσχυση Εξαρτώμενη από Αντισώματα και/ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας στον Καναδά.


Μια μελέτη επίσημων δεδομένων που δημοσιεύθηκαν από την κυβέρνηση του Καναδά διαπίστωσε ότι τα τριπλά εμβολιασμένα άτομα έχουν πλέον τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από Covid-19, δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με Covid-19 και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από Covid-19 από τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Ένας λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι ότι οι ενέσεις Covid-19 προκαλούν ενισχυμένη νόσο που σχετίζεται με το εμβόλιο και ενίσχυση που εξαρτάται από τα αντισώματα. Αλλά αυτό δεν θα εξηγούσε τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Αλλά υπάρχει μια άλλη κατάσταση που θα εξηγούσε τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Και αυτή η κατάσταση είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος ισχυρισμός παρουσιάζεται και σε ανάρτηση παθολόγου ιατρού στο Facebook, ο οποίος ισχυρίζεται πως τα εμβόλια προκαλούν Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας καθότι περιέχουν «θραύσματα του ιού AIDS και στοιχεία που καθιστούν ανεπαρκές το ανοσοποιητικό»:

Εμβόλιο Covid-19 καί AIDS

Η πρόσφατη μελέτη (1) επικυρώνει κάτι που ειπώθηκε καί γράφτηκε τό 1995. Βλέπε βιβλίο “Μεταμοσχεύσεις, λύση ή πρόβλημα”, σελ. 12 – 13.

Σημειώνω, τό covid-19 εμβόλιο τής Pfizer περιέχει ” θραύσματα ” – δήλωσης κ. Αλβέρτου Μπουρλά – ιού AIDS, αδενοϊού, αιμόφιλου γρίπης καί πλασμωδίου ελονοσίας.

Σχετικά τώρα μέ όσα γράφτηκαν στό αναφερόμενο βιβλίο τού 1995 καί στήν συνέχεια ( … ), ενώ άλλοι – εκ τού κλήρου – που τά εγνώριζαν καί τούς τά επεσήμανα, όταν είχε εκσπάσει η εμβολιοθεραπεία, τό αποσιώπησαν, γιά νά βρέθούν ύστερα στήν πρώτη γραμμή τής μάχης κατά τού κόβιντ καί τού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Δέν βλέπουν, μάλλον δέν είδαν, ότι θέλουν νά μάς κάνουν όλους δωρητές οργάνων : α) ανοσο-ανεπαρκείς, μέ συστηματική λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων καί β) ανοσο-τροποποιημένους, μέ τά mRNA εμβόλια. Γι’ αυτό ο Μπίλ Γκέητς θέλει νά εμβολιαστεί όλη η ανθρωπότητα.

Τί θέλω νά πώ ; μάς θέλει όλους, αυτός καί οι συνεργάτες του, φαρμακο-εξαρτημένους (ανοσοκατασταλτικά) καί ανοσιακά βλαμμένους (mRNA εμβόλιο covid). Καί ο λόγος είναι, διότι ο λήπτης, παρότι έχοντας πλήρη ιστοσυμβατότητα μέ τόν δότη, είναι υποχρεωμένος νά λαμβάνει, όσο ζήσει μέ τό ξένο όργανο, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Δηλαδή, φάρμακα που εμποδίζουν τήν απόρριψη τού μοσχεύματος.

Από τήν πλευρά, τώρα, τού δότη που έχει δεχθεί (υποχρεωτικά) τό mRNA εμβόλιο, τό ανοσιακό του σύστημα πάσχει λόγω τής επίκτητης (έξωθεν προερχόμενης) λήψης τών θραυσμάτων ιού aids. Καί όχι μόνο τού ιού αυτού ! Δηλαδή, στοιχείων που καθιστούν ανεπαρκές τό ανοσοποιητικό. Σημειώνω τό αρκτικόλεξο AIDS μεταφράζεται σέ “επίκτητη – αυτοάνοση ανεπάρκεια -συνδρομή”. Δηλαδή, τό σώμα δέν αναγνωρίζει τό ίδιο σώμα του, τό θεωρεί ξένο καί προσπαθεί νά τό απορρίψει !

Οι πρόσφατες μελέτες τό επιβεβαιώνουν (βλέπε σύνδεσμο), τό σύνδρομο aids βρίσκεται πρό τών πυλών, αλλά δέν θά είναι μόνο αυτό… .

Ιατρός Παθολόγος

Tι ισχύει

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε άρθρο της ιστοσελίδας The Daily Expose, η οποία δημοσιεύει συστηματικά ψευδοεπιστημονικό και συνωμοσιολογικό περιεχόμενο, από όπου μεταφράστηκε και αναδημοσιεύτηκε στα Ελληνικά.

Το άρθρο της The Daily Expose δεν βασίζεται σε κάποια μελέτη αλλά, όπως αναφέρει, στα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία του οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Καναδά (Public Health Agency of Canada) όπως αυτά δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του. Συγκεκριμένα, το άρθρο παραθέτει στατιστικά για αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, νοσηλειών, και θανάτων από δύο αναφορές. Η πρώτη έως τις 20 Μαρτίου 2022 και η δεύτερη έως τις 10 Απριλίου 2022. Στη συνέχεια, αφαιρεί τον αριθμό καταγραφών που είχαν σημειωθεί έως τις 20 Μαρτίου, προσπαθώντας έτσι να βρει τον αριθμό νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων, νοσηλειών, και θανάτων που παρουσιάστηκαν στο διάστημα μεταξύ 20ης Μαρτίου και 10ης Απριλίου 2022.

Μια τέτοια σύγκριση όμως είναι τουλάχιστον άτοπη, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρίνει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μας, με δεδομένη την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού (η οποία στον Καναδά φτάνει το 85% για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και το 48% για πλήρως εμβολιασμένους με τουλάχιστον μια αναμνηστική δόση) ένας αυξημένος αριθμός εμβολιασμένων σε νοσηλεία δεν αποτελεί παράδοξο ή ανησυχητικό γεγονός, όπως τονίζεται στην εβδομαδιαία αναφορά του Public Health Agency of Canada:

Καθώς η πλειονότητα των Καναδών είναι πλέον εμβολιασμένοι, οι αριθμοί (κρουσμάτων) θα είναι εγγενώς υψηλότεροι σε αυτόν τον πληθυσμό, σε σύγκριση με τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό. Ωστόσο, ο κίνδυνος σε αυτόν τον πληθυσμό μπορεί να είναι χαμηλότερος, παρά τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

Συνεπώς, όσο αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων, τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό εμβολιασμένων που μπορεί να νοσηλεύονται, αφού ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανεμβολίαστων. Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, είχε αναρτήσει στο Facebook ένα γράφημα που εξηγούσε πως ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Επιπροσθέτως, τα εν λόγω δεδομένα δεν αναφέρουν κρίσιμα στοιχεία για την κατάσταση των ανθρώπων που νόσησαν, νοσηλεύτηκαν, ή πέθαναν, ενώ ιδιαίτερα για τις δύο τελευταίες εκβάσεις της ασθένειας, δεν υπάρχει αναφορά στην ηλικία, σε τυχόν συννοσηρότητες, ή στη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

Με αφορμή ανάλογους ισχυρισμούς σε πολλά δημοσιεύματα της The Daily Expose, ο οργανισμός διασταύρωσης ειδήσεων Lead Stories, πιστοποιημένο μέλος του IFCN, επικοινώνησε με τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας του Καναδά, ο οποίος δήλωσε στο Lead Stories μέσω email τα εξής:

Ο κίνδυνος σοβαρών εκβάσεων εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων. Για την περίοδο 28 Μαρτίου – 24 Απριλίου 2022, τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν COVID-19 είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν από τα άτομα που εμβολιάστηκαν με αρχική (σσ: διπλή) δόση και είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν από εκείνα που έλαβαν αναμνηστική δόση μετά τη διπλή δόση. Για την ίδια περίοδο, τα μη εμβολιασμένα άτομα που νόσησαν με COVID-19 είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ως αποτέλεσμα της ασθένειάς τους σε σχέση με τα άτομα που εμβολιάστηκαν με διπλή δόση και είχαν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ως αποτέλεσμα της ασθένειάς τους από εκείνα που έλαβαν αναμνηστική δόση μετά τη διπλή δόση.

Ενώ τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής ασθένειας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και ότι ακόμη και με υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ένα ποσοστό των ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του COVID-19 θα εξακολουθεί να αρρωσταίνει και μερικοί μπορεί να νοσηλευτούν ή ακόμα και να πεθάνουν ως αποτέλεσμα της ασθένειάς τους. Μια αναμνηστική δόση μετά από τη διπλή δόση εμβολίων mRNA προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι της μόλυνσης από το στέλεχος Omicron και της σοβαρής νόσου σε σχέση με μόνο τη διπλή δόση. Μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, μελέτες δείχνουν ότι: το επίπεδο προστασίας τους έναντι της λοίμωξης από την διπλή΄δόση μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και είναι χαμηλό έναντι του στελέχους Omicron, αλλά μπορεί να βελτιωθεί με αναμνηστική δόση. Η διπλή δόση φαίνεται να διατηρεί καλή προστασία έναντι σοβαρής νόσου και νοσηλείας που προκαλείται από το στέλεχος Omicron και η προστασία έναντι σοβαρής νόσου και νοσηλείας είναι υψηλότερη μετά από αναμνηστική δόση.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα τα πιο πρόσφατα δεδομένα του οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Καναδά, το διάστημα μεταξύ 9 και 16 Μαΐου 2022 στη χώρα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στις νοσηλείες. Συγκεκριμένα:

  • Ο συνολικός αριθμός νοσοκομειακών κλινών για ασθενείς με COVID-19 μειώθηκε από 6.445 σε 5.732 κλίνες.
  • Ο αριθμός των κλινών εκτός ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 μειώθηκε από 6.093 σε 5.406 κλίνες.
  • Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 μειώθηκε από 352 σε 326 κλίνες.
  • Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 μειώθηκε από 145 σε 138.
Εμβόλια και ενισχυμένη νόσος που σχετίζεται με αυτά

Είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως το αρχικό άρθρο της The Daily Expose δεν αναφέρει πουθενά πως τα δεδομένα της Καναδικής Κυβέρνησης εντοπίζουν περιπτώσεις συνδρόμου ενισχυμένης νόσησης ή συνδρόμου επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, αλλά αυθαίρετα υποθέτει πως αυτό συμβαίνει, όπως φαίνεται στα παρακάτω αποσπάσματα:

[…]Ένας λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό είναι ότι οι ενέσεις COVID-19 προκαλούν «ενισχυμένη νόσο που σχετίζεται με το εμβόλιο» και «ενίσχυση που εξαρτάται από τα αντισώματα». Αλλά αυτό δεν θα εξηγούσε τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

[…]Αλλά υπάρχει μια άλλη κατάσταση που θα εξηγούσε τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
Και αυτή η κατάσταση είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας.

[…] Μια πιθανότητα είναι ότι μπορεί να βλέπουμε την φοβερή ενίσχυση
(σσ: της ασθένειας) που εξαρτάται από τα αντισώματα (ADE).

Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Παίδων της Philadelphia, το σύνδρομο ενισχυμένης νόσησης λόγω αντισωμάτων (ADE – antibody-dependent enhancement) ή VAED (vaccine-associated enhanced disease – όταν προκαλείται από κάποιο εμβόλιο) προκαλείται όταν τα αντισώματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια μιας ανοσολογικής απόκρισης αναγνωρίζουν και συνδέονται με ένα παθογόνο, αλλά δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν τη μόλυνση. Αντίθετα, αυτά τα αντισώματα λειτουργούν ως «δούρειος ίππος», επιτρέποντας στο παθογόνο να εισέλθει στα κύτταρα και να επιδεινώσει την ανοσολογική απόκριση, προκαλώντας βαρύτερη νόσηση.

Ο ισχυρισμός πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο ADE έχει γνωρίσει μεγάλη διάδοση από την έναρξη των εμβολιασμών, όπως έχουμε γράψει σχετικά σε παλαιότερα άρθρα μας που μπορείτε να διαβάσετε εδώεδώεδώ, και εδώ. Συνοπτικά, κατά τα πρώτα στάδια παρασκευής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου είχε ληφθεί υπόψη από την επιστημονική κοινότητα καθώς είχε παρατηρηθεί μεμονωμένα σε κάποια παλιότερα εμβόλια, όπως αυτά του SARS και του MERS, αλλά μόνο σε ζώα, όχι σε ανθρώπους.

Ωστόσο, μετά από πολυάριθμες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, δεν έχει καταγραφεί η εμφάνιση του συνδρόμου ή σχετικές ανοσολογικές ενδείξεις σε εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού που έπειτα μολύνθηκαν απ’ αυτόν ενώ έχει καταγραφεί μια συγκεκριμένη περίπτωση του συνδρόμου μετά από βαριά νόσηση από COVID-19, η οποία δεν παρατηρείται σε εμβολιασμένα άτομα.

Τον εν λόγω ισχυρισμό είχαν επίσης ερευνήσει και καταρρίψει ομάδες ελέγχου γεγονότων του εξωτερικού όπως το HealthFeedback, το Politifact, και το Reuters.

Ομοίως, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν AIDS ή γενικώς ανοσοκαταστολή.

Εμβόλια και Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS)

Για τον ισχυρισμό πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS) έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3][άρθρο 4]

Συνοπτικά, έπειτα από εκτενέστατες μελέτες, η ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας είναι πως μόνο ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας γνωστό ως AIDS. Παρότι υπάρχουν καταστάσεις όπως, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες ασθένειες, νόσηση από καρκίνοχημειοθεραπείες ή ορισμένα φάρμακα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί πρόκληση ανοσοκαταστολής λόγω χορήγησης οποιουδήποτε εμβολίου. [πηγή]

Αντιθέτως, έχει τεκμηριωθεί ότι η νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, και το φαινόμενο αυτό θεωρείται πιθανά υπαίτιο για ένα μέρος των χρόνιων προβλημάτων υγείας (long COVID) που συχνά προκαλεί η COVID-19. Πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς που αρχικά νόσησαν ήπια λόγω της COVID-19, αλλά έπειτα παρουσίασαν χρόνια προβλήματα, έδειξε ανοσολογική δυσλειτουργία τουλάχιστον σε βάθος 8 μηνών. Η εν λόγω μελέτη προκαταρκτικά επαλήθευσε και προηγούμενα ευρήματα εξάντλησης του ανοσοποιητικού συστήματος σε πρώην ασθενείς COVID-19, με παρόμοιες ενδείξεις να έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνιες λοιμώξεις ή καρκίνο.

Αντιθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι για ορισμένα εμβόλια έχουν υπάρξει παρατηρήσεις γενικευμένης ενίσχυσης του ανοσοποιητικού έπειτα από τον εμβολιασμό, και όχι μόνο επιλεκτικής έναντι του παθογόνου που στοχεύει ο εμβολιασμός. Μια ενδελεχής ανοσολογική μελέτη έχει σημειώσει αντίστοιχες προκαταρκτικές ενδείξεις και για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε να καταστεί σαφές το αν λαμβάνει χώρα ενίσχυση ή κάποιο άλλο φαινόμενο.

Επιπροσθέτως, αντίθετα με τα όσα γράφει ο ιατρός παθολόγος στην ανάρτηση του, το AIDS δεν είναι ιός για να εμπεριέχονται θραύσματά του στα εμβόλια. AIDS ονομάζεται η ασθένεια, το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, το οποίο προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ο ισχυρισμός πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 περιείχαν στελέχη του ιού HIV είχε γνωρίσει μεγάλη διάδοση λίγο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων, και κυρίως όταν ανακοινώθηκε η δεύτερη δόση τους. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε από πιστοποιημένους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων όπως το Politifact, το FullFact, και το Health Feedback.

Όπως εξηγεί το Health Feedback, η συσχέτιση του HIV με τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορεί να οφείλεται σε παρανόηση, συγκεκριμένα σε υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε στην Αυστραλία το 2020, από την Αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας CSL και το Πανεπιστήμιο του Queensland. Στο συγκεκριμένο εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε τμήμα μιας πρωτεΐνης από τον ιό HIV -και όχι τμήμα του ίδιου του ιού ή στελέχη του- για να βελτιωθεί η σταθερότητα της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του υποψηφίου εμβολίου σταμάτησε και το εμβόλιο δεν κυκλοφόρησε ποτέ, όταν ανακαλύφθηκε πως ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές είχαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε τεστ HIV, τα οποία είναι σχεδιασμένα να ανιχνεύουν αντισώματα κατά του HIV. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV, βρέθηκαν όμως ψευδώς θετικοί στα τεστ ανιχνεύθηκαν αντισώματα κατά του ιού στον οργανισμό τους, τα οποία ανέπτυξαν λόγω του μέρους της πρωτεΐνης HIV που χρησιμοποιήθηκε στο υποψήφιο εμβόλιο.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, ο ισχυρισμός πως στον Καναδά οι τριπλά εμβολιασμένοι πάσχουν από σύνδρομο ADE/VAED ή σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) είναι ψευδής. Πρόκειται για αυθαίρετη υπόθεση μιας συνωμοσιολογικής ιστοσελίδας, η οποία αποπειράθηκε να αναλύσει επίσημα δεδομένα με ψευδοεπιστημονικό τρόπο, ελλείψει βασικών στοιχείων. To AIDS προκαλείται μόνο από τον ιό HIV και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν ανοσοκαταστολή. Μετά από πολυάριθμες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, δεν έχει καταγραφεί η εμφάνιση του συνδρόμου ADE/VAED ή σχετικές ανοσολογικές ενδείξεις σε εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού που έπειτα μολύνθηκαν απ’ αυτόν. Έχει καταγραφεί μόνο μια συγκεκριμένη περίπτωση του συνδρόμου ADE μετά από βαριά νόσηση από COVID-19, η οποία δεν παρατηρείται σε εμβολιασμένα άτομα.

Τα επίσημα στοιχεία από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας του Καναδά δείχνουν πως τα ανεμβολίαστα άτομα διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από ότι τα πλήρως εμβολιασμένα, ενώ το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται σημαντική μείωση στις νοσηλείες στη χώρα, τόσο εντός όσο και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Επιπροσθέτως, κανένα εμβόλιο δεν περιέχει τμήματα του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Μόνο ένα υποψήφιο εμβόλιο είχε αρχικά σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας τμήμα πρωτεΐνης του ιού HIV -και όχι τμήμα του ιού- αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ καθώς, λόγω της προαναφερθείσας πρωτεΐνης, οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές είχαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε τεστ HIV χωρίς όμως να νοσούν από τον ιό.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.