Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτοί οι στόχοι δεν αποτελούν μέρος της Ατζέντας του ΟΗΕHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, αυτοί οι στόχοι δεν αποτελούν μέρος της Ατζέντας του ΟΗΕ

27 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Οι Ατζέντες 21 και 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνουν στόχους όπως τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης και ενός παγκόσμιου στρατού, τον υποχρεωτικό, πολλαπλό, εμβολιασμό και το τέλος της εθνικής κυριαρχίας.

Συμπέρασμα:

Η αναπαραγόμενη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίστα στόχων δεν περιλαμβάνει πραγματικούς στόχους του ΟΗΕ, όπως αυτοί διατυπώνονται στις Ατζέντες 21 και 2030.

Επανειλημμένως κατά τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που υποτίθεται πως παρουσιάζει στόχους που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θεσπίσει ως μέρος της Ατζέντας του για όσα επιδιώκει να επιτευχθούν από την παγκόσμια κοινότητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Μερικοί μόνο από τους στόχους που αναφέρονται στην εικόνα είναι η δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, ενός παγκόσμιου στρατού, το τέλος της εθνικής κυριαρχίας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το «τσιπάρισμα». Ωστόσο, οι εν λόγω στόχοι, που σε ορισμένες περιπτώσεις αναπαράγονται και χωρίς την εικόνα, δεν αποτελούν πραγματικούς στόχους του ΟΗΕ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την εικόνα που αναπαράγεται κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια και συνοδεύει τον εξεταζόμενο ισχυρισμό:

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η εικόνα που αναπαράγεται φέρει στο επάνω μέρος της το λογότυπο του ΟΗΕ και γράφει (σε μετάφραση):

 “Νέα Παγκόσμια Τάξη – Ατζέντα 21 του ΟΗΕ – Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ – Στόχοι Αποστολής”. 

Ακολουθούν οι υποτιθέμενοι στόχοι του ΟΗΕ που παρουσιάζονται στην εικόνα (σε μετάφραση):

Μία παγκόσμια κυβέρνηση

Ένα παγκόσμιο νόμισμα χωρίς μετρητά


Μία Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα


Ένας παγκόσμιο στρατός


Το τέλος της Εθνικής Κυριαρχίας


Το τέλος κάθε ιδιωτικής ιδιοκτησίας 


Το τέλος της οικογενειακής μονάδας


Μείωση πληθυσμού, έλεγχος της αύξησης του πληθυσμού και της πυκνότητας του πληθυσμού


Υποχρεωτικός πολλαπλός εμβολιασμός


Καθολικό βασικό εισόδημα (λιτότητα)


Κοινωνία με μικροτσίπ για αγορά. Ταξίδια, υποστήριξη και έλεγχος


Εφαρμογή Παγκόσμιου Συστήματος Κοινωνικής Πίστωσης


Τρισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο σύστημα παρακολούθησης 5G (Internet of Things)


Παιδιά αναθρεμμένα από την κυβέρνηση


Κυβερνητικά και ελεγχόμενα σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια


Το τέλος των ιδιωτικών συγκοινωνιών. Κατοχή αυτοκινήτου κλπ.


Όλες οι επιχειρήσεις να ανήκουν στην κυβέρνηση/εταιρείες. 


Περιορισμός των μη απαραίτητων αεροπορικών ταξιδιών.


Συγκέντρωση των ανθρώπων σε ζώνες οικισμών/έξυπνες πόλεις.


Το τέλος της άρδευσης


Το τέλος των ιδιωτικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της βόσκησης των ζώων


Το τέλος των μονοκατοικιών


Περιορισμένη χρήση γης που εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες


Η απαγόρευση των φυσικών μη συνθετικών φαρμάκων και της φυσικοπαθητικής ιατρικής


Το τέλος των ορυκτών καυσίμων. 

Σύμφωνα με τον τίτλο στην κορυφή της εικόνας, οι παραπάνω στόχοι περιλαμβάνονται στην Ατζέντα 21 και Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Η Ατζέντα 21 πράγματι υπάρχει. Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό πλάνο δράσης που προέκυψε από τις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας τον Ιούνιο του 1992. Η Ατζέντα 21 αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και μεταξύ άλλων προβλέπει την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενδυνάμωση κοινωνικών ομάδων, όπως των εργατών, των γυναικών, των παιδιών.

Παρ’ όλα αυτά οι προαναφερθέντες στόχοι που αναπαράγονται, δεν εμπεριέχονται στην Ατζέντα 21. Από αναζήτηση με λέξεις κλειδιά εντός της Ατζέντας προκύπτει ότι οι περισσότεροι στόχοι που αναφέρονται στην υπό εξέταση λίστα δεν υπάρχουν καθόλου, ενώ μερικοί φαίνεται να αποτελούν διαστρεβλωμένη ερμηνεία στόχων που πράγματι αναφέρονται στην Ατζέντα 21, όπως η προώθηση της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίων, η εκπαίδευση του κοινού γύρω από αυτά και η διάθεσή τους, που εμφανίζονται στην αναπαραγόμενη λίστα στόχων ως “υποχρεωτικός πολλαπλός εμβολιασμός”.

Στο πλαίσιο ανάλυσης του υπό εξέταση ισχυρισμού αξίζει να αναφερθεί ότι η Ατζέντα 21 του ΟΗΕ έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας. Όπως αναφέρει το Southern Poverty Law Center (αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός νομικής υπεράσπισης) σε αναφορά του το 2014, πολλάκις εξτρεμιστές (κυρίως της δεξιάς) έχουν παρουσιάσει την Ατζέντα 21 ως μια συνωμοσία που επιδιώκει να καταλύσει τις ελευθερίες των πολιτών και να οδηγήσει στην εγκαθίδρυση απολυταρχικών καθεστώτων στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Φυσικά, η αναφορά τονίζει ότι, όπως αναφέραμε και εμείς παραπάνω, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και ψευδείς, καθώς η Ατζέντα 21 πέραν του ότι δεν προτείνει κάτι από τα παραπάνω, δεν είναι δεσμευτική και τα κράτη δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση απέναντί της.

Όσον αφορά την Ατζέντα 2030 και αυτή είναι υπαρκτή, όμως δεν εμπεριέχει τους στόχους που αναπαράγονται. Συγκεκριμένα, η Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη υιοθετήθηκε το 2015 από όλα τα κράτη του ΟΗΕ και παρέχει ένα κοινό σχέδιο για την ευημερία όλων των ανθρώπων στον πλανήτη, τώρα και στο μέλλον. 

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, στην καρδιά της Ατζέντας βρίσκονται οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) που αποτελούν επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης από όλες τις χώρες. Οι περισσότεροι από τους στόχους επιδιώκεται να επιτευχθούν έως το 2030, ενώ μερικοί δεν έχουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμοι Ανάπτυξης είναι οι παρακάτω:

Στόχος 1. Να τερματιστεί η φτώχεια σε όλες τις μορφές της παντού

Στόχος 2. Τερματισμός της πείνας, επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και καλύτερης διατροφής και προώθηση της βιώσιμης γεωργίας

Στόχος 3. Εξασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους σε όλες τις ηλικίες

Στόχος 4. Εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς και προώθηση ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους

Στόχος 5. Επίτευξη της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών

Στόχος 6. Εξασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους

Στόχος 7. Εξασφάλιση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους

Στόχος 8. Προώθηση της διαρκούς, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους

Στόχος 9. Δημιουργία ανθεκτικών υποδομών, προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης εκβιομηχάνισης και προώθηση της καινοτομίας

Στόχος 10. Μείωση των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των χωρών

Στόχος 11. Να καταστούν οι πόλεις και οι οικισμοί συμπεριληπτικοί, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι

Στόχος 12. Εξασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής

Στόχος 13. Ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της

Στόχος 14. Διατήρηση και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων για βιώσιμη ανάπτυξη

Στόχος 15. Προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, βιώσιμη διαχείριση των δασών, καταπολέμηση της ερημοποίησης, ανακοπή και αναστροφή της υποβάθμισης της γης και ανακοπή της απώλειας της βιοποικιλότητας

Στόχος 16. Προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους και δημιουργία αποτελεσματικών, υπεύθυνων και χωρίς αποκλεισμούς θεσμών σε όλα τα επίπεδα

Στόχος 17. Ενίσχυση των μέσων εφαρμογής και αναζωογόνηση της παγκόσμιας συνεργατικής σχέσης για την αειφόρο ανάπτυξη

Όπως είναι εμφανές, πουθενά στην παραπάνω λίστα δεν βρίσκουμε κάποιον από τους υποτιθέμενους στόχους που παρουσιάζονται στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα. Συναντάμε όμως και πάλι το ίδιο μοτίβο, δηλαδή τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα να χρησιμοποιούν πραγματικούς στόχους ως βάση και να τους παρουσιάζουν πλήρως διαστρεβλωμένους.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η υιοθέτηση των στόχων της Ατζέντας 2030 δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Στο πεδίο των συχνών ερωτήσεων στη σελίδα του ΟΗΕ που αφορά τους 17 Στόχους διαβάζουμε ότι “Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) δεν είναι νομικά δεσμευτικοί” και πως “Η  εφαρμογή (των Στόχων) και η επιτυχία θα βασιστούν στις πολιτικές, τα σχέδια και τα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών”.

Εκπρόσωποι Τύπου του ΟΗΕ μιλώντας σε οργανισμούς ελέγχου γεγονότων του εξωτερικού που επίσης ασχολήθηκαν με την κατάρριψη των παραπάνω υποτιθέμενων στόχων του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν πως οι εν λόγω στόχοι δεν είναι πραγματικοί. 

Μιλώντας στο PolitiFact μια εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ δήλωσε ότι: 

Όλα τα στοιχεία του καταλόγου από την ιστοσελίδα είναι είτε εντελώς ψευδή είτε διαστρεβλωμένα πέρα από την αλήθεια.

Αντίστοιχα μιλώντας στο USToday και στο Australian Associated Press εκπρόσωποι Τύπου του ΟΗΕ διέψευσαν την εγκυρότητα υποτιθέμενου εγγράφου που αναπαραγόταν στις χώρες τους και διατύπωνε τους παραπάνω στόχους.

Απευθύναμε και εμείς σχετικό ερώτημα σε εκπροσώπους Τύπου του ΟΗΕ. Μέχρι και τη στιγμή δημοσίευσης του άρθρου δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Εάν λάβουμε κάποια απόκριση, θα ενημερώσουμε το άρθρο αναλόγως. 

Συμπέρασμα

Λίστα στόχων που αναπαράγεται και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία μια παγκόσμιας κυβέρνησης και ενός παγκόσμιου στρατού, το τέλος της εθνικής κυριαρχίας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το «τσιπάρισμα», δεν αποτελεί πραγματική λίστα στόχων του ΟΗΕ. Οι στόχοι αυτοί δεν περιλαμβάνονται στις Ατζέντες 21 και 2030 του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται σε εικόνα που αναπαράγει τον ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα οι Ατζέντες αυτές δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αφορούν μεταξύ άλλων την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της υγείας και την ενδυνάμωση κοινωνικών ομάδων.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.