Ποιοι είμαστε
Αρχική Το CNN ΔΕΝ δημοσίευσε φωτογραφία που παρουσιάζει έγχρωμο δράστη ως λευκόΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το CNN ΔΕΝ δημοσίευσε φωτογραφία που παρουσιάζει έγχρωμο δράστη ως λευκό

28 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Φωτογραφία του CNN παρουσιάζει έγχρωμο δράστη ως λευκό

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία αποτελεί προϊόν επεξεργασίας και λανθασμένα αποδίδεται στο CNN. Το αμερικανικό δίκτυο στα άρθρα του δε χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη εικόνα για την ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων, ενώ το λογότυπο που χρησιμοποιούταν εμφανιζόταν με κόκκινα γράμματα σε λευκό φόντο και όχι το ανάποδο

Τις τελευταίες ημέρες αναπαράγεται σε ιστοσελίδες και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός, πλαισιωμένος από ένα κολλάζ φωτογραφιών, ότι το CNN σε ρεπορτάζ του άλλαξε το χρώμα δέρματος δράστη και από έγχρωμο τον μετέτρεψε σε λευκό. Ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς το κανάλι ουδέποτε προέβη σε τέτοια ενέργεια.

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: katohika.gr, koranas-news.gr, oimaskespeftoun.blogspot.com, newsalamina.net

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Αρχικά, με τη βοήθεια αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, εντοπίσαμε πως η εξεταζόμενη φωτογραφία χρονολογείται στις 7 Ιουνίου 2020 και τραβήχτηκε από τον φωτορεπόρτερ των Seattle Times, Dean Rutz. Εκείνη τη μέρα λάμβαναν χώρα διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στην περιοχή Capitol Hill του Σιάτλ, στη μνήμη του George Floyd ο οποίος δολοφονήθηκε  από αστυνομικό λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 25 Μαΐου του ίδιου έτους. 

Σε δημοσιεύσεις χρηστών διαβάζουμε:

Το CNN αλλάζει τον έγχρωμο σε λευκό – Το ονομάζουν “Δημοσιογραφία”

Οι δημοσιεύσεις συνοδεύονται από την παρακάτω φωτογραφία:

Ο εικονιζόμενος άνδρας ονομάζεται Nikolas Fernandez και τη συγκεκριμένη ημέρα οδήγησε με το αμάξι του ανάμεσα στο πλήθος των διαδηλωτών ανοίγοντας πυρ κατά ενός εξ αυτών. 

Το CNN, αν και κάλυψε το γεγονός ειδησεογραφικά, στα άρθρα του δε χρησιμοποίησε την επίμαχη φωτογραφία. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός σταθμός δημοσίευσε δύο άρθρα για το εν λόγω περιστατικό. Στο πρώτο άρθρο αναφέρθηκε στον πυροβολισμό του διαδηλωτή από τον Fernandez, χωρίς όμως ούτε να κατονομάσει, ούτε να απεικονίσει τον δράστη, ενώ το δεύτερο άρθρο αποτελούσε ανασκόπηση των κυριότερων ειδήσεων της εβδομάδας μέσω φωτογραφιών, όμως και πάλι το υπό εξέταση οπτικό υλικό δεν εντοπίζεται εντός του κολλάζ.

Καθότι ο ισχυρισμός είχε κυκλοφορήσει στο εξωτερικό ήδη από τον Ιούνιο του 2020, η διευθύντρια επικοινωνίας του CNN, Bridget Leininger, είχε δηλώσει στον οργανισμό ελέγχου γεγονότων Politifact ότι:

Αυτό το ‘καρέ’ στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς είχε επισημανθεί νωρίτερα και σίγουρα φαίνεται επεξεργασμένο από όλους τους διπλούς ελέγχους μας. Το CNN μετέδωσε την ιστορία, αλλά δεν ταυτοποίησε το άτομο. Επίσης, το λογότυπο που προστέθηκε στο ‘καρέ’ δεν είναι του στυλ του CNN. Το CNN δεν αλλάζει τον τόνο του δέρματος.

Πράγματι, όπως φαίνεται από μεταδόσεις (εδώ, εδώ, εδώ) το λογότυπο που χρησιμοποιούταν από το CNN εμφανιζόταν με κόκκινα γράμματα σε λευκό φόντο και όχι το ανάποδο, όπως στη φωτογραφία που διαμοιράζεται. Επιπλέον, στις μεταδόσεις, αναφέρεται με σχετικό γράφημα εάν η μετάδοση είναι εν εξελίξει, live, καθώς και η ώρα. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι πέρα από οπτικό υλικό εντός άρθρου, η ανωτέρω φωτογραφία δεν αποτελεί επίσης στιγμιότυπο από μετάδοση του αμερικανικού δικτύου, αφού δε συμβαδίζει με τη μορφή που εμφανίζεται το λογότυπο στις περιπτώσεις αυτές.

Πέρα από το Politifact, ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί και από το Lead Stories, το Reuters, το Snopes και το USA Today.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η φωτογραφία αποτελεί προϊόν επεξεργασίας και λανθασμένα αποδίδεται στο CNN. Το αμερικανικό δίκτυο στα άρθρα του δε χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη εικόνα για την ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων, ενώ το λογότυπο που χρησιμοποιούταν εμφανιζόταν με κόκκινα γράμματα σε λευκό φόντο και όχι το ανάποδο, όπως επιβεβαίωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του σταθμού. Τέλος, σε περίπτωση μετάδοσης το λογότυπο πλαισιωνόταν με την τρέχουσα ώρα και την ένδειξη “live”, αν η μετάδοση ήταν εν εξελίξει, χαρακτηριστικά που λείπουν από τη φωτογραφία που διαμοιράζεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.