Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Τζαβέντ Ασλάμ ΔΕΝ είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα ΑλλαγήςHOAXES

Όχι, ο Τζαβέντ Ασλάμ ΔΕΝ είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

15 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Φωτογραφία απεικονίζει τον Τζαβέντ Ασλάμ ως υποψήφιο βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Συμπέρασμα

Ο Τζαβέντ Ασλάμ δεν κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της φωτογραφίας, η οποία αποτελεί προϊόν τροποποίησης.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα φωτογραφία που απεικονίζει τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”, Τζαβέντ Ασλάμ, ως υποψήφιο βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει καθώς η φωτογραφία αποτελεί προϊόν επεξεργασίας. Έπειτα από σχετική επικοινωνία, η διάψευση του ισχυρισμού της υποψηφιότητας ήταν κατηγορηματική.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Ο Τζαβέντ Ασλάμ (Javied Aslam Arain) είναι Πρόεδρος της Πακιστανικής Ενότητας Ελλάδας “Η Ενότητα” και ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι γνωστός για την αντιφασιστική και αντιρατσιστική του δράση, αλλά και τον αγώνα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών. Το 2017 είχε προσέλθει ως μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου κατέθεσε για δεκάδες περιστατικά επιθέσεων, ανάμεσά τους και για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Τον Φεβρουάριου του 2021, με απόφαση της τριμελούς Επιτροπής Ασύλου, αναγνωρίστηκε στον Τζαβέντ Ασλάμ το καθεστώς του πρόσφυγα. Για την αναγνώριση αυτή, ο Τζαβέντ Ασλάμ είχε δεχθεί την υποστήριξη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, καθώς και μερίδας βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.

Με την ιδιότητα του προέδρου της Πακιστανικής Ενότητας Ελλάδας έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Ανατρέχοντας στον Κατάλογο των Υποψηφίων Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής διαπιστώνουμε αμέσως πως το όνομα του κ. Τζαβέντ Ασλάμ δεν βρίσκεται πουθενά στη λίστα.

«Εγώ το μαθαίνω από εσάς αυτό», δήλωσε ο κ. Ασλάμ σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι κατεβαίνει ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Άλλωστε ο κ. Ασλάμ – παρόλο που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια – παραμένει υπήκοος του Πακιστάν, με αποτέλεσμα να μην πληροί τα προσόντα εκλογιμότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 55 (Προσόντα εκλογιμότητας) του Ελληνικού Συντάγματος:

1. Για να εκλεγεί κανείς βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει και να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής.
2. Bουλευτής που στερήθηκε κάποιο από τα παραπάνω προσόντα εκπίπτει αυτοδικαίως από το βουλευτικό αξίωμα.

Η φωτογραφία που διακινήθηκε και απεικονίζει τον Τζαβέντ Ασλάμ να κατεβαίνει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως αποτελεί προϊόν επεξεργασίας από συγκεκριμένο χρήστη του διαδικτύου. Μάλιστα, ο ίδιος ο χρήστης έσπευσε να σχολιάσει σε αρκετές περιπτώσεις πως πρόκειται για δική του δημιουργία.

Στιγμιότυπα από την ανάρτηση του χρήστη Πράσινος Σκορπιός και από σχόλια του ίδιου σε αναρτήσεις άλλων χρηστών (λήφθηκαν στις 14.5.2023)

Ο συγκεκριμένος χρήστης φαίνεται πως είναι και ο δημιουργός της αντίστοιχης φωτογραφίας που απεικόνιζε τον Θέμη Κανέλλο ως υποψήφιο βουλευτή με το ΣΥΡΙΖΑ, μια παραπληροφόρηση που καταρρίψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη ανάρτηση του χρήστη Πράσινος Σκορπιός (λήφθηκε στις 14.5.2023)

Πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεσήμαναν ότι πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για ακροδεξιά προφίλ.

Ο Βασίλης Χρονόπουλος, τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προέβη σε ανάρτηση που επεσήμαινε την παραπληροφόρηση, κάνοντας λόγο για “φασίστες” που “θέλουν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ με συκοφαντίες και fake news”, καθώς και για “στοχοποίηση ενός ανθρώπου”, επισημαίνοντας πως “Ο Τζαβέντ Ασλάμ δεν έχει την ελληνική ιθαγένεια και δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος ακόμη κι αν ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ”.

Στη διάδοση του ισχυρισμού συμμετείχε με ανάρτησή του και ο υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αθανάσιος Φράγγος.

Συμπέρασμα

Ο Τζαβέντ Ασλάμ δεν κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ο ίδιος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της φωτογραφίας, η οποία αποτελεί προϊόν τροποποίησης. Τον ισχυρισμό διέψευσε και ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Χρονόπουλος, με ανάρτηση στο Facebook.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.