Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Coca-Cola ΔΕΝ δωρίζει μίνι ψυγεία σε «εκατοντάδες τυχερούς» στο FacebookSCAMS

Η Coca-Cola ΔΕΝ δωρίζει μίνι ψυγεία σε «εκατοντάδες τυχερούς» στο Facebook

30 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Coca-Cola χαρίζει εκατοντάδες μίνι ψυγεία που δεν μπορεί να πουλήσει λόγω μικροφθορών σε χρήστες που αντιδρούν σε ανάρτηση στην πλατφόρμα του Facebook.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για διαγωνισμό-απάτη που δεν συνδέεται με την Coca-Cola Hellas. Προκειμένου να κερδίσουν διάφορα δώρα, χρήστες μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα και εγγράφονται σε συνδρομητικές υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Facebook ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία η Coca-Cola δωρίζει εκατοντάδες λειτουργικά μίνι ψυγεία, τα οποία φέρουν μικρογρατσουνιές και κατά συνέπεια δεν μπορούν να πωληθούν. Οι βασικοί όροι, που γνωστοποιούνται σε κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση, είναι απλοί· οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να κάνουν like, σχόλιο και μια κοινοποίηση για να κερδίσουν το δώρο. Βέβαια, αυτό που παραλείπεται να αναφερθεί στους χρήστες, είναι ότι το αμέσως επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι να δώσουν ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα (αριθμός τηλεφώνου) και να εγγραφούν σε συνδρομητική υπηρεσία. Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα.


Πλαίσιο

Ευρύτερα, οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών/τριών μας σε σελίδες που διενεργούν διαγωνισμούς στην πλατφόρμα του Facebook και χρησιμοποιούν την επωνυμία γνωστών εταιριών (βλ. Lidl, IKEA, Coca-Cola) από κοινού με τη λέξη “fans“.

Ομοίως, η δυσανάλογα μεγάλη απήχηση των διαγωνισμών/αναρτήσεων σε σύγκριση με τα likes της σελίδας και η ημερομηνία δημιουργίας των σελίδων, πρέπει να μας δημιουργούν υποψίες.

Για παράδειγμα, η δημοσίευση που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο εντοπίζεται αναρτημένη στις 27 Μαΐου του 2023. Ελέγξαμε το πεδίο “διαφάνεια σελίδας” και διαπιστώσαμε πως η “Coca-Cola Fans” έχει δημιουργηθεί την ίδια ημέρα.

Στιγμιότυπο από τη σελίδα Coca-Cola Fans. στο Facebook.

Η δημιουργία σελίδων «ειδικού σκοπού» για την προώθηση ψεύτικων διαγωνισμών δεν είναι νέα τακτική, και την εντοπίζουμε διαχρονικά. Δείτε σχετικά παραδείγματα από την αρθρογραφία μας εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Πώς λειτουργεί;

Για να αντλήσουμε περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο που έχει στηθεί ο «διαγωνισμός» κινηθήκαμε όπως ένας ανυποψίαστος χρήστης και αφήσαμε σχετικό σχόλιο στην υπό εξέταση ανάρτηση.

Λάβαμε ως απάντηση το ακόλουθο σχόλιο:

Καλώς ήρθατε στον διαγωνισμό μας. Παρακαλούμε κοινοποιήστε την ανάρτησή μας στο προφίλ σας και εγγραφείτε για να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας (κουμπί ‘Εγγραφή’ στο επάνω μέρος αυτής της σελίδας). Εάν περάσετε την εγγραφή/επαλήθευση, θα επικοινωνήσουμε ξανά μαζί σας για παράδοση. καλή επιτυχία

Επιλέγοντας «Εγγραφή» οδηγηθήκαμε σε νέο περιβάλλον, που με μια πρώτη ματιά έμοιαζε με αυθεντική σελίδα της Coca-Cola.

Πρόκειται για σελίδα-προθάλαμο μιας και οποιοδήποτε κλικ σε αυτή, μας οδηγεί σε νέα σελίδα, στην οποία μας ζητήθηκε να εισάγουμε τον αριθμό του κινητού μας.

Οι χρήστες που θα παραχωρήσουν σε αυτό το βήμα τα στοιχεία τους (αριθμός τηλεφώνου) θα καταχωρηθούν σε συνδρομητική υπηρεσία (appspool), θα λαμβάνουν γραπτά μηνύματα, αρχεία ήχου, εικόνας ή/και παιχνίδια, ενώ κάθε μήνα θα χρεώνονται με το ποσό των 27 ευρώ και 48 λεπτών.

Για την απεγγραφή οι χρήστες πρέπει να αποστείλουν STOP APS στο 54213 ή στο 54018.

Διαβάζοντας τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου, καθίσταται σαφές πως η υπηρεσία APPSPOOL παρέχεται στην Ελλάδα μέσω της τεχνικής υποδομής και των 5ψηφίων κωδικών της MOBIVAS Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Πρόκειται για εταιρεία εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η MOBIVAS Μονοπρόσωπη ΙΚΕ διατηρεί γραφεία επί της λεωφόρου Κηφισίας 166Α. 

Επισημαίνεται πως η ίδια μονοπρόσωπη ΙΚΕ παρείχε τις συνδρομητικές υπηρεσίες στις περιπτώσεις της σελίδας “LIDL FANS” και “ΙΚΕΑ FANS“.

Τι αναφέρει η Coca-Cola Hellas;

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Coca Cola Hellas και Coca Cola Company, κ. Τζελέπη. Ρωτήσαμε, λοιπόν, εάν διενεργείται από τις εταιρίες σχετικός διαγωνισμός για τη διάθεση μίνι ψυγείων σε χρήστες του Facebook. Η κ. Τζελέπη μας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τέτοιος διαγωνισμός, και πως η σελίδα στην οποία βρίσκεται δημοσιευμένη η ανάρτηση δεν σχετίζεται με τις αυθεντικές της Coca-Cola Hellas.

Πενταψήφιοι αριθμοί

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ενημερώνουν τους συνδρομητές τους για τις χρεώσεις από 5ψηφιους αριθμούς αλλά και πως μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φραγή λήψης και αποστολής μηνυμάτων. Διαβάστε αναλυτικά στους συνδέσμους τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν είστε συνδρομητής στην Cosmote, στην Vodafone ή στην Wind.

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • Δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • Να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Παρέμβαση για τις χρεώσεις μηνυμάτων από 5ψηφια νούμερα είχε κάνει και Συνήγορος του Καταναλωτή με επιστολή που είχε στείλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για την ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω ζήτημα η ΕΕΤΤ δημιούργησε το ακόλουθο βίντεο.

Συμπέρασμα

Χρησιμοποιώντας την επωνυμία γνωστών εταιριών και υποσχόμενοι δώρα όπως μίνι ψυγεία, επιτήδειοι δημιουργούν σελίδες στο Facebook με σκοπό να παραπλανήσουν ανυποψίαστους πολίτες. Προκειμένου να διεκδικήσουν τα δώρα τους, χρήστες εγγράφονται σε συνδρομητικές υπηρεσίες και χρεώνονται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Ο διαγωνισμός -που λειτουργεί εν προκειμένω ως δόλωμα- δεν έχει καμία σχέση με την Coca-Cola Hellas, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων, κας. Τζελέπη, στα Ellinika Hoaxes.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).