Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για «κατάργηση της γεωργίας» και «υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή» ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ψευδείς ισχυρισμοί για «κατάργηση της γεωργίας» και «υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή» 

22 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να μειώσει ή να καταργήσει τη γεωργία στις ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Στη σύνοδο κορυφής του Agriculture Innovation Mission for Climate (AIM), στις 10 Μαΐου 2023, ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, μίλησε για το ρόλο της αγροτικής βιομηχανίας στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Σε κανένα σημείο της 20λεπτης ομιλίας του δεν αναφέρθηκε σε κατάργηση ή μείωση της αγροτικής παραγωγής. Αντίθετα, ο διπλωμάτης αναφέρθηκε στους στόχους που έθεσαν τα κράτη-εταίροι της AIM και στις προκλήσεις στη γεωργία σε σχέση με τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δημιουργηθούν καινοτομίες, τόσο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων όσο και για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Η αναφορά αυτή του διπλωμάτη δεν αναφέρεται σε μία νέα ιδέα, καθώς οι ΗΠΑ από το 2010, έχουν αναλάβει σημαντικές δράσεις για την καινοτομία στην αγροτική και κτηνοτροφική βιομηχανία με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Ισχυρισμός

Η ύπαρξη κλιματικής αλλαγής είναι «ψέμα» Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλίμα της Γης έχει αλλάξει με ακραίους ασταθείς τρόπους με το πέρασμα των χρόνων, χωρίς ανθρώπινη ρύπανση.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός διατυπώνεται από το Infowars, από τις πιο διαβόητες εκπομπές προώθησης παραπληροφόρησης. Η εκπομπή παρουσιάζει εκτός θεματικού πλαισίου επιστημονικές έρευνες για τη μελέτη των «μεσοπαγετώνων» - δηλαδή των περιόδων θερμού κλίματος μεταξύ των εποχών των παγετώνων. Συγκεκριμένα, οι δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν η μία το 2013 και η δεύτερη το 2023 σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, εξέτασαν αντίστοιχα τη μεσοπαγετώδη περίοδο Eemian, που τελείωσε περίπου πριν από 115.000 χρόνια, και τη περίοδο του πρώιμου Ολόκαινου, την οποία διανύουμε μέχρι και σήμερα και ξεκίνησε πριν 10.000 χρόνια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο κλίμα κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων σε περιοχές της Αρκτικής οφείλονταν σε φυσικά φαινόμενα, όπως οι αλλαγές στη γεωμετρία περιστροφής της γης γύρω από τον ήλιο και η αύξηση της καλοκαιρινής ηλιοφάνειας στο βόρειο ημισφαίριο. Αν και οι φυσικοί κλιματικοί παράγοντες έχουν κάποια επίδραση στην τρέχουσα υπερθέρμανση του πλανήτη, η ταχεία υπερθέρμανση που παρατηρήθηκε τον περασμένο αιώνα μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλίμα, θέση με την οποία συναινούν ομόφωνα όλοι οι σχετικοί διεθνείς και εθνικοί επιστημονικοί φορείς. Η εξέταση των παλαιότερων θερμών περιόδων από τους επιστήμονες μπορεί να αποσαφηνίσει την ανθεκτικότητα του θαλάσσιου πάγου του Αρκτικού Ωκεανού στην κλιματική αλλαγή.

Από τα τέλη Μαΐου 2023, διαδίδεται σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, ζήτησε ουσιαστικά οι αγρότες να μειώσουν την παραγωγή τροφίμων για να περιορίσουν «την υποτιθέμενη» κλιματική αλλαγή. Στα δημοσιεύματα γίνεται ακόμη λόγος για εν δυνάμει κατάργηση της γεωργίας.
Παράλληλα, προστίθεται βίντεο του infowars, που παραπλανητικά αναφέρει ότι ο Κέρι ψεύδεται, καθώς «δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή». Ο ισχυρισμός βασίζεται σε ένα μικρής διάρκειας βίντεο στο οποίο φαίνεται να κάνει τις παραπάνω δηλώσεις. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα διάδοσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: el.gr, triklopodia.gr, tzafnews.gr, oimaskespeftoun.blogspot.com.

Το βίντεο που αναπαράγεται και στο οποίο στηρίζονται οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί:


Τι ισχύει

Πρώτα από όλα, το βίντεο προέρχεται από την εκπομπή “Infowars” του Alex Jones. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πιο διαβόητες εκπομπές προώθησης παραπληροφόρησης και ακροδεξιού περιεχομένου. Χαρακτηριστικά, τον Οκτώβριο του 2022, ο Alex Jones καταδικάστηκε σε καταβολή ποσού σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τους γονείς παιδιών, τα οποία είχαν δολοφονηθεί σε μαζικούς σχολικούς πυροβολισμούς, καθώς ο κ. Jones διαπόμπευε αυθαίρετα τις οικογένειες των θυμάτων, ισχυριζόμενος πως οι επιθέσεις δεν ήταν πραγματικές αλλά σκηνοθετημένες και ότι στα βίντεο των επιθέσεων απεικονίζονταν ηθοποιοί.

Ο ισχυρισμός ότι «ο Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να μειώσει» ή «να καταργήσει τη γεωργία στις ΗΠΑ»

Τα δημοσιεύματα παραθέτουν φράσεις από την ομιλία του Κέρι, οι οποίες προβάλλονται στην εκπομπή Infowars. Συγκεκριμένα:

Όπως δήλωσε: «Οι εκπομπές (αερίων) από το σύστημα τροφίμων και μόνο αναμένεται να προκαλέσουν μισό  βαθμό θερμότητας ακόμη, μέχρι τα μέσα του αιώνα με την τρέχουσα πορεία που βρισκόμαστε σήμερα.
Και αντί να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την θερμοκρασία στους 1,5 βαθμούς, είμαστε στην πραγματικότητα σε μια πορεία να ανεβούμε γύρω στους τρεις βαθμούς αυτή την στιγμή.
Απλά δεν μπορείτε να συνεχίζετε να υπερθερμαίνετε τον πλανήτη ενώ περιμένετε να τον τροφοδοτείτε. Δεν λειτουργεί έτσι!
Με σεβασμό στην κλιματική κρίση, πρέπει να πολεμήσουμε σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη οργανωτική προσπάθεια που νομίζω ότι έχουμε αντιμετωπίσει σίγουρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ίσως από ανέκαθεν!
Οπότε πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές από το σύστημα τροφίμων, για να διατηρήσουμε τον 1,5 βαθμό ζωντανό (σ.σ. Επομένως αλλάξουμε τρόπο διατροφής;;; Θα τρώμε κρέας εργαστηρίου και άλευρα από έντομα;;;). Πώς θα σωθεί το κλίμα».

Οι παραπάνω φράσεις αποτελούν μέρος από την ομιλία του διπλωμάτη, όμως το περιεχόμενό τους τίθεται εκτός πλαισίου, καθώς ο Κέρι δεν μίλησε σε κανένα σημείο για κατάργηση ή μείωση της καλλιέργειας τροφίμων, με σκοπό να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών ρύπων.

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται λανθασμένα σε γεωργία, καθώς ο όρος “agriculture” στα αγγλικά αφορά τη γεωργία αλλά και την κτηνοτροφία.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Agriculture Innovation Mission for Climate (AIM), που έλαβε χώρα από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2023 στην Ουάσιγκτον, ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, μίλησε στις 10 Μαΐου για το ρόλο της αγροτικής βιομηχανίας στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος της Συνόδου Κορυφής AIM για το κλίμα, που διοργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την υποστήριξη του Ιδρύματος Έρευνας Τροφίμων & Γεωργίας (FFAR), είναι «να φέρει σε επαφή εταίρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται για να αυξήσουν τη δράση και τις επενδύσεις για καινοτομία με επίκεντρο το κλίμα στη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων». 

Ο Κέρι είναι Αμερικανός δικηγόρος, πολιτικός και διπλωμάτης του Δημοκρατικού Κόμματος, που επί του παρόντος υπηρετεί ως ο πρώτος Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα . Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών επί 28 χρόνια και ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2004, χάνοντας από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Το 2015, ως υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης ομιλίας του, που μπορείτε να παρακολουθήσετε από το 21ο λεπτό του βίντεο εδώ, πρότεινε τη γεωργική καινοτομία, όχι την εξάλειψη ή τη μείωση της καλλιέργειας τροφίμων, ώστε να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών ρύπων και η προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Ο διπλωμάτης επίσης αναφέρθηκε στους στόχους που έθεσαν τα κράτη-εταίροι της AIM και στις προκλήσεις στον κλάδο της γεωργίας σε σχέση με τις συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτές οι καινοτομίες, τόσο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων όσο και για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δράσεις των ΗΠΑ για την καινοτομία στην αγροτική και κτηνοτροφική βιομηχανία έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και δεν πρόκειται για κάποια καινούργια ιδέα όσον αφορά την προσαρμογή αυτών κλιματική αλλαγή. Ένα παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε έργα βιώσιμης και βιολογικής γεωργίας.

Ο κ. Κέρι αναφέρθηκε πολλές φορές στην ομιλία του για την κλιματολογικά έξυπνη γεωργία. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το AIM for Climate ηγείται της καινοτομίας για την κλιματολογικά έξυπνη γεωργία που προσφέρει προτεραιότητες μετριασμού, προσαρμογής και αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγικότητας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων είναι υπεύθυνο για πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το 2010, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εισήγαγε την έννοια της «κλιματολογικά έξυπνης γεωργίας» (Climate-smart agriculture (CSA)) και τους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Μεταξύ των χωρών που ενδιαφέρθηκαν ήταν η ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο Τομ Βίλσακ, υπουργός Γεωργίας, συνεργάστηκε με τον Τζον Κέρι, τότε υπουργό Εξωτερικών, για τη δημιουργία της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Έξυπνη Γεωργία για το Κλίμα (GACSA), που δημιουργεί δράσεις για τη βελτίωση των πρακτικών και συστημάτων γεωργίας, δασοκομίας, κτηνοτροφίας και αλιείας που αυξάνουν την παραγωγικότητα με βιώσιμο τρόπο. Εισήχθη ως έργο του FAO στα Ηνωμένα Έθνη το 2014.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο διπλωμάτης είπε χαρακτηριστικά: «πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές από το σύστημα τροφίμων για να διατηρήσουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου» (34ο λεπτό), ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αναφερόμενος στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και των επιστημόνων να διατηρήσουν το ανώτατο όριο του 1,5 βαθμού πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Κέρι πρόσθεσε:

«Επομένως, εδώ η καινοτομία γίνεται ζωτικής σημασίας, σε ολόκληρο τον κλάδο, όχι μόνο στη διαχείριση των ζώων και σε άλλα ζητήματα αντοχής, ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας των καλλιεργειών στη θερμότητα. […] Οπότε, χρειαζόμαστε καινοτομία, καινοτομία, καινοτομία, για να κάνουμε τις καλλιέργειες πυκνές σε θρεπτικά συστατικά ανθεκτικές σε θερμοκρασίες και συνθήκες ξηρασίας που δεν έχουν ξαναβιώσει. Και το περασμένο καλοκαίρι, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε σε όλο τον κόσμο. Το ποτάμι του Κολοράντο, η λίμνη Mead, η λίμνη Powell, το ποτάμι του Ρίνου, όπου η πλοήγηση σταμάτησε το καλοκαίρι γιατί είχε μερικές ίντσες βάθος, που μπορούσες να περπατήσεις κατά μήκος. Οπότε, χρειαζόμαστε την καινοτομία για να περιορίσουμε τη συμβολή της κτηνοτροφίας στη ρύπανση και να αναπτύξουμε νέα πρόσθετα ζωοτροφών, ως άλλους τρόπους αντιμετώπισής της».

Ο κ. Κέρι, σε κανένα σημείο της ομιλίας του, δεν ανέφερε ότι «οι αγρότες πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τροφίμων» ή ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει την γεωργία των ΗΠΑ». Αντίθετα, μοιράστηκε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παγκόσμια ποσοστά υποσιτισμού:

Όπως ανέφερε, «Ένα μέλλον 2 βαθμών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον 600 εκατομμύρια άνθρωποι να μην τρώνε αρκετά», όπως επίσης «Και απλά δεν μπορείς να συνεχίσεις να ζεσταίνεις τον πλανήτη ενώ περιμένεις να τον ταΐσεις».

Τον ισχυρισμό έχουν καταρρίψει επίσης οι οργανισμοί ελέγχου ψευδών ειδήσεων USA TODAY Fact Check και AFP Fact Check.

Ο ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή και σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλίμα της Γης έχει αλλάξει με ακραίους ασταθείς τρόπους με το πέρασμα των χρόνων, χωρίς ανθρώπινη ρύπανση».

Στο εξεταζόμενο βίντεο από το Infowars γίνεται ο ισχυρισμός, επιπλέον, ότι «δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή» και ότι «το παγκόσμιο κλίμα έχει αλλάξει χωρίς ανθρώπινη ρύπανση». Η εκπομπή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όσα βγήκαν από το στόμα του (Τζον Κέρι) είναι ψέμα. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει είναι αλήθεια.
Οι επιστήμονες στους οποίους αναφέρεται, είναι σχεδόν όλοι τους στην μισθοδοσία των Ηνωμένων Εθνών. Η πραγματική επιστημονική κοινότητα του κόσμου συνειδητοποιεί ότι το παγκόσμιο κλίμα έχει αλλάξει με ακραίους ασταθείς τρόπους με το πέρασμα των χρόνων, χωρίς ανθρώπινη ρύπανση».

Στιγμιότυπο από το εξεταζόμενο βίντεο.

Στο απόσπασμα της εκπομπής προβάλλεται στιγμιότυπο από άρθρο του Climatechangedispatch με τίτλο «500 επιστήμονες προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη: η κλιματική αλλαγή δεν συνιστά επείγον πρόβλημα“». Αξίζει να τονίσουμε ότι έχουμε καταρρίψει σε παλαιότερο μας άρθρο τον ισχυρισμό, όπως επίσης έπραξε και η ιστοσελίδα climatefeedback.org, η οποία δημοσίευσε μια εκτενή ανάλυση της “επιστολής των 500 επιστημόνων”.

Πιο συγκεκριμένα, η Dr Amber Kerr σημείωσε ότι μόνο το 2,8% των υπογραφόντων αυτοπροσδιορίζονταν ως ειδικοί επί του αντικειμένου, δηλαδή κλιματικοί επιστήμονες ή μετεωρολόγοι. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό (11,3%) δεν ήταν επιστήμονες, αλλά επιχειρηματικά στελέχη, συγγραφείς, ακτιβιστές και λομπίστες. Το άρθρο που παρουσιάζει το Infowars, δίνει την εντύπωση ότι αυτοί οι 500 υπογράφοντες είναι επιστήμονες ή ειδικοί στον τομέα της κλιματικής επιστήμης, αλλά στην πραγματικότητα πολύ λίγοι έχουν κάποια ερευνητική εμπειρία σχετικά με την κλιματική αλλαγή. 

Οι αλλαγές στο κλίμα ανά τους αιώνες δεν διαψεύδουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή
Στιγμιότυπο από το εξεταζόμενο βίντεο.

Στη συνέχεια του βίντεο αναφορικά με τον εξεταζόμενο ισχυρισμό περί «μη ύπαρξης κλιματικής αλλαγής», παρατίθεται μια μελέτη του Πανεπιστημίου Aarhus σχετικά με τη θερμοκρασία στην Αρκτική. Όπως γίνεται λόγος στο βίντεο:

«Σε μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus διαπίστωσαν ότι η Αρκτική είχε καλοκαίρια χωρίς πάγο, μόλις πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια και δείγματα πυρήνα πάγου, δείχνουν ότι η Γη βρίσκεται σε περίοδο ψύξης και όχι σε περίοδο θέρμανσηςΑλλά αυτοί οι εξαθλιωμένοι παλιοί κηδεμόνες μας θέλουν όλους νεκρούς, γιατί το σύστημα δεν εγκαταλείπει τον έλεγχο».

Το Infowars επικαλείται δύο στιγμιότυπα από έρευνες ώστε να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Το πρώτο στιγμιότυπο προέρχεται από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Aarhus το 2023, σχετικά με τη θερμοκρασία στην Αρκτική, όπου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο θαλάσσιος πάγος εξαφανίστηκε τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τη διάρκεια του πρώιμου Ολόκαινου, πριν από 10.000 χρόνια.

Το δεύτερο στιγμιότυπο (παραπάνω), είναι από την έρευνα του έργου γεώτρησης πυρήνα πάγου NEEM στη βορειοδυτική Γροιλανδία. Η έρευνα έδειξε ότι το κλίμα στη Γροιλανδία ήταν περίπου 8 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από σήμερα κατά την τελευταία μεσοπαγετωνική περίοδο, την περίοδο Eemian. Το Infowars παραπλανητικά ισχυρίζεται ότι «η γη βρίσκεται σε περίοδο ψύξης και όχι σε περίοδο θέρμανσης», παραποιώντας σημαντικά στοιχεία των ερευνών. Ας ελέγξουμε τα επιστημονικά στοιχεία.

Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το κλίμα της Γης έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς έχει φυσικούς κύκλους που καθοδηγούν το κλίμα. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη φυσική κλιματική αλλαγή της Γης καθορίζονται από τη διακύμανση της ηλιακής ακτινοβολίας και την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, τους φυσικούς κύκλους ψύξης και θέρμανσης του ωκεανού και την συνεχή μεταβλητότητα της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Ωστόσο, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα μας (εδώ και εδώ), είναι αδύνατον να εξηγηθεί η τωρινή ταχεία αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τους παραπάνω παράγοντες. Οι παρατηρήσεις εξηγούνται μόνο όταν λαμβάνονται υπόψη και οι σχετικοί μηχανισμοί του μεγέθους διοξειδίου του άνθρακα που μετράται ότι παράγει η ανθρωπότητα.

Μόλις τα τελευταία 800.000 χρόνια, υπήρξαν οκτώ κύκλοι εποχών παγετώνων και θερμότερων περιόδων, με το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 11.700 χρόνια να σηματοδοτεί την αρχή της σύγχρονης κλιματικής εποχής και του ανθρώπινου πολιτισμού, σύμφωνα με τη NASA.

Οι δύο μελέτες που αναφέρονται στο εξεταζόμενο βίντεο ερευνούν δύο μεσοπαγετωνικές περιόδους. Κατά τη διάρκεια μιας εποχής των παγετώνων παρατηρείται ανάπτυξη των παγοκαλυμμάτων του πλανήτη, για ένα χρονικό διάστημα που διαρκεί δεκάδες χιλιάδες χρόνια κατά το οποίο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη σταδιακά μειώνεται. Ομοίως, μια μεσοπαγετώδης περίοδος, η οποία διαρκεί για μερικές χιλιάδες χρόνια, είναι η θερμότερη χρονική περίοδος μεταξύ των εποχών των παγετώνων, όταν υποχωρούν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Σύγκριση μεταξύ της θερινής κάλυψης των πάγων πριν 18.000 (Peltier 1994) και των σημερινών παρατηρήσεων. ‘Oταν περισσότερο νερό είναι αποθηκευμένο στον πάγο, περισσότερη ξηρά είναι εκτεθειμένη λόγω της χαμηλότερης στάθμης της θάλασσας. Πηγή: NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρισκόμαστε στην εποχή του Ολόκαινου, σε μια θερμή μεσοπαγετώδη (η θερμή περίοδος μεταξύ των παγετώνων) που ξεκίνησε πριν από περίπου 11.000 χρόνια.

Όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά:

«Επί του παρόντος, βιώνουμε έναν ασυνήθιστα μακρύ μεσοπαγετώνα που ονομάζεται Ολόκαινο και έχει διαρκέσει σχεδόν 11.000 χρόνια. Ένας νέος παγετώνας αναμένεται να ξεκινήσει. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο ή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, ο επόμενος παγετώνας καθυστερεί από μερικές χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι ο μεσοπαγετώνας του Ολόκαινου μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον άλλα 150.000 χρόνια».

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2023, στο περιοδικό Nature Communications: Earth & Environment, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων προειδοποίησε ότι ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί εντελώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, απηχώντας μια παρόμοια κατάσταση που συνέβη πριν από 10.000 χρόνια, σε μια θερμή εποχή, κατά την εποχή του Ολόκαινου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aarhus, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέλυσαν δείγματα από την περιοχή βόρεια της Γροιλανδίας και του Καναδά, στη Θάλασσα του Λίνκολν, μέρος της «τελευταίας περιοχής πάγου» (LIA).

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα λείπει το θεματικό πλαίσιο της εν λόγω μελέτης. Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε τους πυρήνες των θαλάσσιων ιζημάτων κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής αποστολής του 2019. Στη συνέχεια ανέλυσαν δείγματα από τους πυρήνες σε ένα εργαστήριο, αναζητώντας μόρια που σηματοδοτούν μια αλλαγή στις συνθήκες πάγου. Οι ερευνητές κατέδειξαν ότι η αύξηση της καλοκαιρινής ηλιοφάνειας στο βόρειο ημισφαίριο είχε ως αποτέλεσμα τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του Πρώιμου Ολόκαινου, με μεγάλα τμήματα της Γροιλανδίας να παρουσιάζουν καλοκαιρινές θερμοκρασίες υψηλότερες από εκείνες των μέσων του εικοστού αιώνα.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενοι σε μια ανασκόπηση των διαθέσιμων καταγραφών, σημείωσαν ότι το στρώμα πάγου της βορειοδυτικής και κεντρικής Γροιλανδίας, μπορεί να είχε θερμοκρασίες το καλοκαίρι κατά 3-5 °C υψηλότερες σε σύγκριση με τα μέσα του εικοστού αιώνα. Αξίζει να τονίσουμε ότι η θέρμανση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνέβη λόγω των αλλαγών στην τροχιά της Γης, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Παρά τους αδιαμφισβήτητους ισχυρούς φυσικούς παράγοντες και τους κύκλους που επηρεάζουν την Αρκτική, ορισμένοι ερευνητές έχουν μια πιο ανησυχητική άποψη για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Για παράδειγμα, προειδοποιώντας ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θερμαίνουν τον πλανήτη, ο Christof Pearce, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Aarhus είπε:

«Η μελέτη είναι μια κλήση αφύπνισης, γιατί ξέρουμε ότι θα συμβεί. Αυτή η είδηση ​​δεν κάνει την κατάσταση πιο στενάχωρη, απλώς πιο επείγουσα. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να την αλλάξουμε».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η ανησυχητική τάση μπορεί να είναι αναστρέψιμη εάν μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θέσουμε πολιτικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.

«Τα κακά νέα είναι ότι μπορούμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει πολύ σύντομα. Τα καλά νέα είναι ότι τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η τάση είναι αναστρέψιμη και μπορούμε να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό εάν μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θέσουμε φιλόδοξους πολιτικούς στόχους. Εάν μπορούμε να διατηρήσουμε τις θερμοκρασίες σταθερές ή ίσως ακόμη και να πέσουν, ο θαλάσσιος πάγος θα επέστρεφε στην περιοχή», είπε η Henrieka Detlef, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Aarhus και μέλος της έρευνας.

Αν και οι φυσικοί κλιματικοί παράγοντες έχουν κάποια επίδραση στην τρέχουσα υπερθέρμανση του πλανήτη, η ταχεία υπερθέρμανση που παρατηρήθηκε τον περασμένο αιώνα μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλίμα.

Γράφημα που βασίζεται στη σύγκριση ατμοσφαιρικών δειγμάτων που περιέχονται σε πυρήνες πάγου και πιο πρόσφατες άμεσες μετρήσεις, παρέχει στοιχεία ότι το ατμοσφαιρικό CO2 έχει αυξηθεί από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Πηγή: NASA.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα της NASA επαληθεύουν ότι ο πλανήτης εξακολουθεί να υπερθερμαίνεται κατά μέσο όρο. Η παρακάτω ανάρτηση συνέκρινε το μήνα Απρίλιο κάθε έτους από το 1880, που ξεκίνησε η σύγχρονη διεθνής καταγραφή από τη NASA. Κατέδειξε ότι ο Απρίλιος του 2023 ήταν ο τέταρτος θερμότερος στο σύνολο των 143 ετών και ότι οι έξι πιο θερμοί Απρίλιοι έχουν καταγραφεί από το 2016. Η τάση που καταγράφεται με την κόκκινη γραμμή στο βάθος των τελευταίων ετών, αποδεικνύει τη διαρκή αύξηση θερμοκρασίας.

Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, η κλιματική αλλαγή αποτελεί αδιαμφισβήτητο φαινόμενο που οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες, θέση με την οποία συναινούν ομόφωνα όλοι οι σχετικοί διεθνείς και εθνικοί επιστημονικοί φορείς.

Στο βίντεο από το Infowars, παρατίθεται στιγμιότυπο από ακόμα μία έρευνα, ως τεκμήριο που υποτίθεται ότι αποδεικνύει πως η Γη βρίσκεται σε περίοδο θέρμανσης και όχι ψύξης.

Το γράφημα του κλίματος (παραπάνω) δείχνει την διακύμανση της θερμοκρασίας στην Γροιλανδία από την προηγούμενη θερμή μεσοπαγετώδη περίοδο, την περίοδο Eemian (αριστερά), κατά τη διάρκεια όλης της εποχής των παγετώνων, που ακολούθησε στην συνέχεια, και καταλήγει στη σημερινή εποχή. Τα μπλε χρώματα υποδηλώνουν πάγο από μια ψυχρή περίοδο, το κόκκινο χρώμα είναι ο πάγος από μια ζεστή περίοδο και το κίτρινο και το πράσινο είναι από την ενδιάμεση κλιματική περίοδο.

Το 2013 ερευνητές εξέτασαν πυρήνες του πάγου σε εργαστήρια με μια σειρά αναλύσεων που αποκαλύπτουν παλαιότερα κλίματα. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature, από το έργο γεώτρησης πυρήνα πάγου NEEM στη βορειοδυτική Γροιλανδία υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Niels Bohr στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δείχνουν ότι το κλίμα στη Γροιλανδία ήταν περίπου 8 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από σήμερα κατά την τελευταία μεσοπαγετωνική περίοδο, την περίοδο Eemian, η οποία ξεκίνησε πριν από 130.000 χρόνια και τελείωσε περίπου πριν από 115.000 χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές δημοσίευσαν μια πλήρη καταγραφή του κλίματος από πυρήνα πάγου της συγκεκριμένης περιόδου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρόλο που το κλίμα ήταν θερμότερο από το σημερινό, ο πάγος ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες πόδια λεπτότερος από ότι στη σύγχρονη εποχή. Όπως εξηγεί η Dorthe Dahl-Jensen, Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Niels Bohr και επικεφαλής του έργου NEEM:

«Αν και η θερμή περίοδος Eemian ήταν μια περίοδος κατά την οποία οι ωκεανοί ήταν τέσσερα έως οκτώ μέτρα υψηλότεροι από σήμερα, το στρώμα πάγου στη βορειοδυτική Γροιλανδία ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερο από το σημερινό επίπεδο, πράγμα που δείχνει ότι η συμβολή από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας ήταν λιγότερο από το ήμισυ της συνολικής άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Κατά τη διάρκεια της θερμής μεσοπαγετωνικής περιόδου υπήρχε αυξημένη τήξη στην άκρη του καλύμματος πάγου και η δυναμική ροή ολόκληρης της μάζας πάγου προκάλεσε απώλεια μάζας και ύψους του παγοκαλύμματος, σύμφωνα με την έρευνα από την κοινότητα NEEM. Αυτή η περίοδος ήταν μια θερμή μεσοπαγετωνική περίοδος, μια από τις πολλές θερμές και ψυχρές περιόδους που έχει περάσει η Γη τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Παρόμοια επιφανειακή τήξη παρατηρήθηκε από την ομάδα και το καλοκαίρι του 2012 στη Γροιλανδία.

«Ήμασταν εντελώς σοκαρισμένοι από τις θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες στην εγκατάσταση NEEM τον Ιούλιο του 2012», είπε η καθηγήτρια Dorthe Dahl-Jensen. «Έβρεχε ακόμη και ακριβώς όπως στο Eemian, το λιωμένο νερό σχημάτισε επαναπαγωμένα στρώματα πάγου κάτω από την επιφάνεια.
Αν και ήταν ένα ακραίο γεγονός, η τρέχουσα υπερθέρμανση πάνω από τη Γροιλανδία καθιστά πιο πιθανό το λιώσιμο της επιφάνειας και η θέρμανση που προβλέπεται να συμβεί τα επόμενα 50-100 χρόνια θα έχει δυνητικά κλιματικές συνθήκες που μοιάζουν με την Eemian», πρόσθεσε.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την περίοδο Eemian, το στρώμα πάγου δεν έχασε περισσότερο από το 25% του όγκου του μεταξύ 122.000 και 128.000 ετών. Η Dorthe Dahl-Jensen καταλήγει στο ότι:

«Τα καλά νέα από αυτή τη μελέτη είναι ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας δεν είναι τόσο ευαίσθητο στις αυξήσεις της θερμοκρασίας και στο λιώσιμο των πάγων και στην εκροή τους στη θάλασσα σε θερμές κλιματικές περιόδους όπως την Eemian, όπως νομίζαμε. Τα κακά νέα είναι ότι εάν οι πάγοι της Γροιλανδίας δεν εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Eemian, τότε η Ανταρκτική πρέπει να είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό μέρος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά 4-8 μέτρα που γνωρίζουμε ότι συνέβη κατά τη διάρκεια της Eemian».

Είναι τέλος σημαντικό να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε τη θερμοκρασία κατά την τελευταία μεσοπαγετώδη περίοδο μόνο στην περιοχή της Αρκτικής και όχι παγκοσμίως. Επομένως, ο προβαλλόμενος ισχυρισμός ότι η παραπάνω έρευνα απέδειξε πως ο πλανήτης συνολικά βίωνε υψηλότερες θερμοκρασίες είναι ανυποστήρικτος. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης μεσοπαγετώδους περιόδου ήταν μόλις 1-2℃ υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή.

Οι προηγούμενες θερμές περίοδοι είναι χρήσιμες για την κατανόηση των σύγχρονων και μελλοντικών κλιματικών προτύπων

Αυτές είναι χρήσιμες πληροφορίες για τους ερευνητές που προσπαθούν να κατανοήσουν τη σημερινή δυναμική των πολικών πάγων. Η εξέταση των παλαιότερων θερμών περιόδων από τους επιστήμονες μπορεί να αποσαφηνίσει την ανθεκτικότητα του θαλάσσιου πάγου του Αρκτικού Ωκεανού στην κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια μιας μεσοπαγετώδους περιόδου, η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται καθώς τα στρώματα πάγου λιώνουν με την αύξηση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του ωκεανού καθώς το νερό θερμαίνεται.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Γη έχει βιώσει φυσικές κλιματικές αλλαγές στο παρελθόν, σε φυσικούς κύκλους που διήρκησαν δεκάδες χιλιάδες έτη, δεν υποβαθμίζει τη σημασία του πώς οι άνθρωποι επηρεάζουν το κλίμα τώρα. Λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, οι πάγοι λιώνουν με γρηγορότερο ρυθμό ετησίως – ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας κατά μέσο όρο κατά 3,2 mm ανά έτος και πάνω από συνολικά 70 mm από το 1995 ως σήμερα.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί και τίθενται εκτός θεματικού πλαισίου. Τα δημοσιεύματα και οι χρήστες στο Facebook αναφέρονται λανθασμένα στη γεωργία, καθώς ο όρος “agriculture” στα αγγλικά αφορά τη γεωργία αλλά και την κτηνοτροφία. Στη σύνοδο κορυφής του Agriculture Innovation Mission for Climate (AIM), ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, μίλησε για το ρόλο της αγροτικής βιομηχανίας στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Σε κανένα σημείο της 20λεπτης ομιλίας του δεν αναφέρει τις φράσεις «οι αγρότες πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τροφίμων» ή «η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει την γεωργία των ΗΠΑ». Αντίθετα, ο διπλωμάτης αναφέρθηκε στους στόχους που έθεσαν τα κράτη-εταίροι της AIM και στις προκλήσεις στη γεωργία σε σχέση με τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δημιουργηθούν καινοτομίες, τόσο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων όσο και για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Ακόμη, οι ισχυρισμοί ότι «δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή» και ότι «το παγκόσμιο κλίμα έχει αλλάξει χωρίς ανθρώπινη ρύπανση» είναι ψευδείς. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αδιαμφισβήτητο φαινόμενο που οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες, θέση με την οποία συναινούν ομόφωνα όλοι οι σχετικοί διεθνείς και εθνικοί επιστημονικοί φορείς. Η πλειοψηφία των επιστημόνων συναινεί ότι η αύξηση των αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα θερμαίνει τον πλανήτη με πρωτοφανή ταχύτητα από τα μέσα του 20ού αιώνα. Αν και οι φυσικοί κλιματικοί παράγοντες έχουν κάποια επίδραση στην τρέχουσα υπερθέρμανση του πλανήτη, η ταχεία υπερθέρμανση που παρατηρήθηκε τον περασμένο αιώνα μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλίμα. Τέλος, η εξέταση των παλαιότερων θερμών περιόδων από τους επιστήμονες μπορεί να αποσαφηνίσει την ανθεκτικότητα του θαλάσσιου πάγου του Αρκτικού Ωκεανού στην κλιματική αλλαγή.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.