Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από πανηγυρισμούς φιλάθλων το 2019 στη Γαλλία αναπαράγεται εκ νέου με ψευδή μετάφρασηHOAXES

Βίντεο από πανηγυρισμούς φιλάθλων το 2019 στη Γαλλία αναπαράγεται εκ νέου με ψευδή μετάφραση

14 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με βίντεο, Ισλαμιστές απειλούσαν τη Μαρίν Λεπέν λέγοντας: "Είμαστε εδώ για να μείνουμε και θα βιάσουμε όλες τις λευκές γυναίκες στην Ευρώπη και θα αποκεφαλίσουμε όλους τους άνδρες, κατακτήσαμε την Ευρώπη, τώρα είναι δική μας!"

Συμπέρασμα

Η μετάφραση του βίντεο είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για Γάλλους βορειοαφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι πανηγυρίζουν για τη νίκη της Αλγερίας απέναντι στη Νιγηρία στις 14 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο του CAP 2019. Ο εικονιζόμενος άνδρας υποστηρίζει τους ειρηνικούς πανηγυρισμούς και αποστρέφεται με χιούμορ προς τη Μαρίν Λε Πεν, το κόμμα της οποίας είχε ζητήσει επίσημα την απαγόρευση της πρόσβασης στα Ηλύσια Πεδία σε Αλγερινούς οπαδούς για τον αγώνα της 14ης Ιουλίου 2019.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ένα βίντεο που δείχνει έναν νεαρό άνδρα βορειοαφρικανικής καταγωγής να μιλάει προς την κάμερα με έντονο τρόπο στα γαλλικά. Οι χρήστες ισχυρίστηκαν πως ο άνδρας και όσοι τον πλαισιώνουν “είναι Ισλαμιστές που απειλούσαν τη Μαρίν Λεπέν λέγοντας πως θα βιάσουν όλες τις λευκές γυναίκες στην Ευρώπη και θα αποκεφαλίσουν όλους τους άντρες”. Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί βασίζονται σε ψεύτικη μετάφραση, με την οποία διακινήθηκε το συγκεκριμένο βίντεο, ενώ το περιστατικό αφορά τους πανηγυρισμούς Γάλλων βορειοαφρικανικής καταγωγής, για τη νίκη της Αλγερίας επί της Νιγηρίας στις 14 Ιουλίου 2019, στο Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών του 2019 (CAN 2019).

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Πλαίσιο

Στο ευρύτερο πλαίσιο των παρατεταμένων αναταραχών που προκλήθηκαν στη Γαλλία, ύστερα από το θάνατο του 17χρονου Nahel Merzouk από πυρά αστυνομικού στη Nanterre, ποικίλοι ισχυρισμοί, οι οποίοι έχουν καταρριφθεί ως ψευδείς, συνέδεσαν λανθασμένα τους βανδαλισμούς αποκλειστικά με συγκεκριμένες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες του γαλλικού πληθυσμού. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Στις αρχές Ιουλίου, ένα βίντεο διακινήθηκε στα ελληνόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να αποδίδουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού της Γαλλίας το χαρακτηριστικό του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Το βίντεο συνοδεύτηκε από τον ακόλουθο ισχυρισμό:

Όταν πριν λίγο καιρό Ισλαμιστές μετανάστες στο Παρίσι απειλούσαν τη Λεπέν λέγοντας: «Είμαστε εδώ για να μείνουμε και θα βιάσουμε όλες τις λευκές γυναίκες στην Ευρώπη και θα αποκεφαλίσουμε όλους τους άνδρες, κατακτήσαμε την Ευρώπη, τώρα είναι δική μας!»

Το επίμαχο βίντεο:

Πηγή

Τι ισχύει

Το συγκεκριμένο βίντεο συνοδεύεται από ψεύτικη μετάφραση και κυκλοφορεί στα ελληνόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις 13.2.2023. Στις αρχές Ιουλίου επανήλθε στην επικαιρότητα, στο ευρύτερο πλαίσιο των αναταραχών που ξέσπασαν στη Γαλλία.

Σε αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε εντοπίσαμε μια εκτενέστερη εκδοχή του επίμαχου βίντεο, αναρτημένη τις 15 Ιουλίου 2019, στη γαλλόφωνη σελίδα En Cause στο Facebook, με τίτλο: “Ένας Αλγερινός υποστηρικτής: ‘Τα καταφέραμε πιο γρήγορα από τους Γερμανούς, καταλάβαμε το Παρίσι σε 3 ώρες'”.

Τα δημοσιεύματα της συγκεκριμένης περιόδου επιβεβαιώνουν πως στις 14 Ιουλίου 2019, μετά την πρόκριση της Αλγερίας στον τελικό του CAN 2019 (Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2019), πολλοί υποστηρικτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, ξεσπώντας σε ξέφρενους πανηγυρισμούς (Αρχειοθετημένα βίντεο των πανηγυρισμών εδώ, εδώ, εδώ και εδώ).

Αλγερινοί υποστηρικτές στα Ηλύσια Πεδία στις 14 Ιουλίου 2019 [Zakaria ABDELKAFI / AFP], Πηγή

Στις 14 Ιουλίου 2019, η Σενεγάλη και η Αλγερία νίκησαν αντίστοιχα την Τυνησία και τη Νιγηρία στους αγώνες του ημιτελικού. Η Αλγερία κατέκτησε τον τίτλο στον τελικό, κερδίζοντας τη Σενεγάλη με 1-0, με ξέφρενους πανηγυρισμούς να εκδηλώνονται και στις 19 Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας ξέσπασαν επεισόδια στο περιθώριο των εορτασμών και συνολικά 282 άτομα συνελήφθησαν.

Το υπό εξέταση βίντεο εντοπίστηκε, ακόμη, και στον συντηρητικό γαλλόφωνο ενημερωτικό ιστότοπο του Καναδά Vigile Quebec, ο οποίος παρουσίασε σε δημοσίευμά του οπτικοακουστικό υλικό από περιστατικά των πανηγυρισμών (αναδημοσιευμένα από χρήστες του Twitter), τα οποία εκλήφθηκαν ως ενδεικτικά της έλλειψης σεβασμού των Γάλλων οπαδών της Αλγερίας.

Παραθέτουμε ολόκληρο το βίντεο:

Πηγή

Ακολουθεί η μετάφραση:

Ευχαριστούμε όλους τους λαούς της Αφρικής για την εκστρατεία αυτή. Ζητούμε συγγνώμη που θέσαμε το… Όχι, δεν ζητάμε συγγνώμη, δεν κάναμε τίποτα. Καλή ατμόσφαιρα, καλή ατμόσφαιρα.

Κοιτάξτε, είδατε, είμαι Τυνήσιος, είμαι Τυνήσιος. Είναι ένα σπουδαίο Κύπελλο Αφρικής, ακόμα κι αν όλοι έχουμε τη δική μας καταγωγή. Αυτό είναι κάτι γαλλικό… Ηρεμία, ηρεμία. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κινηματογραφήστε τα πάντα γύρω σας, υπάρχουν Αλγερινοί, υπάρχουν Τυνήσιοι, υπάρχουν Μαροκινοί, υπάρχουν Σενεγαλέζοι, υπάρχει ό,τι θέλετε, οι μπάτσοι είναι μόλις ένα μέτρο μακριά, δεν υπάρχουν μάχες, δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν καίγεται τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα… Είμαστε εδώ, δεν είμαστε τα κίτρινα γιλέκα… είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ, είτε αρέσει στον κόσμο είτε όχι, είμαστε Γάλλοι, γεννηθήκαμε στη Γαλλία, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε Αφρικανοί και θα μείνουμε. Είναι ένα ερώτημα, αλλά ε, δεν δίνουμε δεκάρα. Σας το λέω, σας το λέω, αυτό με κάνει ευτυχισμένο. Μαρίν, Μαρίν, είμαστε εδώ, νικήσαμε τους Γερμανούς, καταλάβαμε το Παρίσι σε 3 ώρες. Οι Γερμανοί το πήραν σε 24 ώρες το 1940. Και εδώ είμαστε, δεν σπάσαμε τίποτα, Μαρίν. Αυτό είναι για σένα, σ’ αγαπώ, Μαρίν Λεπέν. Μαρίν, είσαι καλή.

Συνεπώς, το βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο των ξέφρενων πανηγυρισμών οπαδών των αφρικανικών ομάδων που συμμετείχαν στο CAN 2019 και – σε αντίθεση τόσο με τους ισχυρισμούς όσο και με τα επεισόδια που συνόδευσαν τους πανηγυρισμούς – ο εικονιζόμενος ομιλητής δηλώνει τη διάθεση να γιορτάσει ειρηνικά και όχι να συμμετάσχει σε βανδαλισμούς.

Επιπλέον, τόσο η αναφορά του στην κατάληψη του Παρισιού από τους Γερμανούς όσο και η αποστροφή του προς τη Μαρίν Λε Πεν δεν υποδηλώνουν πρόθεση στρατιωτικής κυρίευσης της Γαλλίας. Αντίθετα, αποτελούν χιούμορ και ειρωνεία, καθώς δύο ημέρες πριν τον αγώνα στον οποίο προκρίθηκε η Αλγερία, το Rassemblement National (Εθνική Συσπείρωση), το κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λε Πεν, είχε ζητήσει από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Christophe Castaner να εμποδίσει την πρόσβαση στους Αλγερινούς υποστηρικτές στα Ηλύσια Πεδία (Champs-Élysées) για τον αγώνα της 14ης Ιουλίου, με το αίτημα, ωστόσο, να μην εκπληρώνεται.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η 14η Ιουλίου είναι η Ημέρα της Βαστίλης και αποτελεί για τη Γαλλία εθνική επέτειο κατά την οποία, μεταξύ άλλων, πραγματοποιούνται στρατιωτικές παρελάσεις στη Champs-Élysées. Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Jordan Bardella, αντιπροέδρου της Εθνικής Συσπείρωσης, θα ήταν “απαράδεκτο” να κατακλυστεί το κέντρο του Παρισιού μετά το πέρας των εθνικών εορτασμών από σημαίες της Αλγερίας.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που διακινήθηκε στις αρχές Ιουλίου συνοδεύεται από ψεύτικη μετάφραση και τοποθετήθηκε εκτός πλαισίου καθώς συνδέεται με τους ξέφρενους πανηγυρισμούς που εκδηλώθηκαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ύστερα από τη νίκη της Αλγερίας στο τουρνουά ποδοσφαίρου CAN 2019.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.