Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέο fake news από τον Βελόπουλο: Κανένα κυπριακό ΜΜΕ δεν αναφέρει σύλληψη πέντε Αφγανών με μπουκάλια βενζίνης στη ΡόδοFAKE NEWS

Νέο fake news από τον Βελόπουλο: Κανένα κυπριακό ΜΜΕ δεν αναφέρει σύλληψη πέντε Αφγανών με μπουκάλια βενζίνης στη Ρόδο

28 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο, όλα τα επίσημα ενημερωτικά σάιτ και κανάλια και ραδιόφωνα της Κύπρου λένε ότι συνελήφθησαν 5 Αφγανοί για τις φωτιές στη Ρόδο.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Κανένα ενημερωτικό μέσο της Κύπρου δεν έχει μεταδώσει τέτοια είδηση. Τον ισχυρισμό διέψευσε με δήλωσή του στα Ellinika Hoaxes και ο διευθυντής ειδήσεων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Κύπρου, ΡΙΚ, Γιάννης Νικολάου. Η αρχική πηγή του ισχυρισμού εντοπίζεται εντελώς ατεκμηρίωτη σε γνωστές σελίδες παραπληροφόρησης από τις οποίες ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει αντλήσει παραπλανητικό υλικό και στο πρόσφατο παρελθόν.

Στις 27.7.2023, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προέβη από το βήμα της Βουλής σε έναν ακόμη ψευδή ισχυρισμό υποστηρίζοντας πως “σύμφωνα με όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο συνελήφθησαν πέντε Αφγανοί για τις φωτιές στη Ρόδο”. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει. Κανένα κυπριακό μέσο ενημέρωσης δεν αναφέρει όσα ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο ισχυρισμός διαψεύδεται και από τον Διευθυντή Ειδήσεων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Κύπρου, ΡΙΚ.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: indobserver.gr, greeknewsondemand.com

Στο πλαίσιο των πολλαπλών και συνεχιζόμενων πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2023, ο Κυριάκος Βελόπουλος προέβη ξανά στη διάδοση ενός ψευδούς και ανυπόστατου ισχυρισμού στις 27.7.2023 από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Βγαίνουν από την Κύπρο όλα τα μέσα ενημερώσεως, το Σίγμα, το κρατικό, λένε οι Κύπριοι αδερφοί μας ότι συνελήφθησαν 5 Αφγανοί. 5 Αφγανοί για τις φωτιές στη Ρόδο. Όλα τα επίσημα ενημερωτικά σάιτ και κανάλια και ραδιόφωνα της Κύπρου, το αποκαλύπτουν. Τα δικά μας εδώ τίποτα. Γιατί; Γιατί; Ρωτώ, γιατί; Επειδή είναι Αφγανοί; Άμα ήταν κανέναν Έλληνας πυρομανής επικίνδυνος, κακούργος, ελεεινός και τρισάθλιος θα το λέγατε δεκαπέντε μέρες. Εδώ δε μιλάει κανείς και μάλιστα λένε ότι πετούσαν και μπουκάλια με βενζίνη. Το χειρότερο δε βγαίνει και ο Βορίδης και τι λέει, συλλάβαμε λέει κάποιους που εν πάση περιπτώσει μπορεί να έχουν σχέση και με άλλους παράγοντες φωτογραφίζοντας την Τουρκία. Δηλαδή ο κύριος Βορίδης λέει ότι μπορεί οι Τούρκοι να κάψανε τη Ρόδο ή οι Τούρκοι μέσω των Αφγανών, αλλά παίρνουμε βοήθεια από τους Τούρκους τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πείτε μου ποια είναι η λογική; ”

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο, όπως εντοπίστηκε στον επίσημο λογαριασμό του Κυριάκου Βελόπουλου στο Tik Tok.

Πηγή

H “είδηση” δημοσιεύτηκε στις 26.7.2023 αρχικά από τη σελίδα παραπληροφόρησης Παρατηρητής και στη συνέχεια από τη σελίδα συνωμοσιολογικού περιεχομένου Greek News On Demand, ψευδείς ειδήσεις των οποίων έχουμε καταρρίψει πρόσφατα σε σχέση με προηγούμενο ψευδή ισχυρισμό του Κυριάκου Βελόπουλου (24.7.2023), αλλά και στο παρελθόν (δείτε εδώ και εδώ). Στα δημοσιεύματα των εν λόγω σελίδων διαβάζουμε τα εξής:

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΕΔΙΔΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 5 ΤΟΥΡΚΟΥΣ-ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΜΕ ΒΕΝΖΙΝΗ! ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΔΙΕΦΥΓΑΝ! ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΙΩΠΟΥΝ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ…ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ!

Πέραν από μία φωτό κι ένα βίντεο με καταγγελία Δημάρχου το οποίο μεταδώθηκε εδώ, όλα τα υπόλοιπα τα μαθαίνουμε από την Κύπρο. Μας είπαν λοιπόν ότι: “Φίλε έμαθα από Κύπρο πως στην Ρόδο έπιασαν 5 Τούρκους- Αφγανούς που πετούσαν μπουκάλια με βενζίνη, εδώ στο Ελλαδιστάν μούγκα στην στρούγκα. Υπήρξαν και άλλοι που διέφυγαν όμως!!!!”

Προφανώς χάριν της…ελληνοτουρκικής φιλίας σιωπούν κυβέρνηση και ΜΜΕ! 

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο “όλα τα μέσα ενημερώσεως, το Σίγμα, το κρατικό, λένε οι Κύπριοι αδερφοί μας ότι συνελήφθησαν 5 Αφγανοί. 5 Αφγανοί για τις φωτιές στη Ρόδο“.

“Κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε από το Σίγμα, ούτε και από το κρατικό ΡΙΚ, όπως ισχυρίζεται ο Βελόπουλος στην Βουλή”, δήλωσε στα Ελληνικά Hoaxes δημοσιογράφος του Σίγμα.

Πραγματοποιήσαμε αναζήτηση τόσο στο “Σίγμα” όσο και στο “κρατικό” κανάλι της Κύπρου, με τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών και δεν εντοπίσαμε κανένα απολύτως σχετικό αποτέλεσμα.

Ακόμη, ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίστηκε ότι: “Όλα τα επίσημα ενημερωτικά σάιτ και κανάλια και ραδιόφωνα της Κύπρου, το αποκαλύπτουν“.

Τον ισχυρισμό διαψεύδει κατηγορηματικά ο διευθυντής ειδήσεων του κρατικού κυπριακού σταθμού ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) Γιάννης Νικολάου, σε επικοινωνία που είχαν μαζί του τα Ellinika Hoaxes.

Τέτοια είδηση ΔΕΝ μεταδόθηκε από τις υπηρεσίες του Τμήματος Ειδήσεων του ΡΙΚ (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Διαδίκτυο)”.

Κανένα σχετικό εύρημα δεν εντοπίστηκε, επιπλέον, από αντίστοιχη αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε στις μηχανές αναζήτησης σε ελληνικά και κυπριακά μέσα.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός του Κυριάκου Βελόπουλου καταρρίπεται ως ψευδής.

Τέλος, τα δύο προαναφερθέντα δημοσιεύματα ισχυρίζονται εντελώς ατεκμηρίωτα ότι “πέραν από μία φωτογραφία κι ένα βίντεο με καταγγελία Δημάρχου το οποίο μεταδόθηκε εδώ, όλα τα υπόλοιπα τα μαθαίνουμε από την Κύπρο“.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει. Ειδήσεις σχετικά με τα σενάρια εμπρησμού στη Ρόδο μεταδίδονται από ποικίλα ενημερωτικά μέσα. Μάλιστα τα δημοσιεύματα έχουν καλύψει τόσο τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχου Ιωάννη Αρτοποιού, καθώς και το ζήτημα της διερεύνησης του εμπρησμού από τις αρμόδιες Αρχές, ενώ η ΕΡΤ παρουσίασε βίντεο εθελοντή, το οποίο εξετάζεται ως στοιχείο για ενδεχόμενο εμπρησμό. Σε κανένα, ωστόσο, από τα δημοσιεύματα αυτά δεν γίνεται λόγος για την εθνικότητα των ενδεχόμενων δραστών.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον κ. Αρτοποιό, ο οποίος μας εξήγησε πως παρότι υπήρξε προσαγωγή 5 αλλοδαπών δεν προέκυψαν επιβαρυντικά γι’αυτούς στοιχεία και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ακόμα, ενημερωθήκαμε πως μέχρι και τις 18:55 της 28ης Ιουλίου του 2023, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σύλληψη για τις φωτιές στη Ρόδο, με τις έρευνες να συνεχίζονται.

Επιπλέον, ο δήμαρχος της Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για τα αδικήματα του εμπρησμού και της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της δημαρχείας, χωρίς να κάνει πουθενά αναφορά στην ταυτότητα των δραστών.

Συμπέρασμα

Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του Κυριάκου Βελόπουλου ότι όλα τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι συνελήφθησαν πέντε Αφγανοί που πετούσαν μπουκάλια με βενζίνη φωτιές στη Ρόδο.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.