Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψηφιακά επεξεργασμένο το βίντεο μιας διαφημιστικής πινακίδας κατά του Ζελένσκι στο ΤόκιοΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ψηφιακά επεξεργασμένο το βίντεο μιας διαφημιστικής πινακίδας κατά του Ζελένσκι στο Τόκιο

5 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Ένα βίντεο δείχνει μια διαφημιστική πινακίδα στην Ιαπωνία, που αναφέρει «Σταματήστε τον Ζελένσκι, σταματήστε τον πόλεμο».

Συμπέρασμα

Το βίντεο είναι από το 2020 και στην πραγματικότητα δεν δείχνει κανένα μήνυμα που να σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντίθετα, είναι ψηφιακά επεξεργασμένο, καθώς η επίμαχη φωτεινή πινακίδα στο Τόκιο, που πρόβαλλε διαφημίσεις για ταινίες, έχει τροποποιηθεί ώστε να εμφανίζει διαφήμιση με σύνθημα κατά της Ουκρανίας και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από τις αρχές Αυγούστου 2023, αναπαράγεται στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει ένα διαφημιστικό πίνακα σε πολυσύχναστο δρόμο του Τόκιο, που φέρεται να εμφανίζει ένα μήνυμα κατά του Προέδρου της Ουκρανίας: «Σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τον Ζελένσκι». Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς το βίντεο είναι ψηφιακά επεξεργασμένο.

Στις αναρτήσεις χρηστών διαβάζουμε:

Ιαπωνία, διαφημιστικός πίνακας. Σταματήστε τον Ζελενσκυ. Σταματήστε τον πόλεμο.

Το βίντεο που κυκλοφορεί στο Facebook:

Τι ισχύει

Το βίντεο είναι ψηφιακά επεξεργασμένο καθώς η διαφημιστική πινακίδα έδειχνε στην πραγματικότητα προωθητικό υλικό ταινιών, σε αντίστοιχα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στο YouTube το 2020, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και όχι μήνυμα κατά της Ουκρανίας ή κατά του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση με καρέ του βίντεο, χρησιμοποιώντας εργαλεία της πλατφόρμας InVID, οδηγηθήκαμε σε ένα βίντεο με τίτλο “νυχτερινή βόλτα στη Σιμπούγια”, μια συνοικία του Τόκιο. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο YouTube στις 19 Οκτωβρίου 2020, περισσότερο από δύο χρόνια πριν ξεκινήσει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ειδικότερα, ανέβηκε από τον λογαριασμό “Εικονική Ιαπωνία “, κανάλι που στόχο έχει να προβάλει την καθημερινότητα στην Ιαπωνία.

Στιγμιότυπα από το επεξεργασμένο βίντεο (αριστερά) και από το αρχικό βίντεο στο YouTube (δεξιά).

Όπως παρατηρούμε από την παραπάνω σύγκριση, υπάρχουν πολλά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το εξεταζόμενο βίντεο 12 δευτερολέπτων αποτελεί επεξεργασμένο απόσπασμα του βίντεο στο YouTube. Συγκεκριμένα, από το σημείο 21:20, βλέπουμε τις ίδιες πινακίδες, αφίσες ταινιών, τα ίδια αυτοκίνητα, ποδήλατα και τους ίδιους πεζούς.

Όμως, στη θέση του συνθήματος κατά του Προέδρου της Ουκρανίας, στο ίδιο λεπτό, παρατηρούμε μια διαφημιστική πινακίδα, μετά τη μεγάλη διάβαση πεζών, που είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του εξεταζόμενου βίντεο. Πρόκειται για διαφήμιση των ταινιών ” Mio’s Cookbook ” και ” God of Novels “, που κυκλοφόρησαν και οι δύο το 2020, δύο χρόνια πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στιγμιότυπα από το επεξεργασμένο βίντεο (αριστερά) και από το αρχικό βίντεο στο YouTube (δεξιά).

Ένα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί υπέρ του συμπεράσματος ότι το υπό εξέταση βίντεο είναι ψεύτικο, είναι το ότι το άτομο που διασχίζει τη διάβαση, κάτω δεξιά, είναι το ίδιο που εμφανίζεται και στο πραγματικό βίντεο από το σημείο 21:21, όσο και το πορτοκαλί αυτοκίνητο και η γραμμή των αυτοκινήτων στην αριστερή πλευρά. Ακόμα, παρατηρούμε τις ίδιες κινήσεις της κάμερας και τον ίδιο ήχο φόντου και στα δύο πλάνα.

Τα πλάνα τραβήχτηκαν σε διασταύρωση κοντά στον σταθμό του μετρό Taito, στη συνοικία Σιμπούγια στο Τόκιο. Μπορείτε να δείτε την ακριβή τοποθεσία στο Google Street View εδώ.

Τον ισχυρισμό έχουν καταρρίψει και άλλοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων, όπως οι AFP Fact Check, Reuters Fact Check, dpa-factchecking, Leadstories, Checkyourfact, Facta.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ellinika Hoaxes, σε προηγούμενα άρθρα, έχουν καταρρίψει αντίστοιχους ισχυρισμούς, όπως ένα επεξεργασμένο βίντεο που απεικόνιζε πανό κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς το επίμαχο βίντεο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Το βίντεο δεν είναι πρόσφατο και χρονολογείται δύο χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτελώντας απόσπασμα από βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouΤube το 2020. Στην πραγματικότητα, το αρχικό βίντεο περιέχει πλάνα από τη Σιμπούγια, μια πολυσύχναστη συνοικία του Τόκιο, και στην φωτεινή πινακίδα παρουσιάζονται διαφημίσεις ταινιών και όχι συνθήματα κατά του Ουκρανού Προέδρου. Τέλος, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποια άλλη διαφημιστική πινακίδα με μηνύματα κατά του Ζελένσκι έχει εμφανιστεί στην περιοχή.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.