Ποιοι είμαστε
Αρχική Διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον Βελόπουλο για τη δήθεν προσφορά πυροσβεστικών από τη ΡωσίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον Βελόπουλο για τη δήθεν προσφορά πυροσβεστικών από τη Ρωσία

26 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Η απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα ότι "ΔΕΝ είχαμε καμία επίσημη έκκληση για βοήθεια από την Ελληνική ηγεσία" αποδεικνύει ότι τα Ελληνικά Hoaxes έλεγαν ψέματα.

Συμπέρασμα

Τα Ελληνικά Hoaxes, με σχετικό άρθρο στις 26.7.2023, απέδειξαν ότι ο ισχυρισμός του Κυριάκου Βελόπουλου από το βήμα της Βουλής στις 24.7.2023 πως "ο Πούτιν επικοινώνησε με την Ελληνική κυβέρνηση και εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του να βοηθήσει στις φωτιές στέλνοντας 4 αεροσκάφη Ilyushin Il-76, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε" ήταν προϊόν fake news. Η συγκεκριμένη απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα αποδεικνύει ότι καμία διμερής επικοινωνία δεν υπήρξε μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας για το ζήτημα της αποστολής ρωσικών πυροσβεστικών, διαψεύδοντας αποκλειστικά τους ισχυρισμούς του Κυριάκου Βελόπουλου και επιβεβαιώνοντας την έρευνα των Ελληνικών Hoaxes.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος με ανάρτησή του στο Twitter στις 26.8.2023 προχώρησε σε εκ νέου διαστρέβλωση των γεγονότων για το ζήτημα της αποστολής ρωσικών πυροσβεστικών, που ο ίδιος είχε θέσει από το βήμα της Βουλής στις 24 Ιουλίου 2023, επικαλούμενος fake news για δήθεν προσφορά βοήθειας της Ρωσίας και άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, παραθέτοντας την απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα στον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό, που έγινε στις 26.7.2023, υποστήριξε παραπλανητικά ότι η συγκεκριμένη απάντηση αποδεικνύει πως τα Ελληνικά Hoaxes έλεγαν ψέματα όταν σε σχετικό άρθρο απέδειξαν ότι οι ισχυρισμοί του Κ. Βελόπουλου ήταν ψευδείς. Στην πραγματικότητα, η απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα αποδεικνύει ότι καμία διμερής επικοινωνία δεν υπήρξε μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας για το ζήτημα της αποστολής ρωσικών πυροσβεστικών, διαψεύδοντας όσα επανειλημμένα είχε υποστηρίξει ψευδώς ο Κυριάκος Βελόπουλος, επικαλούμενος ατεκμηρίωτες και φανταστικές πηγές για προσφορά βοήθειας.

Η Ελλάδα να καεί γιατί το θέλουν οι δυτικοί; Άλλη μια διαψευση την ανθε@ellinikahoaxes ότι δεν γινόταν να βοηθήσει η Ρωσία !Το είχε πει ο #Βελόπουλος αλλά δεν το πιστεύατε!Ζάχαροβα : Συμπάσχουμε πλήρως με τον Ελληνικό λαό για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ είχαμε καμία επίσημη έκκληση για βοήθεια από την Ελληνική ηγεσία. Τα ανθελληνικά χοαξις έλεγαν πάλι ψέματα ! Ντροπή . #Φωτια_τωρα

Τα χρονικό των γεγονότων

Το ανύπαρκτο ζήτημα της πρόθεσης της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα με αποστολή ρωσικών αεροσκαφών εντάθηκε στον δημόσιο διάλογο μέσα από τον Κυριάκο Βελόπουλο, όταν στις 24 Ιουλίου 2023 από το βήμα της Βουλής παρουσίασε ψευδή είδηση, για την οποία ζητούσε επίμονα απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, ανώτατοι διπλωματικοί αξιωματούχοι, αλλά και τα Ελληνικά Hoaxes μέσα από σειρά άρθρων κατέρριψαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ο ίδιος συνέχισε να επικαλείται το ανύπαρκτο ζήτημα της “δήθεν προσφοράς” του Πούτιν σε όλα τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας.

Παρουσιάζουμε το χρονικό των γεγονότων:

  • 24 Ιουλίου 2023: ο Κυριάκος Βελόπουλος αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής “για ποιον λόγο η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός δεν πήραν ρωσικά αεροσκάφη“, επικαλούμενος ανάρτηση της Dana Levy, την οποία παρουσίασε ψευδώς ως “μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογράφους του Ισραήλ“. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε τα εξής:

Ο Πούτιν επικοινώνησε με την Ελληνική κυβέρνηση και εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του να βοηθήσει στις φωτιές στέλνοντας 4 αεροσκάφη Ilyushin Il-76, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε“.

  • 26 Ιουλίου 2023: Ύστερα από την έντονη φημολογία, ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, ανταποκριτής στη Μόσχα, απηύθυνε σχετική ερώτηση στη Μαρία Ζαχάροβα, Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Μαρία Ζαχάροβα διέψευσε την ύπαρξη οποιασδήποτε διμερούς επικοινωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δείτε την απάντηση εδώ.
  • 27 Ιουλίου 2023: Τα Ελληνικά Hoaxes προχώρησαν σε κατάρριψη των ισχυρισμών του Κυριάκου Βελόπουλου, της ανάρτησης της Dana Levy και όλων όσοι αναπαρήγαγαν την ψευδή είδηση, αξιοποιώντας μια σειρά δηλώσεων, καθώς και την επίσημη απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα στον Θανάση Αυγερινό.

    Συγκεκριμένα, απέδειξαν ύστερα από έρευνα και επικοινωνία με δημοσιογράφους του Ισραήλ, ότι η Dana Levy ΔΕΝ είναι “μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογράφους του Ισραήλ“, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο Κ. Βελόπουλος και, επίσης, ότι η “είδηση” που ανάρτησε ήταν προϊόν αντιγραφής από χρήστες και μπλογκς της Ελλάδας χαμηλής αξιοπιστίας, που παρέθεσαν εντελώς ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς. Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ.
Πηγή: Ellinika Hoaxes
  • 28 Ιουλίου 2023: Ύστερα από τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος άλλαξε την αρχική του πηγή, ισχυριζόμενος σε ανάρτησή του, ότι “ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκίντεον Λεβί αποκάλυψε την είδηση” της προσφορά της Ρωσίας τεσσάρων πυροσβεστικών Iluyshin Il-76, τα οποία η ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε και όχι η Dana Levy, για να προσδώσει βαρύτητα στα λεγόμενά του.
  • 29 Ιουλίου 2023: Τα Ελληνικά Hoaxes ήρθαν σε επικοινωνία με τον Gideon Levy, ο οποίος διέψευσε οποιαδήποτε σχέση και προχώρησαν, έτσι, σε νέα κατάρριψη των φανταστικών ισχυρισμών του. Δείτε το άρθρο εδώ.
Η απάντηση του Gideon Levy στα Ελληνικά Hoaxes

Συνεπώς, τα Ελληνικά Hoaxes απέδειξαν συγκεκριμένα ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία επικοινώνησε με την Ελλάδα προσφέροντάς της βοήθεια και η Ελλάδα αρνήθηκε ήταν ψευδείς, όπως υποστήριζε ο Κυριάκος Βελόπουλος και οι πηγές του. Η Μαρία Ζαχάροβα, διέψευσε την ύπαρξη διμερούς επικοινωνίας, επιβεβαιώνοντας τα Ελληνικά Hoaxes.

Έτσι, μέσα από δύο άρθρα στις 27 και 29 Ιουλίου 2023, καθώς και μέσα από την επίσημη απάντηση της Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα στις 26 Ιουλίου έκλεισε οριστικά το ανύπαρκτο θέμα της δήθεν προσφοράς βοήθειας της Ρωσίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ωστόσο, στις 26.8.2023, στον απόηχο των νέων μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έπληξαν την Ελλάδα, ο Κυριάκος Βελόπουλος επανήλθε στο ζήτημα ισχυριζόμενος ότι η απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα διαψεύδει τα Ελληνικά Hoaxes, κάτι που αυτομάτως αναιρείται από την ίδια την πραγματικότητα, ενώ, ουδέποτε τα Ελληνικά Hoaxes έθιξαν το ζήτημα της δυνατότητας για βοήθεια της Ρωσίας, όπως λανθασμένα διατυπώνεται στην αρχή της ανάρτησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ερώτηση του Θανάση Αυγερινού στη Μαρία Ζαχάροβα στις 26.7.2023 προέκυψε, εξαιτίας της έντονης φημολογίας που είχε παρατηρηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία τροφοδότησε και αξιοποίησε ο Κυριάκος Βελόπουλος προχωρώντας στην αυτούσια παράθεση της ψευδούς είδησης της Dana Levy από το βήμα της Βουλής.

Για τον λόγο αυτό, ο Θανάσης Αυγερινός, ο οποίος διάκειται φιλικά προς τη Ρωσία, έσπευσε να διευκρινίσει ύστερα από την απάντηση που έλαβε από τη Μαρία Ζαχάροβα τα ακόλουθα:

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη σχετική ερώτηση του Θανάση Αυγερινού και την απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα εδώ:

Πηγή

Στην περιγραφή του βίντεο που έχει αναρτηθεί από το ενημερωτικό μέσο Κοσμοδρόμιο διαβάζει κανείς τα ακόλουθα:

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας για τη χρήση ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή στη Μόσχα Θανάση Αυγερινού στην εβδομαδιαία ενημέρωση Ρώσων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, η απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα διαψεύδει αποκλειστικά τον Κυριάκο Βελόπουλο και τις πηγές του. Με το άρθρο μας στις 26.7.2023 αποδείξαμε πως ο ισχυρισμός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ότι “o Πούτιν επικοινώνησε με την Ελληνική κυβέρνηση και εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του να βοηθήσει στις φωτιές στέλνοντας 4 αεροσκάφη Ilyushin Il-76, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε” είναι ψευδής, με την απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα να επιβεβαιώνει την έρευνά μας.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.