Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο δεν δείχνει τον Δήμαρχο ΝαυπλίουΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο δεν δείχνει τον Δήμαρχο Ναυπλίου

28 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τον Δημήτρη Κωστούρο, Δήμαρχο Ναυπλιέων, να αφοδεύει έξω από την οικία πολιτικού του αντιπάλου.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει δημοσιοποιηθεί το 2018, από ειδησεογραφικό πρακτορείο στην Τουρκία, στο πλαίσιο τοπικής είδησης από την περιοχή Ερενλέρ, στο Ανταπαζαρί της Επαρχίας Σαγγαρίου.

Από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας, το οποίο φέρεται, κατ’ αυτούς, να δείχνει τον Δημήτρη Κωστούρο, Δήμαρχο Ναυπλιέων, να αφοδεύει έξω από την οικία πολιτικού του αντιπάλου. Το συγκεκριμένο όμως βίντεο έχει κυκλοφορήσει εδώ και μια πενταετία στο διαδίκτυο και δεν αφορά πρόσφατες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά του κ. Κωστούρου.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Το βίντεο που κυκλοφόρησε έχει ως εξής:

Τι ισχύει

Ο κ. Δημήτρης Κωστούρος είναι Δήμαρχος Ναυπλιέων και πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι επανειλημμένα άφηνε έξω από την πόρτα του κ. Δημήτρη Ορφανού, πολιτικού αντιπάλου του, σακούλες με απορρίμματα. Σχετικό βίντεο δημοσίευσε πρόσφατα (24 Αυγούστου 2023) ο τηλεοπτικός σταθμός STAR TV.

Στιγμιότυπο από δελτίο ειδήσεων του STAR. Πηγή: star.gr

Ο ίδιος ο δήμαρχος έχει παραδεχτεί τις πράξεις αυτές:

«Δυστυχώς όμως όλη αυτή η τοξική κατάσταση κάποια στιγμή ανθρώπινα με επηρέασε αρνητικά και με οδήγησε σε μία λανθασμένη ανταποδοτική πράξη με συμβολικό χαρακτήρα, να τοποθετήσω απορρίμματα στη πόρτα εξοχικής κατοικίας ιδιοκτησίας του κυρίου Ορφανού».

Το υπό εξέταση βίντεο, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με την παραπάνω είδηση. Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας με στιγμιότυπα από το βίντεο, καταφέραμε να εντοπίσουμε την αρχική αναπαραγωγή του στο διαδίκτυο, όταν δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘DHA’ (Demirören Haber Ajansı), στις 22 Ιουνίου 2018, δηλαδή πάνω από 5 έτη πριν.

Σύμφωνα με την περιγραφή-ρεπορτάζ που συνόδευε το βίντεο, επρόκειτο για βίντεο από κάμερα ασφαλείας σε σύμπλεγμα επαγγελματικών κτιρίων στην περιοχή Ερενλέρ, δήμο στην πόλη Ανταπαζαρί, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαγγαρίου (Erenler, Sakarya).

Μπορείτε να δείτε το βίντεο, όπως αναρτήθηκε τότε – με εμφανές το λογότυπο του DHA, αμέσως παρακάτω:

Συμπέρασμα

Το βίντεο αυτό δεν δείχνει τον Δημήτρη Κωστούρο, Δήμαρχο Ναυπλιέων, να αφοδεύει έξω από την οικία πολιτικού του αντιπάλου. Το βίντεο έχει δημοσιοποιηθεί το 2018 από το DHA, ειδησεογραφικό πρακτορείο στην Τουρκία, στο πλαίσιο τοπικής είδησης από την περιοχή Ερενλέρ, στο Ανταπαζαρί της Επαρχίας Σαγγαρίου.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.