Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ο ισχυρισμός για επίθεση μεταναστών σε πυροσβεστικό ελικόπτεροΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής ο ισχυρισμός για επίθεση μεταναστών σε πυροσβεστικό ελικόπτερο

30 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Όταν πυροσβεστικό ελικόπτερο πήγε σε ταμιευτήρα νερού στην περιοχή του Δωρικού Έβρου, για ανεφοδιασμό, μετανάστες του πέταξαν πέτρες με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να φύγει

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον Πύραρχο Βασίλειο Βαθρακογιάννη, υπεύθυνο επικοινωνίας του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος υπογράμμισε ότι δε βρέθηκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό. Αντίθετα, όπως είπε, αν μια τέτοια πληροφορία ίσχυε, θα είχε γίνει γνωστή.

Από τις 20 Αυγούστου 2023 κυκλοφορεί ακόμα ένας ισχυρισμός στο ελληνικό Facebook, το περιεχόμενο του οποίου αφορμάται από τις πρόσφατες πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι όταν ελικόπτερο τύπου Erickson επιχείρησε να προσεγγίσει παρακείμενο υδροταμιευτήρα στην περιοχή του Δωρικού Έβρου, αποτράπηκε από επίθεση μεταναστών με πέτρες, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να φύγει. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023, ενώ μαινόταν η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη και στις ευρύτερες περιοχές, μία εκ των οποίων ήταν και το Δωρικό (εδώ, εδώ), μεγάλη διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι μετανάστες παρεμπόδισαν το έργο της Πυροσβεστικής πετώντας πέτρες σε ελικόπτερο τύπου Erickson, όταν αυτό πλησίασε υδροταμιευτήρα για να ανεφοδιαστεί. Η συγκεκριμένη περιοχή είχε εκκενωθεί από το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023, μαζί με τους οικισμούς Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Νίψα, Πεύκα, Αετοχώρι και Άνθεια (εδώ). Ο ισχυρισμός διαδόθηκε ταχύτατα ανάμεσα σε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες κοινοποιήσεις. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούνται μετανάστες για την έναρξη και επιδείνωση των πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα, καθώς έχουμε καταρρίψει παρόμοιους ισχυρισμούς πρόσφατα (εδώ, εδώ).

Προς διερεύνηση του παρόντος ισχυρισμού, αποστείλαμε mail στο γραφείο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος στις 28/8 και την επομένη, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, μας παρέπεμψαν στον υπεύθυνο επικοινωνίας του Σώματος, Πύραρχο Βασίλειο Βαθρακογιάννη. Ο κ. Βαθρακογιάννης επεσήμανε ότι δεν εντοπίστηκε καμία αναφορά που να επαληθεύει τα περιεχόμενα του ισχυρισμού.

Στο γραφείο Τύπου τέτοια αναφορά δεν έχει έρθει. Ούτε από το ψάξιμο που έκανα. Θα είχε διαχυθεί αυτή η πληροφορία, ότι επιχειρήσαμε και είχαμε αυτή την επίθεση. Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία εμείς εδώ. Τέτοια πληροφορία θα είχε γίνει γνωστή.

Έχουμε ένα γραφείο συγκεκριμένο με συναδέλφους, που είναι μέσα στο ΕΣΚΕΔΙΚ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων για Διαχείριση Κρίσεων) που ασχολείται με τη διαχείριση των εναερίων μέσων. Άρα αυτοί ακούνε όλες τις συνομιλίες, τι γίνεται, πού επιχειρούν, αναφέρονται τα πάντα. Δεν έχουμε καμία τέτοια αναφορά. Όλες τις ομιλίες τις ακούμε εμείς. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη κανενός, ούτε έχει αναφερθεί κάτι.

Συμπέρασμα

Από τα δεδομένα προκύπτει ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχο Βασίλειο Βαθρακογιάννη, ο οποίος δήλωσε ότι ερεύνησε το ζήτημα και δε βρέθηκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό. Αντίθετα, όπως είπε, αν μια τέτοια πληροφορία ίσχυε, θα είχε γίνει γνωστή. Τέλος, αναφερόμενος στο Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων για Διαχείριση Κρίσεων), το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση των εναέριων μέσων, τόνισε πως όλες οι ομιλίες παρακολουθούνται και δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη κανενός η υποτιθέμενη επίθεση από μετανάστες.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.