Ποιοι είμαστε
Αρχική Θεωρίες συνωμοσίας με αφορμή δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος ειδοποίησης εκτάκτου ανάγκης στις ΗΠΑHOAXES

Θεωρίες συνωμοσίας με αφορμή δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος ειδοποίησης εκτάκτου ανάγκης στις ΗΠΑ

9 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός:

Στις 4 Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί το 5G παγκοσμίως, στην Αμερική, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα ενεργοποιηθεί ο ιός Marburg στους εμβολιασμένους για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Για τις 4 Οκτωβρίου 2023 έχει προγραμματιστεί από την Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες των ΗΠΑ μια παναμερικανική (όχι δηλαδή παγκόσμια) δοκιμή των συστημάτων ειδοποίησης εκτάκτου ανάγκης (EAS, WEA). Η τεχνολογία 5G δεν έχει σχέση με την μετάδοση ή παρακολούθηση ιών, και τα εμβόλια για την COVID-19 δεν περιέχουν τον ιό Marburg.

«Θα ενεργοποιηθεί το 5G, κλείστε τα κινητά σας». «Θα απελευθερώσουν τον ιό Marburg». Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με κείμενα και βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζοντας εκατοντάδες κοινοποιήσεις. Αποτελούν, ωστόσο, παντελώς αβάσιμες συνωμοσιολογίες με αφορμή την ανακοίνωση αμερικανικών αρχών ότι τίθεται σε δοκιμαστική εφαρμογή το σύστημα ειδοποίησης εκτάκτου ανάγκης.

Στο Facebook, καθώς και στο Viber, κυκλοφορεί με παραλλαγές το εξής κείμενο, ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ ALERT‼️‼️‼️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 21:22 ώρα Ελλάδος, Κύπρου θα ενεργοποιήσουν τα 5G σε Αμερική, Ευρώπη, Ισραήλ. ΠΑΝΤΟΥ‼️‼️‼️

ΒΓΑΛΤΕ απ’ την πρίζα το ΡΟΎΤΕΡ του σπιτιού σας, κλείστε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα . ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΟΛΑ ΣΑΣ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ‼️‼️

ΟΧΙ σε λειτουργία πτήσης‼️‼️ΣΕ ΠΛΉΡΗ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ‼️‼️‼️ ΤΥΛΙΞΤΕ ΤΑ (τα κινητά) ΜΕ Αλουμινόχαρτο‼️‼️

Εάν με ρωτάτε εμένα, εκείνη την ημέρα. Θα τα κλείσω όλα, όλη την ημέρα και θα τα ενεργοποιήσω την επομένη το πρωί ‼️

Και εάν αυτό πετύχει που πάνε να κάνουν την Τετάρτη 4 του Οκτώβρη, αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας θλιβερής πραγματικότητας που βγήκαν και είπαν για τη συγκεκριμένη ημερομηνία τρανοί επιστήμονες του εξωτερικού. Κάποιους τους σκοτώσαν. Κάποιοι είναι ακόμα εν ζωή.

Η συχνότητα που θα εκπέμπουν τα 5G εάν τώρα είναι στο 3%, θα φτάσει το 18%.

Τα μπόλια θα ενεργοποιήσουν ιούς, βλέπε Malburg και οι άνθρωποι θα φεύγουν πλέον κατά χιλιάδες την ημέρα, με ποσοστό επιτυχίας έως και 100% και όχι 80% που ανέφερε η Παγώνη πριν 4 μήνες ‼️🤦🏼‍♀️

Ο Θεός να βάλει το χέρι του ν αποτρέψει το μεγάλο κακό που έρχεται για την ανθρωπότητα ‼️‼️
Οι μεγαλύτεροι εφιάλτες επιβεβαιώνονται δυστυχώς ‼️

Επίσης, από τις 3 Οκτωβρίου διαμοιράζεται ένα βίντεο που περιέχει ανάλογες προειδοποιήσεις και συνοδεύεται από το εξής κείμενο:

4 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ Η FEMA & Η FCC ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΌ MARBURG ΜΈΣΩ 5G ΣΤΑ 18 GHZ…
Ο ιός Marburg Virus είναι ενσωματωμένος στα φιαλίδια και θα ενεργοποιείται από τρία παλμικά κύματα διάρκειας 1 λεπτού στα 18GHz από τους πύργους 5G σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται γι’ αυτό εδώ και χρόνια και θα “απελευθερωθεί” τον Οκτώβριο του 2023 σύμφωνα με τον δικηγόρο Todd Callender…

Το παρακάτω βίντεο έχει συνθέσει και παρουσιάσει ο Χρήστος Μαργέτης της σελίδας Social Media ORM, που και στο παρελθόν έχει μεταδώσει ψευδείς αντιεμβολιαστικές πληροφορίες (δείτε άρθρα από τα Ellinika Hoaxes εδώ κι εδώ).

Η διάδοση αυτών των ισχυρισμών υπήρξε αξιοσημείωτη, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρακάτω ενδεικτικές δημοσιεύσεις που συγκέντρωσαν εκατοντάδες κοινοποιήσεις:

Τι ισχύει

Για τις 4 Οκτωβρίου 2023 έχει προγραμματιστεί, από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) και σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) στις ΗΠΑ, παναμερικανική (σ.σ. όχι δηλαδή παγκόσμια) δοκιμή του Συστήματος Ειδοποίησης Έκτακτης Ανάγκης (EAS) και των Ασύρματων Ειδοποιήσεων Έκτακτης Ανάγκης (WEA).

Αυτή η προγραμματισμένη, και σύμφωνη με την νομοθετική πρόβλεψη τακτικών ελέγχων, δοκιμή εφαρμογής των ειδοποιήσεων εκτάκτου ανάγκης μέσω τηλεόρασης-ραδιοφώνου-τηλεφώνων που αφορά τις ΗΠΑ, και η οποία δεν γίνεται για πρώτη φορά, είναι η πραγματική διάσταση και το μόνο ψήγμα αλήθειας στα παραπάνω κείμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και έδωσαν την αφορμή για τις σχετικές θεωρίες συνωμοσίας.

Η δοκιμή αυτή δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο ειδικά με το 5G, τη νέα γενιά δικτύων που έχει ψευδώς συνδεθεί με τη νόσο COVID-19, τα εμβόλια για αυτήν, καθώς και για άλλα προβλήματα υγείας. Όπως έχει εξηγηθεί από εκπρόσωπο της FCC στην ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων του πρακτορείου Associated Press, δεν υπάρχει κάποια γνωστή δυσμενής επίπτωση στην υγεία από την εκπομπή μηνυμάτων εκτάκτου ανάγκης.

Εξάλλου, η τεχνολογία 5G είναι ήδη διαθέσιμη στην Ελλάδα όπως και στο Ισραήλ.

Ακόμη και για κάποιον που βρίσκεται στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να προβεί με οποιονδήποτε τρόπο σε ενέργειες πλήρους απενεργοποίησης ή τυλίγματος του κινητού τηλεφώνου του με αλουμινόχαρτο, για να μη λάβει δοκιμαστικό μήνυμα εκτάκτου ανάγκης. «Εάν ένα κινητό τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο ή [απλώς] σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια της δοκιμής (περίπου 2:20 έως 2:50 μ.μ. Ανατολική Ώρα στις 4 Οκτωβρίου), το τηλέφωνο δεν θα πρέπει να εμφανίσει ειδοποίηση όταν θα ενεργοποιηθεί ξανά». Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές εκτός δικτύου.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για «ενεργοποίηση» ιών εξ αποστάσεως, όπως του ιού Marburg, που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στο εξωτερικό, έχουμε εξηγήσει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 δεν περιέχουν τον ιό Marburg.

Τέλος, αναφορικά με τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο βίντεο που κυκλοφορεί, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο δικηγόρος Todd Callender είναι γνωστός για την αναπαραγωγή ψευδών και ανυπόστατων ισχυρισμών (π.χ. ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό δήθεν αλλάζουν το DNA) και ο αντιεμβολιαστής οστεοπαθητικός Rashid Buttar, που πέθανε τον Μάιο του 2023, έχει ιστορικό παραπληροφόρησης που έχουν αναδείξει και τα Ellinika Hoaxes.

Συμπέρασμα

Το κείμενο που κυκλοφορεί, καθώς και ένα βίντεο με παρεμφερείς ισχυρισμούς, περιέχουν αναληθείς πληροφορίες. Δεν πρόκειται να συμβεί «ενεργοποίηση του 5G» παγκοσμίως ή έστω στην Αμερική, την Ευρώπη και το Ισραήλ το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου 2023. Δεν πρόκειται ούτε να ενεργοποιηθεί ο ιός Marburg στους εμβολιασμένους για την COVID-19.

Για τις 4 Οκτωβρίου 2023 έχει προγραμματιστεί από Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες των ΗΠΑ μια παναμερικανική (όχι δηλαδή παγκόσμια) δοκιμή των συστημάτων ειδοποίησης εκτάκτου ανάγκης (EAS, WEA). Η τεχνολογία 5G δεν έχει σχέση με την μετάδοση ή παρακολούθηση ιών, και τα εμβόλια για την COVID-19 δεν περιέχουν τον ιό Marburg.