Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ δείχνει Παλαιστίνιους να έχουν αιχμαλωτίσει παιδιά από το Ισραήλ σε κλουβιά για κότεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ δείχνει Παλαιστίνιους να έχουν αιχμαλωτίσει παιδιά από το Ισραήλ σε κλουβιά για κότες

10 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει Παλαιστίνιους να έχουν αιχμαλωτίσει μικρά παιδιά από το Ισραήλ σε κλουβιά με κότες, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Αυτό το βίντεο δημοσιεύτηκε στο TikTok μέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν σε διάφορες ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν πέντε παιδιά να κρατούνται αιχμάλωτα σε κλουβιά για κότες κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Παραδείγματα αναπαραγωγών σε ιστοσελίδες: newsit.gr, ellada24.gr, makthes.gr, theopinion.gr, tlife.gr, pronews.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο:

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Στις 8 Οκτωβρίου 2023 η Fact Checking ιστοσελίδα Fake Reporter ανάρτησε στιγμιότυπο οθόνης με το οποίο καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο βίντεο ανέβηκε τουλάχιστον τέσσερις μέρες νωρίτερα, πριν την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς.

Το ισραηλινό μέσο Fake Reporter επίσης δημοσίευσε, την επόμενη μέρα, δύο επιπλέον στιγμιότυπα οθόνης που δείχνουν πως το εν λόγω βίντεο έχει δημοσιευτεί πριν τις 7 Οκτωβρίου 2023. Το βίντεο στο TikTok του @user690306825181 (λογαριασμός που σβήστηκε μετέπειτα) όχι μόνο δημοσιεύτηκε νωρίτερα από την επίθεση στο Ισραήλ αλλά προωθήθηκε στο TikTok (Promotional Content) με τα παρακάτω emojis. Το πρωτότυπο βίντεο δυστυχώς δεν υπάρχει, καθώς ο σύνδεσμος στο Tik Tok δεν είναι διαθέσιμος, αλλά υπάρχουν αναπαραγωγές του. Όμως χρησιμοποιώντας το εργαλείο Bellingcat, ανακαλύψαμε πως το βίντεο δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 2023 και ακριβή ώρα 07:00:16 GMT (UTC).

Στις 8 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 03:03 PM, χρήστης του X αναπαρήγαγε αρχικά το βίντεο γράφοντας: «Υποτιθέμενο βίντεο με τη Χαμάς να κρατά παιδιά σε κλουβιά. Γιατί; Τι σκοπό εξυπηρετεί αυτό; Είναι όμηροι του Ισραήλ;»

Μετά από 15 λεπτά (03:18 PM) σε νέα ανάρτηση έγραψε: «Διόρθωση. Είναι παιδιά Παλαιστίνιων που κρατούνται από ισραηλινούς αξιωματούχους επιβολής του νόμου», πλαισιώνοντας τη δημοσίευση με αρχειοθετημένο βίντεο από τις 27 Ιανουαρίου 2020 με τίτλο «Palestinian Children Locked in Cages» και λεζάντα «Ο ισραηλινός στρατός απαγάγει παιδιά από την Παλαιστίνη και τα ρίχνει σε κλουβιά, στην κατεχόμενη Χεβρώνα, από την B’Tselem».

Το παραπάνω βίντεο, που δημοσιεύτηκε τρία χρόνια πριν από το κανάλι Palestine News, είχε πολύ μικρή απήχηση, μετρώντας μόλις 58 προβολές. Το YouTube το κατέβασε για παράβαση των οδηγιών της κοινότητάς του. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν το εν λόγω βίντεο ήταν και το ίδιο που έγινε viral τις τελευταίες ημέρες. Το κανάλι ‘’Palestine News’’ ανέφερε πως το βίντεο καταγράφηκε από την B’Tselem, μια ισραηλινή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη.

Έπειτα, ισχυρίστηκε ότι το βίντεο δείχνει παιδιά από την Παλαιστίνη κλειδωμένα σε κλουβιά από τον ισραηλινό στρατό και γυρίστηκε στη Χεβρώνα, η οποία βρίσκεται στη Δυτική Όχθη και όχι στη Γάζα που κυβερνά η Χαμάς. Εμείς επικοινωνήσαμε με την B’Tselem και εφόσον λάβουμε απάντηση που θα μας διαφωτίσει, θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο.

Άλλος χρήστης του X αναφέρει πως το βίντεο τραβήχτηκε από πατέρα που βρήκε τα παιδιά του να παίζουν έχοντας μπει στο κλουβί και τα κλείδωσε για πλάκα, υποστηρίζοντας ότι γι’ αυτό υπάρχουν τα γέλια στο βίντεο (και στα emojis) και τα παιδιά δεν φαίνονται να κλαίνε και να φωνάζουν, όπως θα έκαναν εάν ήταν αιχμαλωτισμένα. Το αρχικό βίντεο δημοσιεύτηκε επίσης με ένα δημοφιλές hashtag του TikTok, που δεν σχετίζεται με σύγκρουση ή απαγωγές και ενδεχομένως να ήταν μέρος μιας τάσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Το hashtag που περιλαμβάνεται στην αρχική ανάρτηση αυτού του βίντεο στα αραβικά «الشعب الصيني_ماله_حل#‎» μεταφράζεται σε: «Ούτε οι Κινέζοι δεν μπορούν να το λύσουν αυτό», τονίζοντας την επινοητικότητα των Κινέζων. Για τους Άραβες η σατιρική αυτή φράση σημαίνει: «Δεν μπορείς να το λύσεις» και την χρησιμοποιούν όταν υπάρχει ένα αρκετά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Συχνά την χρησιμοποιούν όταν κοινοποιούν περιεχόμενο που είναι αστείο στο TikTok. Ωστόσο, σαφέστατα δεν μπορεί να επαληθευτεί ότι πρόκειται για σατιρικό βίντεο.

Σε άλλα tweets (εδώ και εδώ) αναφέρεται ότι το βίντεο είναι αρκετά πιο παλιό, προέρχεται από τη Συρία και χρονολογείται στο 2015, ωστόσο ούτε αυτό μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα. Σε νέα αναπαραγωγή του βίντεο στο Tik Tok, αρκετοί σχολιάζουν πως η είδηση είναι ψευδής και το βίντεο απαθανατίζει κάτι διαφορετικό από αυτό που αναφέρει η λεζάντα. 

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός εντάσσεται στην κατηγορία της παραπληροφόρησης. Δεν μπορεί να επαληθευτεί το μέρος και ο λόγος που γυρίστηκε το βίντεο, όμως αποδεικνύεται ότι δεν τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ αλλά παλαιότερα. Η αρχική δημοσίευση δεν υποδηλώνει ότι τα παιδιά κατάγονται από το Ισραήλ και απήχθησαν ως όμηροι ή προς πώληση, ενώ δεν υπάρχουν ούτε αποδείξεις επ’ αυτού.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.