Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, ΔΕΝ σκοτώθηκε στο ΚίεβοFAKE NEWS

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, ΔΕΝ σκοτώθηκε στο Κίεβο

14 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, φέρεται να σκοτώθηκε στο Κίεβο στις 3 Ιανουαρίου από ρωσικό πύραυλο κρουζ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και προέρχεται από διαβόητη ιστοσελίδα συστηματικής διασποράς ψευδών ειδήσεων. Στις 3 Ιανουαρίου 2024 ο Lloyd Austin νοσηλευόταν σε στρατιωτικό ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ, έπειτα από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στις 22 Δεκεμβρίου 2023.

Ένας ισχυρισμός που αναφέρει πως ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, σκοτώθηκε στην Ουκρανία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2024. Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν αληθεύει.

Αναπαραγωγές σε ιστότοπους: sinomosiologos.blogspot.com

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στον αναπαραγόμενο ισχυρισμό διαβάζουμε:

«Ο εγκληματικός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin φέρεται να σκοτώθηκε στο Κίεβο στις 3 Ιανουαρίου, όταν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έριξαν ένα καταφύγιο διοίκησης όπου ο Austin και ο υποστράτηγος Valerii Zaluzhnyi, αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, συναντήθηκαν κρυφά για να συζητήσουν την πραγματοποίηση μιας ασύμμετρης επίθεσης για να «φέρουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε δύσκολη θεση», ισχυρίζεται μια ρωσική πηγή της FSB γνωστής για την παροχή ανεκτίμητων πληροφοριών και την αλήθεια πίσω από την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση του Πούτιν στην Ουκρανία».

Στον ισχυρισμό υποστηρίζεται πως ο Austin σκοτώθηκε στο Κίεβο στις 3 Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, η τελευταία επίσκεψη του Austin στην Ουκρανία είναι καταγεγραμμένη στις 20 Νοεμβρίου του 2023 (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ), κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαίωσε την στήριξη των ΗΠΑ στην εμπόλεμη χώρα. Έπειτα, στις 22 Νοεμβρίου επέστρεψε στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε σε διαδικτυακή συνάντηση με την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (ή αλλιώς Ramsteing Group), μια συμμαχία 54 κρατών που έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή του 2022.

Επίσης, καταγεγραμμένες εμφανίσεις του Austin στις ΗΠΑ εντοπίζονται και τον Δεκέμβριο του 2023, όπως βλέπουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου (εδώ, εδώ κι εδώ). Παράλληλα, είναι εύκολα αντιληπτό πως σε περίπτωση θανάτου ενός τόσο υψηλού αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης θα υπήρχε άμεση ενημέρωση και εκτενής δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος παγκοσμίως από ειδησεογραφικά Μέσα, κάτι που δεν συνέβη.

Επικοινωνήσαμε με το αμερικανικό Πεντάγωνο σχετικά με τον αναφερόμενο ισχυρισμό. Σε άμεση απάντηση που λάβαμε από αξιωματικό υπηρεσίας στις 11 Ιανουαρίου 2024, αναφέρθηκε:

«Αυτό είναι ψευδές».

Στις 8 Ιανουαρίου 2024, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας, Pat Ryder, ενημέρωσε τον Τύπο πως ο Lloyd Austin συνεχίζει να αναρρώνει μετά τις επιπλοκές που αντιμετώπισε από μια πρόσφατη ιατρική επέμβαση. 

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, στις 9 Ιανουαρίου 2024, γνωστοποιήθηκε πως ο Lloyd Austin εισήχθη νωρίτερα στο νοσοκομείο για θεραπεία, καθώς πάσχει από καρκίνο του προστάτη, που είχε εντοπιστεί νωρίτερα μέσα στο μήνα μετά από εξέταση και στις 22 Δεκεμβρίου 2023 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. 

Νέα ανακοίνωση των αξιωματούχων του Εθνικού Στρατιωτικού Ιατρικού Κέντρου Walter Reed, την ίδια ημέρα, σχετικά με την ιατρική περίθαλψη του Υπουργού, έδωσε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την υγεία και την κατάστασή του.

Η ασθένεια του Austin τον έφερε στην επικαιρότητα σε μεγάλο βαθμό, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν ειδοποιήθηκαν για τη νοσηλεία του για μέρες (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ), κάτι που αντιβαίνει στο κανονικό πρωτόκολλο, όπως ανέφεραν νομικοί εμπειρογνώμονες στο Reuters.

Στις 6 Ιανουαρίου 2024, ο Austin εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό και όσους του απέστειλαν ευχές και διευκρίνισε:

«Καταλαβαίνω επίσης τις ανησυχίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη διαφάνεια και αναγνωρίζω ότι θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερη δουλειά για να διασφαλίσω την κατάλληλη ενημέρωση του κοινού. Δεσμεύομαι να βελτιωθώ. Αλλά είναι σημαντικό να πω αυτό: αυτή ήταν η δική μου ιατρική διαδικασία και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τις αποφάσεις μου σχετικά με τη δημοσιοποίηση».

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το Πεντάγωνο στις 10 Ιανουαρίου 2024, ο Austin παρέμενε στο νοσοκομείο σε καλή κατάσταση και η ημερομηνία που θα λάβει εξιτήριο εξακολουθούσε να είναι αβέβαιη.

Από αναπαραγωγές του ισχυρισμού, παρατηρούμε πως αρχικά εμφανίστηκε από την ιστοσελίδα Real Raw News, διαβόητη για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον αναφερόμενο αναξιόπιστο ιστότοπο, στις 7 Ιανουαρίου 2024, είχε τίτλο “Ρωσικός ισχυρισμός: Ο Όστιν νεκρός στην Ουκρανία”. 

Σε αυτό, αναφέρεται ως πηγή ένας πράκτορας της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας), ονόματι Andrei Zakharov. Αυτό το όνομα έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις στο παρελθόν από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα ως “πληροφοριοδότης” και υπάρχουν πολλά παραδείγματα καταρρίψεων τέτοιων ισχυρισμών από τα Ellinika Hoaxes εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για τον αναφερόμενο ως πράκτορα, έχουμε καταγράψει σε παλαιότερα άρθρα.

Από έρευνα που πραγματοποίησε ο συντάκτης Bill McCarthy, της ιστοσελίδας ελέγχου ειδήσεων PolitiFact, διαπιστώθηκε πως το πραγματικό όνομα του αρθρογράφου του Real Raw News “Michael Baxter” είναι Michael Tuffin και ότι στο παρελθόν διατηρούσε τουλάχιστον άλλους τρεις ιστότοπους και κανάλια στο Youtube με ακραία συνωμοσιολογικό περιεχόμενο.

Στις πληροφορίες του ιστότοπου αυτού, αναγράφεται πως δημοσιεύονται χιουμοριστικά σατιρικά άρθρα, ωστόσο αυτό αποτελεί ουσιαστικά μόνο ένα νομικό προκάλυμμα για την συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Στιγμιότυπο οθόνης από την κατηγορία πληροφοριών της ιστοσελίδας Real Raw News

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζονται για ενημερωτικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτός ο ιστότοπος περιέχει χιούμορ, παρωδία και σάτιρα. Έχουμε συμπεριλάβει αυτή την αποποίηση ευθύνης για την προστασία μας, κατόπιν συμβουλής νομικού συμβούλου.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω στοιχεία εξάγουμε το συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Δεν υπάρχει καμία αναφορά πως ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, βρέθηκε νεκρός στο Κίεβο. Το Πεντάγωνο διέψευσε τον ισχυρισμό απαντώντας σε ερώτημα που αποστείλαμε, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα του Υπ. Άμυνας και ο ίδιος ο Υπουργός έχουν βγάλει ανακοινώσεις αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς πρόσφατα χειρουργήθηκε όντας ασθενής με καρκίνο του προστάτη.

Επιπροσθέτως, ο ισχυρισμός προέρχεται από μία ιστοσελίδα εξαιρετικά γνωστή για τη διασπορά παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων και δεν υπάρχει καμία αναφορά για θάνατο του Austin από μεγάλα και έγκυρα ειδησεογραφικά Μέσα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.