Ποιοι είμαστε
Αρχική Παλιό βίντεο με στρατιωτικές δυνάμεις έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ παρουσιάζεται ψευδώς ως τωρινόFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παλιό βίντεο με στρατιωτικές δυνάμεις έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ παρουσιάζεται ψευδώς ως τωρινό

12 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο στρατός των ΗΠΑ αναπτύσσεται γύρω από τον Λευκό Οίκο προστατεύοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο από τους Αμερικανούς στα πλαίσια ενός αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

Συμπέρασμα

Το βίντεο προέρχεται από τον Ιανουάριο του 2021 και δείχνει στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στον περιβάλλοντα χώρο του αμερικανικού Καπιτωλίου, μερικές μέρες πριν από την ορκωμοσία του τότε εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για κινητοποίηση στρατευμάτων έξω από τον Λευκό Οίκο λόγω της έντασης που έχει προκληθεί ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον κυβερνήτη του Τέξας.

Τις τελευταίες μέρες ένα βίντεο κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μαζί με έναν ισχυρισμό που αναφέρει πως ο στρατός των ΗΠΑ αναπτύσσεται περιμετρικά του Λευκού Οίκου ώστε να προστατεύσει τον Τζο Μπάιντεν από τους Αμερικανούς πολίτες.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το εξεταζόμενο βίντεο: 

Πλαίσιο

Το τελευταίο διάστημα η πολιτική αντιπαράθεση αυξήθηκε μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έχει εγκαταστήσει συρματοπλέγματα στα σύνορα με το Μεξικό, αμφισβητώντας την ομοσπονδιακή εξουσία της Ουάσινγκτον όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3). Στο θέμα αυτό αναφερθήκαμε και σε πρόσφατο άρθρο μας, το οποίο εξέταζε άλλη ψευδή είδηση που διαδόθηκε με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το βίντεο με τον εξεταζόμενο ισχυρισμό κυκλοφόρησε εν μέσω αναφορών που εξέφραζαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ανησυχίες αυτές προέκυψαν μετά την στήριξη από Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες Πολιτειών προς τον κυβερνήτη του Τέξας, ο οποίος ύψωσε συρματοπλέγματα στα σύνορα με διακηρυγμένο στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εισροής μεταναστών κατά μήκος της οριογραμμής ΗΠΑ – Μεξικό (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3). Η κίνηση αυτή ήρθε σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή πολιτική του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η διαχείριση των συνόρων είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα με απόφασή του και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας (εδώ, εδώ κι εδώ), με εντολή της οποίας ακολούθως ομοσπονδιακοί υπάλληλοι προχώρησαν στην αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων.

Τι ισχύει

Στις δημοσιεύσεις του ισχυρισμού διαβάζουμε:

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – Ο στρατός των ΗΠΑ αναπτύσσεται γύρω από τον Λευκό Οίκο προστατεύοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο από… τους Αμερικανούς. Ξέρουν ότι έρχεται εμφύλιος; Τροφοδοτούν εσκεμμένα έναν εμφύλιο πόλεμο για να θεσπίσουν αυστηρούς νόμους;

Αρχικά γίνεται λανθασμένη αναφορά στον Λευκό Οίκο, καθώς το κτίριο που φαίνεται στο βίντεο να προστατεύουν οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπως γίνεται εύκολα διακριτό και στις παρακάτω φωτογραφίες.

Ο Λευκός Οίκος: Πηγή
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ: Πηγή
Καρέ από το βίντεο του ισχυρισμού στο οποίο διακρίνεται καθαρά ότι πρόκειται για το Καπιτώλιο και όχι τον Λευκό Οίκο

Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας με καρέ του βίντεο, διαπιστώνεται πως το βίντεο είναι παλιό και δεν σχετίζεται με την πρόσφατη διαδραματιζόμενη αντιπαράθεση του πολιτειακού κυβερνήτη του Τέξας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μπάιντεν αναφορικά με τα σύνορα και το μεταναστευτικό.

Παρόμοια πλάνα με αυτά που βλέπουμε στο βίντεο του ισχυρισμού εντοπίζονται σε βίντεο δημοσιευμένο στο You Tube από το αμερικανικό κανάλι MSNBC, στις 14 Ιανουαρίου 2021, με τίτλο: 

Χιλιάδες στρατιώτες κατεβαίνουν στην Ουάσινγκτον ενόψει της ορκωμοσίας

Στη λεζάντα του βίντεο, αναγράφεται: “Υπάρχουν περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην Ουάσιγκτον από ό,τι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ μαζί εν μέσω νέων απειλών εξτρεμιστικής βίας ενόψει της ορκωμοσίας. Οι Ken Dilanian και Tom Costello του NBC μαζί με τη Stephanie Ruhle αναλύουν τι μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα”. Παρακάτω βλέπουμε μερικές από τις ομοιότητες των δύο βίντεο.

Χαρακτηριστικές ομοιότητες από το βίντεο του ισχυρισμού με αυτό του 2021 από το MSNBC
Χαρακτηριστικές ομοιότητες από το βίντεο του ισχυρισμού με αυτό του 2021 από το MSNBC

Ερευνώντας τη σχετική ειδησεογραφία από τον Ιανουάριο του 2021, πράγματι βρίσκουμε πως πάνω από 20.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς κινητοποιήθηκαν για την ορκωμοσία του Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον υπό τον φόβο διαδηλώσεων και επιθέσεων (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4, πηγή 5).

Ο αμερικανικός στρατός αναπτύχθηκε στην περιοχή του Καπιτωλίου αλλά και του Λευκού Οίκου μέρες πριν την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ, που έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2021. Η ύπαρξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων αποτελούσε μέτρο πρόληψης και ασφάλειας, μετά την πρόσφατη, τότε, επίθεση στο κτίριο του Καπιτωλίου από χιλιάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2021. 

Τέλος, έπειτα από αναζήτηση σε έγκυρα, διεθνή ειδησεογραφικά Μέσα και επίσημες – κυβερνητικές ιστοσελίδες, δεν βρέθηκε κανένα βίντεο ή αναφορά σε κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουάσινγκτον εν μέσω της αντιπαράθεσης του Γκρεκγ Άμποτ με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως τον ισχυρισμό κατέρριψαν και άλλες διεθνείς ιστοσελίδες ελέγχου γεγονότων, όπως το αραβικό AFP και το Check Your Fact.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να προφυλάξει τον Αμερικανό Πρόεδρο από ενδεχόμενες διαδηλώσεις. Το βίντεο που συνοδεύει τον ισχυρισμό χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2021 και είναι λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Η σημαντικά αυξημένη στρατιωτική παρουσία έξω από το Καπιτώλιο αποτελούσε ένα προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση πιθανών διαμαρτυριών εν μέσω μίας περιόδου έντονης ανασφάλειας λόγω της εισβολής υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο μερικές ημέρες πριν.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.