Ποιοι είμαστε
Αρχική Απαγορεύτηκε η πώληση της Coca-Cola ως ποτού στην Κίνα;FAKE NEWS

Απαγορεύτηκε η πώληση της Coca-Cola ως ποτού στην Κίνα;

29 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Κίνα αποφάσισε να απαγορεύσει τη Coca Cola ως ποτό και να την κατατάξει μόνον ως καθαριστικό υλικό.

Συμπέρασμα

Η Coca Cola πωλείται κανονικά για κατανάλωση ως αναψυκτικό στην Κίνα μέχρι και σήμερα. Ο ισχυρισμός προήλθε από παλιό άρθρο ρωσικής σατιρικής ιστοσελίδας.

Στις αρχές του 2024 εμφανίστηκε ένας ισχυρισμός στο διαδίκτυο που αναφέρει ότι η πώληση του γνωστού, μη αλκοολούχου αναψυκτικού, Coca-Cola, απαγορεύτηκε ως ποτό στην Κίνα και πλέον θα χρησιμοποιείται μόνο ως καθαριστικό προϊόν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: lumi-news.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Τι ισχύει

Τα δημοσιεύματα του ισχυρισμού επικαλούνται μια μελέτη που φέρεται να διεξήχθη “σε πάνω από 500 κρατούμενους σε κινεζικές φυλακές”. Οι αναφερόμενοι υποτίθεται ότι έπρεπε να πίνουν το ποτό “τρεις φορές την ημέρα για έξι μήνες”, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα “75 θανάτους και 150 μολύνσεις”.

Μετά από αναζήτηση, ωστόσο, δεν εντοπίζεται σε κανένα διεθνές έγκυρο ειδησεογραφικό Μέσο ο εξεταζόμενος ισχυρισμός, παρά μόνο δημοσιεύματα που πραγματεύονται την χρήση της Coca-Cola ως εναλλακτικού καθαριστικού (εδώ κι εδώ).

Ακολούθως, με απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Coca-Cola στην Κίνα προκύπτει πως λειτουργεί κανονικά και διαθέτει όλα τα ποτά που πωλούνται από αυτήν στον ιστότοπό της.

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός στην πραγματικότητα προέρχεται από το 2018, από δημοσίευμα ρωσικής σατιρικής ιστοσελίδας, ονόματι Panorama.

Στο τέλος του άρθρου βλέπουμε την παρακάτω επιγραφή/προειδοποίηση που αναφέρει:

μτφ: Όλα τα κείμενα σε αυτόν τον ιστότοπο είναι τραγελαφικές παρωδίες της πραγματικότητας και δεν είναι πραγματικές ειδήσεις.

Μπαίνοντας στην κατηγορία “Υποστηρίξτε μας” (“Support Us”) της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, βλέπουμε άλλες δύο αναφορές που μαρτυρούν πως πρόκειται για σελίδα σατιρικού περιεχομένου. Τον ίδιο ισχυρισμό συναντήσαμε και σε άλλες ρωσικές ιστοσελίδες (εδώ κι εδώ). 

μτφ: Συντακτικό ιστολόγιο: Μάθετε πώς φτιάχνουμε το Panorama, ποιος τσίμπησε το δόλωμα και τι κάνει τη δουλειά ενός σατιρικού συντάκτη ενδιαφέρουσα.

μτφ: Τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς χρηματοδότηση. Ακόμα και τα σατιρικά.

Πολύ πρόσφατα, στις 29 Ιανουαρίου 2024, το περιοδικό CEOMagazine δημοσίευσε συνέντευξη με τον πρόεδρο της επιχειρησιακής μονάδας της εταιρείας Coca-Cola στην Κίνα και τη Μογγολία, Gilles Leclerc. Στη συνέντευξη αυτή, ρωτήθηκε για το μέλλον της Coca-Cola στην Κίνα.

Σε περίπτωση που η Κίνα είχε απαγορεύσει πρόσφατα την κατανάλωση της Coca-Cola ως ποτού, η απαγόρευση θα είχε συζητηθεί σε αυτή τη συνέντευξη, κάτι που δεν συνέβη. Η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να αφορά το μέλλον της εταιρείας στην κινεζική αγορά χωρίς να αναφερθεί τίποτα για την υποτιθέμενη απαγόρευση πώλησης του προϊόντος. 

Σε αναζήτηση για τις επιχειρηματικές δράσεις της Coca-Cola στην Κίνα βρίσκουμε πρόσφατα άρθρα που αναφέρονται σε αυτήν, είτε αναλύοντας την ανάπτυξη που έχει ως εταιρεία στην ασιατική χώρα, είτε μιλώντας για διάφορα project της, όπως η νέα συσκευασία με τον δράκο για το 2024 (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). 

Πραγματοποιήσαμε αναζήτηση στο διαδίκτυο για να εξετάσουμε εάν πωλείται κανονικά το μη αλκοολούχο ποτό σε καταστήματα στην Κίνα και εντοπίσαμε πως πράγματι πωλείται (εδώ, εδώ, εδώ).

Η Κίνα το 1949 είχε αποσύρει τα προϊόντα όλων των ξένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Coca-Cola, όπως έκαναν και άλλες χώρες. Μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, στα τέλη του 1978, η Κίνα επέτρεψε την επιστροφή του διάσημου ποτού στην αγορά (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Στο άρθρο του ισχυρισμού αναφέρεται επίσης πως η Ινδία, μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου της, απαγορεύει τη διανομή ποτών Coca-Cola λόγω κινδύνων για την υγεία. Παρότι όντως είχε προχωρήσει σε τέτοια απαγόρευση σε ορισμένες πολιτείες το 2006, η Ινδία επιτρέπει πλέον κανονικά την πώληση της Coca-Cola (εδώ, εδώ κι εδώ). 

Σήμερα υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν πωλείται το διάσημο αναψυκτικό, ωστόσο η Κίνα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές (εδώ κι εδώ). Όσον αφορά την χρήση της Coca-Cola ως καθαριστικού υλικού, η εταιρεία έχει αναφέρει πως παρότι περιέχεται μικρή ποσότητα βρώσιμου οξέος στο αναψυκτικό, δεν ενδείκνυται η χρήση του ως καθαριστικού και προτρέπει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα κανονικά καθαριστικά προϊόντα. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Coca-Cola γίνεται αντικείμενο ψευδούς περιεχομένου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα παλαιότερων παραπλανητικών ισχυρισμών που έχουμε καταρρίψει σχετικά με τη Coca-Cola μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ κι εδώ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και ξεκίνησε από ρωσική ιστοσελίδα σατιρικού περιεχομένου. Οι καταναλωτές στην Κίνα μπορούν κανονικά να αγοράζουν Coca-Cola στα καταστήματα και να την καταναλώνουν.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.