Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ ΔΕΝ είπε ότι τα ανεξάρτητα ΜΜΕ πρέπει να «εξαφανιστούν» πριν φτάσει η νόσος ΧFAKE NEWS

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ ΔΕΝ είπε ότι τα ανεξάρτητα ΜΜΕ πρέπει να «εξαφανιστούν» πριν φτάσει η νόσος Χ

29 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Ghebreyesus, δήλωσε πως πριν φτάσει η νόσος Χ, είναι αναγκαίο τα ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να εξαφανιστούν.

Συμπέρασμα

Ο Ghebreyesus δεν αναφέρθηκε καθόλου στα μέσα ενημέρωσης στην ομιλία που παρατίθεται. Καμία άλλη πηγή δεν μπορεί να στηρίξει τον ισχυρισμό, ο οποίος κατασκευάστηκε από ιστοσελίδα διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, εντοπίζονται αναρτήσεις σε ελληνικές ιστοσελίδες και στο Facebook με παραπλανητικό περιεχόμενο σχετικά με δηλώσεις του Tedros Ghebreyesus, Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε αυτόν αποδίδεται η δήλωση πως “τα ανεξάρτητα ΜΜΕ πρέπει να εξαφανιστούν πριν φτάσει η νόσος Χ”. Ο Ghebreyesus όμως, δεν έχει δηλώσει κάτι τέτοιο.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: amazonios.net, katohika.gr, sinomosiologos.blogspot.com, tzafnews.gr, hellasxg.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Όλες οι αναπαραγωγές του ισχυρισμού βασίζονται σε ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας ψευδών ειδήσεων The People’s Voice, το οποίο με τη σειρά του χρησιμοποιεί ανάρτηση από το X, στην οποία υπάρχει απόσπασμα ομιλίας του Ghebreyesus από τις 12 Φεβρουαρίου 2024 στην Σύνοδο Κορυφής των Κυβερνήσεων του Κόσμου, στο οποίο υποτίθεται πως λέει όσα του αποδίδονται. Εξετάζοντας βέβαια το δίλεπτο βίντεο, παρατηρούμε πως μιλάει για την “Νόσο Χ” και δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικό με ΜΜΕ (ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας εδώ):

“Τα επώδυνα μαθήματα που πήραμε κινδυνεύουν να ξεχαστούν, καθώς η προσοχή στρέφεται σε πολλές άλλες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Αλλά αν αποτύχουμε να πάρουμε αυτά τα μαθήματα, θα το πληρώσουμε ακριβά την επόμενη φορά, και θα υπάρξει επόμενη φορά. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα του πότε, όχι του αν. Μπορεί να προκληθεί από έναν ιό της γρίπης, ή από έναν νέο κοροναϊό, ή μπορεί να προκληθεί από ένα νέο παθογόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη, ή αυτό που αποκαλούμε “ασθένεια Χ”. Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην ασθένεια Χ, ιδιαίτερα πρόσφατα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τον όρο το 2018, ήταν ακριβώς την ίδια εποχή που μίλησα εδώ σε αυτή τη σύνοδο κορυφής του κυβερνητικού ιστότοπου το 2018, και χρησιμοποιήσαμε τον όρο “Νόσος Χ” ως υποκατάστατο για μια ασθένεια που δεν γνωρίζουμε καν ακόμη, αλλά για την οποία μπορούμε ωστόσο να προετοιμαστούμε. Το COVID-19 ήταν μια Νόσος Χ, ένα νέο παθογόνο που προκαλεί μια νέα ασθένεια. Αλλά θα υπάρξει και άλλη Νόσος Χ, ή Νόσος Υ, ή Νόσος Ζ. Και όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη Νόσο Χ και την επόμενη πανδημία.”

Αναζητήσαμε πιθανή άλλη πηγή που μπορεί να έδειχνε τον Tedros Ghebreyesus να δηλώνει πως πρέπει να εξαφανιστούν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ούτε στο Google, ούτε στην υπηρεσία του ελέγχου γεγονότων.

Ακόμη, ένα τέτοιο πλάνο “εξαφάνισης των ανεξάρτητων ΜΜΕ” θα ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας. Παρότι τα όρια του τι είναι αποδεκτό στην δημόσια σφαίρα συνεχίζουν να αλλάζουν και να επαναπροσδιορίζονται, ένας πιθανός αποκλεισμός ανεξάρτητων/μη-κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των σύγχρονων, φιλελεύθερων δημοκρατιών και σε καμία περίπτωση τέτοιες θέσεις δεν θα ήταν επιτρεπτό να εκφράζονται από τον επικεφαλής μιας Υπηρεσίας του ΟΗΕ, όπως τέτοια είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τέλος, η αρχική πηγή του ισχυρισμού, το The People’s Voice, είναι μια ιστοσελίδα παραγωγής ψευδών ειδήσεων, η οποία πλασάρεται σαν πραγματικό μέσο μαζικής ενημέρωσης. Στο παρελθόν έχουμε καταρρίψει πολλά δημοσιεύματα της ιστοσελίδας, όπως εδώ, εδώ, εδώ και εδώ. Τίτλοι που προέρχονται από αυτή χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με αυξημένη επιφύλαξη.

Συμπέρασμα

Ο Tedros Ghebreyesus δεν είπε ποτέ πως πρέπει να εξαφανιστούν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης πριν έρθει η επόμενη πανδημία. Το βίντεο που περιλαμβάνεται στις αναπαραγωγές δείχνει τον Ghebreyesus να μιλάει για την υποθετική Νόσο Χ, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε ΜΜΕ. Η πηγή της ψευδούς είδησης είναι ιστοσελίδα που ειδικεύεται στην διασπορά παραπληροφόρησης.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης