Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο που απεικονίζει ανατίναξη γερμανικής φρεγάτας δεν προέρχεται από την Ερυθρά ΘάλασσαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο που απεικονίζει ανατίναξη γερμανικής φρεγάτας δεν προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα

20 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει γερμανική φρεγάτα να αυτοανατινάσσεται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δείχνει ανεπιτυχή εκτόξευση πυραύλου από τη γερμανική φρεγάτα Sachsen, συμβάν που έλαβε χώρα στη Νορβηγία το 2018 κατά τη διάρκεια ναυτικής άσκησης. Δεν προέρχεται από στρατιωτική επιχείρηση κατά των Χούθι της Υεμένης, ούτε έχει λάβει χώρα τέτοιο γεγονός στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρόσφατα, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει πυραύλους από γερμανική φρεγάτα να πυροδοτούνται στην Ερυθρά Θάλασσα πριν από την εκτόξευσή τους.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο

Πλαίσιο

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, η φρεγάτα Hessen, το μόνο πλοίο που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα εκ μέρους του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, παρ’ ολίγο να χτυπήσει με πύραυλο ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper, όπως παραδέχθηκε και ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). Το περιστατικό συνέβη στα πλαίσια της κρίσης που επικρατεί στην περιοχή, με τους Γερμανούς να υποστηρίζουν πως δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καθώς δεν είχε αποσαφηνιστεί η προέλευσή του. Οι δύο γερμανικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι κατέληξαν τελικά στη θάλασσα, πιθανότατα λόγω προβλήματος εντοπισμού του drone μέσω ραντάρ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Επίσης, δημοσιεύματα στον γερμανικό και διεθνή Τύπο, ανέφεραν πως γερμανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) των Χούθι (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Εν μέσω της έντασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα με τους Χούθι της Υεμένης, έχουν διαμοιραστεί και καταρριφθεί αρκετοί ψευδείς και παραπλανητικοί ισχυρισμοί το τελευταίο διάστημα (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ), με τον εξεταζόμενο να είναι ένας εξ αυτών.

Τι ισχύει

Αρχικά, μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας με καρέ του εξεταζόμενου βίντεο, οδηγούμαστε στο αυθεντικό βίντεο, δημοσιευμένο από τις 27 Ιουνίου 2018 στο κανάλι Usni News Video στο You Tube. Στον τίτλο αυτού αναφέρεται:

Πύραυλοι εκρήγνυνται πάνω από γερμανική φρεγάτα

Ενώ στη λεζάντα:

Ακολουθούν πλάνα ενός SM-2 Blk IIIA πάνω από τη γερμανική φρεγάτα F-219 Sachsen στις 21 Ιουνίου 2018.

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό της 21ης Ιουνίου 2018 με τη γερμανική φρεγάτα Sachsen, βρίσκουμε άρθρα από τον γερμανικό και διεθνή Τύπο που αναφέρουν πως το συμβάν έλαβε χώρα στη Νορβηγία το 2018 (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ), ενώ πολλά βίντεο από το ίδιο περιστατικό, αναρτημένα εκείνες τις μέρες του 2018, βρίσκονται και στο You Tube (εδώ, εδώ κι εδώ) και το X (εδώ). 

Παρακάτω παραθέτουμε στιγμιότυπο οθόνης από βίντεο της BILD στις 29 Ιουνίου 2018.

Στη λεζάντα αναγράφεται: 

Τρομακτική στιγμή σε γερμανικό πολεμικό πλοίο στο Βόρειο Ατλαντικό! Η γερμανική φρεγάτα “Sachsen” υπέστη σοβαρό ατύχημα στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας στις 21 Ιουνίου κατά την εκτόξευση αντιαεροπορικού πυραύλου.

Επίσης, έπειτα από αναζήτηση εντοπίζουμε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, Bundeswehr, τον Ιούνιο του 2019, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το συμβάν και την απονομή Σταυρού Τιμής της Bundeswehr σε τρεις ναύτες για τη θαρραλέα τους δράση μετά το ατύχημα. 

Όπως διαβάζουμε, το ατύχημα επήλθε μετά από βλάβη στο σύστημα κάθετης εκτόξευσης, που προέκυψε κατά τη διάρκεια άσκησης και κατά τη διενέργεια αντιαεροπορικής πυραυλικής βολής από τη φρεγάτα Sachsen με αριθμό αναγνώρισης F219, στις 21 Ιουνίου 2018. Προτού ολοκληρωθεί η εκτόξευση, σημειώθηκε δυσλειτουργία και ο αντιαεροπορικός πύραυλος (SM-2 Block IIIA) κόλλησε στο σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) και κάηκε ολοσχερώς η προωθητική γόμωσή του, με αποτέλεσμα δύο ναύτες του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού να τραυματιστούν ελαφρά και να προκληθούν ζημιές στην πλώρη του πλοίου.

Τέλος, όπως προκύπτει από αναζήτηση στα διεθνή ενημερωτικά δίκτυα, κανένα τέτοιο συμβάν δεν έχει συμβεί στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Χούθι.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται κατανοητό ότι το βίντεο δεν δείχνει γερμανική φρεγάτα που ανατινάχτηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως υποστηρίζεται. 

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και η σύνδεση του περιστατικού στο βίντεο με την Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα, λανθασμένη. Όπως επαληθεύσαμε, πρόκειται για βίντεο από τον Ιούνιο του 2018, που απεικονίζει αποτυχημένη εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων από τη γερμανική φρεγάτα Sachsen, στα πλαίσια ναυτικής άσκησης στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, η οποία είναι διαφορετικό πλοίο από την φρεγάτα Hessen, το μόνο που συμμετέχει εκ μέρους της Γερμανίας στην τρέχουσα ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα. Κανένα τέτοιο συμβάν δεν έχει συμβεί στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Χούθι.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.