Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό δεν είναι ποίημα του ΚαβάφηΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Αυτό δεν είναι ποίημα του Καβάφη

4 Ιαν
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Καβάφης έγραψε ότι: "Δεν έχουν σημασία μόνο αυτά που ζήσαμε. Ίσως μεγαλύτερη σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα «σ αγαπώ» που τσιγκουνευτήκαμε, όλα τα σώματα που αγγίξαμε μόνο νοητά, όλα τα χείλη που ονειρευτήκαμε αλλά φοβηθήκαμε να φιλήσουμε. Ίσως τα «όχι» μας μας έκαναν αυτό που είμαστε, όχι τα «ναι» μας. Ίσως. "

Συμπέρασμα:

Αυτό δεν είναι ποίημα του Καβάφη αλλά μια αποσπασματική άποψη/ερμηνεία μιας αρθρογράφου πάνω στο έργο του.

Κοινοποιείται τα τελευταία χρόνια ένα κείμενο υποτίθεται του ποιητή Καβάφη, αλλά αυτό δεν είναι παρά οι σκέψεις μιας αρθρογράφου πάνω στο έργο του ποιητή κι όχι κάποιο δικό του πόνημα.

Το είδαμε σε ιστολόγια όπως mikreskathimerinesstories, laimitomos, αλλά και σε αρκετές σελίδες ή ομάδες του facebook όπως Η ζωή μας μια βόλτα, Φιλολογικες σκεψεις και προτασεις, ή ακόμη κι ανυπόγραφο (δηλαδή χωρίς να μνημονεύουν κάποιον συγγραφέα)

Δεν έχουν σημασία μόνο αυτά που ζήσαμε.
Ίσως μεγαλύτερη σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε.
Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι,
όλα τα «σ αγαπώ» που τσιγκουνευτήκαμε,
όλα τα σώματα που αγγίξαμε μόνο νοητά,
όλα τα χείλη που ονειρευτήκαμε αλλά φοβηθήκαμε να φιλήσουμε.
Ίσως τα «όχι» μας…
μας έκαναν αυτό που είμαστε,
όχι τα «ναι» μας. Ίσως.

Αυτό δεν είναι κάποιο κείμενο, ποίημα ή άλλο πόνημα του ποιητή Καβάφη. Αρχική πηγή του είναι ένα κείμενο της αρθρογράφου κυρίας Λουκίας Μητσάκου στην athenvoice, το 2014, όπου εκφράζει τις προσωπικές της σκέψεις, σ’ ένα αφιέρωμα για τον ποιητή.

Όπως έχει γίνει κι άλλες φορές με το γαϊτανάκι των αναδημοσιεύσεων και την αποφυγή της μνημόνευσης της πηγής των άρθρων, κάποιοι μπερδεύτηκαν και θεώρησαν αυτά που έγραφε για τον ποιητή ότι ήταν δικό του κείμενο.

Εν κατακλείδι, κάποιοι πλανεύτηκαν και θεώρησαν τις προσωπικές σκέψεις μιας αρθρογράφου για τον Καβάφη, κείμενο του ίδιου του ποιητή.

Όλα τα (πραγματικά) έργα του ποιητή και πλούσιο ανέκδοτο υλικό, μπορείτε να βρείτε στον επίσημο διαδικτυακό τόπου του Αρχείου Καβάφη, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις λανθασμένης απόδοσης συγγραφέα έχουμε αναδείξει αρκετές στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα: