Ποιοι είμαστε
Αρχική Η πατέντα για το διαγνωστικό τεστ της Covid-19 ΔΕΝ υπήρχε από το 2015ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η πατέντα για το διαγνωστικό τεστ της Covid-19 ΔΕΝ υπήρχε από το 2015

8 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Η πατέντα για το διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Covid-19 είχε δημοσιευθεί από το 2015.

Συμπέρασμα

Η αρχική ιδέα για την εν λόγω πατέντα ξεκίνησε το 2015, αλλά αφορούσε μια μέθοδο επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων και δεν σχετίζονταν με την νόσο Covid-19. Το 2020 η ίδια μέθοδος συλλογής δεδομένων ανανεώθηκε στα πλαίσια ενίσχυσης της διαγνωστικής διαδικασίας που αφορά ιογενείς ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της Covid-19.

Τις τελευταίες ώρες έχει αναπαραχθεί σε διάφορες ιστοσελίδες άρθρο που φέρει τον ισχυρισμό πως η πατέντα με κωδικό US2020279585 αφορά διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Covid-19 και είχε δημοσιευθεί από τις 13/10/2015. Ωστόσο ο υπό εξέταση ισχυρισμός δεν είναι αληθής.

Παραδείγματα www.makeleio.gr, diodotos-k-t.blogspot.com, alarm.rodos-island.gr.

Πιο συγκεκριμένα στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε:

Καλησπέρα σε όλους σας. Το συγκεκριμένο σάιτ  Espacenet.com είναι το σάιτ που μπορεί κάποιος σε περίπτωση που εφευρέσει μια πατέντα και θέλει να την προωθήσει στην Παγκόσμια η Ευρωπαϊκή αγορά να την καταχώρηση σαν δική του εφεύρεση!  Αν μπείτε τώρα στο σάιτ και πατήσετε τον κωδικό  US 2020279585  θα σάς βγάλει ότι κάποιος με το όνομα ROTHSCHILD RICHARD GB στις 13/10/2015  είχε δηλώσει σαν πατέντα δική του το ΤΕΣΤ ΤΟΥ COVID-19!

Aυτά είναι περίπου τα λόγια του Δρ. Bodo Schiffmann στο παρακάτω βίντεο:

Παρακάτω στο άρθρο παρατίθενται αρχεία εικόνων από την διαδικασία αναζήτησης της πατέντας με τον κωδικό US2020279585 στην ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας Espacenet.com, τα οποία υποτίθεται αποδεικνύουν τα λεγόμενα του Dr. Schiffmann. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της αναζήτησης έχει παρερμηνευτεί πλήρως από τον Dr. Schiffmann και κατ’ επέκταση και από τα υπό εξέταση άρθρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Η ιστοσελίδα Espacenet.com, στην οποία αναφέρεται, έχει και μετατροπή γλώσσας στα ελληνικά. Έτσι λοιπόν, πράττοντας κατά τις υποδείξεις του δόκτορος, αποκομίζουμε κι εμείς το συνταρακτικό στοιχείο της ημερομηνίας της πατέντας:

Τι ισχύει;

Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ιστοσελίδα Espacenet.com αποτελεί ουσιαστικά μια μηχανή αναζήτησης αρχείων που αφορούν κάποια πατέντα, ωστόσο δεν είναι η μοναδική βάση δεδομένων στην οποία κάποιος μπορεί να αναζητήσει αντίστοιχα αρχεία. Παρόμοια μηχανή αναζήτησης αποτελεί και το patents.google.com, την οποία αξιοποιήσαμε προς εντοπισμό περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την προαναφερθείσα πατέντα με κωδικό US2020279585.

Σύμφωνα με το patents.google.com, στις 13/10/2015 παρουσιάστηκε η αρχική εκδοχή της πατέντας, η οποία αφορούσε μία μέθοδο συλλογής και επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων ενός ατόμου, όπως για παράδειγμα τους παλμούς της καρδιάς, την πίεση του αίματος κ.α., μέσω λήψης βίντεο, σε συνδυασμό με δεδομένα που προκύπτουν από αντίστοιχες συσκευές μέτρησης βιομετρικών πληροφοριών.

Η συγκεκριμένη συνδυαστική μέθοδος θα είχε διάφορες εφαρμογές όπως για παράδειγμα την όσο το δυνατόν πιο συστηματική και αποτελεσματική παρακολούθηση της φυσιολογικής κατάστασης ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μια αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου στο πλαίσιο μιας ιατρικής διάγνωσης. Η γενικευμένη αυτή αρχική ιδέα δεν σχετίζονταν φυσικά με την διάγνωση της νόσου Covid-19, διότι η συγκεκριμένη νόσος δεν υπήρχε το 2015. [πηγή]

Η παρούσα εφεύρεση σχετίζεται με την λήψη και χρήση βιομετρικών δεδομένων, και πιο συγκεκριμένα, με το σύστημα και τη μέθοδο παρουσίασης τουλάχιστον μίας βιομετρικής πληροφορίας ενός χρήστη σε συνδυασμό με βίντεο του χρήστη τη στιγμή όπου αυτή η μία βιομετρική πληροφορία μετριέται ή/και λαμβάνεται.

Αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον (πχ στο ίδιο το άτομο, στον προπονητή του, σε κάποιον τρίτο, κτλ.) να επιβλέπει/παρατηρεί γενικά φυσιολογικά ή/και ατομικά φυσιολογικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου ενώ το παρακολουθεί ή το ελέγχει κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού γεγονότος ή άλλης φυσικής δραστηριότητας.

Ένα τέτοιο σύστημα ή/και μέθοδος θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει, για παράδειγμα, την παρατήρηση και τη διάγνωση στα πλαίσια ιατρικών εφαρμογών εξ αποστάσεως, όπου υπάρχει ανάγκη το ιατρικό προσωπικό ή το άτομο που παρακολουθεί τον ασθενή ή ο γονιός να έχουν σαφή και άμεση επιβεβαίωση της ταυτότητας του ασθενούς ή του νηπίου καθώς και της φυσικής του κατάστασης σε συνδυασμό με τα βιομετρικά δεδομένα που συλλέγονται εκείνη τη στιγμή.

Εν συνεχεία, η ιδέα ανανεώθηκε στις 17/05/2020, σε μια παρόμοια μέθοδο συλλογής βιομετρικών δεδομένων μέσω εφαρμογών που διαθέτουν τα smatphones, με σκοπό την διευκόλυνση της διάγνωσης κάποιας μόλυνσης ή ασθένειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η νόσος Covid-19. Η πατέντα τελικώς δημοσιεύθηκε στις 03/09/2020, ωστόσο έως τώρα δεν έχει εγκριθεί η εφαρμογή της, και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση διαγνωστική μέθοδος αποκλειστικά για την νόσο Covid-19. [πηγή]

Η εκδοχή της πατέντας το 2020

Προτείνεται μια μέθοδος ανάκτησης και μετάδοσης βιομετρικών δεδομένων (πχ ζωτικές ενδείξεις όπως θερμοκρασία κτλ) ενός χρήστη, όπου τα δεδομένα αναλύονται με σκοπό να καθοριστεί εάν ο χρήστης πάσχει ή όχι από κάποια ιογενή μόλυνση, όπως για παράδειγμα την Covid-19.

Η εκδοχή της πατέντας το 2015

Όπως είναι εμφανές από τα δυο στιγμιότυπα η έκδοση του 2015 της υπό εξέταση πατέντας δεν περιλαμβάνει αναφορά στη νόσο Covid-19.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το χρονικό της συγκεκριμένης μεθόδου απεικονίζεται και στο στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα Espacenet.com, το οποίο έχει συμπεριληφθεί και από τα υπό εξέταση άρθρα. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε έχει παρερμηνευθεί.

Συγκεκριμένα βλέπουμε πως στην κατηγορία “Στοιχεία Δημοσίευσης” αναγράφεται η ημερομηνία “2020-09-03” και στην κατηγορία “Ημερομηνία προτεραιότητας”, η οποία αναφέρεται στην αρχική παρουσίαση της μεθόδου, αναγράφεται η ημερομηνία “2015-10-13”. Συνεπώς η εκδοχή της μεθόδου που σχετίζεται και με την νόσο Covid-19, δεν υπήρχε από το 2015, αλλά δημοσιεύθηκε το 2020.

Επίσης, όσον αφοράν τον Dr. Schiffmann ο οποίος διέδωσε τον εν λόγω ισχυρισμό, στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε:

Τον Δρ Bodo Schiffmann τον γνωρίσαμε στην, πρώτη από όλα τα άλλα ιστολόγια παρουσίαση, που κάναμε, του βίντεό του στο οποίο αναφέρει κλαίγοντας τον θάνατο και τρίτου παιδιού στη Γερμανία από διοξείδιο του άνθρακος λόγω μάσκας. Είναι από τους γνωστότερους ωτορινολαρυγγολόγους, όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της γερμανικής εξωκοινοβουλευτικής ελεγκτικής επιτροπής διασάφησης του κορονοϊού (ACU2020), στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες γιατροί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο μας σχετικά με τον Dr. Schiffmann, ο ίδιος δεν αποτελεί έγκυρη πηγή ενημέρωσης για οτιδήποτε σχετίζεται με την νόσο Covid-19. [πηγή]

Τέλος, αναφορικά με τον ισχυρισμό περί θανάτου παιδιού στη Γερμανία εξ αιτίας της χρήσης της μάσκας, έως και τις 7 Οκτωβρίου 2020, τα διαθέσιμα δεδομένα από νεκροψίες δεν αναφέρουν την χρήση της μάσκας ως αιτία θανάτου, συνεπώς και ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί προϊόν παραπληροφόρησης και έχει επίσης αναλυθεί σε σχετικό μας άρθρο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η πατέντα με κωδικό US2020279585, δημοσιεύθηκε το 2020 και δεν αποτελεί μεμονωμένο διαγνωστικό τεστ για την νόσο Covid-19, αλλά μια συμπληρωματική μέθοδος διάγνωσης ασθενειών, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Covid-19. Συνεπώς ο ισχυρισμός πως το διαγνωστικό τεστ για τη νόσο προϋπήρχε από το 2015 είναι ψευδής.