Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ παραιτήθηκε μέλος της γερμανικής συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊόFAKE NEWS

Όχι, ΔΕΝ παραιτήθηκε μέλος της γερμανικής συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό

15 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Μέλος της γερμανικής συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα περιορισμού στην Γερμανία.

Συμπέρασμα:

Ο αναφερόμενος επιστήμονας, Thomas Aigner, είναι γεωλόγος, όχι επιδημιολόγος ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικός με το ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας και δεν ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Aigner δεν ήταν μέλος στην Γερμανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Leopoldina για να παραιτηθεί, της οποίας η επιστημονική ομάδα συμβουλεύει τη Γερμανική Κυβέρνηση, αλλά από την Ακαδημία Επιστημών και Λογοτεχνίας της Mainz. Ο ίδιος ο κ. Aigner τονίζει στην επιστολή του ότι δεν έχει καμία ιατρική ειδίκευση ενώ δεν συμμετείχε με κανένα τρόπο στην προαναφερθείσα επιτροπή η οποία παρείχε συμβουλές στην Γερμανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ελληνικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως μέλος της γερμανικής συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα περιορισμού στην Γερμανία. Ωστόσο ο συγκεκριμένος Γερμανός επιστήμονας δεν έχει καμία σχέση με την επιδημιολογία ούτε ήταν μέλος συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Παραδείγματα: halithheia.blogspot.com, msiouli68.blogspot.com

Στα υπό εξέταση άρθρα παρατίθεται η επιστολή που συνέταξε ο Thomas Aigner, γεωλόγος και μέλος της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και Λογοτεχνίας της Mainz. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Aigner παρουσιάζει τις προσωπικές του απόψεις για τις προτάσεις της ακαδημίας σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Μέσα στην επιστολή βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τεστ PCR και των μέτρων περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση της Γερμανίας. Τους εν λόγω ισχυρισμούς έχουμε εξετάσει στα παρακάτω άρθρα:

  1. Όχι, ΔΕΝ είναι ψευδώς θετικά το 90% των τεστ PCR για την COVID-19
  2. Το τεστ PCR δεν βγαίνει θετικό επειδή ο SARS-CoV-2 έχει ίδια αλληλουχία με το ανθρώπινο χρωμόσωμα 8
  3. Ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την νόσο COVID-19 και τα διαγνωστικά εργαλεία για την ανίχνευση της

Επίσης ο ίδιο ο κ. Aigner αναφέρει ρητά στην επιστολή του πως δεν έχει καμία ιατρική ειδίκευση, καθώς είναι γεωλόγος, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι δε θα μπορούσε να είναι μέλος επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. [πηγή]

Μετάφραση: Δεν έχω καμία ιατρική ειδίκευση. Ωστόσο, ως επιστήμονας ο οποίος είναι αφοσιωμένος στην αλήθεια, παίρνω την πρωτοβουλία να μιλήσω.

Το βασικό προβληματικό σημείο των υπό εξέταση άρθρων λοιπόν είναι ότι ο κ. Aigner παρουσιάζεται ως “μέλος της γερμανικής συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό”. Αυτή η παρανόηση η οποία εμφανίζεται και στο τίτλο των εξεταζόμενων άρθρων προήλθε από εσφαλμένη μετάφραση ενός άρθρου από το γερμανικό μέσο ενημέρωσης “myaltnews.com”. [πηγή]

Στο εν λόγω άρθρο ο κ. Aigner αναφέρεται ως μέλος της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Leopoldina, η οποία Ακαδημία είναι ένα από τα ιδρύματα που συμβουλεύει την Γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό το σημείο μεταφράστηκε εσφαλμένα με αποτέλεσμα ο κ. Aigner να φαίνεται ως βασικός σύμβουλος για τη Γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης της νόσου COVID-19.

Αυτό φαίνεται εύκολα συγκρίνοντας τα δυο κείμενα.

Το ξενόγλωσσο κείμενο:

Μετάφραση υπογραμμισμένου σημείου: Ο καθηγητής Thomas Aigner από το πανεπιστήμιο του Tübingen, πρώην μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Leopoldina (το πιο σημαντικό ίδρυμα που παρείχε συμβουλές στην Καγκελάριο για την κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού)

Και το ελληνικό κείμενο:

Ωστόσο ακόμα και τα γερμανικά δημοσιεύματα έκαναν λάθος καθώς ο κ. Aigner δεν ήταν μέλος και παραιτήθηκε από την Γερμανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Leopoldina, της οποίας η επιστημονική ομάδα συμβουλεύει τη Γερμανική Κυβέρνηση, αλλά ήταν μέλος της της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και Λογοτεχνίας της Mainz από την οποία παραιτήθηκε. Συγκεκριμένα, αν ψάξουμε στη λίστα μελών της Ακαδημίας της Leopoldina το όνομα του κ. Aigner δεν βρίσκεται πουθενά. [πηγή]

Παρότι οι δυο φορείς συνεργάζονται δεν είναι ταυτόσημοι. Ο ίδιος ο κ. Aigner στην επιστολή του αναφέρει ρητά ότι παραιτείται από την Ακαδημία Επιστημών και Λογοτεχνίας της Mainz ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αναφορές και τη στάση της Ακαδημίας Επιστημών της Leopoldina στο πλαίσιο των συμβουλών που έδινε στην Γερμανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, ο εξεταζόμενος ισχυρισμός ότι “μέλος της γερμανικής συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό” παραιτήθηκε εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την εσφαλμένη αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Ο αναφερόμενος επιστήμονας, Thomas Aigner, είναι γεωλόγος, όχι επιδημιολόγος ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικός με το ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας και δεν ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Aigner δεν ήταν μέλος και παραιτήθηκε από την Γερμανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Leopoldina, της οποίας η επιστημονική ομάδα συμβούλευε τη Γερμανική Κυβέρνηση, αλλά από την Ακαδημία Επιστημών και Λογοτεχνίας της Mainz. Ο ίδιος ο κ. Aigner τονίζει στην επιστολή του ότι δεν έχει καμία ιατρική ειδίκευση ενώ δεν συμμετείχε με κανένα τρόπο στην προαναφερθείσα επιτροπή η οποία παρείχε συμβουλές στην Γερμανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.