Ποιοι είμαστε
Αρχική Η απάτη της YuanPay Group με το «επίσημο κρυπτονόμισμα της Κίνας»SCAMS

Η απάτη της YuanPay Group με το «επίσημο κρυπτονόμισμα της Κίνας»

21 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Κίνα Υποστηρίζει Επίσημα ένα ΚρυπτοΝόμισμα και το Καθιερώνει ως το Επίσημο Νόμισμά της.

Συμπέρασμα:

Η είδηση σχετίζεται με μια διαδικτυακή απάτη στην οποία χρησιμοποιούνται πλαστές ιστοσελίδες με υποτιθέμενες δηλώσεις διάσημων προσώπων με στόχο να υπάρξει αλληλεπίδραση με το κοινό από το οποίο αποσπούν εν τέλει χρηματικά ποσά.

Στα μέσα Μαρτίου του 2021, εντοπίστηκε η διακίνηση μιας ακόμη οικονομικής απάτης στο ελληνικό διαδίκτυο. Οι ιθύνοντες της εν λόγω απάτης χρησιμοποιούν το όνομα YuanPay Group και δηλώνουν υπεύθυνοι για το «επίσημο κρυπτονόμισμα της Κίνας», χρησιμοποιώντας πλαστές ιστοσελίδες με “δηλώσεις επωνύμων” ώστε να προσελκύσουν υποψήφια θύματα.

Παραδείγματα: fouit.gr, analiseto.com, ksipnistere.com

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα προώθησης της εν λόγω απάτης. Πρόκειται για ένα σύνδεσμο που εμφανίζεται σε ανάρτηση στο Facebook με τίτλο: «Κρήτη: Δέκα μήνες φυλακή σε Γερμανούς αξιωματικούς που κατέβασαν την ελληνική σημαία».

Όταν όμως κάποιος χρήστης επισκέπτεται αυτόν το σύνδεσμο, ανακατευθύνεται σε μια ιστοσελίδα που δε σχετίζεται με την παραπάνω είδηση, αλλά φέρει τον τίτλο: «Η Κίνα Υποστηρίζει Επίσημα ένα ΚρυπτοΝόμισμα και το Καθιερώνει ως το Επίσημο Νόμισμά της».

Ο εν λόγω σύνδεσμος στην πραγματικότητα περιέχει και τα δύο άρθρα. Στην προεπισκόπηση εμφανίζει το πρώτο άρθρο (αντιγράφοντας μια παλιότερη είδηση) με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών, και σε αυτούς τους επισκέπτες εμφανίζει το δεύτερο άρθρο, το οποίο συνιστά ένα παραπλανητικό διαφημιστικό δημοσίευμα.

Το εν λόγω δημοσίευμα παρουσιάζεται ψευδώς σαν αυθεντικό άρθρο της επιχειρηματικής ιστοσελίδας Forbes, αντιγράφοντας το λογότυπο και την αισθητική της. Σε αυτό το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Η Κίνα υιοθέτησε επίσημα ένα κρυπτονόμισμα ως νόμισμα που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Τώρα υποστηρίζεται από τοπικές τράπεζες, προσφέροντας σταθερότητα και ασφάλεια στο νόμισμα, σε αντίθεση με τα πιο ασταθή νομίσματα σε λειτουργία σήμερα.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας ανακοίνωσε μόλις σήμερα ότι τα ανεπίσημα κρυπτονομίσματα παραμένουν ακόμη παράνομα στην Κίνα και μόνο τα επίσημα νομίσματα μπορούν να αγοραστούν χρησιμοποιώντας την εταιρεία YuanPay Group, που έχει αναλάβει την πώληση, ανάπτυξη και διαχείριση του κρυπτονομίσματος που υιοθετείται.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Ομίλου YuanPay, το νόμισμα της Κίνας είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων.

Η κυβέρνηση της Κίνας όχι μόνο δεν υποστηρίζει κάποιο κρυπτονόμισμα, αλλά ήδη από το 2017 έχει απαγορεύσει γενικά τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων στη χώρα, και έκτοτε λαμβάνει αυστηρά μέτρα κατά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν το χώρο. Το μόνο ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζει η Κίνα, ονομάζεται eCNY, αναπτύσσεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και δε συνιστά κρυπτονόμισμα (για τις διαφορές των δυο κατηγοριών ψηφιακών νομισμάτων μπορείτε να δείτε εδώ).

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο (21-3-2021), το νόμισμα eCNY βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό επίπεδο και δεν έχει οριστικοποιηθεί η οδός διάθεσής του, αλλά η αποκλειστική διάθεση μέσω μιας τρίτης ιδιωτικής επιχείρησης δεν βρίσκεται ανάμεσα στις πιθανές επιλογές. Επίσης, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συμφωνίες χρήσης του νομίσματος σε χώρες του δυτικού κόσμου όπως η Ελλάδα, και τέτοιες συμφωνίες δε θα μπορούσαν να εγκριθούν πριν οριστικοποιηθεί και η οδός διάθεσης του νομίσματος. [πηγή]

Στο ίδιο άρθρο επίσης υπάρχει υποτιθέμενη δήλωση από την επιχειρηματία Σέριλ Σάντμπεργκ προς αναγνώριση του υποθετικού κρυπτονομίσματος:

Στην πραγματικότητα όμως, δε βρήκαμε καμιά σχετική δήλωση από την κυρία Σάντμπεργκ στη διεθνή ειδησεογραφία. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα ακόμη πλαστό άρθρο προς προώθηση της εν λόγω απάτης, το οποίο φιλοξενεί και μια ακόμη κατασκευασμένη δήλωση, αυτή τη φορά με επίκληση στον επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, η υπό εξέταση απάτη αξιοποιεί την ιστοσελίδα yuan-paygroup.com, η οποία παραθέτει παρόμοιους ισχυρισμούς. Χαρακτηριστικά ως προς την αξιοπιστία της, παρατηρούμε ότι δεν αναφέρει φυσική διεύθυνση ή τηλεφωνικά στοιχεία επικοινωνίας. [Αρχική σελίδα, Σχετικά, Επικοινωνία]

Προς παραπλάνηση των χρηστών που προσπαθούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τους παραπάνω ισχυρισμούς, οι υπεύθυνοι έχουν διευθετήσει την ανάρτηση μιας σειράς δελτίων τύπου σε γνωστές ενημερωτικές ιστοσελίδες, γραμμένα ως δήθεν αντικειμενικές θετικές κριτικές της υπηρεσίας τους. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Ως προς την εμπειρία των χρηστών της υπηρεσίας, η ιστοσελίδα κριτικών trustpilot.com παρουσιάζει μαζικές καταγγελίες για οικονομική εξαπάτηση και πιεστικά τηλεφωνήματα για κατάθεση περισσότερων χρημάτων. Η ιστοσελίδα κριτικών της αντίστοιχης εφαρμογής στο Play Store παρομοίως εμφανίζει καταγγελίες εξαπάτησης με μαζικές βαθμολογήσεις 1/5. Ενώ το Play Store παρουσιάζει και κάποιες θετικές κριτικές, αυτές συχνά είναι γραμμένες με ύποπτο τρόπο, και όλες ανεξαιρέτως δίνουν τη μέγιστη βαθμολογία 5/5, ακόμα και όταν αναφέρουν κάποιο μειονέκτημα της εφαρμογής.

Τέλος, η ιστοσελίδα scam-detector.com παρουσιάζει τη μαρτυρία του χρήστη Kazuo K, που δηλώνει ότι έχασε 15 χιλιάδες δολάρια λόγω της αναφερόμενης απάτης.

Πώς καταλαβαίνουμε παρόμοιες απάτες

Καταρχάς, παραπέμπουμε σε παλιότερη έρευνά μας για μια παρεμφερή απάτη με κρυπτονομίσματα και κατασκευασμένες μαρτυρίες επώνυμων.

Συνηθισμένες ενδείξεις ότι μια ιστοσελίδα αφορά απάτη είναι οι εξής:

  • Η διεύθυνσή της (URL) είναι άσχετη με τα όσα παρουσιάζει.
  • Τα κείμενα προέρχονται από αυτόματη μετάφραση.
  • Τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτή είναι φανταστικά ή οι φωτογραφίες κλεμμένες.
  • Παρουσιάζει μια συνέντευξη με κάποιον υποτιθέμενο ειδικό που επιβεβαιώνει με απόλυτο τρόπο τους ισχυρισμούς της.
  • Τα σχόλια που περιέχει είναι πλαστά.
  • Δεν έχει κανένα άλλο άρθρο και όλοι οι σύνδεσμοι προωθούν στη σελίδα της παραγγελίας.
  • Η προσφορά του προϊόντος λήγει την ημέρα που τη διαβάζετε ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  • Δεν υπάρχει τηλέφωνο ή διεύθυνση της εταιρείας (συχνά αυτές οι απάτες στήνονται από το εξωτερικό).
  • Υπόσχεται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους διαπιστώνετε πως είναι διατυπωμένοι ώστε να μην αναγκαστούν ποτέ να επιστρέψουν τα χρήματα.

Συμπέρασμα

Με βάση την ανωτέρω ανάλυση, ο ισχυρισμός περί εδραίωσης ενός κρυπτονομίσματος ως επίσημου νομίσματος της Κίνας είναι ψευδής. Πρόκειται για διαδικτυακή απάτη η οποία χρησιμοποιεί πλαστές ιστοσελίδες με υποτιθέμενες δηλώσεις επωνύμων έτσι ώστε να προσελκύσουν υποψήφια θύματα με στόχο να τους απομυζήσουν χρηματικά ποσά.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.