Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση και συνωμοσιολογία σχετικά με τον κορωνοϊό από Μητροπολίτη στην ΑφρικήΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση και συνωμοσιολογία σχετικά με τον κορωνοϊό από Μητροπολίτη στην Αφρική

11 Μαΐ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο δημιούργημα και έχει κατασκευαστεί εδώ και έτη, με σκοπό την εξαπάτηση, τη μείωση του πληθυσμού και τον πόλεμο κατά της ορθόδοξης εκκλησίας.

Συμπέρασμα:

Τα στοιχεία που προσκομίζονται δεν αποτελούν κάποια απόδειξη. Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει κατασκευαστεί σκόπιμα από ανθρώπους. Δηλώσεις καθηγητών που παρατίθενται αποτελούν ανακύκλωση παλαιότερων ψευδών ισχυρισμών ή παραπλανητική παράθεση πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό και τα εμβόλια κατ' αυτού.

Γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση σε ιστοσελίδες και ιστολόγια ένα κείμενο του ορθόδοξου μητροπολίτη Ναϊρόμπης Μακάριου με τίτλο «Υπάρχει άραγε ο κορωνοϊός; Μύθος ή απάτη;». Σε αυτό το κείμενο στο οποίο βρίσκουμε συνωμοσιολογικές αναφορές και ανακριβείς ή ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη προέλευση, τη διασπορά και τα εμβόλια για τον ιό SARS-CoV-2.


Παραδείγματα: romfea.gr, immorfou.org.cy, orthodoxostypos.gr, katohika.gr, odysseiatv.blogspot.com, newsnowgr.com, trelogiannis.blogspot.com

Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ.

Από το όλο κείμενο θα παρατεθούν, στη συνέχεια, αποσπάσματα που περιέχουν ισχυρισμούς σχετικά με τον κορωνοϊό.


Τι αναφέρθηκε και τι ισχύει

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε πως ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπης («Μητροπολίτης Γέρων Ναϊρόμπι, Yπέρτιμος και Έξαρχος Κένυας» κ. Μακάριος (κατά κόσμον Ανδρέας Τηλλυρίδης), έχει καταγωγή από την Κύπρο και δεν έχει σπουδές στο πεδίο των επιστημών υγείας. [πηγή]

Στο υπό εξέταση κείμενο διαβάζουμε τα εξής:

Θα συμπληρωθεί σε λίγο ένας χρόνος από τότε που ανακοινώθηκε η δήθεν παρουσία ενός νέου ιού – πανδημία – με την ονομασία κορωνοϊός (SARS-CoV-2) σε παγκόσμια κλίμακα, τρομοκρατώντας τους πάντες, μικρούς και μεγάλους. (…)

Έλεγαν και ακούμε μέχρι σήμερα τα περί του δήθεν θανατηφόρου κορωνοϊού. Και απορούμε πώς είναι δυνατόν εμείς εδώ να ζούμε και να εργαζόμαστε όπως και πριν χωρίς τις απαιτούμενες προφυλάξεις και τους κανονισμούς.

Δεν αφήσαμε, όπως ήδη τόνισα, μέρος που δεν επισκεφθήκαμε με λειτουργικές, μυσταγωγικές τελετές και τα μυστήριά μας∙ γάμους, βαπτίσεις αλλά ακόμα αγιασμούς κηδείες, και όμως κανένας δεν μας είπε για θανάτους από κορωνοϊό!

Άραγε είναι μια προκατασκευασμένη ουσία που έχει ένα συγκεκριμένο στόχο από τους δυνατούς που βρίσκονται στην εξουσία: να εξολοθρεύσουν τους μικρούς και τους αδύνατους; (…)

Είναι πράγματι το τέλος του κόσμου; Όχι, φυσικά. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και τρομοκρατεί ολόκληρο τον κόσμο δεν προέρχεται από τη φύση, δεν είναι φυσιολογική, όπως άλλες πανδημίες που γνωρίσαμε παλαιότερα. Είναι μια ανθρώπινη, τεχνητή κατασκευή που αποβλέπει να καταστρέψει τον Χριστό μας και την Εκκλησία Του, την μοναδική αληθινή κι ανόθευτη, την Ορθόδοξη. Φαίνεται ξεκάθαρα από τις αποφάσεις των ισχυρών της γης ότι τούς φταίνε οι γιορτές μας και οι άγιοί μας γι’ αυτό απαγορεύονται οι τελετές και τα πανηγύρια για τους αγίους μας. (…)

Όλα αποσκοπούσαν στη διάλυση της χριστιανικής πίστης και τη δημιουργία αρνητικών προϋποθέσεων για την ομαλή λειτουργία των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν χωρίς λόγο και αιτία, αφού αυτό το κατασκεύασμα δημιουργήθηκε από κάποιον ή κάποιους με προδιαγραφές καταστρεπτικές, εξωπραγματικές και, γιατί όχι, δαιμονικές! (…)

Ναι, υπάρχει ο κορωνοϊός, ο οποίος αναστατώνει συνέχεια όλη την ανθρωπότητα. Δεν είναι όμως αποδεκτό αυτό το οποίο διακηρύττουν και επιβεβαιώνουν άνθρωποι τόσο της Εκκλησίας όσο και της πολιτείας. Είναι ένα προκατασκευασμένο δηλητήριο που πέτυχε εν μέρει, αφού δεν προερχόταν από τη φύση αλλά από σχιζοφρενικό μυαλό κάποιου ή κάποιων.

Ανθρώπινο, λοιπόν, κατασκεύασμα ο κορωνοϊός τροποποιημένος και επικίνδυνος για τη συρρίκνωση και διάλυση της ανθρώπινης ύπαρξης. Συνεχίζονται σε αδικαιολόγητο επίπεδο οι υπερβολές και οι ποινές που στην πραγματικότητα δημιουργούν άγχος και αβεβαιότητα. (…)

Έτσι, μέσα από τις συνεχιζόμενες έρευνες, τελικά φαίνεται ότι ο λεγόμενος κορωνοϊός κατασκευάστηκε από ανθρώπους που αποσκοπούσαν στη διάλυση και εξολόθρευση, όπως σημειώσαμε, του ανθρωπίνου γένους, με άλλα λόγια καταστροφής της Θείας Δημιουργίας της φύσεως, έτσι όπως με τόση θυσία και γνώση κατασκεύασε ο Θεός. Τελικά οι έρευνες και οι μελέτες μου με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η πράξη ήταν σατανική, επιπόλαια και καταστρεπτική για την ανθρωπότητα.

Σε πολλά σημεία του κειμένου, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο μητροπολίτης Μακάριος υιοθετεί τη θέση ότι ο κορωνοϊός αποτελεί σκόπιμη ανθρώπινη δημιουργία, που αποβλέπει στην καταστροφή της ανθρωπότητας ή της ορθόδοξης εκκλησίας. Ωστόσο, δεν παραθέτει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την προέλευση του ιού την οποία απόδιδει σε ανθρώπινη παρέμβαση.

Ωστόσο, τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο ακριβής τρόπος και χρόνος κατά τον οποίο ο ιός αυτός κατέστη ικανός να προσβάλει τον άνθρωπο, και υποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει πιθανότατα φυσική προέλευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει τεκμηριωθεί ότι ο ιός έχει προκύψει από ανθρώπινη εργαστηριακή παρέμβαση ούτε ότι αποτελεί βιολογικό όπλο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8][πηγή 9][πηγή 10][πηγή 11][πηγή 12]

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμία απόδειξη περί εκούσιας χρήσης του SARS-CoV-2 με σκοπό τη προξένηση βλάβης, αλλά τα μέτρα πρόληψης που έχουν εφαρμοστεί από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως (μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις) έχει υπολογιστεί πως έχουν αποτρέψει εκατομμύρια επιπρόσθετους θανάτους που μπορεί να προέκυπταν λόγω του ιού και της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας.

Ενδεικτικά, μελέτη από τον Ιούνιο του 2020, εκτίμησε ότι τους πρώτους μήνες της πανδημίας τα μέτρα ασφαλείας απέτρεψαν 3.1 εκατομμύρια θανάτους COVID-19 σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, μελέτη από το Φεβρουάριο του 2021, εκτίμησε ότι, αν η Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν είχε λάβει καθόλου μέτρα ασφαλείας, αντί να είχε καταγράψει 3,870 θανάτους COVID-19 μέχρι τα τέλη του 2020, θα είχε καταγράψει 76,798, δηλαδή σχεδόν 20 φορές περισσότερους.

Επιπρόσθετα, η μικρή καταγεγραμμένη διασπορά και θνητότητα του κορωνοϊού στην Κένυα, μια χώρα με διαφορετικό δημογραφικό προφίλ από τις ευρωπαϊκές [δείτε ανάλυση για τη θνητότητα της νόσου ανά ηλικία], δεν αποτελεί παρατήρηση που μπορεί να γενικευθεί. Για παράδειγμα, άλλες χώρες γνώρισαν μεγάλη επιδημιολογική έξαρση, στην Αφρική (όπως η Νότια Αφρική) ή αλλού στον κόσμο (ΗΠΑ, Ελλάδα), και είχαν καταγράψει πολλαπλάσιους θανάτους και κρούσματα από την Κένυα, αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, απεβίωσαν και μητροπολίτες της Ορθόδοξης εκκλησίας. Συνεπώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η πιθανότητα υποκαταγραφής των θανάτων λόγω του ιού στην Αφρική, όπου οι καταγεγραμμένοι θάνατοι υπολείπονται σημαντικά της πλεονάζουσας θνησιμότητας που παρατηρείται.


Είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο χώρος που σκέφτηκαν αυτοί που διοργάνωσαν και προετοίμασαν αυτή την πανδημία και θεώρησαν ως τον πιο επικίνδυνο για τη μετάδοση της νόσου είναι η εκκλησία; Ήλθαν, μας είπαν και μας έπεισαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου βρίσκεται μέσα στους χώρους λατρείας.

Το επιχείρημα αυτό δεν προσφέρει κάτι στη θεμελίωση του ισχυρισμού ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος.

Δεν διατυπώθηκε από διεθνείς ή εθνικούς φορείς υγείας ότι «ο πιο επικίνδυνος χώρος» για τη μετάδοση είναι «οι εκκλησίες». Έχει τονιστεί ότι οι συνθήκες για τη μετάδοση της νόσου είναι ευνοϊκότερες όταν συμβαίνει – μεταξύ άλλων – συγχρωτισμός, σε κλειστό χώρο, μη επαρκώς αεριζόμενο, άνευ προστατευτικών μέσων (π.χ. μασκών), σε κοντινή απόσταση, και για πολλή ώρα, καθότι πρόκειται για ιό ο οποίος μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το βήχα και το φτέρνισμα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Οι λατρευτικές συνάξεις σε εκκλησίες (συνήθως κλειστοί χώροι) πράγματι συγκεντρώνουν συνήθως πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, δεν είναι όμως οι μόνοι χώροι συναναστροφής ανθρώπων με τέτοια χαρακτηριστικά. Ανάλογοι κίνδυνοι και, κατ’ επέκτασιν, περιορισμοί, έχουν κατά διαστήματα επιβληθεί και για χώρους όπως στην εστίαση και το εμπόριο (εστιατόρια, καταστήματα).

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της θέσης ότι «έχει κατά κόρον και δολίως υποστηριχθεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου βρίσκεται μέσα στους χώρους λατρείας».


«Ο Κύπριος ειδικός επιδημιολόγος και ιατρός εργασίας, φίλος παλαιός, Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, κάνει μια παρουσίαση της όλης κατάστασης που δημιουργήθηκε εδώ κι έναν χρόνο με σοβαρές επικρίσεις και εισηγήσεις, καταλήγοντας μάλιστα ως εξής: “Με βάση τις μέχρι τώρα διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες, τα υπό επείγουσα χρήση χορηγούμενα εμβόλια δεν αναμένεται να προσφέρουν το μαγικό ραβδί για την εξαφάνιση του κορωνοϊού, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να αποτρέπουν ούτε απόλυτα τη μόλυνση ούτε και ενδεχομένως τη μετάδοση του κορωνοϊού ενώ παρουσιάζουν σοβαρές μέχρι και θανατηφόρες παρενέργειες”. (…)»

Με τον ιατρό εργασίας και επιδημιολόγο Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν κατά την κατάρριψη των ισχυρισμών του ότι «οι θάνατοι στην Κύπρο το 2020 είναι λιγότεροι από το 2019 και το μέσο όρο των τελευταίων ετών» και πως «έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος από τον ιό της γρίπης».

Ανατρέχοντας σε παλαιότερη ειδησεογραφία, εντοπίζουμε ότι η συγκεκριμένη δήλωση εντάσσεται σε ευρύτερο άρθρο-παρέμβασή του στις 27 Μαρτίου 2021. [πηγή]

Τα όσα παραθέτει ο μητροπολίτης από τις δηλώσεις του κ. Σωτηριάδη δεν υποστηρίζουν όσα αναφέρει στα υπόλοιπα σημεία του άρθρου περί σκόπιμα κατασκευασμένου ιού.


Επί της ουσίας, όσα παραθέτει για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 δεν είναι απολύτως ακριβή. Συγκεκριμένα, τα χορηγούμενα εμβόλια δεν είχαν σχεδιαστεί ώστε να μελετηθούν (στις σχετικές κλινικές δοκιμές) ως προς την αποτελεσματικότητά τους στην «αποστειρωτική ανοσία» αλλά ως επί το πλείστον στην αποτελεσματικότητά τους να αποτρέπουν τη νόσηση, τη βαριά νόσηση και το θάνατο (στην πρόληψη της νόσου), κάτι που έχουμε τονίσει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Από τα διαθέσιμα πρώιμα στοιχεία και μελέτες από χώρες με μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών (για παράδειγμα Ισραήλ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο) ήταν ήδη ορατή η σημαντική μείωση των καταγεγραμμένων μολύνσεων, δεδομένα που, έμμεσα, δείχνουν έναν κρίσιμο ρόλο στον περιορισμό της μόλυνσης και της διάδοσης του ιού, που πράγματι δεν είναι, ούτε αναμενόταν να είναι, απόλυτος. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Επιπλέον, όπως σημειώσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 είχαν δημοσιευτεί τα ευρήματα της τρίτης φάσης των κλινικών μελετών του εμβολίου της Astrazeneca, που τεκμηρίωναν ότι εκτός από τη συμπτωματική μόλυνση COVID-19, το εμβόλιο αυτό απέτρεπε σε ένα βαθμό και την ασυμπτωματική μόλυνση, κάτι που αναμενόταν να μεταφράζεται και σε μείωση της μεταδοτικότητας όσων εμβολιασμένων τύχαινε να μολυνθούν με τον ιό.

Τον Απρίλιο του 2021 δημοσιεύτηκαν ανασκοπήσεις σχετικά με τη μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων από τα CDC και ECDC. Καταρχάς, οι οργανισμοί σημείωσαν προκαταρκτικά στοιχεία που κατέγραφαν μεγάλη μείωση ιικού φορτίου στους εμβολιασμένους που βρίσκονταν θετικοί, γεγονός που συνδέεται με μειωμένη μεταδοτικότητα. Υπήρχαν όμως και πιο απτές αποδείξεις: μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο σε 365 χιλιάδες νοικοκυριά, κατέγραψε 30-60% λιγότερες μολυσμένες επαφές σε όσους εμβολιασμένους βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό σε σχέση με ανεμβολίαστους, έπειτα από δύο δόσεις εμβολίων Astrazeneca ή Pfizer-BioNTech.

Ωστόσο με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα η κοινή παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας είναι πως ο εν λόγω ιός δε θα εξαφανισθεί διά παντός. [πηγή]

Επίσης, το υπό εξέταση κείμενο αναφέρεται σε «σοβαρές και θανατηφόρες παρενέργειες» από τα εμβόλια έναντι της COVID-19, τη στιγμή που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες [πηγή], και ο μόνος σοβαρός μηχανισμός που πιθανώς συνδέεται με με τον εμβολιασμό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων μετά θρομβοπενίας, που έχει εντοπιστεί μόνο στα εμβόλια των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson, όχι στα mRNA εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna.


Και οι σημερινές ειδήσεις μάς προσγειώνουν (12.4.2021). Πράγματι, ο Γάλλος καθηγητής Ζαν Μπερνάρντ Φουρτιγιάν μάς πληροφορεί ότι ο ιός SARS-CoV-2 κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ Γαλλίας, τουτέστιν δεν είναι φυσιολογικός αλλά τεχνητός!

Άρχισε η όλη διαδικασία από το 2003, πρόσθεσαν αλυσίδες από 157 είδη DNA και άλλα γονιδιώματα και από το 2011 μέχρι και το 2015, αφού έγιναν διάφορα πειράματα, κατέληξαν τελικά στον γνωστό κορωνοϊό που περιέχει μέσα αλληλουχίες από τον ιό HIV και τo πλασμώδιο της ελονοσίας για να καταλήξουμε στην καταστρεπτική διαπίστωση ότι το λεγόμενο εμβόλιο εκτός από τα δύο αναφερθέντα συστατικά περιέχει γενετικό υλικό του ίδιου του κορωνοϊού.

Αυτά ενδεχομένως να δημιουργούν μετάλλαξη στο DNA του ανθρώπου τουτέστιν όλα είναι θανατηφόρα. Αργά ή γρήγορα αυτοί που εμβολιάσθηκαν έχουν μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρές παρενέργειες ή ακόμα και τον θάνατο.

Δεν είμαι ούτε ειδικός ούτε θα ήθελα να αποφανθώ σαν κριτής όλων αυτών των οποίων γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες. Γράφω και βγάζω τα συμπεράσματά μου από αυτά που γράφουν οι ειδήμονες – επιστήμονες. Έτσι μόνο πληροφοριακά θα δώσουμε αυτό το μήνυμα: ότι τελικά η όλη ιστορία και πραγματικότητα που κρύβει αυτός ο τεχνητός ιός είναι μια απάτη.

Ο μητροπολίτης, για να δείξει ότι ο ιός είναι τεχνητός και αποτελεί απάτη, επικαλείται τον αντιεμβολιαστή Jean-Bernard Fourtillan, έναν αποσυρθέντα από το 2008 πρώην αναπληρωτή καθηγητή φαρμακολογίας, ο οποίος είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον καθηγητή Henri Joyeux, έναν διάσημο ακτιβιστή κατά των εμβολίων. Μάλιστα και ο ίδιος ο κ. Fourtillan έχει κάνει δηλώσεις που υποστηρίζουν αυτές τις θέσεις, όπως για παράδειγμα δηλώσεις περί ύπαρξης «επικίνδυνου αλουμινίου στα εμβόλια. Χαρακτηριστικό σημείο είναι πως ο κ. Fourtillan έχει υποστηρίξει διαδήλωση η οποία είχε ως βάση διαμαρτυρίας τον ισχυρισμό ότι τα 11 παιδικά εμβόλια που είναι υποχρεωτικά στη Γαλλία συνιστούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Οι δύο προαναφερθέντες (Fourtillan, Joyeux) ίδρυσαν το «Ίδρυμα Josefa» που υποστηρίζει τη θεραπεία των νευρολογικών παθήσεων – όπως τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον – με «βαλεντονίνη», που παρουσιάζεται ως «ορμόνη» την οποία ισχυρίζονταν ότι «ανακάλυψαν» το 1994, χωρίς να έχουν προσκομίσει επιστημονικά δεδομένα και κλινικές μελέτες που υποστηρίζουν αυτή τη θέση. Το 2019, αυτός και επτά άλλοι γιατροί διεξήγαγαν παράνομα μια κλινική δοκιμή σε τουλάχιστον 350 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ σε μια μονή κοντά στο Πουατιέ, «μία σοβαρή παραβίαση του κώδικα δημόσιας υγείας και του ποινικού κώδικα», σύμφωνα με τον εγχώριο Οργανισμό Φαρμάκων (ANSM).

Είχε τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της εν λόγω ποινικής υπόθεσης, η οποία ακόμη εκκρεμεί. Στις αρχές του 2020, δήλωσε στο περιοδικό «Capital» ότι:

O στόχος αυτής της ψευδούς πανδημίας είναι ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού με ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εμβόλιο Covid-19, το οποίο είναι αποτέλεσμα γενετικής επεξεργασίας του SARS-CoV-2.

Ο ισχυρισμός ότι ο νέος κορωνοϊός έχει κατασκευαστεί από το Ινστιτούτο Παστέρ εμφανίστηκε σε «ντοκιμαντέρ» με σωρεία ψευδών και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών το Δεκέμβριο του 2020. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική βάση στον υπό εξέταση ισχυρισμό. Ο κ. Fourtillan δεν έχει προσκομίσει δημόσια κανένα επιστημονικό δεδομένο, έρευνα, μελέτη, ανάλυση που να δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 είχε προκατασκευαστεί από το (ενν. και εξής: γαλλικό) Ινστιτούτο Παστέρ έστω σε τμήματά του από το 2003 (ή 2004), το 2011 ή το 2015, και είναι τεχνητός.

Ο εν λόγω πρώην καθηγητής αναπαρήγαγε πληροφορία, που κυκλοφορεί τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την οποία μία πατέντα του Ινστιτούτου Παστέρ από το 2004 αποτελεί ένδειξη ότι αυτό το Ινστιτούτο είχε κατασκευάσει εσκεμμένα τον SARS-CoV-2. Ωστόσο, η πατέντα EP1694829B1 αφορούσε τον SARS-CoV, έναν γενετικά συγγενή με τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό (σ.σ. οι κορωνοϊοί είναι μια «οικογένεια» ιών, δεν υπάρχει ένας κορωνοϊός) που όμως διαφέρει από αυτόν, και είχε προκαλέσει επιδημική έξαρση το 2002-2003.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Παστέρ είχε καταχωρίσει τη γενετική ακολουθία στελέχους του εν λόγω κορωνοϊού. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο AFP ο υπεύθυνος για εκείνη την πατέντα και διευθυντής του τμήματος ιολογίας και ανοσολογίας του Ινστιτούτου, Olivier Schwartz:

Kατά πρώτον, δεν κατοχυρώνουμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν ιό, αλλά τον γενετικό κώδικα ενός ιού. (…) Κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ακολουθία, τον γενετικό κώδικα ενός ιού που απομονώθηκε στο Βιετνάμ τη στιγμή της επιδημίας του SARS.

Σημειώνεται πως η καταχώριση πατέντας ή διπλώματος ευρεσιτεχνίας δεν αφορά μόνο την κατασκευή, δημιουργία ενός αντικειμένου, αλλά και την εφεύρεση μιας τεχνικής, μεθόδου, επιστημονικής ανακάλυψης και ούτω καθεξής. Δηλαδή, η ύπαρξη μιας πατέντας η οποία κάνει αναφορά σε έναν ιό δεν αποδικνύει ότι αυτός που την καταχώρισε δημιούργησε εργαστηριακά τον ιό.

Το ενδιαφέρον για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με ιούς δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ο κ. Schwarz ανέφερε το εξής:

Το πλεονέκτημα της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι η προστασία αυτής της ακολουθίας προκειμένου να είναι κάποιος σε θέση να αναπτύξει διαγνωστικές εξετάσεις και υποψήφιο εμβόλιο.

Σε κείμενο διάψευσης του ισχυρισμού από το ίδιο το Ινστιτούτο ήδη από το Μάρτιο του 2020, εξηγούνται τα εξής:

Το Ινστιτούτο Παστέρ δεν εφηύρε κάποιον ιό (ούτε τον SARS-CoV-2 ούτε το SARS-CoV-1), αλλά το 2004 εφηύρε ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του προηγούμενου κορωνοϊού, που ονομαζόταν SARS-CoV-1. Αυτό το υποψήφιο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-1 αποτέλεσε συνεπώς αντικείμενο ευρεσιτεχνίας, δίπλωμα το οποίο κατατέθηκε το 2004, και το οποίο αναφέρει ένα συγκεκριμένο στέλεχος του SARS-CoV-1, δηλαδή του ιού ιό που ανακαλύφθηκε και περιεγράφηκε τον Μάρτιο του 2003, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν η ευρεσιτεχνία κατατεθεί. Το Ινστιτούτο Pasteur, στη συνέχεια, πρότεινε διάφορες στρατηγικές ικανές να καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη ενός εμβολίου (εκείνες που περιγράφονται σε αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας), μεταξύ των οποίων ένα εμβόλιο με βάση τον ιό που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο κατά της ιλαράς, και ένα άλλο που βασίζεται σε έναν φακοϊικό φορέα. Αυτές οι δύο επιστημονικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη ενός υποψήφιου εμβολίου, που στη συνέχεια προτάθηκαν κατά του ιού SARS-CoV-1, αποτελούν πλέον αντικείμενο νέας έρευνας για την καταπολέμηση του ιού SARS-CoV-2 και της πανδημίας Covid-19.

Για την υπό εξέταση διατύπωση του ισχυρισμού στο «ντοκιμαντέρ» από τον Fourtillan ότι ο ιός SARS-CoV-2 κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ, μεταξύ άλλων, το ίδιο το Ινστιτούτο έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του υπεύθυνου της παραγωγής. [πηγή]

Για τη χρονολογία 2015, την οποία έχει επικαλεστεί ο Fourtillan ως τον χρόνο κατά τον οποίο «ήδη υπήρχε και είχε κατασκευαστεί» ο νέος κορωνοϊός, υπάρχει ως αφορμή μια πατέντα με κωδικό USUS2020279585, παρουσιαζόμενη ως «πατέντα για το διαγνωστικό τεστ για τη νόσο COVID-19».

Όπως όμως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μας, η αρχική ιδέα για την εν λόγω πατέντα ξεκίνησε το 2015, αλλά αφορούσε μια μέθοδο επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων και δεν σχετίζονταν με την νόσο Covid-19. Το 2020 η ίδια μέθοδος συλλογής δεδομένων ανανεώθηκε στα πλαίσια ενίσχυσης της διαγνωστικής διαδικασίας που αφορά ιογενείς ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της Covid-19.

Τέλος, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι ο ιός SARS-CoV-2 ή τα εμβόλια κατά αυτού προέρχονται από ή περιέχουν τμήματα του ιού HIV δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

το γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ έχει σημειώσει τα εξής, ήδη ήδη από τον Απρίλιο του 2020, όταν ήδη είχε κυκλοφορήσει ο ισχυρισμός αυτός στη χώρα:

Οι γενετικές “ομολογίες” που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ του γονιδιώματος του HIV και του SARS-CoV-2 δεν έχουν νόημα. Αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχει στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 μια αλληλουχία που υπάρχει επίσης στο γονιδίωμα του HIV, αυτό δεν σημαίνει ότι το SARS-CoV-2 προέρχεται με κάποιον τρόπο από τον HIV.

Η Etienne Simon-Lorière, επικεφαλής της πενταετούς ομάδας εξελικτικής γονιδιωματικής των RNA ιών στο Institut Pasteur ανέφερε τα εξής:

Οι γενετικές ακολουθίες αποτελούνται από μια σειρά γραμμάτων. Εάν εξετάσουμε μια πολύ σύντομη σειρά γραμμάτων που λαμβάνονται τυχαία σε μια ακολουθία, μπορεί να μοιάζουν με ένα μικρό κομμάτι μιας άλλης ακολουθίας χωρίς να υπάρχει άμεση συσχέτιση. Φανταστείτε να πάρετε ένα βιβλίο και να επιλέξετε μια λέξη και στη συνέχεια να διαπιστώσετε ότι η ίδια λέξη χρησιμοποιήθηκε και σε άλλο βιβλίο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα βιβλίο αντιγράφει το άλλο!

Η θεωρία ότι το SARS-CoV-2 προέρχεται από τον ιό HIV βασίζεται, εν πολλοίς, σε μια λανθασμένη ανάλυση ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε από Ινδούς επιστήμονες στον ιστότοπο ανάρτησης προδημοσιεύσεων bioRxiv, όπου οι εκάστοτε ερευνητές μπορούν να δημοσιεύσουν αποτελέσματα που δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα από ομοτίμους. Η ινδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε αρχικά χωρίς αξιολόγηση από ομοτίμους, επικρίθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα για τις προσεγγίσεις της και στη συνέχεια αποσύρθηκε από τους ίδιους τους συγγραφείς λόγω των μεθοδολογικών σφαλμάτων που είχαν επισημανθεί. [πηγή 1][πηγή 2]


Συμπέρασμα

Σε μεγάλο βαθμό, το κείμενο του Μητροπολίτη Ναϊρόμπης περιέχει ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι ο ιός έχει κατασκευαστεί σκόπιμα από τον άνθρωπο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι δημιουργήθηκε με σκοπό να πλήξει την ορθόδοξη εκκλησία ή με σκοπό την παγκόσμια μείωση πληθυσμού. Η παράθεση δηλώσεων ενός πρώην καθηγητή στη Γαλλία ο οποίος είναι αντιεμβολιαστής δεν συνιστά αξιόπιστη πηγή για τον ισχυρισμό ότι ο ιός έχει προκατασκευαστεί από γαλλικό ινστιτούτο ή προέρχεται από τον HIV.

Σχόλια