Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για «προϋπάρχουσα ανοσία» απέναντι στον κορωνοϊόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για «προϋπάρχουσα ανοσία» απέναντι στον κορωνοϊό

21 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Νέα μελέτη σε άτομα που εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού, δεν κατέγραψε αντισώματα IgM, γεγονός που αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό και διαθέτει ήδη ανοσία απέναντί του.

Συμπέρασμα 1:

Ο επικεφαλής της μελέτης δηλώνει ότι στην πραγματικότητα καταγράφηκαν IgM αντισώματα, αλλά δεν αναφέρθηκαν στην πρώτη σύντομη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Δεν υπήρχε καμιά ένδειξη ότι οι εν λόγω εμβολιασμένοι είχαν νοσήσει προηγούμενως με τον κορωνοϊό. Επίσης, η μελέτη περιελάμβανε μόνο ένα δείγμα 4 υγειονομικών εργαζομένων, από το οποίο σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να προκύψει συμπέρασμα για το γενικό πληθυσμό.

Ισχυρισμός 2:

Τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι αξιόπιστα καθώς δε ξέρουμε τι περιέχουν επομένως είναι δυνητικά επικίνδυνα. Επίσης δε τα χρειαζόμαστε γιατί γιατί δεν προκαλούν ανοσία, αφού ήδη την έχουμε.

Συμπέρασμα 2:

Μελέτες στο γενικό πληθυσμό και σε πραγματικές συνθήκες, κατέδειξαν πάνω από 95% προστασία από θνητότητα COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους, η οποία φαίνεται να παραμένει παρόμοια και για το στέλεχος Δέλτα. Η αναφορά θεωρούμενου κινδύνου του εμβολιασμού, βασίζεται σε παρανοήσεις για τη λειτουργία των εν λόγω εμβολίων που έχουν ήδη καταρριφθεί. Ενώ ένα μέρος του πληθυσμού διαθέτει προϋπάρχουσα μνήμη από άλλους κορωνοϊούς, το μεγαλύτερο μέρος της δε συμπίπτει με το νέο κορωνοϊό, και δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα αν αυτή η μνήμη μπορεί να παρέχει κάποια μικρή προστασία από βαριά νόσηση. Ακόμη και αν επαληθευόταν κάποιος προστατευτικός ρόλος από την προϋπάρχουσα μνήμη, το γεγονός αυτό δε θα σήμαινε ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος απ’ όσο θεωρείται μέχρι σήμερα, αλλά πως χωρίς αυτή τη μνήμη, ο κορωνοϊός θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνος. Παράλληλα, ακόμα και οι νέοι υγιείς άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλή πιθανότητα χρόνιων προβλημάτων υγείας λόγω της νόσησης COVID-19.

Ισχυρισμός 3:

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι παλιός, έχουμε ζήσει χρόνια μαζί του.

Συμπέρασμα 3:

H ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι ο κορωνοϊός άρχισε να μολύνει ανθρώπους στα τέλη του 2019, με τη νωρίτερη εκτιμούμενη ημερομηνία να φτάνει μέχρι και τις αρχές του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση του γιατρού Κωνσταντίνου Αρβανίτη, νέα μελέτη έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ήδη ανοσία στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, και συνεπώς οι εμβολιασμοί είναι άχρηστοι. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν έχει επιστημονική βάση.

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΘΗΚΕ ΟΣΟ ΕΠΡΕΠΕ.
ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΟΝ “ΝΕΟ” ΚΟΡΟΝΟΪΟ,
ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΟΣ

Η ΜΕΛΕΤΗ

Χορηγήθηκαν οι 2 δόσεις mRNA για τον SARS-Cov-2 σε 4 εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, που ΔΕΝ είχαν ποτέ νοσήσει από Covid. Στους τρεις εξεταζόμενους, η 2η δόση χορηγήθηκε την 28η μέρα μετά την πρώτη δόση, ενώ στον τέταρτο χορηγήθηκε την 21η μέρα μετά την πρώτη δόση.

Εγινε μέτρηση της αύξησης των ειδικών αντισωμάτων εναντίον της πρωτεϊνικής ακίδας (S-protein) που παράγεται από τα κύτταρα, μετά από εντολή του mRNA. Οι μετρήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και 100 και πλέον μέρες μετά την 2η δόση.

Ελέγχθηκαν οι ποσότητες 2 ανοσοσφαιρινών (αντισωμάτων) στο αίμα: της IgG και της IgA.
[…]

ΤΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΑΥΤΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΛΟΙΠΟΝ;

Αν κοιτάξουμε τα διαγράμματα θα δούμε ότι τόσο η IgG όσο και η IgA αυξήθηκαν ΑΜΕΣΩΣ και χωρίς να έχει προηγηθεί αύξηση των IgM, που βλέπει κανείς αν είναι η ΠΡΩΤΗ επαφή με έναν καινούργιο βλαπτικό παράγοντα!

Δηλαδή η απόκριση που βλέπουμε στα διαγράμματα είναι απόκριση ΜΝΗΜΗΣ και όχι απόκριση ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ!

Αρα, οι άνθρωποι αυτοί, αν και δεν είχαν περάσει ποτέ Covid, το ανοσοποιητικό τους είχε ΑΡΧΕΙΟ αντισωμάτων για την πρωτεϊνική ακίδα του SARS-Cov-2 και άρχισε άμεσα να ανεβάζει IgG και IgA.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο SARS-Cov-2 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ ΙΟΣ. Είναι γνώριμος ιός για το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσοτέρων ανθρώπων!

Για αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη φυσική ανοσία και τον περνούν είτε χωρίς καθόλου συμπτώματα, είτε με πολύ ήπια συμπτώματα και μόνο οι ηλικιωμένοι που έχουν ΚΑΙ βαριά υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ταλαιπωρούνται από αυτόν και ένας μικρός αριθμός από αυτούς αποδημεί.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ

Τα καλά νέα:

Ο ιός είναι παλιός, έχουμε ζήσει χρόνια μαζί του.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχουμε ήδη φυσική ανοσία.

Δεν χρειαζόμαστε τα ύποπτα και επικίνδυνα ζουμιά, που κακώς ονομάστηκαν “εμβόλια”, γιατί δεν προκαλούν ανοσία, αφού ήδη την έχουμε, απλά την “κινητοποιούν”, αλλά αυτό θα το έκανε και ο ίδιος ο ιός, αν τον κολλούσαμε. Μάλιστα θα το έκανε πιο ήπια, γιατί θα έμενε στον βλεννογόνο της μύτης, πλην της σπάνιας περίπτωσης που θα κατέβαινε στον πνεύμονα και θα έκανε πνευμονία. Αντίθετα, με τα mRNA στέλνουμε το βλαπτικό κομμάτι του SARS-Cov-2 σε όλο το σώμα, προκαλώντας γενικευμένη ΝΟΣΗΣΗ και όχι εμβολιασμό.

Ευτυχώς που (όπως έδειξε αυτή η μελέτη) οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη ανοσολογική μνήμη, αρκετά ικανή να αντιμετωπίσουν την επίθεση από τα mRNA.

Τα κακά νέα:

Ενα και μοναδικό. Η “πανδημία” ΔΕΝ είναι ιατρικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό… Υπάρχει βέβαια και ιατρικό θέμα, αλλά είναι δευτερεύον και έχει επισκιαστεί εντελώς από πολιτικές επιδιώξεις και τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

Οπότε η μάχες θα κερδηθούν (ή θα χαθούν) στο πολιτικό πεδίο. Η σωστή Ιατρική έχει δείξει τον δρόμο, αλλά αγνοείται σκόπιμα και όχι από άγνοια ή αφέλεια.

Οι επίορκοι γιατροί, που έβαλαν πλάτη σε όλη αυτήν την απάτη των Big Pharma εις βάρος του λαού, δεν είναι ούτε αφελείς, ούτε αδιάβαστοι…

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάρτηση εδώ.

Τι ισχύει

Καταρχάς, σημειώνουμε ότι ο κ. Αρβανίτης έχει ιστορικό διάδοσης ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών κατά των εμβολίων του κορωνοϊού, όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενα άρθρα μας. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3][άρθρο 4][άρθρο 5]

Η επίμαχη ανάρτηση βασίζεται στη μελέτη “Human IgG and IgA responses to COVID-19 mRNA vaccines” που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One στις 16-6-2021. Η ανάρτηση ισχυρίζεται ότι η μελέτη δεν κατέγραψε δημιουργία IgM αντισωμάτων έπειτα από τον εμβολιασμό, γεγονός που υποτίθεται ότι αποδεικνύει πως οι συμμετέχοντες είχαν ήδη ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό.

Καταρχάς, ισχύει ότι η παραγωγή των IgM αντισωμάτων παρατηρείται συνήθως μόνο κατά την αρχική και όχι μεταγενέστερη μόλυνση με κάποιο παθογόνο παράγοντα. Ωστόσο, ενώ η εν λόγω επιστημονική δημοσίευση ανέφερε την καταγραφή IgG και IgA αντισωμάτων μετά από τον εμβολιασμό, πουθενά δεν έκανε λόγο για την εμφάνιση ή όχι αντισωμάτων IgM. Για διευκρινήσεις, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Dr. Adam Wisnewski, επικεφαλής της μελέτης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η σχετική δημοσίευση ήταν σύντομη, και γι’ αυτό εστίασε μόνο στα IgG και IgA αντισώματα που θεωρείται ότι παρέχουν προστασία έναντι της COVID-19, αλλά στην πραγματικότητα είχε καταγραφεί και αύξηση IgM αντισωμάτων.

Επίσης, όπως αναφέρεται και στη δημοσίευση, οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό νόσησης COVID-19 και δε διέθεταν ανιχνεύσιμα αντισώματα κατά του ιού, οπότε θεωρήθηκε ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με αυτόν. Τέλος, ο Dr. Wisnewski δήλωσε ότι σύντομα θα δημοσιεύονταν περισσότερα δεδομένα από την εν λόγω μελέτη, τα οποία έδειχναν ότι ο εμβολιασμός ήταν απαραίτητος για την αύξηση των προστατευτικών αντισωμάτων κατά της COVID-19.

Ακόμα και αν η εν λόγω μελέτη αποδείκνυε με κάποιον τρόπο ότι οι συμμετέχοντες είχαν ανοσία στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και πριν τον εμβολιασμό, αυτό δε θα σήμαινε τίποτα για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που επικαλείται η επίμαχη ανάρτηση. H μελέτη περιλάμβανε μόνο ένα δείγμα 4 υγειονομικών εργαζομένων, που με κανέναν τρόπο δε μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού.

Αυτό που έχει επαληθευτεί, είναι ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού έχει ανοσολογική μνήμη σε κάποιον εκ των 4 κορωνοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, η οποία μνήμη κάποιες φορές μπορεί να έχει επίδραση και στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Η πιο πρόσφατη ανασκόπηση βιβλιογραφίας για το ρόλο αυτής της προϋπάρχουσας μνήμης έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δε συνέπιπτε με τη μνήμη που αναπτυσσόταν έπειτα από τη νόσηση με το νέο κορωνοϊό. Όσον αφορά τον κλινικό ρόλο της προϋπάρχουσας μνήμης, η ανασκόπηση σημείωσε ότι δεν υπήρχε ακόμη σαφές συμπέρασμα. Πάντως, θεώρησε ότι ενώ η μνήμη αυτή θα ήταν απίθανο να αποτρέψει τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, θα μπορούσε να επηρεάσει την προστασία από βαριά νόσηση με θετικό τρόπο, αλλά ακόμη δε μπορούσε να αποκλειστεί και κάποιος αρνητικός ρόλος.

Τους τελευταίους μήνες έχει δημοσιευτεί σειρά μελετών επί της προϋπάρχουσας μνήμης με αντιφατικά ευρήματα, από μικρό προστατευτικό ρόλο απέναντι σε βαριά νόσηση ή διαφοροποίηση στην ανοσολογική απόκριση απέναντι στο νέο κορωνοϊό, μέχρι μηδενική επίδραση και στους δύο παράγοντες. Όπως σημειώνουν οι σχετικές μελέτες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προκύψει σαφές συμπέρασμα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα για την επικινδυνότητα του κορωνοϊού έχουν προκύψει από στοιχεία στο γενικό πληθυσμό και σε πραγματικές συνθήκες. Επομένως έχουν ήδη ληφθεί υπόψη όλοι οι παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν το γενικό πληθυσμό περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτο στον κορωνοϊό. Δηλαδή, αν επαληθευόταν κάποιος προστατευτικός ρόλος από την προϋπάρχουσα μνήμη, το γεγονός αυτό δε θα σήμαινε ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος απ’ όσο θεωρείται σήμερα, αλλά πως χωρίς αυτή τη μνήμη, ο κορωνοϊός θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνος.

Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα μας, η COVID-19 είναι μια πανδημική νόσος που όταν αφήνεται ανεξέλεγκτη, εξαπλώνεται εκθετικά, σύντομα καθίσταται πρώτη αιτία θανάτου, και έπειτα μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του εκάστοτε συστήματος υγείας και αύξηση της θνησιμότητας και από τρίτες παθήσεις. Παράλληλα, η σφοδρότητα της πανδημίας είναι ακόμη μεγαλύτερη από την άμεσα παρατηρούμενη, καθώς οι θάνατοι που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα υπομετρούνται σημαντικά στα στατιστικά θανόντων COVID-19. Επίσης, ακόμα και οι νέοι υγιείς άνθρωποι που γενικά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να πεθάνουν από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αντιμετωπίζουν υψηλή πιθανότητα χρόνιων προβλημάτων υγείας λόγω της νόσησης, σε ποσοστό που φτάνει τον 1 στους 3 σύμφωνα με τη μεγαλύτερη σχετική μελέτη στο γενικό πληθυσμό. Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες παρατηρήσεις είχαν γίνει ήδη πριν την έλευση του ακόμη πιο επικίνδυνου στελέχους Δέλτα, που το επόμενο διάστημα θα επικρατήσει στην Ευρώπη.

Όσον αφορά την αξία των μαζικών εμβολιασμών, σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε παραθέσει μελέτες στο γενικό πληθυσμό και σε πραγματικές συνθήκες, που καταδείκνυαν πάνω από 95% προστασία από θνητότητα COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους, η οποία φαίνεται να παραμένει παρόμοια και για το στέλεχος Δέλτα. Η ομοφωνία των ειδικών είναι ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού συνιστούν τον πλέον ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο ώστε να φτάσουμε στη λήξη της πανδημίας.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς περί «γενικευμένης νόσησης λόγω των εμβολίων», έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα μας τους λόγους που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Η επίμαχη ανάρτηση ισχυρίζεται τέλος ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν είναι νέος, αλλά μολύνει ανθρώπους εδώ και χρόνια. Στην πραγματικότητα, η ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι ο κορωνοϊός άρχισε να μολύνει ανθρώπους στα τέλη του 2019, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για Οκτώβριο του 2019. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συμπέρασμα

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της επίμαχης ανάρτησης, η αναφερόμενη μελέτη είχε καταγράψει IgM αντισώματα, και δεν υπήρχε καμιά ένδειξη ότι οι εν λόγω εμβολιασμένοι είχαν μολυνθεί προηγούμενως με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Η μελέτη περιλάμβανε μόνο ένα δείγμα 4 υγειονομικών εργαζομένων, από το οποίο σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να προκύψει συμπέρασμα ανοσίας για το γενικό πληθυσμό.

Ενώ ένα μέρος του πληθυσμού διαθέτει προϋπάρχουσα μνήμη από άλλους κορωνοϊούς, το μεγαλύτερο μέρος της δε συμπίπτει με το νέο κορωνοϊό, και δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα αν αυτή η μνήμη μπορεί να παρέχει κάποια μικρή προστασία από βαριά νόσηση. Ακόμη και αν επαληθευόταν κάποιος προστατευτικός ρόλος από την προϋπάρχουσα μνήμη, το γεγονός αυτό δε θα σήμαινε ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος απ’ όσο θεωρείται μέχρι σήμερα, αλλά πως χωρίς αυτή τη μνήμη, θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνος. Παράλληλα, ακόμα και οι νέοι υγιείς άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλή πιθανότητα χρόνιων προβλημάτων υγείας λόγω της νόσησης COVID-19.

Όσον αφορά την αξία του εμβολιασμού, μελέτες στο γενικό πληθυσμό και σε πραγματικές συνθήκες, κατέδειξαν πάνω από 95% προστασία από θνητότητα COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους, η οποία φαίνεται να είναι παρόμοια και για το στέλεχος Δέλτα. Η αναφορά θεωρούμενου κινδύνου του εμβολιασμού, βασίζεται σε παρανοήσεις για τη λειτουργία των εν λόγω εμβολίων που έχουν ήδη καταρριφθεί.

Τέλος, η ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι ο κορωνοϊός άρχισε να μολύνει ανθρώπους στα τέλη του 2019, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για Οκτώβριο του 2019.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.