Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν αποδείχτηκε μετά από νεκροψία στη Σιγκαπούρη ότι ο κορωνοϊός προκαλείται από βακτήριοΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, δεν αποδείχτηκε μετά από νεκροψία στη Σιγκαπούρη ότι ο κορωνοϊός προκαλείται από βακτήριο

17 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που διενήργησε νεκροψία σε άτομο που νοσούσε με COVID-19. Εξαιτίας των ευρημάτων άλλαξε τα πρωτόκολλα θεραπείας.

Συμπέρασμα 1:

Νεκροψίες είχαν ήδη διενεργηθεί στην Κίνα πριν από το Φεβρουάριο του 2020 για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για τη νόσο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, η χώρα δεν προέβη σε τέτοιου είδους νεκροψίες και δεν άλλαξε τα πρωτόκολλα θεραπείας.

Ισχυρισμός 2:

Η COVID-19 προκαλείται από βακτήριο που οδηγεί σε θρομβώσεις.

Συμπέρασμα 2:

Η COVID-19 προκαλείται από έναν ιό και όχι από ένα βακτήριο. Οι θρομβώσεις συγκαταλέγονται ανάμεσα στις συχνές επιπλοκές, αλλά όχι ως η βασική αιτία θανάτου, που είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ισχυρισμός 3:

Η COVID-19 θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονώδων σκευασμάτων και ασπιρίνης.

Συμπέρασμα 3:

Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν έχει επίδραση καθώς η COVID-19 δεν προκαλείται από βακτήριο. Οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας συστήνουν την περιορισμένη, αιτιολογημένη και όχι προληπτική χρήση αντιβιοτικών. Η COVID-19 δεν θεραπεύεται με ασπιρίνη. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η αποτελεσματικότητα θεραπειας με αντιφλεγμονώδη σκευάσματα.

Από τον Αύγουστο του 2021 εντοπίζεται σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι μετά από νεκροψία που πραγματοποιήθηκε σε ασθενή στη Σιγκαπούρη, το Υπουργείο Υγείας της χώρας αποφάνθηκε ότι ο SARS-CoV-2 είναι μία “παγκόσμια φάρσα”. Επίσης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, τα ευρύματα έδειξαν διαφορές στην παθοφυσιολογία της νόσου σε σχέση με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε παγκόσμιους οργανισμούς και γι’ αυτό άλλαξαν το πρωτόκολλο θεραπείας των ασθενών. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παράδειγμα: makeleio.gr, press-gr.com, pressing.gr

Αναλυτικά διαβάζουμε στα υπό εξέταση άρθα:

Η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που διενήργησε αυτοψία (νεκροψία) ενός πτώματος COVID-19. Μετά από ενδελεχή έρευνα, ανακαλύφθηκε ότι ο Covid-19 δεν υπάρχει ως ιός, αλλά μάλλον ως βακτήριο που έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία και προκαλεί ανθρώπινο θάνατο με πήξη στο αίμα.

Διαπιστώθηκε ότι η νόσος Covid-19 προκαλεί θρόμβους αίματος, γεγονός που οδηγεί σε πήξη του αίματος στον άνθρωπο και προκαλεί θρόμβο αίματος στις φλέβες, καθιστώντας δύσκολο για ένα άτομο να αναπνεύσει. Επειδή ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες δεν μπορούν να λάβουν οξυγόνο, προκαλώντας τους ανθρώπους να πεθάνουν γρήγορα.
Για να βρουν την αιτία της έλλειψης αναπνευστικής δύναμης, οι γιατροί στη Σιγκαπούρη δεν άκουσαν το πρωτόκολλο του ΠΟΥ και πραγματοποίησαν αυτοψία στο COVID-19. Αφού οι γιατροί άνοιξαν και εξέτασαν προσεκτικά τα χέρια, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματος, παρατήρησαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία ήταν διασταλμένα και γεμάτα με θρόμβους αίματος, γεγονός που εμπόδισε τη ροή του αίματος και επίσης μείωσε τη ροή του οξυγόνου στο σώμα προκαλεί το θάνατο του ασθενούς. Αφού έμαθε για αυτή την έρευνα, το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης άλλαξε αμέσως το πρωτόκολλο θεραπείας covid-19 και έδωσε ασπιρίνη στους θετικούς ασθενείς του. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς άρχισαν να αναρρώνουν και η υγεία τους άρχισε να βελτιώνεται. Το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης εκκένωσε περισσότερους από 14.000 ασθενείς σε μια μέρα και τους έστειλε σπίτι.
Μετά από μια περίοδο επιστημονικής ανακάλυψης, οι γιατροί στη Σιγκαπούρη εξήγησαν τη μέθοδο θεραπείας λέγοντας ότι η ασθένεια ήταν μια παγκόσμια φάρσα: «Δεν είναι τίποτα παρά ενδαγγειακή πήξη (θρόμβοι αίματος) και μια μέθοδος θεραπείας.
αντιβιοτικά δισκία
Αντιφλεγμονώδες και
Πάρτε αντιπηκτικά (ασπιρίνη).
Αυτό δείχνει ότι η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί.
Σύμφωνα με άλλους επιστήμονες της Σιγκαπούρης, οι αναπνευστήρες και μια μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δεν χρειάστηκαν ποτέ. Τα πρωτόκολλα για το σκοπό αυτό έχουν ήδη δημοσιευθεί στη Σιγκαπούρη.
Κίνα το γνωρίζει ήδη αυτό, αλλά δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ την έκθεσή της.
Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με την οικογένειά σας, τους γείτονες, τους γνωστούς, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, ώστε να μπορέσουν να αποτινάξουν το φόβο του Covid-19 και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται για ιό, αλλά για βακτήρια που έχουν εκτεθεί μόνο σε ακτινοβολία. Μόνο τα άτομα με πολύ χαμηλή ανοσία πρέπει να είναι προσεκτικά. Αυτή η ακτινοβολία προκαλεί επίσης φλεγμονή και υποξία. Τα θύματα θα πρέπει να λαμβάνουν Asprin-100mg και Apronik ή παρακεταμόλη 650mg.
Πηγή: Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης

Τι ισχύει

Στα υπό εξέταση άρθρα, εντοπίζεται ο ισχυρισμός ότι η Σιγκαπούρη είναι η 1η χώρα στον κόσμο που πραγματοποίησε νεκροψία παρά τις ενστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επίσης, αναφέρεται ότι βάσει των ευρημάτων το Υπουργείο Υγείας της χώρας αποφάσισε την αλλαγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων όσων έχουν νοσήσει.

Πρόκειται για παραλλαγή κειμένου που είχαμε ήδη καταρρίψει παλαιότερα. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω ισχυρισμοί εντοπίζονται σε άρθρα που αναφέρονται στη Ρωσία, στην Ιταλία και στη Γερμανία.

Καθώς γνώρισαν μεγάλη διάδοση, το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης σε ανάρτηση που έκανε στην επίσημη σελίδα που διαθέτει στο Facebook στις 7 Ιουνίου 2021, αναφέρει ότι πρόκειται για ψευδή είδηση. Λίγες ημέρες αργότερα (15 Ιουνίου 2021), αναρτήθηκε στην επίσημη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και αποθετήριο της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης (gov.sg) ανακοίνωση η οποία καταρρίπτει τους ισχυρισμούς που εντοπίζονται στα κείμενα που διαμοιράζονται.

Στιγμιότυπο από την κοινοποίηση του Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης στο Facebook.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα νεκροψίες σε ασθενείς που κατέληξαν αφότου προσβλήθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 είχαν πραγματοποιηθεί στην Κίνα πριν από τον Φεβρουάριο του 2020. Στην Σιγκαπούρη οι δύο πρώτοι θάνατοι ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 καταγράφηκαν στις 21 Μαρτίου 2020. Αναφορικά με τα πρωτόκολλα θεραπείας, στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κυβερνήσεως, δηλώνεται ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή.

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων βρίσκουμε και τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο SARS-CoV-2 είναι μία νόσος που οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη και προκαλεί ενδοαγγειακές θρομβώσεις.

Πρόκειται για διαστρέβλωση αναφορών που εξέδωσαν γιατροί στην Ιταλία μετά από ανάλυση 38 νεκροψιών τον Απρίλιο του 2020, σχετικά με τον εντοπισμό φλεγμονών σε αιμοφόρα αγγεία ασθενών θετικών σε COVID-19. Σε κανένα σημείο της έρευνας δεν αναφέρεται πως η COVID-19 προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Στο κείμενο, ακόμη, αναφέρεται ότι ο ιός μπορεί να καταπολεμηθεί με την χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων, με αντιφλεγμονώδη σκευάσματα και ασπιρίνη. Όμως, η COVID-19 είναι μία ιογενής λοίμωξη και τα αντιβιοτικά δεν επιδρούν σε νόσο οφειλόμενη σε ιό. Η χορήγηση αντιβιοτικών συστήνεται στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει δευτερογενή βακτηριακή μόλυνση. Η εν λόγω οδηγία συμπεριλαμβάνεται στον θεραπευτικό αλγόριθμο για την COVID-19 που εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων τον Νοέμβριο του 2021. Για το θέμα των αντιβιοτικών και τον ψευδή ισχυρισμό ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε παλαιότερο άρθρο μας.

Στην προαναφερθείσα έρευνα των Ιταλών ιατρών, πιθανολογείται ότι η εξέλιξη της COVID-19 σχετίζεται με περιπτώσεις θρόμβωσης, επομένως η χρήση αντιπηκτικών μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση, όχι στη θεραπεία, σοβαρών περιπτώσεων της COVID-19. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ερευνητές, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χρήσης τους σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει τεκμηριωθεί.

Οι θρομβώσεις είναι μία συχνή επιπλοκή σε ασθενείς με COVID-19, ενώ έρευνες καταδεικνύουν ότι βασική αιτία θανάτου είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Αμερικανική Αιματολογική Εταιρεία, δεν προτείνεται η χορήγηση αντιπηκτικών σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται με COVID-19 ή σε όσους λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Αγωγή συνίσταται σε ασθενείς που νοσηλεύονται υπό προϋποθέσεις κι όχι για την θεραπεία της νόσου. Τα δεδομένα ανανεώνονται σε τακτική βάση σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών.

Όσον αφορά τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στις οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων γίνεται αναφορά στο Budesonide, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Παρόλα αυτά, όπως αναγράφεται στις οδηγίες, μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επίσης, οι μελέτες που έχουν γίνει είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και γι’ αυτό έχει τονιστεί ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω ελεγχόμενες δοκιμές για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά τους σε ασθενείς που νοσούν με COVID-19.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, οι υπό εξέταση ισχυρισμοί περί πρώτης νεκροψίας σε ασθενή με COVID-19 στη Σιγκαπούρη η οποία απέδειξε ότι πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη που θεραπεύεται με αντιβιωτικά και αντιφλεγμονώδη, διαστρεβλώνουν αποτελέσματα ερευνών για την θεραπευτική αγωγή που πρέπει να λαμβάνουν ασθενείς με COVID-19. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης σε δημοσίευσή της αναφέρει ότι το μήνυμα που διαμοιράζεται και αποδίδεται στο Υπουργείο Υγείας της χώρας είναι ψευδές. Ο ισχυρισμός πως η COVID-19 προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και πως θεραπεύεται με αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά και αντιβιοτικά δεν ευσταθεί.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).