Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν βλάβες στον μυϊκό ιστό παιδιών και αύξηση περιστατικών σκωληκοειδίτιδας από εμβόλια κατά της COVID-19ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν βλάβες στον μυϊκό ιστό παιδιών και αύξηση περιστατικών σκωληκοειδίτιδας από εμβόλια κατά της COVID-19

17 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο μυϊκός ιστός εμβολιασμένων παιδιών έχει υποστεί αλλοιώσεις, ενώ παρατηρείται αύξηση περιστατικών οξείας σκωληκοειδίτιδας σε εμβολιασμένα παιδιά.

Συμπέρασμα:

Παρά τους ισχυρισμούς της, η Δρ Σουλεϊμάνοβα δεν έχει παρουσιάσει πουθενά τα στοιχεία που επικαλείται, ώστε να διαπιστωθεί η σοβαρότητα των παθήσεων που περιγράφει αλλά και να διερευνηθεί τυχόν συσχέτιση τους με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις επίσημες κλινικές μελέτες, μεταξύ χιλιάδων παιδιών δεν παρατηρήθηκε κανένα αξιοσημείωτο δερματικό ή μυϊκό πρόβλημα, ενώ αντίθετα, έχει επιβεβαιωθεί ότι η νόσηση από COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων σε παιδιά. Παράλληλα, μελέτες που επιχείρησαν να ερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων κατά της COVID-19 και περιστατικών σκωληκοειδίτιδας δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν συσχέτιση μεταξύ τους.

Στα τέλη Ιουνίου του 2022, δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες αλλά και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα προβάλλουν τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με παιδοχειρουργό, ο μυϊκός ιστός εμβολιασμένων παιδιών έχει υποστεί αλλοιώσεις. Ωστόσο o εν λόγω ισχυρισμός στερείται θεματικού περιεχομένου, αφού η παιδοχειρουργός δεν παρουσιάζει τα στοιχεία που επικαλείται ώστε να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του αλλά και να διερευνηθεί τυχόν συσχέτιση του με τον εμβολιασμό.

Παραδείγματα: elora.gr, pronews.gr, evaggelatos.com, enromiosini.gr, focusfm.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Αποκαλύψεις-σοκ από την παιδοχειρουργό της Λάρισας: «Ο μυϊκός ιστός των εμβολιασμένων παιδιών έχει γίνει χλαπάτσα»!

«Δεν ξέρουμε αν θα επανέλθει ποτέ στο φυσιολογικό»

H Δρ Βίκυ Σουλεϊμάνοβα, παιδοχειρουργός στο νοσοκομείο Λαρίσης προσφάτως αποκάλυψε πως έχει εντοπίσει αλλοιώσεις στον μυικό ιστό εμβολιασμένων παιδιών.

Θεωρεί πως αυτά που έχει δει πρέπει να γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό πράγμα που επέλεξε να κάνει η ίδια δημοσίως σε μία στιγμή που η κυβέρνηση από Δευτέρα ξεκινάει την ευρεία χορήγηση 4ης δόσης.

Αυτά που αναφέρει είναι συγκλονιστικά και λέει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι «ιστοί των παιδιών έχουν γίνει χλαπάτσα» και προσθέτει «πως δεν γνωρίζει αν μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα»

«Ούτε λίγο ούτε πολύ οι ιστοί τους έχουν πάρει μια μορφή η οποία είναι αφύσικη και για τον άνθρωπο και για το ανθρώπινο είδος αλλά πολύ ιδιαίτερη για τα παιδιά αυτής της ηλικίας γιατί όπως καταλαβαίνετε τα παιδάκια που είναι στην αρχή της ζωής τους όλα είναι σφριγηλά και όμορφα από μέσα προς τα έξω.

Και όταν ανοίγεις ένα τέτοιο παιδάκι, άλλα σε περισσότερο βαθμό άλλα σε λιγότερο, αλλά όταν είναι όλα εμβολιασμένα, οι ιστοί τους είναι χλαπάτσα κάνουν ουσιαστικά, αυτό σας το λέω για να καταλάβετε την υφή, ελαστοποίηση μυϊκού ιστού, και λιπώδους.

Όταν το βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια ενώ έχεις διαβάσει όλες τις εργασίες για την μυοκαρδίτιδα για οτιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια, άλλο να το διαβάζεις κι άλλο να το βλέπεις με τα μάτια σου, εκείνη τη στιγμή σε λούζει κρύος ιδρώτας.

Τι ακριβώς δημιουργήθηκε στον οργανισμό του παιδιού και με ρωτάνε αν μπορεί να επανέλθει αυτό το παιδί.

Δεν ξέρω αν μπορεί να επανέλθει αυτό το παιδί από τη στιγμή που διαλύθηκαν οι ιστοί δεν ξέρουμε αν μπορούν να επανέλθουν, μπορεί και ναι, μπορεί και όχι ή μπορεί μέχρι σε κάποιο βαθμό.

Αυτό δε σας το λέω για να σας τρομάξω αυτό σας το λέω για να τονίσω το σοβαρό είναι το ζήτημα»


Αναφερόμενη η κυρία Σουλειμάνοβα στην εικόνα που παρατηρεί τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο και στις επεμβάσεις που κάνει είπε ότι υπάρχει μια αύξηση περιστατικών σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά που είναι εμβολιασμένα. […]

«Αυτό που με ανησυχεί επίσης είναι η γρήγορη εξέλιξη της σκωληκοειδίτιδας, δηλαδή ενώ από τη στιγμή που η οξεία μορφή της σκωληκοειδίτιδας για να φτάσει σε περιτονίτιδα απαιτεί 24 ώρες ίσως και αρκετά παραπάνω τώρα πλέον βλέπουμε να ωριμάζει μέσα σε λίγες ώρες πράγμα που είναι περίεργο. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Σε αντίθεση με όλα αυτά, η εικόνα που παρουσιάζουν τα ανεμβολίαστα παιδάκια είναι αυτή που ξέραμε μέχρι σήμερα και θεωρούσαμε φυσιολογική. Ζούμε πραγματικά σε μια εποχή που το παράλογο προσπαθούμε να το εξηγήσουμε με τη λογική» πρόσθεσε.

Τα δημοσιεύματα παραθέτουν επίσης τις δηλώσεις της Δρ. Σουλεϊμάνοβα στο παρακάτω βίντεο:

Τι ισχύει

Αρχικά είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως η Δρ. Σουλεϊμάνοβα έχει προβεί επανειλημμένως σε συνεντεύξεις της σε ισχυρισμούς σχετικά με εμφάνιση «ελαστοποίησης» σε ιστούς παιδιών και σε περιστατικά οξείας σκωληκοειδίτιδας, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει δεδομένα που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς της, ώστε αυτά να διερευνηθούν. Ανάλογη πρακτική ακολουθούν συστηματικά γιατροί όπως ο Dr Charles Hoffe ή ο Dr Ryan Cole, προβάλλοντας ισχυρισμούς χωρίς τα απαραίτητα δεδομένα.

Αν και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αυτό που προσπαθεί να περιγράψει η Δρ. Σουλεϊμάνοβα στις δηλώσεις της περί αλλοιώσεων, είναι προφανές πως αναφέρεται σε ευρήματα σε μυϊκούς ιστούς. Είναι γνωστό γενικά πως o εμβολιασμός, εκτός από τη φυσική εκδήλωση φλεγμονώδους απόκρισης στο σημείο της ένεσης, μπορεί να προκαλέσει μια συστημική ανοσολογική αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ευαισθησίας ή πόνου στους μύες (μυαλγία). Αυτό ισχύει για πολλά εμβόλια αλλά συναντάται και σε λοιμώξεις, μεταξύ διαφόρων αιτιών, και γενικά πρόκειται για ακίνδυνο και παροδικό σύμπτωμα.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο η Δρ. Σουλεϊμάνοβα αναφέρεται στην ελαστόλυση, η οποία όμως δεν αφορά μυϊκούς ιστούς, καθώς πρόκειται για δερματική πάθηση, ως επί των πλείστων ήπια, αναλόγως της αιτίας που την προκαλεί. Συγκεκριμένα, η μεσοδερμική ελαστόλυση είναι μια σπάνια, επίκτητη πάθηση των ιστών του δέρματος που παρέχουν στο δέρμα την ελαστικότητα του. Στη μεσοδερμική ελαστόλυση, παρατηρείται απώλεια των ελαστικών ινών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν ρυτίδες, περιθυλακιώδεις βλατίδες ή ερύθημα. Η ελαστόλυση μπορεί να προκληθεί, μεταξύ άλλων, από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, δερματικές παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ αντιμετωπίζεται έως ένα βαθμό με χρήση τοπικών ρετινοειδών. Δεν υπάρχουν αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με εμφάνιση ελαστόλυσης μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, ενώ έχουν καταγραφεί σπάνια περιστατικά εμφάνισης ελαστόλυσης μετά από νόσηση.

Εντούτοις, δεν αποκλείεται ο εμβολιασμός, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να συνδέεται με την εμφάνιση μιας μυοσκελετικής πάθησης που ονομάζεται μυοσίτιδα. Πρόκειται για εμφάνιση φλεγμονής στους μύες και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πρήξιμο, πόνος και αδυναμία. Προκαλείται συνήθως από τραυματισμούς, φλεγμονώδεις καταστάσεις, φάρμακα όπως στατίνες και ιντερφερόνη-άλφα, αλλά και λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα και η εποχική γρίπη. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με βραχυπρόθεσμες φλεγμονώδεις μυοσκελετικές εκδηλώσεις μετά τον εμβολιασμό, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εμφάνισης φλεγμονών σε χρονική συσχέτιση μετά τον εμβολιασμό, η ίδια η μελέτη όμως αναφέρει πως τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν επαρκούν για να αποδείξουν σχέση αιτιότητας με τον εμβολιασμό:

Συμπερασματικά, παρά το γεγονός ότι η σαφής σχέση αιτίου-αποτελέσματος δεν μπορεί να εξακριβωθεί, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι φλεγμονώδη μυοσκελετικά συμπτώματα μπορεί περιστασιακά να αναπτυχθούν σε στενή χρονική σχέση με τη χορήγηση του εμβολίου COVID-19. Ωστόσο, ακόμη και αν υποθέσουμε μια άμεση αιτιώδη σχέση, πιστεύουμε ότι η συνολική ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 παραμένει ανεπηρέαστη και τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό των ελάχιστων κινδύνων που σχετίζονται με τέτοιες ασυνήθιστες φλεγμονώδεις επιπλοκές, που μάλλον αντικατοπτρίζουν μια παροδική αντιδραστική αντίδραση στο εμβόλιο παρά μια δομημένη, χρόνια φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων.

Σύμφωνα με τις επίσημες κλινικές μελέτες των εμβολίων mRNA, σε χιλιάδες παιδιά νεαρής ηλικίας οι περιπτώσεις εμφάνισης μυϊκού πόνου μετά τον εμβολιασμό είναι κατά κανόνα ήπιες και καμία εξ αυτών δεν οδήγησε σε επίσκεψη στα επείγοντα ή νοσηλεία (Grade 4). Παρά τους περιορισμούς των κλινικών μελετών, αυτές δείχνουν πως περιπτώσεις σοβαρής μυοσίτιδας ή άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων, αν συμβαίνουν, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ταυτόχρονα, δεν έχουν στοιχειοθετηθεί ανοσολογικά προβλήματα λόγω του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε ασθενείς με προϋπάρχουσες φλεγμονώδεις παθήσεις, ενώ οι πλέον πρόσφατες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας για ασθενείς με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις αναφέρουν πως δεν είχε τεκμηριωθεί έξαρση φλεγμονώδους νοσήματος λόγω του εμβολιασμού στους εν λόγω ασθενείς και πως ο θεωρητικός κίνδυνος έξαρσης παραμένει πολύ μικρότερος από τον τεκμηριωμένο κίνδυνο της νόσησης από COVID-19. Η γενικευμένη ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 σε ασθενείς με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις έχει επίσης τεκμηριωθεί στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής σχετική μελέτη.

Αντιθέτως, έχει τεκμηριωθεί πως η ίδια η νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πολύ συχνότερα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι ικανά να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη ζωή τους για αρκετό καιρό. Επιπροσθέτως, εκτός από μυοσκελετικά προβλήματα, έχουν καταγραφεί γενικότερες συστημικές επιπλοκές ποικίλης σοβαρότητας (long covid). Μια εκ των σοβαρότερων από αυτές είναι το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά (MIS-C), το οποίο εμφανίζεται ανά λίγες δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις, ακόμη και σε παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα με ασυμπτωματική εκδήλωση της ασθένειας, μπορεί να προκαλέσει κυκλοφορική ανεπάρκεια και μπορεί μεταξύ άλλων να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Η σκωληκοειδίτιδα ως ανεπιθύμητη ενέργεια των εμβολίων mRNA

Η Δρ. Σουλεϊμάνοβα σε συνεντεύξεις της αναφέρει ακόμα αυξημένα περιστατικά σκωληκοειδίτιδας σε παιδιά, τα οποία μάλιστα υποστηρίζει πως εξελίσσονται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτά που περιγράφει συνδέονται με τον εμβολιασμό.

Σε γενικότερο πλαίσιο, περιστατικά σκωληκοειδίτιδας, σε ολόκληρο το εύρος ηλικιών, είχαν καταγραφεί κατά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου mRNA της Pfizer-BioNTech, συγκεκριμένα σε 8 συμμετέχοντες εκ των 21,720 συμμετεχόντων στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και σε 4 εκ των 21,728 συμμετεχόντων που έλαβε εικονικό φάρμακο. Οι περιπτώσεις αυτές θεωρήθηκαν άσχετες με τον εμβολιασμό, αφού δεν ξεπερνούσαν τη συχνότητα που αναμένεται στο γενικό πληθυσμό, ενώ ο FDA έκρινε πως δεν υπάρχει σαφή βάση για υποψία πως η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων αντιπροσωπεύει σύνδεση με το εμβόλιο.

Δύο ακόμα μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2021, επίσης ανέφεραν μια ήπια ανισορροπία περιστατικών σκωληκοειδίτιδας μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ μεταξύ 884,828 ατόμων έδειξε πως, σε ολόκληρο το εύρος ηλικιών, υπήρξε μια ήπια ανισορροπία περιστατικών στην ομάδα των εμβολιασμένων, της τάξης των 5 περιπτώσεων ανά 100,000 πληθυσμού. Ταυτόχρονα, άλλη μελέτη που ερεύνησε δεδομένα από τις βάσεις δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διαπίστωσε 334 περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας σε 19 χώρες, από τις 329 που αναμενόταν. Η μελέτη έκρινε πως, αν και η σκωληκοειδίτιδα είχε προταθεί ως ανεπιθύμητο συμβάν ειδικού ενδιαφέροντος μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 κατά τις κλινικές δοκιμές, οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν μπορεί να επηρεαστούν από διαφορές στα παγκόσμια πρότυπα αναφοράς, και δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί αλλά ούτε και να απορριφθεί η αιτιότητα από αυτές. Σημείωσε πως απαιτούνται παγκόσμιες και διαχρονικές μελέτες για να διευκρινιστεί το αν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανή σχέση.

Mελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2021 αξιολόγησε δεδομένα ασφαλείας του εμβολίου για 23 πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η μελέτη ερεύνησε συνολικά 11,845,128 δόσεις εμβολίου mRNA που χορηγήθηκαν σε 6.2 εκατομμύρια άτομα και διαπίστωσε πως η συχνότητα εμφάνισης σκωληκοειδίτιδας σε άτομα που έλαβαν δόσεις εμβολίων δεν ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη.

Τέλος, μελέτη του 2022 που πραγματοποιήθηκε στη Δανία, σε δείγμα άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ατόμων, διαπίστωσε πως, σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς μη-εμβολιασμένων ατόμων, δεν βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος σκωληκοειδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA κατά της COVID-19:

Συνοπτικά, αν και δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα εμφάνισης σκωληκοειδίτιδας μετά τον εμβολιασμό, μια τέτοια πιθανότητα όμως θα ήταν εξαιρετικά σπάνια και περιορισμένη σε συχνότητα, καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν τεκμηριώσει συσχέτιση της πάθησης με τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα

Παρά τους ισχυρισμούς της, η Δρ Σουλεϊμάνοβα δεν έχει παρουσιάσει πουθενά τα στοιχεία που επικαλείται, ώστε να διαπιστωθεί η σοβαρότητα των παθήσεων που περιγράφει αλλά και να διερευνηθεί τυχόν συσχέτιση τους με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις επίσημες κλινικές μελέτες, μεταξύ χιλιάδων παιδιών δεν παρατηρήθηκε κανένα αξιοσημείωτο δερματικό ή μυϊκό πρόβλημα, ενώ αντίθετα, έχει επιβεβαιωθεί ότι η νόσηση από COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων σε παιδιά. Παράλληλα, μελέτες που επιχείρησαν να ερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων κατά της COVID-19 και περιστατικών σκωληκοειδίτιδας δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν συσχέτιση μεταξύ τους.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.