Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από Καναδούς ιατρούς για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της COVID-19ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παραπληροφόρηση από Καναδούς ιατρούς για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της COVID-19

16 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Οι κορυφαίοι Καναδοί ιατροί Stephen Malthouse και Charles Hoffe, έδειξαν ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι ο πιο επικίνδυνος της ιστορίας.

Συμπέρασμα 1:

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενους ιατρούς, οι απόψεις των οποίων έχουν καταδικαστεί από πληθώρα ειδικών υγείας. Χαρακτηριστικά, μήνες πριν την επίμαχη συνέντευξη, ο Dr. Hoffe απολύθηκε από την εντατική του νοσοκομείου που εργαζόταν, και αρμόδια ιατρική εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής κυρώσεων εναντίον και των δύο ιατρών.

Ισχυρισμός 2:

Ο Dr. Hoffe έδειξε ότι οι μισοί εμβολιασμένοι με mRNA αναπτύσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες μικροθρομβώσεις.

Συμπέρασμα 2:

Ο Dr. Hoffe δεν έχει παραθέσει τα επικαλούμενα δεδομένα ούτε σε μορφή προδημοσίευσης, παρότι έχει περάσει πάνω από μισό έτος από τότε που τα επικαλέστηκε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τις αναφορές του, έχει βασιστεί μόνο στο προκαταρκτικό τεστ D-dimer, που δε μπορεί να τεκμηριώσει την ύπαρξη θρομβώσεων από μόνο του. Οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας και 4 εκτενείς μελέτες σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους, δεν έχουν τεκμηριώσει αυξημένη συχνότητα σχετικών παθήσεων έπειτα από χορήγηση mRNA εμβολίων, κάτι που αντίθετα έχει καταγραφεί με σαφήνεια για την COVID-19. Προκαταρκτικά δεδομένα αναφέρουν επίσης ότι, σε σχέση με τις εύκολα εντοπίσιμες θρομβώσεις, ακόμη συχνότερη είναι η εμφάνιση μικροθρομβώσεων λόγω της COVID-19, οι οποίες συνδέονται με χρόνια προβλήματα υγείας, από τα οποία προστατεύει ο εμβολιασμός.

Ισχυρισμός 3:

Το σύστημα VAERS μετρά σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένες παρενέργειες για τα νέα εμβόλια, που αποτελούν μόνο το 1% των πραγματικών παρενεργειών.

Συμπέρασμα 3:

Το ίδιο το VAERS τονίζει ότι περιέχει μόνο παρενέργειες που έχουν δηλωθεί σε χρονικό συσχετισμό με τον εμβολιασμό, και οι οποίες κατά κανόνα δεν έχουν δεχθεί ανεξάρτητη επιβεβαίωση. Πλέον έχει αποδειχτεί ότι σχεδόν το σύνολο των επικίνδυνων περιστατικών υγείας που δηλώνεται σε χρονικό συσχετισμό με τον εμβολιασμό, είναι άσχετο με αυτόν. Αυτό το συμπέρασμα έχει προκύψει από σειρά έγκριτων μελετών, οι οποίες έλεγξαν εξονυχιστικά τα ιατρικά αρχεία εμβολιασμένων και μη πληθυσμών. Συνολικά, ο mRNA εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι από τους πλέον ασφαλείς.

Μεγάλη αναπαραγωγή γνώρισαν δημοσιεύματα σε ελληνικές σελίδες ενημέρωσης και ιστολόγια, σύμφωνα με τα οποία δύο κορυφαίοι Καναδοί ιατροί στοιχειοθέτησαν ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι ο πλέον επικίνδυνος της ιστορίας. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων.

Παραδείγματα: pronews.gr, gegonotstomikroskpio.com, vhmavochas.gr, makeleio.gr, dekeleianews.gr, taxidromos.gr

Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα:

Για τις τρομακτικές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μίλησαν οι κορυφαίοι Καναδοί γιατροί, Stephen Malthouse και Charles Hoffe.

Οι δύο γιατροί πραγματοποιούν οδικό ταξίδι στον Καναδά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία σχετικά με τους πραγματικές παρενέργειες των εμβολίων Covid-19.

«Η κυκλοφορία του εμβολίου έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον πληθυσμό. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο εμβόλιο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ», είπε ο Hoffe, συμπληρώνοντας: «Και τώρα έρχονται για τα παιδιά μας».

«Τώρα έχω δέκα ασθενείς στο μικρό μου ιατρείο που είναι κυριολεκτικά ανάπηροι μετά την πρώτη τους λήψη», αποκάλυψε ο Hoffe.

Ο Hoffe αποφάσισε να διερευνήσει την αιτία των τραυματισμών τους, οι οποίοι συνέπεσαν χρονικά με το διάστημα μετά την λήψη του εμβολίου και διαπίστωσε ότι οι μικροσκοπικοί θρόμβοι αίματος ήταν η αιτία. Ο γιατρός διατείνεται ότι αυτοί οι θρόμβοι αίματος εμφανίζονται στο 50 τοις εκατό των ατόμων που κάνουν εμβόλιο κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον γιατρό, οι θρόμβοι αίματος εξηγούν και τις νευρολογικές διαταραχές και τα προβλήματα στους πνεύμονες των ασθενών του.

Το σύστημα αναφοράς για τις παρενέργειες του εμβολίου των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων, VAERS, μετρά σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένες παρενέργειες για τα νέα εμβόλια Covid, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο γιατρός Malthouse εξηγεί ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που καταγράφηκαν με το VAERS «έχει αποδειχθεί ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 1% αυτού που συμβαίνει στην πραγματική ζωή».

Για παράδειγμα, διατείνεται, υπήρξαν 20.000 θάνατοι (σχεδόν το 50% από αυτούς αναφέρθηκαν μέσα στις πρώτες 24 ώρες από το εμβόλιο), 100.000 νοσηλείες και πάνω από 30.000 άτομα με βαριά αναπηρία που είναι ανίκανα να εργαστούν. Ως αποτέλεσμα, ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν αρνητικά από τα εμβόλια είναι πιθανό να είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τους πραγματικούς αναφερόμενους αριθμούς, σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Ο Dr Μάλτχαουζ αναρωτιέται γιατί τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αγνοήσει όλες αυτές τις κόκκινες σημαίες. Ο γιατρός αναφέρει: «Είχαν περισσότερους θανάτους από αυτό το σκεύασμα, από τότε που κυκλοφόρησε, από όσους είχαν τα τελευταία τριάντα χρόνια στο VAERS. Και αυτό είναι μόνο 1%. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας μετά το εμβόλιο. Είναι αστρονομικό».

Οι γιατροί ελπίζουν, όπως οι ίδιοι λένε, να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι έχουν παραπλανηθεί και παραπληροφορηθεί.

Τι ισχύει

Τα ελληνικά δημοσιεύματα αποτελούν μετάφραση άρθρου που αναρτήθηκε αρχικά από την ακτιβιστική οργάνωση RAiR. Η εν λόγω οργάνωση προωθεί, μέσω συνωμοσιολογικής ρητορικής, την ανάγκη «επανακατάκτησης των ΗΠΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζει και εκτενές ιστορικό παραπλανητικών δημοσιευμάτων που εναντιώνονται στα μέτρα ασφαλείας και στον εμβολιασμό για την COVID-19.

Το επίμαχο δημοσίευμα βασίζεται σε ένα βίντεο συνέντευξης του καναλιού PressForTruth, το οποίο, επίσης, εναντιώνεται στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, συνδέοντάς τον αβάσιμα με μια υποτιθέμενη παγκόσμια συνωμοσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρητορική του εν λόγω καναλιού, οδήγησε στη διαγραφή του από το YouTube το καλοκαίρι του 2020, λόγω της επαναλαμβανόμενης παραβίασης των όρων της πλατφόρμας αναφορικά με την παραπληροφόρηση για την πανδημία.

Η επίμαχη συνέντευξη αφορά τους Καναδούς ιατρούς Stephen Malthouse και Charles Hoffe οι οποίοι παρουσιάζονται ως ιατροί με σοβαρό βιογραφικό. Ωστόσο, ακόμα και προ πανδημίας, ο Dr. Malthouse ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ομοιοπαθητικής, την οποία η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει καθολικά ως ψευδοεπιστημονική. Στο πλαίσιο της πανδημίας, συνδέθηκε με μια ιστοσελίδα που παρείχε ψεύτικα πιστοποιητικά εξαίρεσης χρήσης μάσκας ή εμβολιασμού κατά της COVID-19. Παράλληλα, χαρακτήριζε ψευδώς την COVID-19 ως ίδιας επικινδυνότητας με τη γρίπη και προωθούσε ανεδαφικούς ισχυρισμούς κατά των αντίστοιχων εμβολίων, όπως ότι αυτά οδηγούν στην εμφάνιση μαγνητικών ιδιοτήτων στους εμβολιασμένους.

Αντίστοιχα προβληματικό ιστορικό έχει και ο Dr. Hoffe, που μεταξύ άλλων προωθεί την ιβερμεκτίνη ως θεραπεία για την COVID-19 και χαρακτηρίζει τα εμβόλια κατά της νόσου ως «γενετικές θεραπείες». Οι αβάσιμες απόψεις αμφότερων των ιατρών, έχουν καταδικαστεί από πληθώρα ειδικών υγείας, καθώς και από αρμόδια ιατρική εταιρεία που βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής κυρώσεων εναντίων τους. Χαρακτηριστικά, μήνες πριν την επίμαχη συνέντευξη, ο Dr. Hoffe απολύθηκε από την εντατική του νοσοκομείου που εργαζόταν. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Ο ισχυρισμός του Dr. Hoffe κατά των mRNA εμβολίων της COVID-19, τον οποίο παραθέτουν πρώτο και τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, αφορά την υποτιθέμενη εμφάνιση μικροθρομβώσεων στους μισούς εμβολιασμένους. Ωστόσο, όπως είχαμε εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθρο μας, ο ισχυρισμός του Dr. Hoffe βασίζεται σε δεδομένα που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι πιο περιορισμένα απ’ όσο θα ήθελε. Παρά το γεγονός ότι πέρασε μισός χρόνος από την πρώτη φορά που ο Dr. Hoffe παρέθεσε τον εν λόγω ισχυρισμό, τα δεδομένα που επικαλείται όχι μόνο δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά δεν έχουν παρουσιαστεί ούτε στην προκαταρκτική μορφή της προδημοσίευσης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με δηλώσεις του Dr. Hoffe, πρόκειται μόνο για ενδείξεις από το τεστ D-dimer, το οποίο όμως δε μπορεί να πιστοποιήσει την ύπαρξη θρομβώσεων από μόνο του, αλλά απαιτεί πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Αντιθέτως, οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας και 4 εκτενείς μελέτες οι οποίες εξέτασαν περισσότερους από 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους, δεν έχουν τεκμηριώσει αυξημένη συχνότητα θρομβωτικών παθήσεων έπειτα από τη χορήγηση mRNA εμβολίων, ενώ έχει τεκμηριωθεί με σαφήνεια ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία τέτοιων παθήσεων. Θρομβώσεις έχουν καταγραφεί πολύ σπάνια σε αιτιώδη σύνδεση μόνο με τα δύο εμβόλια ιικού φορέα κατά της COVID-19, ωστόσο και γι’ αυτά τα εμβόλια, έχει τεκμηριωθεί σαφές ισοζύγιο οφέλους, με την COVID-19 να προκαλεί πολύ συχνότερα τα ίδια, καθώς και πολύ εκτενέστερα, προβλήματα υγείας.

Ειδικά ως προς τις μικροθρομβώσεις στις οποίες αναφέρεται ο Dr. Hoffe, τα τελευταία προκαταρκτικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να εμφανίζονται στους ασθενείς με COVID-19 ακόμη συχνότερα από τις πιο άμεσα ορατές θρομβώσεις της πάθησης, και φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα βαθμό στα μακροχρόνια προβλήματα υγείας που συχνά προκαλεί η νόσηση. Μετά από τη χορήγηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δόσεων mRNA στο δυτικό κόσμο, δεν έχει καταγραφεί καμιά αντίστοιχη παρενέργεια λόγω του εμβολιασμού, ούτε εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως αυτές που θα μπορούσαν να προκαλούν οι μικροθρομβώσεις της COVID-19. Συνεπώς, οι επίμαχες δηλώσεις κατά του εμβολιασμού συνιστούν πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, καθώς ο εμβολιασμός δεν προκαλεί τις εν λόγω παθήσεις αλλά προστατεύει απ’ αυτές.

Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται επίσης ότι το σύστημα VAERS των ΗΠΑ, μετρά σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένες παρενέργειες για τα νέα εμβόλια. Ωστόσο, όπως έχουμε εξηγήσει σε σειρά προηγούμενων άρθρων μας, το ίδιο το VAERS τονίζει ότι περιέχει μόνο παρενέργειες που έχουν δηλωθεί σε χρονικό συσχετισμό με τον εμβολιασμό, και οι οποίες κατά κανόνα δεν έχουν δεχθεί ανεξάρτητη επιβεβαίωση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ψευδούς δήλωσης θανάτου παιδιού δύο ετών έπειτα από ανύπαρκτο εμβολιασμό κατά της COVID-19, που είχαμε εξετάσει σε παλαιότερο άρθρο μας.

Ενώ τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι τα σοβαρά περιστατικά υγείας που δηλώνονται στο VAERS συνιστούν συντριπτική υποκαταμέτρηση των πραγματικών παρενεργειών, στην πραγματικότητα, πλέον έχει αποδειχτεί ότι σχεδόν το σύνολο των εν λόγω περιστατικών είναι άσχετο με τον εμβολιασμό, δηλαδή τα περιστατικά αυτά θα λάμβαναν χώρα έτσι και αλλιώς. Αυτό το συμπέρασμα έχει προκύψει από σειρά έγκριτων μελετών, οι οποίες έλεγξαν εξονυχιστικά τα ιατρικά αρχεία εμβολιασμένων και μη πληθυσμών.

Συνολικά, έπειτα από μια εκ των πιο ενδελεχών παρακολουθήσεων ασφαλείας στην ιστορία της φαρμακευτικής, η γενικευμένη ασφάλεια του mRNA εμβολιασμού κατά της COVID-19, είναι εδραιωμένη. Η μόνη αξιοσημείωτη παρενέργεια που έχει συνδεθεί με τον mRNA εμβολιασμό είναι η μυοκαρδίτιδα, που όμως εμφανίζεται μετά από δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό, και κατά κανόνα οδηγεί σε νοσηλεία λίγων ημερών με πλήρη επίλυση εντός εβδομάδων. Στον αντίποδα, οι καρδιολογικές επιπτώσεις της COVID-19 είναι πολύ συχνότερες, εκτενέστερες και σοβαρότερες.

Έτσι, αντίθετα με τον ισχυρισμό των δημοσιευμάτων περί του πιο «επικίνδυνου εμβολίου της ιστορίας», ο εμβολιασμός mRNA κατά της COVID-19 είναι από τους πλέον ασφαλείς, ειδικά όταν λάβουμε υπόψη ότι και άλλα εμβόλια μπορούν σπάνια να εμφανίσουν συγκεκριμένες σοβαρές παρενέργειες, όπως συμβαίνει και με πολλά καθιερωμένα φάρμακα. Το κριτήριο χορήγησης σε κάθε περίπτωση, είναι ο σαφώς πιο απτός και μεγάλος κίνδυνος της πάθησης από την οποία προστατεύουν οι εγκεκριμένες αγωγές.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι δύο κορυφαίοι Καναδοί ιατροί στοιχειοθέτησαν πως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι ο πλέον επικίνδυνος της ιστορίας, είναι ψευδής. Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενους ιατρούς, οι απόψεις των οποίων έχουν καταδικαστεί από πληθώρα ειδικών υγείας, μεταξύ άλλων και από αρμόδια ιατρική εταιρεία, που βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής κυρώσεων εναντίον τους.

Ο ισχυρισμός βασίζεται κυρίως σε ισχυρισμό του Dr. Hoffe περί εμφάνισης μικροθρομβώσεων στους μισούς εμβολιασμένους με σκευάσματα mRNA. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έχει παραθέσει τα επικαλούμενα δεδομένα ούτε σε μορφή προδημοσίευσης, παρότι έχει περάσει πάνω από μισό έτος από τότε που τα επικαλέστηκε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τις αναφορές του, έχει βασιστεί μόνο στο προκαταρκτικό τεστ D-dimer, που δε μπορεί να τεκμηριώσει την ύπαρξη θρομβώσεων από μόνο του.

Οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας και 4 εκτενείς μελέτες σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους, δεν έχουν τεκμηριώσει αυξημένη συχνότητα σχετικών παθήσεων έπειτα από χορήγηση mRNA εμβολίων, κάτι που αντίθετα έχει καταγραφεί με σαφήνεια για την COVID-19. Προκαταρκτικά δεδομένα κάνουν επίσης λόγο για ακόμα συχνότερη παρουσίαση μικροθρομβώσεων λόγω της COVID-19, καθώς και σύνδεση τους με χρόνια προβλήματα υγείας, από τα οποία προστατεύει ο εμβολιασμός. Συνολικά, ο mRNA εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι από τους πλέον ασφαλείς.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.