Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με ποσοστά αποβολών σε εμβολιασμένες εγκύους σε έγγραφα της PfizerΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με ποσοστά αποβολών σε εμβολιασμένες εγκύους σε έγγραφα της Pfizer

8 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Σύμφωνα με έγγραφα της Pfizer, καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά αποβολών σε εμβολιασμένες εγκύους, ποσοστά που αγγίζουν το 87,5%

Συμπέρασμα 1:

Το αυθαίρετο αυτό ποσοστό προκύπτει από τη σύγκριση 29 ανεπιθύμητων συμβάντων με 35 συνολικά καταγραφές για τις οποίες παρουσιάζεται η οποιαδήποτε έκβαση, και όχι με το συνολικό αριθμό εγκυμοσύνων. Το έγγραφο δεν αναφέρει τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμένων εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια της περιόδου των δύο μηνών, παρά μόνο 270 εξ αυτών που επέλεξαν εθελοντικά να αναφέρουν την έκβαση τους, επομένως το συνολικό ποσοστό συγκεκριμένων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι αδύνατο να προσδιοριστεί. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Ισχυρισμός 2:

Δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια έχουν αντίκτυπο στα ποσοστά γεννήσεων.

Συμπέρασμα 2:

Σημαντική πτώση γεννήσεων παγκοσμίως είχε παρατηρηθεί πολύ πριν την έναρξη των εμβολιασμών και της πανδημίας. Σχετικές μελέτες έδειξαν μικρή αλλά σημαντική πτώση στο ποσοστό γεννήσεων στις αρχές της πανδημίας, η οποία όμως ήταν προσωρινή. Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχουν διαφορές στην πιθανότητα σύλληψης μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ζευγαριών ενώ αντιθέτως, η μόλυνση από SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει προσωρινά σε μικρό αλλά σημαντικό βαθμό τη γονιμότητα.

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες προβάλλουν τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με έγγραφα της Pfizer, καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά αποβολών σε εμβολιασμένες εγκύους, ποσοστά που αγγίζουν το 87,5%. Ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται σε διαστρέβλωση των δεδομένων που δημοσιεύονται στα έγγραφα της εταιρείας.

Παραδείγματα: katohika.gr, fullpress365.com, elora.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΒΟΛΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΓΚΥΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΘΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ PFIZER

Pierre Kory, MD, MPAPierre Kory, MD, MPA
Aug 21 Αυγούστου
Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι το PFDA (το P δεν είναι τυπογραφικό λάθος) ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο για 75 χρόνια να δημοσιοποιήσει τις πολλές χιλιάδες σελίδες δεδομένων που τους υποβλήθηκαν από την Pfizer για να υποστηρίξουν τις EUA που εξέδωσε (το PFDA ).
Μια ερμηνεία αυτής της ενέργειας είναι ότι ήθελαν τα δεδομένα να παραμείνουν κρυφά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να κρύψουν την απάτη ή/και την εγκληματικότητα (το ίδιο πράγμα). Το άλλο είναι ότι είχαν αρκετό προσωπικό για να ολοκληρώσουν αυτό το έργο μέσα σε 75 χρόνια. Ας αγνοήσουμε το 2ο ως παράλογο εκ πρώτης όψεως (ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται να ξεχύνουν έγγραφα κάθε μήνα αφού τους διέταξε ο δικαστής). Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος προφανώς.

[…]

Λοιπόν, το δικαστήριο τους διέταξε να δημοσιοποιούν χιλιάδες σελίδες εγγράφων κάθε μήνα. Η παραπάνω υπόθεσή μου φαίνεται να επικυρώνεται από την αποκάλυψη όσων δεν είναι απλώς ανησυχητικά, αλλά απολύτως τρομακτικά δεδομένα σχετικά με την έλλειψη ασφάλειας στην εγκυμοσύνη. Ενώ η Δρ Naomi Wolf και οι Εθελοντές Έρευνας WarRoom/DailyClout διόρθωσαν πρόσφατα μια αναφορά που μετρούσε τις αποβολές σε μια ενότητα των εγγράφων της Pfizer, έχουν δίκιο να έχουν έγκαιρα και συχνά εφιστούν την προσοχή σε μηνύματα σχετικά με αυτό το ζήτημα συνολικά. Πράγματι, τον Μάιο του 2022, ανακοίνωσαν την ιστορία μιας άλλης ενότητας των εγγράφων της Pfizer, στην οποία το ποσοστό θνησιμότητας των εμβρύων και των βρεφών γυναικών που εμβολιάστηκαν με την ένεση mRNA της Pfizer ήταν περίπου 80 τοις εκατό.

Τι ισχύει

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως, όπως φαίνεται και στο κείμενο των δημοσιευμάτων, οι πληροφορίες προέρχονται από τον Pierre Kory, έναν Αμερικανό ιατρό εντατικής θεραπείας, γνωστό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας για την υποστήριξη ψευδοεπιστημονικών θεωριών. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η ευρεία χρήση της ιβερμεκτίνης ως θεραπεία για την COVID-19, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «θαυματουργό φάρμακο» σε ακρόαση στις ΗΠΑ ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας, παρά τη σωρεία επιστημονικών μελετών που, όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν, δεν διαπίστωσαν κανένα όφελος στη χρήση της.

Όπως αναφέρεται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, τα δεδομένα που παραθέτουν προέρχονται από το έγγραφο της Pfizer με τίτλο “5.3.6 CUMULATIVE ANALYSIS OF POST-AUTHORIZATION ADVERSE EVENT REPORTS OF PF-07302048 (BNT162B2)“. Όπως αναφέρεται στη σελίδα 6 του εγγράφου, αυτό αναλύει σωρευτικά, από την 1η Δεκεμβρίου 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, συνολικά 42,086 αναφορές περιπτώσεων, 25,379 ιατρικά επιβεβαιωμένες και 16,707 μη ιατρικά επιβεβαιωμένες:

Πηγή εικόνας: 5.3.6 CUMULATIVE ANALYSIS OF POST-AUTHORIZATION ADVERSE EVENT REPORTS OF PF-07302048 (BNT162B2) / σελ. 6

Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρουμε πως, όπως προειδοποιεί το ίδιο το έγγραφο, οι συγκεκριμένες αναφορές είναι αμιγώς εθελοντικές και πως, λόγω των πολλών εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν το αν θα αναφερθεί ή όχι μια ανεπιθύμητη ενέργεια, το σύστημα αναφοράς αποδίδει αναλογίες των αναφορών και όχι ποσοστά συχνότητας. Τονίζεται δε πως η συγκέντρωση αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι μια συγκεκριμένη ανεπιθύμητη ενέργεια προκλήθηκε από το εμβόλιο. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια υποκείμενη νόσο ή σε κάποιον άλλο παράγοντα ή παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό του ασθενή ή τη φαρμακευτική αγωγή του:

Πηγή εικόνας: 5.3.6 CUMULATIVE ANALYSIS OF POST-AUTHORIZATION ADVERSE EVENT REPORTS OF PF-07302048 (BNT162B2) / σελ. 5/6

Σχετικά με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, αυτά στηρίζονται στη σελίδα 12 του εγγράφου, και συγκεκριμένα στον πίνακα 6 όπου αναφέρεται στη χρήση του εμβολίου κατά την κύηση και τη γαλουχία:

Πηγή εικόνας: 5.3.6 CUMULATIVE ANALYSIS OF POST-AUTHORIZATION ADVERSE EVENT REPORTS OF PF-07302048 (BNT162B2) / σελ. 12

Η έκθεση καταγράφει δεδομένα για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από 270 εγκυμοσύνες. Πρόκειται, όπως αναφέραμε προηγουμένως, για έγκυες γυναίκες που εθελοντικά ανέφεραν τις εκβάσεις των τοκετών τους, όχι για το σύνολο των έγκυων γυναικών κατά τη διάρκεια που καταγράφει η έκθεση. Ανάμεσα σε αυτές παρατηρήθηκαν τα εξής συμβάντα: 23 αυθόρμητες αποβολές, 2 πρόωροι τοκετοί με νεογνικό θάνατο, δύο αυθόρμητες αποβολές με ενδομήτριο θάνατο, μια αυθόρμητη αποβολή με νεογνικό θάνατο, μια εγκυμοσύνη φυσιολογική έκβαση, και 5 περιπτώσεις για τις οποίες εκκρεμούσε αναφορά. Για τις υπόλοιπες 238 εγκυμοσύνες δεν υπήρξαν αναφορές.

Ανάλυση των δεδομένων της έκθεσης

Συνοπτικά, από τις 270 συνολικά εγκυμοσύνες, η έκθεση αναφέρεται μόνο στην έκβαση 34 εξ αυτών. Δεδομένου πως μια εκ των οποίων αφορούσε δίδυμα, τα οποία όπως αναγράφει η έκθεση εξετάστηκαν ξεχωριστά, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στις 35. Και πάλι όμως, αυτός ο αριθμός δεν αφορά αμιγώς ανεπιθύμητα συμβάντα. Για πέντε από τις εγκυμοσύνες δεν είναι γνωστή η έκβαση, ενώ μια εξ αυτών είχε φυσιολογική έκβαση, οπότε η έκθεση έχει καταγράψει συνολικά 29 ανεπιθύμητα συμβάντα.

Το λάθος, στο οποίο προβαίνουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, είναι πως βγάζουν ένα ποσοστό συγκρίνοντας αυτά τα 29 ανεπιθύμητα συμβάντα με τις 35 καταγραφές για τις οποίες παρουσιάζεται η οποιαδήποτε έκβαση και όχι με το συνολικό αριθμό εγκυμοσύνων που σημειώθηκαν. Όπως εξηγεί στην ομάδα επαλήθευσης ειδήσεων του Associated Press η Dr. Laura Morris, συμπρόεδρος της επιτροπής εμβολίων κατά του COVID-19 και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του Πανεπιστημίου του Missouri, μια τέτοια σύγκριση είναι τουλάχιστον παραπλανητική:

Αυτό ερμηνεύει τα δεδομένα από το έγγραφο της Pfizer εντελώς εκτός πλαισίου. Αυτά είναι δεδομένα που συλλέγονται παθητικά και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική επίπτωση γεγονότων. Αυτές οι αναφορές δεν είναι όλες επαληθευμένες και πολλές δεν έχουν πλήρεις πληροφορίες. Τα συστήματα αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παρακολούθησης της ασφάλειας για τα εμβόλια, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο και επομένως δεν μπορούν να προσδιορίσουν το ποσοστό των ανθρώπων που βίωσαν ένα συμβάν στο σύνολο όλων των εμβολιασμένων ατόμων.

Επιπροσθέτως, όπως εξηγεί το AP, το έγγραφο δεν αναφέρει τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμένων εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια της περιόδου των δύο μηνών, παρά μόνο 270 που επέλεξαν εθελοντικά να αναφέρουν την έκβαση τους, επομένως το συνολικό ποσοστό συγκεκριμένων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι αδύνατο να προσδιοριστεί. Η Dr. Victoria Male, λέκτορας αναπαραγωγικής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου δήλωσε σχετικά πως:

Το κύριο πλαίσιο που λείπει είναι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν λάβει το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά δεν έκαναν αναφορά.

Τέλος, η Dr. Elise Kharbanda, εκτελεστική διευθύντρια έρευνας στο Healthcare Partners Institute με έδρα τη Μινεσότα, και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης “Spontaneous Abortion Following COVID-19 Vaccination During Pregnancy” η οποία έδειξε πως οι αποβολές δεν αυξήθηκαν μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, δήλωσε πως:

Δεν έχουμε αποδείξεις ότι το εμβόλιο με οποιονδήποτε τρόπο θα διέκοπτε την εγκυμοσύνη. Αν βλέπαμε διαφορά στα ποσοστά μετά τον εμβολιασμό έναντι περιπτώσεων χωρίς εμβολιασμό, αυτό θα ήταν αυτό που ονομάζουμε «σήμα» και θα χρειαζόταν περισσότερη έρευνα. Αλλά μεγαλύτερες και ευρύτερες μελέτες που έχουν γίνει δεν έδειξαν κάποιο «σήμα».

Για παραπλήσιους ισχυρισμούς σχετικά με αυξημένα ποσοστά αποβολών σε εμβολιασμένες εγκύους γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας.

Τεκμηριωμένη η ασφάλεια των εμβολίων στις εγκυμονούσες

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο μας, στις αρχές του 2022, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διεξήγαγε ανασκόπηση μελετών που κάλυπταν συνολικά δεδομένα από 65,000 εγκυμοσύνες και δεν βρέθηκε κανένα σημάδι αυξημένου κινδύνου από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, αποβολών, πρόωρων γεννήσεων ή άλλους κινδύνους για την υγεία του εμβρύου λόγω των mRNA εμβολίων για την COVID-19.

Τα ίδια συμπεράσματα βρίσκουμε και στην πιο επικαιροποιημένη ανανέωση στοιχείων από ανασκόπηση που έκανε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Επίσης, μια συστηματική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “International Journal of Gynecology & Obstetrics” τον Μάρτιο του 2022, βρήκε ότι δεν υπάρχει αυξημένο ρίσκο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στην κύηση ή την υγεία των νεογνών οι οποίες να συσχετίζονται με εμβόλια κατά της COVID-19.

Mέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί δισεκατομμύρια δόσεις των εν λόγω εμβολίων υπό την επιτήρηση υγειονομικών φορέων στο πλαίσιο του πιο αυστηρού προγράμματος φαρμακοεπαγρύπνησης, με τα δεδομένα να συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού για τις εγκύους.

Η πτώση των γεννήσεων και οι αιτίες της

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρονται επίσης στην πτώση των ποσοστών γεννήσεων, συσχετίζοντας τη με την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Ωστόσο, σημαντική πτώση γεννήσεων παγκοσμίως είχε παρατηρηθεί πολύ πριν την έναρξη των εμβολιασμών και της πανδημίας:

Via: BBC

Όπως εξηγεί πρόσφατο άρθρο του Νοσοκομείου του Cleveland, ενώ τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή για έγκυες, μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυες που μολύνονται από COVID-19 έχουν υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους των νεογνών και θνησιγένειας. Επιπροσθέτως, η μόλυνση από COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των ανδρών σε μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό, κυρίως λόγου του πυρετού. Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί πως η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 για έως και τρεις μήνες. Επιπλέον, για την παραγωγή σπέρματος απαιτούνται συγκεκριμένα επίπεδα ορμονών αλλά τυχόν διαταραχή στον υποθάλαμο, την υπόφυση και τους γοναδικούς αδένες θα μπορούσε να αλλάξει αυτά τα επίπεδα. Έχει αναφερθεί ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να μολύνει τους νευρώνες και τα νευρογλοιακά κύτταρα, οδηγώντας έτσι σε νευροφλεγμονή και νευροπαθογένεση στις περιοχές του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένου του υποθαλάμου. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Epidemiology και εξέτασε 2.000 ζευγάρια που προσπαθούσαν να συλλάβουν χωρίς θεραπεία γονιμότητας συμπέρανε πως δεν υπάρχουν διαφορές στην πιθανότητα σύλληψης μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ζευγαριών. Η ίδια μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε πως σε ζευγάρια, που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν, η πιθανότητα σύλληψης μειώθηκε κατά 18% μετά τη μόλυνση του άνδρα από COVID-19 για μια περίοδο περίπου τριών μηνών.

Άλλες μελέτες έδειξαν σχετικά μικρή αλλά σημαντική πτώση στο ποσοστό γεννήσεων, ωστόσο φαίνεται πως αυτές ήταν βραχυπρόθεσμες τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και τα ποσοστά γεννήσεων επανήλθαν σε επίπεδα προ πανδημίας.

Η υπόθεση της επιτηδευμένης απόκρυψης δεδομένων

Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρο μας [άρθρο 1][άρθρο 2], ενώ διάφορα συνωμοσιολογικά δημοσιεύματα μιλούν για επιτηδευμένη καθυστέρηση ή απόκρυψη των δεδομένων του FDA, ανεξάρτητοι ειδικοί έχουν εξηγήσει ότι ο συλλογισμός αυτός είναι αβάσιμος. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πρόθεση απόκρυψης αλλά η διαδικασία δημοσίευσης όλων των εγγράφων είναι αρκετά χρονοβόρα. 

Η καθυστέρηση οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι πρόκειται για εργασία που απαιτεί ενδελεχή εξέταση της κάθε μιας φράσης των επίμαχων εγγράφων, καθώς χρειάζεται να εξαιρεθούν τόσο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όσο και τα επιχειρηματικά μυστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα δημοσιοποίησης μερικές φορές υποκινούνται και από επιχειρηματικούς ανταγωνιστές. Πάντως, όπως σημειώνουν ορισμένοι ειδικοί, οι ισχύοντες κανονισμοί του FDA μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικά προσεκτικοί ως προς την εμπιστευτικότητα ορισμένων τύπων εγγράφων, γεγονός που εν μέρει οδηγεί σε αχρείαστες καθυστερήσεις. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα είναι τυπικά για τον FDA, καθώς ο οργανισμός διαχειρίζεται καθημερινά έναν τεράστιο όγκο αναφορών δημοσιοποίησης, που απαιτούν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του.

Μέχρι τις αρχές του 2022, ο FDA όντως είχε δημοσιοποιήσει αναλυτικά τα πιο σημαντικά δεδομένα αναφορικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, δηλαδή όσα αφορούν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του σε ανθρώπους. Η ίδια η Pfizer δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δημοσιοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δεδομένων, εκτός των επιχειρηματικών μυστικών που εξαιρεί ο νόμος. Χαρακτηριστικά, σε έγγραφο που κατέθεσε στο σχετικό δικαστήριο, έδειξε ότι μεγάλο μέρος των δεδομένων είχε δημοσιοποιηθεί ήδη πριν από το σχετικό αίτημα, σε σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Συμπέρασμα

Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, ο ισχυρισμός πως καταγράφηκαν τεράστια ποσοστά αποβολών μεταξύ εμβολιασμένων εγκύων μετά τον εμβολιασμό τους είναι αναληθής. Τα ποσοστά που προβάλλει ο ισχυρισμός προκύπτουν από τη λανθασμένη σύγκριση 29 ανεπιθύμητων συμβάντων με 35 συνολικά καταγραφές για τις οποίες παρουσιάζεται η οποιαδήποτε έκβαση, και όχι με το συνολικό αριθμό εγκυμοσύνων. Το έγγραφο δεν αναφέρει τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμένων εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια της περιόδου των δύο μηνών, παρά μόνο 270 εξ αυτών που επέλεξαν εθελοντικά να αναφέρουν την έκβαση τους, επομένως το συνολικό ποσοστό συγκεκριμένων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι αδύνατο να προσδιοριστεί. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Σημαντική πτώση γεννήσεων παγκοσμίως είχε παρατηρηθεί πολύ πριν την έναρξη των εμβολιασμών και της πανδημίας. Σχετικές μελέτες έδειξαν μικρή αλλά σημαντική πτώση στο ποσοστό γεννήσεων στις αρχές της πανδημίας, η οποία όμως ήταν προσωρινή. Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχουν διαφορές στην πιθανότητα σύλληψης μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ζευγαριών ενώ αντιθέτως, η μόλυνση από SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει προσωρινά σε μικρό αλλά σημαντικό βαθμό τη γονιμότητα.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.