Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από παιδοκαρδιολόγο για τα εμβόλια της COVID-19ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παραπληροφόρηση από παιδοκαρδιολόγο για τα εμβόλια της COVID-19

29 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Η πρωτεΐνη ακίδα των εμβολίων κατά της COVID-19 είναι τοξική, και σε αντίθεση με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, παράγεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και ίσως επ' αόριστον στους εμβολιασμένους.

Συμπέρασμα 1:

Στην πραγματικότητα, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι κατά την οξεία φάση της COVID-19, συνήθως φτιάχνονται πάνω από μια τάξη μεγέθους περισσότερες ακίδες σε σχέση με τον εμβολιασμό. Επίσης, οι ακίδες του εμβολιασμού είναι πολύ δυσκολότερο να κυκλοφορήσουν στο σώμα και να συνδεθούν με τα ανθρώπινα κύτταρα, και έχει επιβεβαιωθεί ότι παράγονται ελεγχόμενα και εξαλείφονται γρήγορα. Αντίθετα, ο SARS-CoV-2 μπορεί να βλάψει τον οργανισμό με πολυποίκιλους τρόπους, καθώς και να παραμείνει για πάνω από έναν χρόνο σε διάφορα όργανα, αυξάνοντας το ρίσκο για ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας.

Ισχυρισμός 2:

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα πολύ συχνότερα απ' όσο ισχυρίζονται οι θεσμοί υγείας, πιο συχνά από οποιοδήποτε εμβόλιο, μέχρι και στο 29% των εφήβων.

Συμπέρασμα 2:

Πρόκειται για διαστρέβλωση συγκεκριμένης μελέτης, που κατέγραψε συνηθισμένες καρδιακές επιδράσεις όπως ταχυπαλμία σε εφήβους, χωρίς να εδραιώνει σχέση αιτιότητας με τον εμβολιασμό. Ενδελεχείς μελέτες απ' ολόκληρο τον κόσμο έχουν δείξει ότι η μόνη αξιοσημείωτη παρενέργεια του εμβολιασμού, μυοκαρδίτιδα, εμφανίζεται σπάνια σε άρρενες εφήβους και νέους, και εξαιρετικά σπάνια στον υπόλοιπο πληθυσμό. Η συχνότητα αυτή είναι παρόμοια με άλλα καθιερωμένα εμβόλια, όπως της γρίπης. Τυχόν υποκαταγραφή υποκλινικής μυοκαρδίτιδας δεν επηρεάζει το ισοζύγιο οφέλους, καθώς το ίδιο συμβαίνει και για την μυοκαρδίτιδα που προκαλεί η COVID-19, η οποία συγκριτικά είναι πολύ συχνότερη για τους ανεμβολίαστους.

Ισχυρισμός 3:

Ο χαρακτηρισμός της εμβολιαστικής μυοκαρδίτιδας ως «ήπιας» παραπλανεί, καθώς δεν θα βιωθεί «ήπια» όταν ο ασθενής χρειαστεί να εισαχθεί σε ΜΕΘ.

Συμπέρασμα 3:

Τα εν λόγω περιστατικά χαρακτηρίζονται ως συνήθως ήπια, γιατί στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν χρειάζονται καμιά εισαγωγή σε ΜΕΘ, αλλά είναι αυτοπεριοριζόμενα και οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο εντός ημερών. Η μέση περίπτωση παιδιατρικής μυοκαρδίτιδας από άλλες αιτίες τείνει να είναι πολύ σοβαρότερη.

Ισχυρισμός 4:

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 σε παιδιά παραβιάζει την αρχή «πρώτον, μην κάνεις κακό».

Συμπέρασμα 4:

Οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας, παιδιατρικές και καρδιολογικές εταιρείες διεθνώς, έχουν γνωμοδοτήσει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της COVID-19 παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο οφέλους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ευρείες οξείες και χρόνιες επιπλοκές της πάθησης, όσο και τις έμμεσες επιπτώσεις που αυτά αντιμετωπίζουν από την ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού, σε κοντινά τους πρόσωπα ή στο σχολικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με δηλώσεις παιδοκαρδιολόγου που γνώρισαν μεγάλη αναπαραγωγή στο ελληνικό διαδίκτυο, τα εμβόλια κατά της COVID-19 παράγουν τοξικές ακίδες, που προκαλούν μυοκαρδίτιδα πολύ συχνότερα απ’ όσο ισχυρίζονται οι θεσμοί υγείας. Ωστόσο, πρόκειται για διαστρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων.

Παραδείγματα: primenews.press (αρχική πηγή), pronews.gr, makeleio.gr, choratouaxoritou.gr, polismedia.gr

Αναλυτικότερα, τα επίμαχα δημοσιεύματα έχουν ως εξής:

Ένας παιδοκαρδιολόγος αναφέρει πως είναι πλέον σαφές από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ότι οι πρωτεΐνες ακίδες που εκχύνονται στο σώμα από τα εμβόλια COVID-19 είναι τοξικές για την καρδιά, ενώ η μυοκαρδίτιδα στους νέους δεν είναι τόσο σπάνια όσο το CDC και η FDA έκανε τους Αμερικανούς να πιστέψουν.

Σε μια διάλεξη του την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δρ. Κερκ Μιλχόαν είπε ότι η βλάβη στην καρδιά που προκαλείται από τις πρωτεΐνες ακίδας είναι μια «άβολη αλήθεια».

«Γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας είναι καρδιοτοξική. [Είναι] πολύ σαφές ότι είναι κάτι το καρδιοτοξικό», είπε.

Ο Μιλχόαν, πιστοποιημένος από το ομοσπονδιακό κράτος παιδοκαρδιολόγος, στήριξε τα συμπεράσματά του σε δεδομένα από το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου (VAERS) και σε αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες για τη μυοκαρδίτιδα. Πιστεύει ότι η μυοκαρδίτιδα που προκαλείται από τα εμβόλια για τον COVID-19 δεν είναι τόσο σπάνια όσο η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τους Αμερικανούς να πιστεύουν.

«Βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε στο συνέδριο Gateway to Freedom που διοργανώθηκε στο Κόλινσβιλ του Ιλινός. «Δεν έχουμε δει εμβόλιο να προκαλεί αυτό το επίπεδο μυοκαρδίτιδας. Δεν είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, δεν είναι ένα περιστατικό εδώ ή ένα περιστατικό εκεί. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που παθαίνουν μυοκαρδίτιδα από αυτό το εμβόλιο».

Η μυοκαρδίτιδα, που ορίζεται ως φλεγμονή του καρδιακού μυός, είναι μια από τις μόνες σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου που έχει αναγνωριστεί δημόσια από το FDA και το CDC, με τις πιο πρόσφατες οδηγίες από το CDC να επαναλαμβάνουν αυτό που ο οργανισμός είπε από το 2021, ότι υπάρχει μόνο ένας «σπάνιος» κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχει παρατηρηθεί μετά από ένα από τα εμβόλια με mRNA.

Η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου της καρδιάς.

«Σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν εμφανιστεί πιο συχνά, αν και όχι αποκλειστικά, σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες άνδρες εντός της πρώτης εβδομάδας μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης ή μιας αναμνηστικής δόσης ενός εμβολίου mRNA COVID-19», αναφέρει στον ιστότοπο του το CDC, σε μια ανακοίνωση που χρονολογείται στα τέλη Μαΐου του 2021.

Στην ομιλία του ο Μιλχόαν είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση με SARS-CoV-2 πιθανότατα οδηγεί στη μικρότερη πιθανότητα έκθεσης και παραγωγής της πρωτεΐνης ακίδας. Αντίθετα, τα εμβόλια mRNA αναγκάζουν το σώμα να παράγει πρωτεΐνες ακίδας για μια άγνωστη περίοδο, ίσως επ’ αόριστον.

Η βλάβη στην καρδιά από τη μυοκαρδίτιδα μπορεί να παραβλεφθεί, είπε, επισημαίνοντας μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of the American Medical Association (JAMA). Η μελέτη εξέτασε αθλητές κολεγίων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με κορωνοϊό και διαπίστωσε ότι 37 από τους 1.597 αθλητές είχαν μυοκαρδίτιδα όταν έγινε καρδιαγγειακή μαγνητική τομογραφία (CMR). Μόνο οι μισοί εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα με άλλες μεθόδους εξέτασης, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων και της μέτρησης των επιπέδων τροπονίνης.

Εξετάζοντας τα καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με τα εμβόλια, ήταν και μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 301 εφήβους ηλικίας 13-18 ετών από δύο σχολεία στην Ταϊλάνδη που έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

Η ηχοκαρδιογραφία (αποτελεί στις μέρες μας τη ραχοκοκαλιά της καρδιαγγειακής απεικόνισης) και τα δεδομένα καρδιακών ενζύμων συλλέχθηκαν για πρώτη φορά πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου και συλλέχθηκαν ξανά την τρίτη, την έβδομη και την 14η ημέρα αφότου οι έφηβοι έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Από τους 301 εφήβους, σχεδόν το 8% είχε ταχυκαρδία (ταχυκαρδία) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Το 7% είχε δύσπνοια, το 4% είχε αίσθημα παλμών, το 4% είχε πόνους στο στήθος και το 4% είχε υπέρταση.

Συνολικά, καρδιαγγειακά προβλήματα βρέθηκαν στο 29%. Δύο είχαν υποψία περικαρδίτιδας και τέσσερις είχαν υποψίες για «υποκλινική μυοκαρδίτιδα». Ο ένας είχε επιβεβαιωμένο κρούσμα μυοπερικαρδίτιδας.

Σε μια τρίτη μελέτη που ανέφερε ο Mιλχοάν, από τη Δανία, μια δεύτερη δόση του εμβολίου Moderna φάνηκε να οδηγεί σε δραματικά υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από τις πρώτες δόσεις των εμβολίων Moderna και Pfizer-BioNTech ή μια δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.931.771 άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που παρακολουθήθηκαν για 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 269 συμμετέχοντες ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα ή μυοπερικαρδίτιδα, το 73% από τους οποίους ήταν άνδρες.

Από τα 3.482.295 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, τα 48 εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα ή μυοπερικαρδίτιδα μέσα σε 28 ημέρες, κάτι που μεταφράζεται σε 1,4 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με το βασικό ποσοστό μη εμβολιασμένων ατόμων.

Από τα 498.814 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Moderna, τα 21 εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα ή μυοπερικαρδίτιδα, ποσοστό 4,2 ανά 100.000 άτομα.

«Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, επειδή το προϊόν της Pfizer έχει περίπου το ένα τρίτο του mRNA που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει την πρωτεΐνη ακίδα», δήλωσε ο Μιλχοάν. «Το Moderna έχει περίπου τρεις φορές περισσότερο mRNA. Αυτό υποδηλώνει αιτιότητα, όχι απλώς μια συσχέτιση», τόνισε.

Στις 31 Αυγούστου, ο FDA ανακοίνωσε ότι είχε εγκρίνει για επείγουσα χρήση τα νέα δισθενή αναμνηστικά εμβόλια (που στοχεύουν στις τελευταίες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον και παράλληλα στον αρχικό ιό) για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω για το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και 18 ετών και άνω για το εμβόλιο της Moderna.

Το CDC ενέκρινε τα εμβόλια την 1η Σεπτεμβρίου μετά από μια παρουσίαση που εξέτασε δεδομένα ασφάλειας από το VAERS, το V-SAFE, ένα εργαλείο αναφοράς που βασίζεται σε smartphone και το Vaccine Safety Data Link (VSD), το οποίο περιλαμβάνει δεδομένα από πολλούς μεγάλους οργανισμούς υγείας στην Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η FDA και το CDC έχουν συχνά αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό ως «ήπιες», ο Mιλχόαν είπε ότι αυτή η λέξη συχνά αφαιρείται από το πλαίσιο των κυβερνητικών ρυθμιστικών αρχών.

«Υπάρχει η έννοια ήπια μυοκαρδίτιδα; Ναι, υπάρχει», είπε. «Όταν ένας ασθενής εισάγεται στη ΜΕΘ, κάνουμε υπερηχοκαρδιογράφημα, κοιτάμε τις εξετάσεις από τα εργαστήρια, διεξάγουμε πρόσθετες μελέτες και λέμε: «Μοιάζει με ήπια, μέτρια ή σοβαρή περίπτωση;»

Η ήπια περίπτωση, είπε, είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να συγκρίνουν πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μεταμόσχευση καρδιάς.

«Αυτό που εξηγώ στις οικογένειες, ωστόσο», είπε ο Μιλχοάν, «είναι πως αν το παιδί τους χρειάζεται να εισαχθεί στην παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όσο και αν τους πω εγώ ότι είναι κάτι ήπιο, δεν θα είναι όμως για τους ίδιους, γιατί μια εντατική, είναι πάντα εντατική», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο OpenVAERS, υπήρξαν 8.756 αναφορές στις Ηνωμένες Πολιτείες για μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό κατά του COVID-19, στις 26 Αυγούστου 2022.

Σε μια συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CDC για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης την 1η Σεπτεμβρίου, ο υπάλληλος του CDC, Τομ Σιμαμπουκούρο είπε ότι έχουν καταγραφεί 188,2 επιβεβαιωμένα κρούσματα μυοκαρδίτιδας ανά 1 εκατομμύριο δόσεις των εμβολίων που χορηγούνται σε άνδρες ηλικίας 12-39 ετών.

Η ηλικιακή ομάδα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν από το CDC ήταν άνδρες ηλικίας 16-17 ετών, με 78,7 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά 1 εκατομμύριο δόσεις των εμβολίων Moderna και Pfizer-BioNTech.

«Δεν είναι ηθικό να δίνουμε εμβόλιο σε ένα παιδί και να του προκαλούμε μυοκαρδίτιδα εάν μπορεί να μην έχει πάθει μυοκαρδίτιδα από φυσική λοίμωξη ή αν έχει ήδη μολυνθεί», είπε ο Μιλχοάν αναφερόμενος παράλληλα στον όρκο του Ιπποκράτη που λέει: «Πρώτον, μην κάνεις κακό».

«Το ερώτημα είναι γιατί να θέτουμε τα παιδιά σε κίνδυνο εάν ο κίνδυνος από τον COVID είναι πολύ χαμηλός;» ρώτησε…

Τι ισχύει

Εισαγωγή

Ο Dr. Kirk Milhoan είναι παιδιατρικός καρδιολόγος καθώς και πάστορας στην Χαβάη των ΗΠΑ, με αμφιλεγόμενο ιστορικό στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19.

Τον Αύγουστο του 2021, ο Ιατρικός Σύλλογος της Χαβάης κατέθεσε καταγγελία κατά του Dr. Milhoan στον αρμόδιο θεσμό επαγγελματικής ακεραιότητας RICO, καθώς ο Dr. Milhoan συνταγογραφούσε συστηματικά τις αγωγές υδροξυχλωροκίνη και ιβερμεκτίνη σε ασθενείς με COVID-19, παρά τις αντίθετες επίσημες συστάσεις που βασίζονταν σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα.

Πλέον έχει τεκμηριωθεί με ακόμη υψηλότερη βεβαιότητα ότι οι εν λόγω αγωγές δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα κατά της COVID-19, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αρνητικών ιατρικών συμβάντων στους εν λόγω ασθενείς, καθώς μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Ωστόσο, ο Dr. Milhoan έχει συνεχίσει να υπερασπίζεται την επιλογή του, παρά την αρχή «πρώτον, μην κάνεις κακό», που ο ίδιος επικαλείται στα επίμαχα δημοσιεύματα.

Τον Απρίλιο του 2022, ο θεσμός RICO γνωμοδότησε ότι τα στοιχεία δεν επαρκούσαν για να στοιχειοθετήσουν νομικά μέτρα κατά του Dr. Milhoan, αλλά έχει αναγνωριστεί ότι υπάρχει σχετικό κενό στο νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ, καθώς η πρώτη πολιτεία (Καλιφόρνια) το κάλυψε μόλις τον Αύγουστο του 2022.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Dr. Milhoan που παρατίθενται στα επίμαχα δημοσιεύματα, έλαβαν χώρα στην εκδήλωση “Gateway 2 Freedom”, η οποία, παρότι πραγματευόταν ιατρικά ζητήματα, δεν αποτελούσε έγκυρο επιστημονικό συνέδριο. Χαρακτηριστικά, στην ατζέντα της ανέφερε την εμφάνιση «πληροφοριοδοτών και ανθρώπων που θα πουν αλήθειες», παρουσίαζε ως βασικούς ομιλητές της τους διαβόητους στην επιστημονική κοινότητα Peter McCullough και Robert Malone, και προβαλλόταν ζωντανά σε συνεργασία με το συνωμοσιολογικό ΜΜΕ “The Epoch Times“. Το εν λόγω ΜΜΕ δημοσίευσε και την αρχική έκδοση του επίμαχου άρθρου, που έπειτα μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα ελληνικά.

Οι επίμαχες δηλώσεις του Dr. Milhoan αφορούν την πρωτεΐνη ακίδα που παράγουν τα εμβόλια κατά της COVID-19 και την παρενέργεια μυοκαρδίτιδας των εν λόγω εμβολίων, στα οποία ζητήματα έχουμε αναφερθεί σε σειρά άρθρων μας.

Παραπληροφόρηση για την ακίδα και παραμονή του κορωνοϊού SARS-CoV-2

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ο Dr. Milhoan ισχυρίζεται ότι η πρωτεΐνη ακίδα των εμβολίων είναι «τοξική», και φτιάχνεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στο πλαίσιο του εμβολιασμού, ίσως και ασταμάτητα, σε αντίθεση με την COVID-19. Όμως πρόκειται για αντιστροφή των επιστημονικών δεδομένων.

Πρώτον, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η COVID-19 συνήθως παράγει πολύ μεγαλύτερα ποσά ακίδας σε σχέση με τον εμβολιασμό. Μια ενδελεχής σχετική μελέτη, εκτίμησε ότι το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2, παράγει σε κάθε ενεργή λοίμωξη μεταξύ 3×10⁹ και 3×10¹² ιικά σωματίδια, με το καθένα απ’ αυτά να φέρει στην επιφάνειά του 30 με 40 ακίδες. Επιπλέον, τα τωρινά στελέχη του SARS-CoV-2 φαίνεται να παράγουν σημαντικά μεγαλύτερο και διαρκέστερο ιικό φορτίο, μέχρι και αρκετές τάξεις μεγέθους περισσότερο στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Sender, Ron, et al. “The total number and mass of SARS-CoV-2 virions.” Proceedings of the National Academy of Sciences 118.25 (2021): e2024815118.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, μια μελέτη που εξέτασε αναλυτικά την δραστηριότητα του mRNA του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, κατέγραψε την εμφάνιση περίπου 10¹⁰ ακίδων ανά 5μg mRNA σε κυτταρική καλλιέργεια (το εγκεκριμένο εμβόλιο φέρει εξαπλάσια ποσότητα). Το επίπεδο έκφρασης αναμένεται να διαφοροποιείται μερικώς στην ανθρώπινη χορήγηση, αλλά χωρίς σημαντικές αποκλίσεις στο συγκεκριμένο πλαίσιο εξέτασης.

Συνολικά, σε μια συνηθισμένη περίπτωση σύγκρισης μεταξύ του εμβολιασμού και του αρχικού στελέχους του ιού, η νόσηση αναμένεται να παράγει πάνω από μια τάξη μεγέθους περισσότερη ακίδα. Με ορισμένα στελέχη του ιού και σε πιο ευπαθή άτομα, η διαφορά θα μπορούσε να φτάνει μέχρι και τις πολλές τάξεις μεγέθους.

Αναφορικά με την τοξικότητα της ακίδας, και πάλι οι δηλώσεις αντιστρέφουν τα επιστημονικά δεδομένα. Ο εμβολιασμός δεν παράγει την αρχική ακίδα του SARS-CoV-2, αλλά μια επεξεργασμένη έκδοση, που είναι πολύ δυσκολότερο να συνδεθεί με ανθρώπινα κύτταρα ωστε να προκαλέσει σχετικά προβλήματα. Επιπλέον, η ακίδα αυτή γενικά δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα όπως τα ιικά σωματίδια, αλλά παράγεται κολλημένη πάνω στα κύτταρα. Επίσης, καθώς ο εμβολιασμός χορηγείται στον μυ του μπράτσου, οι ακίδες παράγονται πρωτίστως εκεί, και μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό mRNA καταφέρνει να περάσει στο αίμα ώστε να εκφραστεί σε όργανα του σώματος, μέσω αγγειακής μεταφοράς.

Τελικά, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας και έχουν επιβεβαιώσει πολυάριθμοι ανεξάρτητοι ερευνητές, οι ακίδες του εμβολίου παράγονται ελεγχόμενα και αρχίζουν να εξαλείφονται ασφαλώς εντός ημερών, αφήνοντας το σώμα με μια πολύπλευρη και αποτελεσματική άμυνα έναντι του SARS-CoV-2.

Όσον αφορά τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, έχει πολύ ευρύτερες πρωτεΐνες και ιδιότητες από την ακίδα του μεμονωμένη. Αντίθετα με τον εμβολιασμό, o SARS-CoV-2 μπορεί να παραχθεί σε σημαντικά μεγέθη σε όλες τις ομάδες οργάνων του σώματος, να αποδιοργανώσει την λειτουργία τους άμεσα και έμμεσα, και μετέπειτα να παραμείνει, δημιουργώντας νέες πρωτεΐνες ή και ολόκληρα ιικά σωματίδια για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει καταγραφεί και χρόνια κρυφή παραμονή του ιού σε μωρά, αφού έγκυες μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 κατά την κύηση τους.

Το φαινόμενο αυτό έχει συνδεθεί με μια μεγάλη ποικιλία χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών, αναπνευστικών και καρδιολογικών προβλημάτων σε νέους ασθενείς που πέρασαν την οξεία φάση της COVID-19 ήπια, και μερικοί εκ των οποίων δεν είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα πριν από εργαστηριακές εξετάσεις. Οι επιπτώσεις αυτές αφορούν σε μικρότερη συχνότητα αλλά ολοένα και μεγαλύτερα μεγέθη πληθυσμού και τα παιδιά. Ενδεικτική σπάνια αλλά ανησυχητική επίπτωση είναι η πρόκληση διαβήτη τύπου 1, ενώ η πιο ακραία εκδήλωση του φαινομένου αφορά πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρα περιστατικά Πολυσυστημικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (MIS-C).

Οι μοριακοί μηχανισμοί με τους οποίους ο SARS-CoV-2 και άλλοι RNA ιοί μπορούν να παραμείνουν στο σώμα αναλύθηκαν σε πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση της Diane Griffin, αντιπροέδρου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Σε ερώτησή μας προς την Dr. Griffin, αν αντίστοιχοι μηχανισμοί θα ήταν δυνατό να επιτρέψουν και την παραμονή του εμβολιαστικού mRNA, αυτή μας απάντησε ότι δεν υπήρχαν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, ενώ αντίθετα, η παροδική φύση της ανοσολογικής απόκρισης έπειτα από τον εμβολιασμό, επιβεβαίωνε ότι δεν λάμβανε χώρα κάτι τέτοιο.

Έχουν υπάρξει εικασίες για σπάνια εμφάνιση συνδρόμων λόγω του εμβολιασμού, αντίστοιχων με αυτά που μπορεί να προκαλεί η COVID-19, αλλά αντίθετα με τον εκτενή όγκο ανοσολογικών και επιδημιολογικών δεδομένων για την COVID-19, έχουν σημειωθεί μόνο ανεπιβεβαίωτες ατομικές παρατηρήσεις για τον εμβολιασμό, που δεν μπορούν να εδραιώσουν αιτιότητα. Ενδελεχείς συγκριτικές μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν το σύνολο των σοβαρών παθήσεων που δηλώνονται σε χρονική σύνδεση με τον εμβολιασμό, στην πραγματικότητα είναι ανεξάρτητες με αυτόν.

Hippisley-Cox, Julia, et al. “Risk of thrombocytopenia and thromboembolism after covid-19 vaccination and SARS-CoV-2 positive testing: self-controlled case series study.” bmj 374 (2021).

Παρομοίως, μια εκτενής μελέτη που έλεγξε τα ιατρικά αρχεία εκατομμυρίων ασθενών, βρήκε σημαντική αύξηση ρίσκου για πολυάριθμες παθήσεις τους επόμενους μήνες από την COVID-19, αλλά καμιά σαφή αύξηση έπειτα από τον εμβολιασμό. Τέλος, έχει βρεθεί ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από την ανάπτυξη χρόνιων συμπτωμάτων σε όσους τελικά νοσούν με COVID-19, πιθανότατα επειδή περιορίζει κατά το δυνατόν την εξάπλωση και παραμονή του ιού σε ολόκληρο το σώμα.

Παραπληροφόρηση για περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Ο Dr. Milhoan έπειτα συνδέει την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας στο πλαίσιο του εμβολιασμού, με την υποτιθέμενη τοξικότητα της ακίδας που αυτός παράγει. Στην πραγματικότητα, παρότι δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί ο ακριβής μηχανισμός πρόκλησης της εν λόγω μυοκαρδίτιδας, τα μέχρι τώρα δεδομένα υποστηρίζουν κάποια σπάνια ανοσολογική αντίδραση σε ευπαθή άτομα, παρά άμεση πρόκληση βλάβης από την ίδια την ακίδα. Το ίδιο υποστήριξε και η πιο πρόσφατη σχετική μελέτη, η οποία έδειξε ότι σημαντικό ρόλο στην εν λόγω μυοκαρδίτιδα παίζουν συγκεκριμένα αυτοαντισώματα, τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν από την ακίδα του SARS-CoV-2.

Έπειτα, ο Dr. Milhoan επικαλείται το γεγονός πως το εμβόλιο της Moderna, που στην αρχική του έκδοση περιέχει τριπλάσια ποσότητα mRNA από των Pfizer/BioNTech και άρα παράγει αντίστοιχα περισσότερες ακίδες, φαίνεται να προκαλεί μυοκαρδίτιδα συχνότερα. Ωστόσο, αυτή η παρατήρηση είναι απολύτως συμβατή με την υπόθεση ανοσολογικής πρόκλησης μυοκαρδίτιδας, καθώς στις κλινικές μελέτες του εμβολίου της Moderna, καταγράφηκαν ως ισχυρότερες και οι συνηθισμένες ανοσολογικές παρενέργειες, οι οποίες παρατηρούνται κάθε φορά που το σώμα αντιδρά απέναντι σε ξένα στοιχεία, καθώς χτίζει ανοσία απέναντί τους. (Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Moderna έχει καταγραφεί και ως ελαφρώς αποτελεσματικότερο).

Μετά, ο Dr. Milhoan ισχυρίζεται ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει υπόψη της άλλο εμβόλιο απ’ αυτό της COVID-19 που να προκαλεί μυοκαρδίτιδα με αντίστοιχη συχνότητα, αλλά και πάλι κάνει λάθος.

Τον Απρίλιο του 2022 δημοσιεύτηκε η πληρέστερη μέχρι στιγμής ανασκόπηση βιβλιογραφίας επί του θέματος, που συνέκρινε ιατρικά αρχεία έπειτα από τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μιας ποικιλίας εμβολίων. Σε σχέση με τα εμβόλια κατά της COVID-19, η ανασκόπηση βρήκε πολλές δεκάδες φορές μεγαλύτερη συχνότητα μυοκαρδίτιδας στα εμβόλια κατά της ευλογιάς, και μη στατιστικά σημαντική διαφορά συχνότητας στα εμβόλια κατά της γρίπης ή άλλων παθήσεων.

Ling, Ryan Ruiyang, et al. “Myopericarditis following COVID-19 vaccination and non-COVID-19 vaccination: a systematic review and meta-analysis.” The Lancet Respiratory Medicine (2022).

Σε σειρά μελετών διεθνώς, έχει βρεθεί ότι η εν λόγω μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται στον γενικό πληθυσμό ανά αρκετές δεκάδες χιλιάδες δόσεις Pfizer/BioNTech, και άρα εμπίπτει στην κατηγορία των πολύ σπάνιων παρενεργειών που έχει ορίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Η μέγιστη συχνότητα έχει καταγραφεί στους άρρενες εφήβους και νέους άντρες, όπου η παρενέργεια παρουσιάζεται ανά αρκετές χιλιάδες δόσεις εμβολιασμού, δηλαδή σπάνια σύμφωνα με τους ορισμούς του EMA. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA επιβεβαίωσε ότι η παρενέργεια εμφανίζεται σπανιότερα στα παιδιά κάτω των 11 ετών σε σχέση με τα μεγαλύτερα, όπου καταγράφεται και πάλι ανά αρκετές δεκάδες χιλιάδες δόσεις.

Ο Dr. Milhoan όμως ισχυρίζεται ότι αντίστοιχες παρενέργειες εμφανίζονται εξαιρετικά συχνότερα, και επικαλείται μια μελέτη που ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατέγραψε καρδιολογικά προβλήματα στο 29% των εμβολιασμένων εφήβων.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγήσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, η εν λόγω μελέτη δεν αναγνώρισε καρδιακά προβλήματα, αλλά καρδιακές επιδράσεις, οι οποίες κυμαίνονται από ταχυπαλμίες, αίσθημα παλμών, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, και σε μόνο μια εκ των περιπτώσεων επιβεβαιώθηκε μυοπερικαρδίτιδα. Σύμφωνα με καρδιολόγους που ανέλυσαν τη μελέτη, πολλά από τα ευρήματα μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικά σε νεαρές ηλικίες, ενώ οι ίδιοι οι ερευνητές ανέφεραν πως η υψηλότερη συχνότητα συμπτωμάτων που κατέγραψαν πιθανώς οφείλεται στη μεθοδολογία τους, και πως η μελέτη τους παρερμηνεύεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι ανεπιθύμητες καρδιαγγειακές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν ήταν ήπιες και παροδικές. Όλοι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν συμπτώματα είχαν ήπια κλινική πορεία, φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, και καμία ένδειξη μειωμένης ικανότητας άντλησης στον καρδιακό μυ, και τα όποια και κλινικά συμπτώματα υποχώρησαν αυθόρμητα και γρήγορα σε όλους τους ασθενείς.

Ο Dr. Milhoan έπειτα επικαλείται μια άλλη μελέτη που έδειξε ότι χωρίς ενδελεχείς μεθόδους εντοπισμού, αρκετά περιστατικά μυοκαρδίτιδας μπορεί να μην εντοπιστούν. Καταρχάς όμως, αυτή η παρατήρηση αφορά κυρίως τα πιο ήπια και υποκλινικά περιστατικά, που φάνηκε να έχουν και ευνοϊκότερη εξέλιξη.

Δεύτερον και σημαντικότερον, η μελέτη αυτή αφορούσε ανεμβολίαστους νέους αθλητές που νόσησαν από COVID-19, και εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα σε συχνότητα σημαντικά μεγαλύτερη του αναμενόμενου, μεταξύ 1-3%, κάτι που έχουν επαληθεύσει και άλλες μελέτες. Δεν έχουν υπάρξει επιστημονικές δημοσιεύσεις που να κάνουν λόγο για αντίστοιχου επιπέδου συχνότητα μυοκαρδίτιδας έπειτα από τον εμβολιασμό, και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας δε συστήνει προληπτικές εξετάσεις για αθλητές έπειτα από τον εμβολιασμό, αν δεν εμφανίσουν ασυνήθιστα και ανησυχητικά συμπτώματα.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι, ακόμη και αν η συχνότητα όλων των ειδών μυοκαρδίτιδας που λαμβάνουν χώρα μετά τον εμβολιασμό είναι λίγες φορές μεγαλύτερη από την καταγεγραμμένη, λόγω υποκαταγραφής των υποκλινικών περιστατικών, το συνολικό ισοζύγιο ρίσκου και οφέλους δεν επηρεάζεται, καθώς αντίστοιχη υποκαταγραφή λαμβάνει χώρα και για την μυοκαρδίτιδα που προκαλεί η COVID-19.

Ειδικότερα επί του εν λόγω ισοζυγίου, σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε γράψει ότι σε συγκριτικές μελέτες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μεταξύ COVID-19 νοσούντων και εμβολιασμένων του γενικού πληθυσμού, είχε αποδειχτεί ότι η πάθηση εμφανίζεται πολλές φορές συχνότερα έπειτα από τη νόσηση, αλλά δεν είχε ακόμη προκύψει σαφές συμπέρασμα ειδικά για την υποομάδα των νέων ανδρών. Έκτοτε, δημοσιεύτηκε η ενδελεχέστερη μέχρι στιγμής σχετική μελέτη, η οποία έλαβε επιπλέον υπόψη ότι οι εμβολιασμένοι νέοι που νοσούν από COVID-19 προστατεύονται σημαντικά από την εκδήλωση μυοκαρδίτιδας, και έδειξε ότι για τους ανεμβολίαστους νέους, το ρίσκο είναι σαφώς μεγαλύτερο έπειτα από την COVID-19, σε σχέση με τον εμβολιασμό Pfizer/BioNTech.

Σημειώνουμε με κόκκινα πλαίσια τις συχνότητες μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech και σε ανεμβολίαστους που νόσησαν με COVID-19. [πηγή]

Ο Dr. Milhoan έπειτα αμφισβητεί τον χαρακτηρισμό «ήπια» που έχει χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή των περιστατικών εμβολιαστικής μυοκαρδίτιδας, και αναφέρει ότι η εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν θα βιωθεί ως «ήπια» από τον ασθενή, ανεξαρτήτως του πώς θα την χαρακτηρίσει ο οποιοσδήποτε ιατρός. Στην πραγματικότητα όμως, τα εν λόγω περιστατικά χαρακτηρίζονται ως συνήθως ήπια, γιατί στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν χρειάζονται καμιά εισαγωγή σε ΜΕΘ, αλλά είναι αυτοπεριοριζόμενα και οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο εντός ημερών.

Όσον αφορά την μετέπειτα πορεία της πάθησης, η μέχρι στιγμής ενδελεχέστερη μελέτη βρήκε ότι σε ένα μέρος των ασθενών, ορισμένοι καρδιολογικοί δείκτες και συμπτώματα μπορούσαν να χρειαστούν κάποιους μήνες για να επανέλθουν πλήρως στο φυσιολογικό, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς πήραν ιατρική άδεια για όλα τα είδη άσκησης εντός των πρώτων μηνών.

Χαρακτηριστικό της καθησυχαστικής εκδήλωσης της πάθησης, είναι ότι στους πρώτους μήνες μετά την εμφάνισή της, η ποιότητα ζωής που δήλωσαν οι ίδιοι οι ασθενείς, ήταν παρόμοια ή ακόμα και καλύτερη από αυτή που δήλωσαν συνομήλικα δείγματα πριν από και νωρίς κατά την πανδημία. Το σύνολο αυτών των παρατηρήσεων επιβεβαιώνει τον γενικό χαρακτηρισμό «ηπιότητας», καθώς η μέση περίπτωση παιδιατρικής μυοκαρδίτιδας από άλλες αιτίες τείνει να είναι πολύ σοβαρότερη.

Συνολικά, όπως έχουμε ξαναγράψει, οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας, παιδιατρικές και καρδιολογικές εταιρείες διεθνώς, έχουν γνωμοδοτήσει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της COVID-19 παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο οφέλους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ευρείες οξείες και χρόνιες επιπλοκές της πάθησης, όσο και τις έμμεσες επιπτώσεις που αυτά αντιμετωπίζουν από την ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού, σε κοντινά τους πρόσωπα ή στο σχολικό τους περιβάλλον.

Συμπέρασμα

Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι οι τοξικές ακίδες που παράγουν τα εμβόλια κατά της COVID-19 προκαλούν μυοκαρδίτιδα πιο συχνά απ’ όσο ισχυρίζονται οι θεσμοί υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι διαθέσιμες δείχνουν ότι κατά την οξεία φάση της COVID-19, συνήθως φτιάχνονται πάνω από μια τάξη μεγέθους περισσότερες ακίδες σε σχέση με τον εμβολιασμό. Επίσης, οι ακίδες του εμβολιασμού είναι πολύ δυσκολότερο να κυκλοφορήσουν στο σώμα και να συνδεθούν με τα ανθρώπινα κύτταρα, και έχει επιβεβαιωθεί ότι παράγονται ελεγχόμενα και εξαλείφονται γρήγορα. Αντίθετα, ο SARS-CoV-2 μπορεί να βλάψει τον οργανισμό με πολυποίκιλους τρόπους, καθώς και να παραμείνει για πάνω από έναν χρόνο σε διάφορα όργανα, αυξάνοντας το ρίσκο για ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας.

Ο ισχυρισμός αφορά επίσης μια διαστρέβλωση μελέτης, που κατέγραψε συνηθισμένες καρδιακές επιδράσεις όπως ταχυπαλμία σε εφήβους, χωρίς να εδραιώνει σχέση αιτιότητας με τον εμβολιασμό. Ενδελεχείς μελέτες απ’ ολόκληρο τον κόσμο έχουν δείξει ότι η μόνη αξιοσημείωτη παρενέργεια του εμβολιασμού, μυοκαρδίτιδα, εμφανίζεται σπάνια σε άρρενες εφήβους και νέους, και εξαιρετικά σπάνια στον υπόλοιπο πληθυσμό. Η συχνότητα αυτή είναι παρόμοια με άλλα καθιερωμένα εμβόλια, όπως της γρίπης. Τυχόν υποκαταγραφή υποκλινικής μυοκαρδίτιδας δεν επηρεάζει το ισοζύγιο οφέλους, καθώς το ίδιο συμβαίνει και για την μυοκαρδίτιδα που προκαλεί η COVID-19, η οποία συγκριτικά είναι πολύ συχνότερη για τους ανεμβολίαστους.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.