Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το έγγραφο της Pfizer δεν αποδεικνύει την ύπαρξη γραφενίου στο εμβόλιο για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτό το έγγραφο της Pfizer δεν αποδεικνύει την ύπαρξη γραφενίου στο εμβόλιο για την COVID-19

22 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ίσχυρισμός

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο, το εμβόλιο της Pfizer περιλαμβάνει την επικίνδυνη ουσία οξείδιο του γραφενίου.

Συμπέρασμα

Το εξεταζόμενο έγγραφο της Pfizer δεν αφορά τα συστατικά του εμβολίου, αλλά τις τεχνικές παρατήρησης που χρησιμοποιήθηκαν όταν οι ιδιότητες των εμπλεκόμενων πρωτεϊνών μελετήθηκαν με μικροσκοπική παρατήρηση. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη γραφενίου στο εμβόλιο της Pfizer, όπως και σε κανένα άλλο εμβόλιο για την COVID-19, σύμφωνα με έρευνες και αναφορές από επίσημους Οργανισμούς Υγείας.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του 2020, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το εμβόλιο της Pfizer περιλαμβάνει την επικίνδυνη ουσία οξείδιο του γραφενίου. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τον παραπλανητικό ισχυρισμό υποστήριξε αρχικά, στις 17 Μαρτίου 2023, ο γιατρός Δημήτρης Γάκης στον λογαριασμό του στο Facebook και twitter.

Στην ανάρτησή του διαβάζουμε:

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΓΡΑΦΕΝΙΟ. Όταν μέ είχατε ρωτήσει, σας είπα ότι δεν μπορώ να λέω πράγματα που δεν έχω επιβεβαιώσει. Και υποσχέθηκα ότι θα το ψάξω…
Και να που η αποκάλυψη ήλθε με την δικαστική απελευθέρωση εμπιστευτικού εγγράφου της Pfizer (επισυνάπτεται) Δείτε το υπογραμμισμένο τμήμα.Τα πάντα αλλάζουν πλέον και οι «θεωρίες συνωμοσίας» γίνονται επιβεβαιωμένες καταγγελίες.
Προστίθεται ένας ακόμη λόγος για την ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ, την αποκάλυψη όλων των επιδημιολογικών και κλινικών στοιχείων και την διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας. Με επιφύλαξη, έως εμφάνισης νεωτέρων στοιχείων. […]

Παραδείγματα αναπαραγωγής του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες: newsbreak.gr, pronew.gr, europost.gr, greeknewsondemand.com, attikanea.info, choratouaxoritou.gr, primenews.press, anazitiseis.gr, apopsi10.blogspot.com, papafotis.gr, panictimes.gr, aegeannews.gr, amazonios.net, loutrakiodusseas.blogspot.com, karditsastakra.com.

Παραδείγματα στο Facebook:

Ο κύριος Γάκης αναπαρήγαγε και δύο φωτογραφίες για να υποστηρίξει τον επίμαχο ισχυρισμό, που δημοσιεύτηκαν στο Twitter από τον δικηγόρο και Πρόεδρο της Γαλλικής Οργάνωσης “REACTION19”, Carlo Alberto Brusa.

Είναι περιεχόμενο που παρουσιάζεται χωρίς το απαραίτητο πλαίσιο για την κατανόησή του, το οποίο μεταφέρει ψευδείς ειδήσεις.

Τι ισχύει

Πρώτα από όλα, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε από τις εξεταζόμενες φωτογραφίες, η παράγραφος στη σελίδα 7, αποτελεί μέρος κεφαλαίου που αφορά τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην έρευνα της φαρμακευτικής εταιρίας. Το εν λογω κεφάλαιο δεν κάνει καμία αναφορά στα συστατικά του εμβολίου της Pfizer.

Tο έγγραφο που παρατίθεται στον εξεταζόμενο ισχυρισμό, δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2023 στον ιστότοπο «Public Health and Medical Professionals for Transparency», που ανήκει σε μια ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται ως μη κερδοσκοπική οργάνωση, όπου βρίσκουμε διάφορα στοιχεία και έγγραφα που δόθηκαν στους θεσμούς για τα αναφερόμενα εμβόλια κατά της COVID-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο, που είναι από το 2020, περιγράφει καθιερωμένες πρακτικές και δόθηκε σε εσωτερική αξιολόγηση σε πολλούς θεσμούς υγείας ανά τον κόσμο.

Το πλήρες έγγραφο της Pfizer περιγράφει τις πρώτες δοκιμές για τα εμβόλια mRNA και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εξέτασή του, μεταξύ των οποίων η Κρυοηλεκτρονική Μικροσκοπία (Cryo EM).

Σελίδα 6. Μελέτη με τίτλο: «Δομικός και Βιοφυσικός Χαρακτηρισμός της Γλυκοπρωτεΐνης Spike SARS-CoV-2 (P2 S) ως αντιγόνο εμβολίου», 27 Δεκεμβρίου 2020. Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes.

Όπως φαίνεται από το έγγραφο της μελέτης, παραπάνω, το κεφάλαιο 3 αναφέρεται στα «Υλικά και μεθόδους» (σελ. 6). Επίσης, η παράγραφος στη σελίδα 7, η οποία και διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι το οξείδιο του γραφενίου αποτελεί μέρος της μεθόδου ανάλυσης (Cryo EM) για τον χαρακτηρισμό των πρωτεϊνικών δομών, εδώ της πρωτεΐνης spike. Δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας παρασκευής του εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο της Pfizer περιγράφει τη δοκιμή για τον χαρακτηρισμό της πρωτεΐνης ακίδας, ένα αντιγόνο που παράγεται μέσω εμβολίων κατά της COVID-19 και δίνει οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει την ίδια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 και επομένως να εξουδετερώσει τον ίδιο τον ιό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα είδος πλέγματος με χρυσό και γραφένιο για να το δοκιμάσουν.

Σελίδα 7 του εγγράφου της Pfizer. Μελέτη με τίτλο: «Δομικός και Βιοφυσικός Χαρακτηρισμός της Γλυκοπρωτεΐνης Spike SARS-CoV-2 (P2 S) ως αντιγόνο εμβολίου», 27 Δεκεμβρίου 2020. Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes.

Στη σελίδα 7, παράγραφος 3.4, αναλύεται ακριβώς η διαδικασία:

Για την P2 S με ετικέτα TwinStrep, 4 μL καθαρισμένης πρωτεΐνης σε 0,5 mg/ml εφαρμόστηκαν σε χρυσό πλέγματα Quantifoil R1.2/1.3 300 mesh που είχαν επικαλυφθεί πρόσφατα με οξείδιο του γραφενίου.

Σε αυτό το σημείο αναφέρεται το οξείδιο του γραφενίου στο στήσιμο της μελέτης, όπου χρησιμοποιήθηκε οξείδιο του γραφενίου για την επικάλυψη του πλέγματος που συγκρατεί την πρωτεΐνη ακίδα κατά την απεικόνιση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Το οξείδιο του γραφενίου στην κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία

Η παράγραφος περιέχει τις τεχνικές λεπτομέρειες της κρυομικροσκοπίας ηλεκτρονίων (cryoEM) για τον δομικό χαρακτηρισμό της πρωτεΐνης.

Το οξείδιο του γραφενίου είναι ένα «μονοατομικό στρωματικό υλικό» που παράγεται μέσω της οξείδωσης του γραφίτη. Όταν ανάγεται χημικά, το οξείδιο του γραφενίου μπορεί να δημιουργήσει γραφένιο που έχει περιγραφεί ως «το πιο ισχυρό, λεπτό και πιο αγώγιμο υλικό στη γη». [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Το υλικό σε κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία έχει πραγματικά χρησιμοποιηθεί πολύ πριν από την εμφάνιση των εμβολίων Covid-19. Δημοσίευση του 2018 στο περιοδικό Structural Biology αναφέρει:

Τα φύλλα οξειδίου του γραφενίου (GO) έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως υποστηρικτικό φιλμ υποστρώματος σε αρκετές πρόσφατες μελέτες κρυογονικής ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (cryo-EM) προκλητικών βιολογικών μακρομορίων.

Πρόσφατα δημοσιευμένο επιστημονικό έγγραφο στο Europe PubMed Central, εξηγεί αυτή την τεχνική απεικόνισης υψηλής ανάλυσης:

Η λειτουργικότητα του γραφενίου είναι μια από τις πιο σημαντικές θεμελιώδεις τεχνολογίες σε μια μεγάλη ποικιλία πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας και της βιοχημείας. Πετύχαμε επιτυχώς μια νέα οξειδωτική τροποποίηση του γραφενίου χρησιμοποιώντας φωτοενεργοποιημένο ClO2, ως ήπιο οξειδωτικό και επιβεβαιώσαμε ότι το πλέγμα οξειδωμένου γραφενίου είναι αποθηκευμένο με τη λειτουργικότητά του για τουλάχιστον τρεις μήνες υπό ατμόσφαιρα N2. Η επακόλουθη χημική λειτουργικοποίηση μας επέτρεψε να αναπτύξουμε ένα πλέγμα εποξειδωμένου γραφενίου (EG-grid™), το οποίο απορροφά αποτελεσματικά σωματίδια πρωτεΐνης για ανάλυση εικόνας με κρυομικροσκοπία ηλεκτρονίων (cryoEM).

Όλα αυτά εξηγούν τη χρήση του γραφενίου ως τεχνικού εργαλείου για την απεικόνιση της πρωτεΐνης ακίδας, όχι ως συστατικού για την παραγωγή των εμβολίων της Pfizer κατά της COVID-19.

Γράφημα από την απεικόνιση των πρωτεϊνών με τη χρήση cryoEM. Έγγραφο Pfizer: Σελ. 11

Επομένως, ο σκοπός της κρυομικροσκοπίας ηλεκτρονίων (cryoEM) είναι να δημιουργήσει ένα πειραματικά υποστηριζόμενο τρισδιάστατο μοντέλο υψηλής ανάλυσης της πρωτεΐνης ακίδας. Αυτό ακριβώς παρατηρείται και από τις εικόνες cryoEM και τη δομή που διαμορφώθηκε στη συνέχεια (παραπάνω εικόνα). Το πολύ λεπτό στρώμα γραφενίου μεγιστοποιεί τις οπτικές ιδιότητες του συστήματος.

Το ίδιο θέμα κάλυψαν επίσης οι οργανισμοί επαλήθευσης γεγονότων Open και Facta.news, καταλήγοντας στα ίδια συμπεράσματα.

Τα συστατικά του εμβολίου της PFizer

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα συστατικά του εμβολίου Pfizer περιλαμβάνουν: mRNA, λιπίδια, χλωριούχο κάλιο, μονοβασικό φωσφορικό κάλιο, χλωριούχο νάτριο, διένυδρο φωσφορικό νάτριο και σακχαρόζη.

Όσον αφορά τον επίμαχο ισχυρισμό για παρουσία οξειδίου του γραφενίου στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αλλά και στα υπόλοιπα εμβόλια για την COVID-19, έχουμε εξηγήσει ότι πρόκειται για ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο ισχυρισμός ότι το οξείδιο του γραφενίου χρησιμοποιείται στην παρασκευή του εμβολίου Pfizer-BioNTech για την COVID-19 είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, διαβάζοντας προσεκτικά, ανακαλύπτει κανείς ότι το κείμενο της Pfizer περιγράφει τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση της πρωτεΐνης ακίδας. Συγκεκριμένα, το οξείδιο του γραφενίου αποτελεί μέρος της μεθόδου ανάλυσης Κρυοηλεκτρονικής Μικροσκοπίας (Cryo EM) για τον χαρακτηρισμό των πρωτεϊνικών δομών, εδώ της πρωτεΐνης-ακίδας. Δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας παρασκευής του εμβολίου.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία απόδειξή ότι τα εμβόλια για την COVID-19 περιέχουν οξειδίου του γραφενίου. Ανάλογοι ισχυρισμοί που διαδόθηκαν στο παρελθόν είναι ψευδοεπιστημονικοί και βασίστηκαν στη διαστρέβλωση ανεπίσημων αναφορών, όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα μας.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.