Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από τον Κωνσταντίνο Πουλά για θανάτους εμβολιασμένων στη Νέα ΖηλανδίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση από τον Κωνσταντίνο Πουλά για θανάτους εμβολιασμένων στη Νέα Ζηλανδία

18 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός:

Τα επίσημα στοιχεία από τη Νέα Ζηλανδία δείχνουν ότι το 20% όσων εμβολιάστηκαν, πέθαναν.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διατηρεί η κυβέρνηση της χώρας, πάνω από 4 εκατομμύρια Νεοζηλανδοί έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Εάν το 20% εξ αυτών είχε πεθάνει, ο αριθμός αυτός θα αντιστοιχούσε σε 806.439 θανάτους. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων που έχει καταγραφεί στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από όλα τα αίτια, ανέρχεται σε 142.548.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς, με ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Χ (πρώην Twitter) υποστήριξε πως επίσημα στοιχεία από τη Νέα Ζηλανδία δείχνουν ότι το 20% των εμβολιασμένων κατά της COVID-19 πέθαναν. Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής ενώ τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας τον καθιστούν αδύνατο να ισχύει.

Η επίμαχη ανάρτηση, η οποία κατά τη σύνταξη του παρόντος άρθρου αριθμεί 57 χιλιάδες προβολές, είναι η εξής:

Πηγή εικόνας: @konstantinospo7/X

Τα επίσημα στοιχεία από τη Νέα Ζηλανδία δείχνουν ότι το 20% όσων εμβολιάστηκαν, πέθαναν. Λέτε να συμβαίνει και σε άλλες χώρες;

Τι ισχύει

Ο κ. Πουλάς βασίζει τον ισχυρισμό αυτό σε ανάρτηση του ιστότοπου Leading Report στο Χ, την οποία παρέθεσε και επικαλέστηκε στη δική του ανάρτηση:

Πηγή εικόνας: @LeadingReport/X

EKTAKTO: Ένας πληροφοριοδότης της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας παρουσίασε «εκρηκτικά» επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι από το 20% των πολιτών της χώρας που έλαβαν εμβόλια mRNA για τον COVID πέθανε.

Προτού εξετάσουμε τον ισχυρισμό θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το mediabiasfactcheck.com, έναν ιστότοπο που αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη μεροληψία και την εγκυρότητα ενημερωτικών ιστοσελίδων, το Leading Report διατηρεί χαμηλή αξιοπιστία, δεδομένου πως προβάλλει και προωθεί θεωρίες συνωμοσίας, ψευδοεπιστήμη, ψευδείς ειδήσεις και προπαγάνδα. Επιπροσθέτως, παρά το γεγονός πως ο ισχυρισμός αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Leading Report στο Χ, δεν υπάρχει αντίστοιχη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του.

Όπως έχουν επισημάνει οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου στις «σημειώσεις κοινότητας» (Community Notes), μια προσπάθεια του Χ να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα του επιτρέποντας σε χρήστες του να σχολιάζουν και να προειδοποιούν πιθανόν παραπλανητικές αναρτήσεις, τα στοιχεία που επικαλείται το Leading Report αλλά και ο κ. Πουλάς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο συνολικός αριθμός εμβολιασμένων στη Νέα Ζηλανδία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών, μέχρι τις 13 Οκτωβρίου του 2023, το 90.1% του πληθυσμού άνω των 12 ετών είχαν λάβει δύο δόσεις (primary course) των εμβολίων κατά της COVID-19 και το 72.9% του πληθυσμού άνω των 18 ετών είχαν λάβει τουλάχιστον μια αναμνηστική δόση (booster) του εμβολίου κατά της COVID-19.

Πηγή εικόνας: covid19.govt.nz

Παράλληλα, σύμφωνα με το Te Whatu Ora Health New Zealand, την επίσημη υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας, ο αριθμός εμβολιασμένων με τουλάχιστον μια δόση, έως τον Δεκέμβριο του 2023, ανέρχεται σε 4.032.197.

Πηγή εικόνας: tewhatuora.govt.nz

Τα στατιστικά στοιχεία θανάτων της χώρας καθιστούν τον ισχυρισμό αβάσιμο

Λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των εμβολιασμένων, εφόσον ο υπό εξέταση ισχυρισμός για τον θάνατο του 20% εξ αυτών ήταν αληθής, το ποσοστό αυτό θα αντιστοιχούσε σε 806.439 θανάτους.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα στατιστικών που διατηρεί η κυβέρνηση της χώρας αναφέρει πως σε ολόκληρη την τελευταία τετραετία, από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2023,, στη Νέα Ζηλανδία καταγράφηκαν 142.548 θάνατοι από όλα τα αίτια. Συγκεκριμένα:

  • Το έτος 2020 καταγράφηκαν στη χώρα 33.990 θάνατοι.
  • Το έτος 2021 καταγράφηκαν στη χώρα 33.486 θάνατοι.
  • Το έτος 2022 καταγράφηκαν στη χώρα 36.726 θάνατοι.
  • Το έτος 2023 καταγράφηκαν στη χώρα 38.346 θάνατοι.

Εν ολίγοις, ο υπό εξέταση ισχυρισμός υποστηρίζει πως μόνο οι θάνατοι των εμβολιασμένων ήταν τουλάχιστον πέντε φορές περισσότεροι από όλους τους θανάτους, από όλα τα αίτια, που σημειώθηκαν την τελευταία τετραετία στη χώρα. Κάτι που, εκτός από στατιστικά, θα ήταν και πρακτικά αδύνατο.

Όπως επίσης δείχνουν τα στοιχεία της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, υπάρχει μια μικρή αύξηση θανάτων τα έτη 2022 και 2023. Αυτή, όπως εξηγούν κατά την παράθεση των στοιχείων [πηγή 1][πηγή 2] προκύπτει εν μέρει από τη γήρανση του πληθυσμού, αφού παρατηρούνται αυξημένοι θάνατοι σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και από την τρέχουσα πανδημία:

Η αύξηση των θανάτων τον Ιούνιο του 2022 (9,7%) ήταν υψηλότερη από τη μέση ετήσια αύξηση την προηγούμενη δεκαετία (1,4%). Η τελευταία αύξηση αντανακλά εν μέρει τη γήρανση του πληθυσμού – υπάρχουν αυξανόμενοι αριθμοί και αναλογίες του πληθυσμού σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι. Ωστόσο, υπήρχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά θανάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2022 (βλ. εβδομαδιαίες ενημερώσεις στην πύλη δεδομένων COVID-19).

Η φυσική αύξηση (19.185 περισσότερες εγγεγραμμένες ζωντανές γεννήσεις από τους εγγεγραμμένους θανάτους) ήταν η χαμηλότερη από το 1943 όταν ήταν 17.562. Λιγότερες γεννήσεις τον Ιούνιο του 2023, σε συνδυασμό με υψηλότερο αριθμό θανάτων το προκάλεσαν αυτό. Η γήρανση του πληθυσμού θα έχει ως αποτέλεσμα η φυσική αύξηση να συνεχίσει να μειώνεται, ελαφρώς εξαρτώμενη από τον αριθμό των γεννήσεων κάθε χρόνο.

Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων τον Ιούνιο του 2023 αντανακλά τη γήρανση του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σε συνδυασμό με περισσότερους θανάτους τα τρίμηνα Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2022, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Επιπροσθέτως, βάσει στατιστικών είναι εμφανές πως από το 2020 υπάρχει γενικότερη αύξηση του πληθυσμού, με την εκτιμώμενη φυσική αύξηση (υπολογίζοντας τις γεννήσεις αλλά και τους θανάτους) για τα έτη 2020, 2021, 2022, και 2023 να υπολογίζεται στα 26.200, 27.700, 23.500, και 19.100 άτομα αντίστοιχα:

Πηγή πίνακα: stats.govt.nz

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως ο κ. Πουλάς έχει στο παρελθόν προβεί σε ψευδείς και ψευδοεπιστημονικές δηλώσεις και αναρτήσεις με ισχυρισμούς σχετικά με την τρέχουσα πανδημία και τα εμβόλια κατά της COVID-19, τους οποίους έχουμε καταρρίψει σε παλαιότερα άρθρα μας [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3][άρθρο 4]

Με παραπλήσιο ισχυρισμό ενός φερόμενου ως πληροφοριοδότη, σχετικά με καταγραφή υψηλών ποσοστών θνησιμότητας στη Νέα Ζηλανδία εξαιτίας θανατηφόρων παρτίδων εμβολίων της Pfizer, ασχοληθήκαμε επίσης σε πρόσφατο άρθρο μας.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός για το θάνατο του 20% των εμβολιασμένων στη Νέα Ζηλανδία, τον οποίο παρέθεσε σε ανάρτηση του στο Χ (πρώην Twitter) o Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς, είναι ψευδής βάσει των επίσημων στοιχείων που διατηρεί η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, πάνω από 4 εκατομμύρια Νεοζηλανδοί έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Εάν το 20% εξ αυτών είχε πεθάνει, ο αριθμός αυτός θα αντιστοιχούσε σε 806.439 θανάτους. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων που έχει καταγραφεί στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από όλα τα αίτια, ανέρχεται σε 142.548.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.