Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο δικηγόρος Ν. Αντωνιάδης δημοσιοποίησε ανύπαρκτη δήλωση στελέχους της Pfizer για τα εμβόλια.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο δικηγόρος Ν. Αντωνιάδης δημοσιοποίησε ανύπαρκτη δήλωση στελέχους της Pfizer για τα εμβόλια.

28 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός:

H Dr. Kathrin Jansen, προσφάτως συνταξιοδοτηθείσα διευθύντρια του τμήματος έρευνας εμβολίων της Pfizer, δήλωσε πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα ήταν αδύνατο να διατεθούν στον γενικό πληθυσμό λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την παραγωγή τους και της ανεπαρκούς μελέτης παρενεργειών σε βάθος χρόνου.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός ξεκινάει παραθέτοντας μια φράση από συνέντευξη της Dr. Jansen στο περιοδικό Nature το 2022, με τίτλο «Πετάξαμε το αεροπλάνο ενώ ακόμα το φτιάχναμε». Όμως στη συνέχεια το επίμαχο απόσπασμα που παραθέτει είναι ανύπαρκτο. Στην εν λόγω συνέντευξη η Dr. Jansen ουδέποτε δήλωσε πως ήταν αδύνατο να διατεθούν τα εμβόλια κατά της COVID-19 σε μικρό χρονικό διάστημα από την παραγωγή τους, ούτε εξέφρασε ανησυχία για μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2024, δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ξεκίνησαν να προβάλλουν τον ισχυρισμό πως η πρώην διευθύντρια του τμήματος έρευνας εμβολίων της Pfizer, Dr. Kathrin Jansen, παραδέχτηκε πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα ήταν αδύνατο να διατεθούν στον γενικό πληθυσμό λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την παραγωγή τους, δηλώνοντας πως «πετούσαμε το αεροπλάνο ενώ ακόμα το κατασκευάζαμε». Όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια όμως, ο ισχυρισμός βασίζεται σε παλαιότερη συνέντευξή της Dr. Jansen στο περιοδικό Nature, στην οποία όχι μόνο δεν δήλωσε αυτά που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αλλά, αντιθέτως, εξήγησε τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που ακολουθήθηκε από τους ερευνητές για την σύντομη ανάπτυξη των εμβολίων.

Παραδείγματα: nikosantoniadis.tv, makeleio.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

“ΠΕΤΑΞΑΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΜΕ”…

Dr. Kathrin Jansen, προσφάτως συνταξιοδοτηθείσα διευθύντρια του τμήματος έρευνας εμβολίων της Pfizer

[“We flew the aeroplane while we were still building it”]

“Τα συγκεκριμένα mRNA και DNA εμβόλια, ακόμα και με διάθεση υπέρογκης χρηματοδότησης και συντονισμένης συνεργασίας πολλών διαφορετικών ομάδων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, θα ήταν ΑΔΥΝΑΤΟ να τεθούν προς διάθεση στον γενικό πληθυσμό μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την παραγωγή τους, καθώς το πρόβλημα που προκύπτει δεν είναι η χρήση της νέας τεχνολογίας αυτή καθ’ αυτή, αλλά η ανεπαρκής μελέτη των παρενεργειών σε βάθος χρόνου, κάτι που με ΚΑΜΙΑ γνωστή τεχνολογία δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί”…

“ΠΕΤΑΞΑΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΜΕ”…

Dr. Kathrin Jansen, προσφάτως συνταξιοδοτηθείσα διευθύντρια του τμήματος έρευνας εμβολίων της Pfizer

[“We flew the aeroplane while we were still building it”]

Θυμίζει τα λόγια του μηχανοδηγού στο μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη : “ΠΑΜΕ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ”
Ποιός από εμάς θα επέλεγε να μπει και να πετάξει με ένα αεροπλάνο που κατασκευάζεται εκείνη τη στιγμή και δεν έχει πιστοποιηθεί πως είναι ικανό για πτήση και ασφαλές; Πόσοι θα έμπαιναν σε ενα αυτοκίνητο πειραματικό, για να κάνουν ταξίδι όταν αυτό ακόμη φτιάχνεται και μάλιστα να βάλουν και την οικογένειά τους μέσα; Όταν λοιπόν κάποιος σας πει: Μα ήταν δοκιμασμένο, υπήρχαν μελέτες κλπ κλπ, απλά δείξτε του τις δηλώσεις της πρώην διευθύντριας ερευνών της Pfizer που μιλά για το συγκεκριμένο προϊόν της. Και να μας πουν οι τηλεγιατροί που έβγαιναν σαν τους μαϊντανούς στα κανάλια απ το πρωί μέχρι του βράδυ, τι επιστημονικά στοιχεία γνώριζαν και από που, ώστε να αντλούν ΤΟΤΕ τέτοια σιγουριά και να προτείνουν ή μάλλον να επιβάλλουν οριζόντιο εμβολιασμό με αυτό το σκεύασμα λέγοντας ταυτόχρονα πως είναι ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ;;;;

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως αρχική πηγή του ισχυρισμού αποτελεί η ιστοσελίδα του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη, ο οποίος στο παρελθόν έχει προβεί σε σωρεία ψευδών και ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών σχετικά με την τρέχουσα πανδημία και τα εμβόλια κατά της COVID-19, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ισχυρισμοί για εφαρμοζόμενα «πρωτόκολλα θανάτου» στους ασθενείς των νοσοκομείων, τους οποίους έχουμε καταρρίψει σε παλαιότερα άρθρα μας. 

Τι ισχύει

Το απόσπασμα που πλαισιώνει τον υπό εξέταση ισχυρισμό, καθώς και η παρομοίωση με αεροπλάνο που κατασκευάστηκε εν πτήση, προέρχεται από παλαιότερη συνέντευξη που έδωσε η τότε διευθύντρια του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων της Pfizer, Dr. Kathrin Jansen, στο περιοδικό Nature, με τίτλο «Εμβόλια COVID: Πετάξαμε το αεροπλάνο ενώ ακόμα το φτιάχναμε». Έχοντας ηγηθεί της ανάπτυξης εμβολίων κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και του πνευμονιόκοκκου σε δύο διαφορετικές εταιρείες, η Dr. Jansen ανέλαβε τη θέση της επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης (Research & Development) ώστε να επιβλέψει την έρευνα και ανάπτυξη του εμβολίου κατά της COVID-19, όταν η Γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech συνεργάστηκε με την Pfizer για την ανάπτυξή του, τον Μάρτιο του 2020.

Στην συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2022, η συνταξιοδοτημένη πια ερευνήτρια ανέλυσε την αστραπιαία ταχύτητα ανάπτυξης των εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 και το επακόλουθο που αυτή έχει για όλες τις πλατφόρμες εμβολίων. Η Dr. Jansen δεν έκανε καμία αναφορά στο χρονικό διάστημα της χορήγησης του εμβολίου, ούτε εξέφρασε ανησυχία για μακροχρόνιες παρενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό του αβάσιμου χαρακτήρα του ισχυρισμού πως το παρακάτω απόσπασμα κειμένου, που παρουσιάζεται από την ιστοσελίδα του κ. Νίκου Αντωνιάδη εντός εισαγωγικών αμέσως μετά την φράση της Dr. Jansen, χωρίς να αναφέρεται κανένα άλλο πρόσωπο ως αυτό στο οποίο ανήκει το συγκεκριμένο κείμενο, δεν συναντάται πουθενά στη συνέντευξή της και ουδέποτε ειπώθηκε από αυτήν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, για παράδειγμα, η λέξη “DNA” που εμφανίζεται στο απόσπασμα που παρουσιάζει ο ισχυρισμός, δεν υπάρχει καθόλου στην συνέντευξή της:

Πηγή εικόνας: COVID vaccines: “We flew the aeroplane while we were still building it”, Nature.com

Το περιεχόμενο της συνέντευξης της Dr. Kathrin Jansen

Η Dr. Jansen, η οποία ειδικεύτηκε στη μικροβιολογία, στη βιοχημεία και στη γενετική στο Πανεπιστήμιο Philipps-Universität του Marburg της Γερμανίας, ερωτήθηκε από την αρθρογράφο, Katie Kingwell, σχετικά με την ταχύτητα την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια κατά της COVID-19:

Katie Kingwell: Πώς αναπτύξατε ένα εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 τόσο γρήγορα;

Kathrin Jansen: Με τα χρόνια είχαμε δημιουργήσει μια ισχυρή υποδομή, ιδιαίτερα μέσω των προγραμμάτων συζευγμένου εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου. Αλλά η COVID άλλαξε τα πάντα όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης της ιδέας της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίου από άκρο σε άκρο, λόγω της τεράστιας επείγουσας ανάγκης.

[Τον Μάρτιο του 2020] όταν ο Διευθύνων Σύμβουλός μας είπε «κάντε το πριν το τέλος του έτους», είπα «αυτό είναι τρελό!» Αλλά τα χρήματα δεν ήταν θέμα – και, τότε, μπορείς να κάνεις καταπληκτικά πράγματα σε εκπληκτικό χρονικό διάστημα.

Γίναμε δημιουργικοί – δεν μπορούσαμε να περιμένουμε για δεδομένα, έπρεπε να κάνουμε τόσα πολλά «με ρίσκο». Πετάξαμε το αεροπλάνο ενώ το κατασκευάζαμε ακόμα.

Όλη η γραφειοκρατία εξαφανίστηκε. Κάναμε πράγματα παράλληλα, κοιτάζαμε δεδομένα και κάναμε την κατασκευή. Συνήθως, η κατασκευή δεν περιλαμβάνεται μέχρι να περάσουν χρόνια σε ένα πρόγραμμα (
σσ: έρευνας και ανάπτυξης). Θυμάμαι εκείνες τις κλήσεις με τους συναδέλφους μου στη βιομηχανία. Είπα, «έχουμε τέσσερις διαφορετικές κατασκευές, ετοιμάστε και τις τέσσερις». Στη συνέχεια το περιορίσαμε. Πετάξαμε πολλά που δεν λειτουργούσαν, αλλά πάντα είχαμε άλλα πράγματα σε βαθμό ώστε να προχωρήσουμε.

Όπως είναι εμφανές από τις δηλώσεις της Dr. Jansen, η παρομοίωση της πως «πέταξαν το αεροπλάνο ενώ το κατασκεύαζαν ακόμα» δεν αφορούσε αμφιβολία ή φόβο για την ασφάλεια του εμβολίου BNT162b2 των Pfizer/BioNTech και για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειές του, αλλά αναφερόταν στην πρακτική της παράλληλης διεξαγωγής προκλινικών και κλινικών δοκιμών, με συνεχή συλλογή δεδομένων έρευνας παράλληλα με την ανάπτυξη. Η μέθοδος αυτή ακολουθήθηκε λόγω της επείγουσας ανάγκης της πανδημίας αλλά δεν ακολουθείται στην τυπική διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων και φαρμάκων. Επιπροσθέτως, το ρίσκο στο οποίο αναφέρεται είναι οικονομικής φύσεως, καθώς σε κανένα σημείο της συνέντευξής της δεν εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer. Όπως η ίδια εξηγεί στη συνέχεια, υπήρξαν παράλληλες κατασκευές υποψήφιων εμβολίων τα οποία, ενώ είχαν ήδη υλοποιηθεί (με το αντίστοιχο κόστος), απορρίφθηκαν. Ενώ στο γενικότερο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός φαρμάκου ή εμβολίου μια τέτοια πρακτική θα ήταν αδύνατη, ακριβώς λόγου του σοβαρού οικονομικού ρίσκου, στην περίπτωση των εμβολίων κατά της COVID-19 το ρίσκο αυτό καλύφθηκε από μαζική χρηματοδότηση, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για την έρευνα “δεν ήταν θέμα”.

Τι ισχύει για την ταχύτητα ανάπτυξης των εμβολίων κατά της COVID-19

Όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, σε μη έκτακτες συνθήκες, ακολουθούνταν μακροχρόνιες διαδικασίες με εκτενείς γραφειοκρατικές απαιτήσεις για την έγκριση νέων εμβολίων. Αυτό, μεταξύ άλλων, σήμαινε ότι κάθε φάση έρευνας και ανάπτυξης συνέβαινε χωριστά, και ότι οι αρμόδιοι θεσμοί εξέταζαν τα σχετικά δεδομένα μόνο όταν τέλειωναν όλες οι σχετικές μελέτες. Για παράδειγμα, η κλινική μελέτη φάσης I θα ξεκινούσε μόνο αφού τελείωναν οι προ-κλινικές μελέτες, η κλινική μελέτη φάσης II θα ξεκινούσε μόνο αφού τελείωνε η προηγούμενη και ούτω καθεξής. Στο έκτακτο πλαίσιο της πανδημίας, όμως, έγιναν τροποποιήσεις σε αυτή τη διαδικασία με σκοπό την ζωτικής σημασίας εξοικονόμηση χρόνου, με την παράλληλη διεξαγωγή των μελετών, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική έκπτωση στα στάνταρ ποιότητας και ασφάλειας των εμβολίων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) παρουσιάζει μια αναλυτική ανασκόπηση της διαδικασίας έρευνας, ανάπτυξης και αδειοδότησης των εμβολίων του κορωνοϊού. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται συγκριτικά γραφήματα που δείχνουν παραστατικά πώς η αλληλοεπικάλυψη φάσεων και η άμεση αξιολόγηση των δεδομένων, όταν αυτά γίνονταν διαθέσιμα, εξοικονόμησαν πολύτιμο χρόνο:

Αριστερά: η τυπική διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων
Δεξιά: η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τα εμβόλια κατά της COVID-19
Πηγή εικόνας: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Όπως φαίνεται στο παραπάνω πίνακα που παρουσιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η κύρια διαφορά στην έρευνα και ανάπτυξη των εμβολίων κατά της COVID-19 ήταν η παράλληλη διεξαγωγή της προ-κλινικής έρευνας καθώς και η παράλληλη διεξαγωγή των τριών φάσεων των κλινικών δοκιμών. Με την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών και της επιστημονικής αξιολόγησης και έγκρισης, τα εμβόλια μπορούσαν πια να διατεθούν στο κοινό σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση του χρονοδιαγράμματος

Πέρα από τη μαζική χρηματοδότηση και την δυνατότητα παράλληλης διεξαγωγής κλινικών δοκιμών, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του ScienceNews, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2020 είχε ήδη αναλυθεί το γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2, με τα πρώτα εμβόλια να ήταν έτοιμα για δοκιμή μόλις λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα. Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε η υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με θεραπείες με RNA, καθώς και το γεγονός πως, λόγω της πανδημίας, τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών ήταν διαθέσιμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όπως εξηγεί το άρθρο:

Οι επιστήμονες μπορούν να αρχίσουν να υπολογίζουν την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου όταν ένας επαρκής αριθμός ατόμων στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo), αντί για εμβόλιο, μολυνθεί φυσικά. Εάν ένα ξέσπασμα (σσ: ιού) αποδυναμωθεί, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσει αυτό το όριο. Αυτό ισχύει επίσης εάν ένας ιός εξαπλώνεται φυσικά πιο αργά – ας πούμε ένας ιός όπως ο HIV, ο έρπης, ή ο HPV, που μεταδίδονται κυρίως μέσω του σεξ. Αντίθετα, μόνο η αναπνοή ή η ομιλία μπορούν να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2 – και όλοι τα κάνουν αυτά.

Η χαλαρή σύγκριση των δοκιμών των εμβολίων για την COVID-19 με δοκιμές εμβολίων HPV προσφέρει ενδείξεις για το πόσες ημέρες μπορεί να «κόπηκαν» από το χρονοδιάγραμμα της COVID-19 λόγω του αστρονομικού ρυθμού εξάπλωσης του νέου ιού. Οι δοκιμές για τον HPV χρειάστηκαν περίπου 529 ημέρες, ή 1,4 χρόνια, για να φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο μπορούσε να υπολογιστεί η αποτελεσματικότητα, όταν η ομάδα εικονικού φαρμάκου έφτασε σε ποσοστό μόλυνσης 3,8%.

Αντίθετα, οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ και ΙΙΙ της Pfizer για τον κορονοϊό, έδειξαν αρχικά δεδομένα αποτελεσματικότητας για την πρώτη από τις δύο δόσεις της σε μόλις 105 ημέρες, όταν το ποσοστό μόλυνσης στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έφτασε σε ποσοστό σχεδόν 2,4. Αυτό συνέβη 424 ημέρες ταχύτερα από τον HPV. Γιατί; Επειδή μόλις μήνες μετά την έναρξη της πανδημία, ο SARS-CoV-2 μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα παγκοσμίως.

Τα εικονικά φάρμακα, ή αλλιώς placebo, είναι ψευδοφάρμακα φτιαγμένα ώστε να μοιάζουν ακριβώς με ένα πραγματικό φάρμακο, αλλά δεν δρουν στον οργανισμό όπως τα κανονικά φάρμακα αφού περιέχουν μη δραστικές ουσίες, όπως άμυλα ή ζάχαρη. Χρησιμοποιούνται πλέον μόνο σε ερευνητικές μελέτες ώστε να εξετάσουν αν το πραγματικό φάρμακο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, συγκρίνοντας δεδομένα από την ομάδα ατόμων που έλαβαν το πραγματικό φάρμακο με την ομάδα ατόμων που έλαβε το εικονικό.

To άρθρο του ScienceNews καταλήγει πως, με τις προαναφερθείσες μεθόδους και παράγοντες, το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας των εμβολίων κατά της COVID-19 μειώθηκε κατά τουλάχιστον 1.437 ημέρες, ή 3,9 χρόνια. Όπως επιβεβαιώνει η Βρετανική Ανοσολογική Εταιρεία, ένας επιστημονικός οργανισμός ανοσολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τη μείωση του χρονοδιαγράμματος των κλινικών δοκιμών, ακολουθήθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες ασφάλειας και οι αυστηρές ρυθμιστικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν πλήρως, όπως συμβαίνει για οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή φάρμακο.

Στη συνέντευξή της, η Dr. Jansen αναφέρθηκε ακόμα και στη συνεργασία του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας για την άμεση παραγωγή των εμβολίων κατά της COVID-19, αλλά και στο τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η πρακτική παράλληλης έρευνας και ανάπτυξης για άλλα εμβόλια:

Katie Kingwell: Πώς σας φάνηκε που λάβατε έγκριση σε λιγότερο από ένα χρόνο στο πρόγραμμα;

Kathrin Jansen: Ήταν καταπληκτικό. Έδειξε τι μπορεί να επιτευχθεί εάν αφιερώσουμε το μυαλό μας σε κάτι, και εάν διαθέσουμε τους πόρους μας σε αυτό, και εάν επίσης – κάτι που ήταν μοναδικό – έχουμε τη συγκέντρωση της επιστημονικής κοινότητας. Έχοντας πληροφορίες προεκτύπωσης σε αυτούς τους διακομιστές ή γρήγορη διάθεση από εκδότες όπως το Springer Nature, μπορούσαμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο κάθε νέα ανακάλυψη. Δεν επρόκειτο για το ποιος δημοσιεύει πρώτος, αλλά για την προθυμία να μοιραστούμε επιστημονικά δεδομένα για χάρη της αντιμετώπισης αυτού του θηρίου της πανδημίας.

Katie Kingwell: Κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί αυτή η ταχύτητα ανάπτυξης;

Kathrin Jansen: Αυτό ήταν ένα μοντέλο για ειδικές περιστάσεις, όπου οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί. Αλλά δουλεύαμε όλο το εικοσιτετράωρο και υπήρχε μεγάλη εξάντληση. Δεν είναι ένα μοντέλο για το μέλλον, όπου μπορούμε να στοχεύσουμε ώστε να κάνουμε τα πάντα με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι βιώσιμο.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2020, δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έκθεση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου BNT162b2 mRNA Covid-19, η οποία ανέφερε πως το εμβόλιο παρείχε σημαντική προστασία έναντι της COVID-19, με τις σοβαρές παρουσιαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες να είναι σπάνιες και ανάλογες με αυτές που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έλαβε placebo και όχι το πραγματικό εμβόλιο:

Αποτελέσματα: Συνολικά 43.548 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τυχαιοποίηση, εκ των οποίων οι 43.448 έλαβαν ενέσεις: 21.720 με BNT162b2 και 21.728 με εικονικό φάρμακο (placebo). Υπήρχαν 8 περιπτώσεις COVID-19 με έναρξη τουλάχιστον 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους ανατέθηκε να λάβουν BNT162b2 και 162 περιπτώσεις μεταξύ αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το BNT162b2 ήταν 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 (95% αξιόπιστο διάστημα, 90,3 έως 97,6). Παρόμοια αποτελεσματικότητα του εμβολίου (γενικά 90 έως 100%) παρατηρήθηκε σε υποομάδες που ορίζονται από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τον βασικό δείκτη μάζας σώματος και την παρουσία συνυπαρχουσών παθήσεων. Μεταξύ 10 περιπτώσεων σοβαρής έκβασης COVID-19 με έναρξη μετά την πρώτη δόση, 9 εμφανίστηκαν σε λήπτες εικονικού φαρμάκου και 1 σε λήπτη BNT162b2. Το προφίλ ασφάλειας του BNT162b2 χαρακτηρίστηκε από βραχυπρόθεσμο, ήπιο έως μέτριο πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση και κεφαλαλγία. Η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλή και ήταν παρόμοια στις ομάδες του εμβολίου και του εικονικού φαρμάκου.

Συμπεράσματα: Ένα σχήμα δύο δόσεων BNT162b2 παρείχε 95% προστασία έναντι της COVID-19 σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Η ασφάλεια για ένα διάμεσο διάστημα 2 μηνών ήταν παρόμοια με αυτή άλλων εμβολίων ιικού φορέα.

Σε πραγματικές συνθήκες, το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων κατά της COVID-19 έχει εδραιωθεί μετά την χορήγηση περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων δόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, υπό την πιο αυστηρή και σύγχρονη φαρμακοεπαγρύπνηση, και περισσότερων από 13.5 δισεκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως. Όσον αφορά πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων μια εκ των πιο ενδελεχών παρακολουθήσεων ασφαλείας στην ιστορία της φαρμακευτικής, έδειξε πως η γενικευμένη ασφάλεια των mRNA εμβολίων κατά της COVID-19, είναι επίσης εδραιωμένη.

Συνολικά, τα CDC αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19, ενώ η COVID-19 παρουσιάζει σαφώς πολλαπλάσιους κινδύνους σε όσους νοσήσουν. Η ίδια η μόλυνση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει συχνότερες, εκτενέστερες, και σοβαρότερες επιπλοκές, όπως θρομβώσειςμυοκαρδίτιδεςνευρολογικές και καρδιακές επιπλοκές, καθώς και γενικότερες συστημικές επιπλοκές ποικίλης σοβαρότητας (long COVID).

Συμπέρασμα

Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, καθίσταται σαφές πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός αναφέρεται σε δηλώσεις που η Dr. Kathrin Jansen ποτέ δεν έκανε. Ο ισχυρισμός ξεκινάει παραθέτοντας μια φράση από συνέντευξη της Dr. Jansen στο περιοδικό Nature το 2022, με τίτλο «Πετάξαμε το αεροπλάνο ενώ ακόμα το φτιάχναμε». Όμως στη συνέχεια το επίμαχο απόσπασμα που παραθέτει είναι ανύπαρκτο. Στην εν λόγω συνέντευξη η Dr. Jansen ουδέποτε δήλωσε πως ήταν αδύνατο να διατεθούν τα εμβόλια κατά της COVID-19 σε μικρό χρονικό διάστημα από την παραγωγή τους, ούτε εξέφρασε ανησυχία για μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.