Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για την εμφάνιση «τούρμπο καρκίνων» μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για την εμφάνιση «τούρμπο καρκίνων» μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

12 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 προκαλούν καλπάζουσες μορφές καρκίνου.

Συμπέρασμα

Η μελέτη που επικαλέστηκε ο Dr. Ryan Cole, για να προβάλλει τον εν λόγω ισχυρισμό, αφορά την εμφάνιση λεμφώματος σε ένα ποντίκι κατά τη διάρκεια επιστημονικής έρευνας από τα 14 συνολικά που συμμετείχαν. Όπως τόνισαν ειδικοί κατά την ανάλυσή της, τα δεδομένα της υποδεικνύουν πως το συγκεκριμένο ποντίκι ήταν ήδη άρρωστο πριν τη λήψη του εμβολίου, άνηκε σε είδος που είναι γνωστό για την αυθόρμητη ανάπτυξη καρκίνου, ενώ οι συγγραφείς της μελέτης όχι απλά δεν τεκμηριώνουν συσχέτιση του λεμφώματος με τον εμβολιασμό, αλλά ξεκάθαρα αναφέρουν πως τέτοιος συσχετισμός δεν δύναται να τεκμηριωθεί. Επιπροσθέτως, τα συγκεκριμένα ποντίκια παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες αυθόρμητης ανάπτυξης λεμφωμάτων. Γενικότερα, η υπό εξέταση μελέτη δεν μπορεί να προσφέρει χρήσιμα κλινικά συμπεράσματα για τον εμβολιασμό στους ανθρώπους με τον τρόπο που διεξήχθη, δηλαδή την ενδοβλέβια χορήγηση του εμβολίου και τη μεγάλη ποσότητα που δόθηκε στα ποντίκια.

Από τα τέλη Ιουνίου 2023, δημοσιεύματα σε ιστοτόπους και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν να αναπαράγουν τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με τον Dr. Ryan Cole, νέα μελέτη έδειξε ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί σχετίζονται με την εμφάνιση μορφών καρκίνων που εκδηλώνονται και αναπτύσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως θα δούμε στη συνέχεια όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Παραδείγματα: el.gr, pronews.gr, triklopodia.gr, gegonotstomikroskpio.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα και αναρτήσεις διαβάζουμε τα εξής:

Dr Ryan Cole: «Ο καρκίνος turbo είναι κάτι που δεν υπήρχε και ξαφνικά είναι παντού μετά τους εμβολιασμούς κατά Covid»

«Τα εμβόλια είναι ακάθαρτα κατασκευασμένα προϊόντα»


Ο γνωστός παθολόγος Dr. Ryan Cole αποκάλυψε ότι μετά την περίοδο των μαζικών εμβολιασμών κατά Covid υπήρξε «έκρηξη» καρκίνων «turbo», δηλαδή καρκίνων που εκδηλώνονται και αναπτύσσονται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

«Ο καρκίνος turbo είναι κάτι που δεν υπήρχε, και ξαφνικά, είναι παντού» λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό αναφέρεται για τους καρκίνους turbo, οι οποίοι, σύμφωνα με γραφεία κηδειών έχουν συμπέσει με τα εμβόλια!

«Γνωρίζουμε ότι τα microRNAs είναι ένα γνωστό καρκινογόνο!
Υπάρχει ιατρική βιβλιογραφία που δείχνει πως οι αλληλουχίες mRNA μπορούν είτε να είναι χρήσιμες στο σώμα -οι φυσικές- ή μπορούν να είναι εξαιρετικά βλαβερές…
Και σ’ ορισμένους τύπους καρκίνων, βλέπετε αυξημένα κυκλοφορούντα microRNAs σ’ αυτούς τους ασθενείς.

Κι έτσι, η γνώση της ύπαρξης αυτών των άγνωστων κατατμημένων τμημάτων mRNA μέσα σ’ αυτά τα φιαλίδια δείχνει επίσης πτωχή κατασκευή κατά πρώτον…. Αλλά δεύτερον, είναι ιατρικώς επικίνδυνη!

Και τρίτον, δε γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλούν όλα αυτά τα πράγματα!

Εννοώ το οπλοστάσιο των παρενεργειών που παρατηρούμε σε ασθενείς που τις υπέστησαν είναι πολυάριθμο.

Κι αυτές είναι αιτίες που αντιστοιχούν μόνο στην κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά το γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Επομένως, ναι, αυτά είναι ακάθαρτα κατασκευασμένα προϊόντα και θα μπορούσαν και άλλες πρωτεΐνες να προκαλούν την βλάβη κι όχι μόνο η πρωτεΐνη-ακίδα».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κοινή γνώμη έχει σοκαριστεί από τον πολύ μεγάλο αριθμό αιφνίδιων θανάτων νέων ανθρώπων, παιδιών και εφήβων.

Υπάρχει μάλιστα και ιατρικός ορισμός του φαινομένου αυτού, ονομάζεται Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Ενηλίκων (SADS) και έχει επινοηθεί για να περιγράψει τον αιφνίδιο θάνατο χωρίς δομική αιτία που προσδιορίζεται από αυτοψία ή τοξικολογική εξέταση.

Τα ελληνικά ΜΜΕ επιχειρούν να το παρουσιάσουν ως κάτι αναίτιο, αλλά πολλοί γιατροί και ερευνητές έχουν αντίθετη άποψη όπως ο Δρ Ryan Cole ο οποίος κατονόμασε το εμβόλιο κατά της COVID-19 ως βασικό υπαίτιο για το SADS:

«Δημοσιεύθηκε μια εργασία τις προάλλες για ένα νέο σύνδρομο, το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Ενηλίκων. Όπως το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, είναι επειδή οι άνθρωποι λαμβάνουν μια τοξίνη μέσα στο σώμα τους που προκαλεί φλεγμονή στην καρδιά τους, όπως με τον ντράμερ των Foo Fighters κι άλλα άτομα.

Και μέχρι στιγμής, υπήρξε μια πρώιμη μελέτη μ’ αυτά τα mRNA εμβόλια που δείχνει ότι με την πάροδο του χρόνου -κι αυτή ήταν μια μελέτη σε ποντίκια- ”φουσκώνουν” την καρδιά.

Έχω δει νεκροτομικούς ιστούς από αθλητές τριάθλου που έπεσαν νεκροί στο κολύμπι. ΚΑαι αυτά είναι άτομα που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της σωματικής τους απόδοσης. Και, ξέρετε, όντως αθλητές πεθαίνουν κάθε χρόνο περιστασιακά σε κάποιο γεγονός, σίγουρα. Αλλά, αν ελέγξετε σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, κάνα 2 αθλητές το μήνα συνήθως πέθαιναν σε γήπεδα ράγκμπι ή σε γήπεδα ποδοσφαίρου ή οπουδήποτε. Τώρα πεθαίνουν εκατοντάδες κάθε μήνα! Για ποιο λόγο;

Υπήρχε κάτι νέο στην ανθρωπότητα; Ασφαλώς. Υπάρχει ένα τοξικό λιπιδικό νανοσωματίδιο κι ένα τοξικό τροποποιημένο RNA που δεν σταματά!

Είναι παράνοια να συνεχίζεις να προωθείς το πιο θανατηφόρο, επικίνδυνο ιατρικό προϊόν (σ.σ. εμβόλιο COVID) που επετράπη ποτέ να συνεχίζει στην ανθρωπότητα».

TΟΥΡΜΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΙ

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι το Pfizer mRNA προκαλεί τον στροβιλοκαρκινικό καρκίνο
Σε μια νέα βελγική μελέτη των Sander Eens et al. έκαναν ένεση σε 14 ποντίκια με 2 εμβόλια Pfizer COVID-19 mRNA.

2 ημέρες μετά τη 2η δόση Pfizer, 1/14 ποντίκια (7%) πέθαναν ξαφνικά, είχαν turbo καρκίνο με διήθηση λεμφώματος πολλών οργάνων: ήπαρ, νεφρά, σπλήνα, πνεύμονες και έντερα.

Το ποντίκι με τούρμπο καρκίνο δεν είχε δείξει κλινικά σημάδια ασθένειας πριν από τον ξαφνικό θάνατο.

Αυτή είναι η 2η μελέτη που δείχνει τον turbo καρκίνο μετά τον εμβολιασμό mRNA του Pfizer.

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, ο Dr. Ryan Cole από την αρχή της πανδημίας είχε τοποθετηθεί κατά των μέτρων δημόσιας υγείας με επιχειρήματα που αποδείχτηκαν λανθασμένα. Έπειτα, υποστήριξε ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω της χορήγησης υδροξυχλωροκίνης και ιβερμεκτίνης στους ασθενείς, αλλά οι εν λόγω αγωγές αποδείχτηκαν από αναποτελεσματικές μέχρι επικίνδυνες. Στις αρχές του έτους κατηγορήθηκε επίσημα από την Ιατρική Επιτροπή της Ουάσιγκτον ότι παραβίασε τα πρότυπα που σχετίζονται με τον COVID-19 και τη φροντίδα ασθενών. Σχετικά με ανάλογους ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς, στους οποίους έχει προβεί ο Dr. Cole, έχουμε γράψει σε παλαιότερα άρθρα μας. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3]

Ο ισχυρισμός πως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προκαλεί καλπάζουσες μορφές καρκίνου δεν είναι νέος, αρχικά ξεκίνησε να διαδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα τους τελευταίους μήνες του 2022, ενώ εξετάστηκε και καταρρίφθηκε από ομάδες ελέγχου γεγονότων όπως το AFP Fact Check και το Reuters, αλλά και από ιστοτόπους αφιερωμένους στην κατάρριψη ψευδών ειδήσεων στον τομέα της ιατρικής όπως το Science Based Medicine. Ωστόσο ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το καλοκαίρι του 2023, με αφορμή πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers of Oncology τον Μάιο του 2023.

Η μελέτη στη συνέχεια προβλήθηκε με παραπλανητικό τρόπο από την ιστοσελίδα The Florida Standard, η οποία είναι γνωστή για τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιολογικών άρθρων. Με αφορμή το άρθρο της The Florida Standard, ο Dr. Ryan Cole αναπαρήγαγε τους προηγούμενους ισχυρισμούς του πως η εν λόγω μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προκαλεί καρκίνους, και μάλιστα καλπάζουσας μορφής, που ο ίδιος αποκαλεί «καρκίνους τούρμπο». Ωστόσο, όπως συνέβη και με το άρθρο της The Florida Standard, ο ισχυρισμός αυτός προκύπτει από τη διαστρέβλωση του περιεχομένου της μελέτης.

Τι αναφέρει η επίμαχη μελέτη

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν πρόκειται για συλλογική κλινική μελέτη, αλλά για case report, ή αλλιώς μελέτη/αναφορά περίπτωσης. Πρόκειται για μία ερευνητική μέθοδο η οποία δεν βασίζεται σε έναν πληθυσμό ή σε δείγμα πληθυσμού αλλά σε μεμονωμένες ή περιορισμένες περιπτώσεις, όπου οι επιστήμονες επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο άτομο ή ζώο και ερευνούν την κατάστασή του και τα δεδομένα που σχετίζονται με διάφορες μεταβλητές της, χωρίς απαραίτητα σκοπός τους να είναι η γενίκευση των ευρημάτων τους στο γενικότερο πληθυσμό.

Η επίμαχη μελέτη, με όνομα “B-cell lymphoblastic lymphoma following intravenous BNT162b2 mRNA booster in a BALB/c mouse: A case report” (Μετάφραση: λεμφοβλαστικό λέμφωμα Β-κυττάρων μετά από ενδοφλέβιο booster mRNA BNT162b2 σε ποντίκι BALB/c: Αναφορά περίπτωσης) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers of Oncology την 1η Μαΐου 2023. Περιγράφει προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη σε ομάδα ποντικών, κατά την οποία 14 ζώα έλαβαν ενδοφλεβίως το εμβόλιο BNT162b2 κατά της COVID-19 σε σχήμα δύο δόσεων, ενώ μια άλλη ομάδα, επίσης 14 ζώων, χρησιμοποιήθηκε ως ομάδα ελέγχου και έλαβε ενέσεις φυσιολογικού ορού.

Η συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης επικεντρώνεται σε ένα μόνο ζώο από την εν λόγω έρευνα, που συμμετείχε στην ομάδα του εμβολίου, το οποίο πέθανε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του.

Όπως εξηγεί ο οργανισμός επαλήθευσης γεγονότων Health Feedback, ο οποίος επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την ενημέρωση σε θέματα υγείας, ο ισχυρισμός βασίζεται στην παρουσία καρκίνου σε ένα ποντίκι από τα 14 που συμμετείχαν στην έρευνα στην ομάδα του εμβολίου, το οποίο είχε ήδη δείξει σημάδια ασθένειας πριν από τη λήψη του εμβολίου. Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο είδος ποντικών είναι επιρρεπές στην εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνων, ενώ η δόση εμβολίου που έλαβαν τα ζώα ήταν εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από αυτήν που χρησιμοποιείται σε ανθρώπους ανά κιλά σωματικού βάρους.

Ένας από τους επιστήμονες που ανέλυσαν την εν λόγω μελέτη, όσον αφορά τους ισχυρισμούς τρίτων αλλά και τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο τους, ήταν ο Dr. David H. Gorski, Καθηγητής Χειρουργικής και Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wayne State, χειρουργός ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Barbara Ann Karmanos και εκδότης της επιστημονικής ιστοσελίδας Science-Based Medicine. Σε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο, Respectful Insolence, εξηγεί αρχικά τα προβλήματα της εν λόγω μελέτης και στη συνέχεια τα δεδομένα της.

Τα προβλήματα της μελέτης και τα συμπεράσματα της

Ο Dr. David Gorski στο άρθρο του αρχικά εμφανίστηκε προβληματισμένος με την απόφαση των ερευνητών να συντάξουν μελέτη περίπτωσης για το συγκεκριμένο ποντίκι. Όπως γράφει:

Η πρώτη μου αντίδραση διαβάζοντας την πραγματική μελέτη ήταν: WTF; Μια αναφορά περίπτωσης; Ένα μόνο ποντίκι που πέθανε μετά από δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer COVID-19; Δημοσιεύουμε συχνά αναφορές περιστατικών ανθρώπων ασθενών, αλλά δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί αναφορά περιστατικού ενός νεκρού ποντικιού στο παρελθόν.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ίδιο το περιοδικό, στο οποίο δημοσιεύτηκε η μελέτη. Γενικώς, το Frontiers of Oncology θεωρείται αμφιλεγόμενο περιοδικό, καθώς έχει αναγνωριστεί πως η εταιρεία Frontiers Media, η οποία το εκδίδει, διαθέτει ένα μεθοδολογικά αμφιλεγόμενο σύστημα ελέγχου από ομότιμους (peer review) με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημοσιεύει μελέτες χωρίς ενδελεχή έλεγχο, ενώ στο παρελθόν έχουν επίσης αναγνωριστεί σοβαρές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων κατά την διαδικασία εξέτασης από ομότιμους:

Η δεύτερη αντίδρασή μου ήταν: Frontiers on Oncology; Φυσικά έπρεπε να είναι ένα περιοδικό Frontiers! Είναι ένα δίκτυο περιοδικών ανοιχτής πρόσβασης χαμηλής ποιότητας των οποίων η φήμη δεν είναι…καλή. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το οικοσύστημα της Frontiers Media θα θεωρηθεί από ορισμένους… αρπακτικό.»

Στη συνέχεια, ο Dr. Gorski εξηγεί τους προβληματισμούς του σχετικά με τη μεθοδολογία της αρχικής έρευνας, κυρίως με την επιλογή να χορηγηθεί το εμβόλιο ενδοφλεβίως και όχι ενδομυϊκά, αλλά και με την ποσότητα της χορήγησης:

Έχω κάνει πολλά πειράματα τα τελευταία 27 χρόνια χρησιμοποιώντας μοντέλα όγκων σε ποντίκια. Έτσι εξέτασα ακριβώς τις ιδιαιτερότητες του πειραματικού πρωτοκόλλου, και οδηγήθηκα σε δύο τεράστια ερωτήματα.

Πρώτον, γιατί οι ερευνητές έκαναν ένεση στην πλευρική φλέβα της ουράς, αντί να δώσουν το εμβόλιο με τον τρόπο που χορηγείται στους ανθρώπους, ενδομυϊκά. Γενικά κάνουμε ένεση στην πλάγια ουραία φλέβα για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι πολύ συνηθισμένος: Είναι μια βολική φλέβα που χρησιμοποιείται για να χορηγήσετε σε ένα ποντίκι ένα ενδοφλέβιο φάρμακο. Ένας άλλος λόγος που τη χρησιμοποιούμε μερικές φορές είναι για μοντέλα πνευμονικής μετάστασης στα οποία εγχύουμε καρκινικά κύτταρα στην ουραία φλέβα, η οποία οδηγεί στην εμφύτευσή τους στους πνεύμονες, επειδή όταν το αίμα φτάσει στην καρδιά πηγαίνει δίπλα στην πνευμονική κυκλοφορία για να οξυγονωθεί πριν επιστρέψει στην η καρδιά να αντληθεί στο υπόλοιπο σώμα. Μέχρι τώρα, αυτό το μοντέλο δεν θυμίζει σε τίποτα ένα μοντέλο εμβολιασμού ποντικιού. Είναι σαν να ήθελαν οι ερευνητές να εμβολιάσουν τον πνεύμονα με πολύ mRNA από το εμβόλιο.


Αυτό μας φέρνει στη δεύτερη ερώτησή μου: Γιατί οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τόσο πολύ εμβόλιο mRNA; Το επόμενο μέρος του πρωτοκόλλου το οποίο εξέτασα δείχνει ότι οι ερευνητές έδωσαν τεράστια ποσότητα εμβολίου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, κάθε δόση εμβολίου που έλαβαν τα ποντίκια περιείχε 6 μg BNT162b2 αραιωμένα σε συνολικό όγκο 60 μl φυσιολογικού ορού (± 0,25 μg BNT162b2 ανά γραμμάριο σωματικού βάρους)

Ας το μεταφράσουμε σε κάτι λίγο πιο σχετικό με τον άνθρωπο. Εάν μια δόση 6 μg ισοδυναμεί με ~0,25 μg/γραμμάριο σωματικού βάρους, αυτό σημαίνει ότι τα ποντίκια ζύγιζαν περίπου 24 g στην αρχή του πειράματος. Δεν έχω δουλέψει ποτέ με ποντίκια BALB/c συγκεκριμένα, αλλά με βάση τα άλλα στελέχη ποντικιών με τα οποία έχω δουλέψει, αυτό ακούγεται σωστό για ένα ποντίκι 12 εβδομάδων. Τώρα, ας συγκρίνουμε με αυτό που παίρνει ένας άνθρωπος. Η τυπική ανθρώπινη δόση του εμβολίου Pfizer είναι 30 μg, που είναι μόνο πενταπλάσια από τη δόση που έλαβε κάθε ποντίκι για σχεδόν 3.000 φορές – 2.917 φορές, για να είμαστε πιο ακριβείς – το βάρος εάν χρησιμοποιείτε τον «τυπικό» άνθρωπο των 70 κιλών, που σημαίνει ότι κάθε ποντίκι έλαβε σχεδόν 600 φορές τη συνηθισμένη ανθρώπινη δόση σε βάση ανά βάρος (583 φορές, για να είμαστε λίγο πιο ακριβείς). Ένας άλλος συγγραφέας χρησιμοποίησε ελαφρώς διαφορετικούς αριθμούς για να υπολογίσει ότι τα ποντίκια έλαβαν περίπου 480 φορές την ανθρώπινη δόση, αλλά γενικώς καταλαβαίνετε.

Όπως εξηγούν στη συζήτηση των περιορισμών της μελέτης οι ίδιοι οι ερευνητές, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου έχει αναφερθεί περιστασιακή αναρρόφηση αίματος μετά από ακούσια ενδοφλέβια ένεση εμβολίων κατά του SARS-CoV-2, ενώ η μεγαλύτερη δόση αποσκοπούσε στο να προκληθεί μια πολύ μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση της αναμενόμενης από το εμβόλιο. Συνοπτικά, εξέτασαν μια ακραία περίπτωση με ιδιαίτερο τρόπο, ωστόσο για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα δεδομένα της δεν μπορούν να προσφέρουν κλινικά συμπεράσματα για τους εμβολιασμούς στον άνθρωπο.

Ένα ακόμα γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στον Dr. Gorski είναι πως η έρευνα επρόκειτο να τερματιστεί μόλις δύο ημέρες αφού τα ποντίκια έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή 16 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Όπως ο ίδιος εξηγεί, κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα.

Τα αίτια του θανάτου του ποντικιού που συμμετείχε στη μελέτη

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, ο Dr. David Gorski, επικεντρώθηκε στο ποντίκι που πέθανε μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Όπως αναφέρεται και στη μελέτη, υπήρχε ήδη μία σημαντική απόκλιση στο βάρος του ποντικού αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της μελέτης:

Εξέλιξη σωματικού βάρους

Κατά τη διάρκεια της πορείας της μελέτης, τα ζώα ζυγίζονταν εβδομαδιαία για έξι εβδομάδες μέχρι την ημέρα της πρώτης ανοσοποίησης και στη συνέχεια καθημερινά. Κατά την πρώτη ζύγιση μετά από μια περίοδο εγκλιματισμού μιας εβδομάδας στη ζωική μας εγκατάσταση, το ζώο έδειξε σωματικό βάρος 21,4 g (μέσος όρος ομάδας ± SD: 20,3 ± 1,2 g). Τις επόμενες εβδομάδες μελέτης, το σωματικό βάρος του ζώου αυξήθηκε σταδιακά φτάνοντας στο μέγιστο σωματικό βάρος την πέμπτη εβδομάδα (δηλαδή, μία εβδομάδα πριν από την πρώτη ανοσοποίηση) (βλ. Εικόνα 4Α). Στη συνέχεια, ωστόσο, παρατηρήθηκε μια απροσδόκητη και αξιοσημείωτη πτώση του σωματικού βάρους τις επόμενες 10 ημέρες, σε αντίθεση με τα άλλα ζώα της πειραματικής ομάδας, τα οποία συνέχισαν να αυξάνουν αργά το σωματικό βάρος με τη γήρανση. Το σωματικό βάρος του ζώου δεν ανέκαμψε κατά την υπόλοιπη πορεία της μελέτης.

Συνεπώς το ποντίκι είχε ήδη αρχίσει να χάνει βάρος σε αξιοσημείωτο ρυθμό μία εβδομάδα πριν λάβει το εμβόλιο, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, με κόκκινο χρώμα:

Πηγή εικόνας: B-cell lymphoblastic lymphoma following intravenous BNT162b2 mRNA booster in a BALB/c mouse: A case report

Ο Dr. Gorski τόνισε πως η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το συγκεκριμένο ποντίκι είχε ήδη αναπτύξει καρκίνο πριν του χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου, κάτι που υποδηλώνουν τα ίδια τα στοιχεία των ερευνητών.

Επιτρέψτε μου να πω μόνο ένα πράγμα εδώ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια που δούλευα με μοντέλα όγκων ποντικιών, δεν γνωρίζω κανένα που εξελίσσεται από μη ανιχνεύσιμο να σκοτώνει το ποντίκι σε λιγότερο από 16 ημέρες. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι όγκοι ποντικιών με τους οποίους έχω δουλέψει ποτέ είχαν διπλασιασμό της τάξης της εβδομάδας, ίσως λίγο λιγότερο. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι αυτό το ποντίκι είχε αναπτύξει καρκίνο ακόμη και πριν του χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer. Επιπλέον, αυτό υποδηλώνουν τα ίδια τα στοιχεία των ερευνητών.

Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή αντιπροσωπεύει την καμπύλη βάρους για το ποντίκι που πέθανε. Παρατηρείτε κάτι περίεργο στον πίνακα Α; Παρατήρησα αμέσως ότι το βάρος του είχε αρχίσει να πέφτει πριν από την πρώτη δόση του εμβολίου, περίπου κατά 10%. Αυτή είναι μια τεράστια πτώση βάρους και ξεκίνησε μια εβδομάδα πριν τον εμβολιασμό! Πράγματι, τη στιγμή που τα ποντίκια έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, το συγκεκριμένο άτυχο ποντίκι ζύγιζε λιγότερο από τα υπόλοιπα. Και πάλι, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το ποντίκι είχε καρκίνο πριν εμβολιαστεί.

Επιπροσθέτως, ο Dr. Gorski αναφέρει πως το συγκεκριμένο είδος ποντικού που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη (BALB/c) είναι γνωστό για την αυθόρμητη ανάπτυξη καρκίνου και συγκεκριμένα λεμφωμάτων. Αυτό αποτελεί μάλιστα ένα χαρακτηριστικό το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός πως ένα ποντίκι, ανάμεσα στα 28 που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, ανέπτυξε καρκίνο εμπίπτει εντός του αναμενόμενου για το συγκεκριμένο είδος ποντικού.

Τέλος, όπως αναφέρει ο ιστότοπος επαλήθευσης ειδήσεων Lead Stories, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν, σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, πως η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πως το εμβόλιο της Pfizer κατά της COVID-19 προκαλεί καρκίνo:

Πηγή εικόνας: B-cell lymphoblastic lymphoma following intravenous BNT162b2 mRNA booster in a BALB/c mouse: A case report

Μετάφραση: Η εμφάνιση κακοήθους λεμφώματος είναι ένα από αυτά τα σπάνια ανεπιθύμητα συμβάντα που έχει προκαλέσει ανησυχία, αν και η κατανόηση των μηχανισμών που ενδεχομένως εμπλέκονται εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη.

Πηγή εικόνας: B-cell lymphoblastic lymphoma following intravenous BNT162b2 mRNA booster in a BALB/c mouse: A case report

Μετάφραση: Η εμφάνιση κακοήθους λεμφώματος μετά τον εμβολιασμό mRNA κατά της COVID-19 είναι ένα από αυτά τα σπάνια ανεπιθύμητα συμβάντα που έχει προκαλέσει ανησυχία, αν και η κατανόηση των μηχανισμών που ενδεχομένως εμπλέκονται εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη.

Πηγή εικόνας: B-cell lymphoblastic lymphoma following intravenous BNT162b2 mRNA booster in a BALB/c mouse: A case report

Μετάφραση: Αν και δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ή να διαψεύδουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού mRNA SARS-CoV-2 και της ανάπτυξης ή εξέλιξης λεμφώματος […]

Πηγή εικόνας: B-cell lymphoblastic lymphoma following intravenous BNT162b2 mRNA booster in a BALB/c mouse: A case report

Μετάφραση: Αν και μια αιτιολογική σχέση μεταξύ του εμβολίου mRNA SARS-CoV-2 και του B-LBL (σσ: Λεμφοβλαστικό λέμφωμα Β-κυττάρων) που παρατηρήθηκε στην παρούσα περίπτωση δεν μπορεί να τεκμηριωθεί αναμφίβολα και μπορεί να αντιπροσωπεύει σύμπτωση […]

Συνοπτικά, επιστήμονες με εμπειρία στην έρευνα στο συγκεκριμένο είδος ποντικιού αναφέρουν πως η υπό εξέταση μελέτη δεν μπορεί να προσφέρει χρήσιμα κλινικά συμπεράσματα για τον εμβολιασμό στους ανθρώπους με τον τρόπο που διεξήχθη, ενώ τα δεδομένα της υποδεικνύουν πως το συγκεκριμένο ποντίκι ήταν ήδη άρρωστο πριν τη λήψη του εμβολίου. Οι συγγραφείς της μελέτης όχι απλά δεν τεκμηριώνουν συσχέτιση του λεμφώματος με τον εμβολιασμό, αλλά ξεκάθαρα αναφέρουν πως τέτοιος συσχετισμός δεν δύναται να τεκμηριωθεί. Τέλος, τα συγκεκριμένα ποντίκια παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες αυθόρμητης ανάπτυξης λεμφωμάτων.

Όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3], ο ψευδής ισχυρισμός πως τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο εντοπίζεται πολύ πριν τη τρέχουσα πανδημία [παράδειγμα 1][παράδειγμα 2].

Σε παλαιότερο άρθρο του αναφορικά με τον ισχυρισμό των «τούρμπο» καρκίνων, o Dr. Gorski τόνισε πως ο όρος αυτός δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να τον στηρίξουν είναι αδύναμα και περιλαμβάνουν προσωπικές ή μεμονωμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με την παρερμηνεία της επιδημιολογίας.

Σε επικοινωνία που είχε το Lead Stories με φορείς σχετικά με τον υπό εξέταση ισχυρισμό, εκπρόσωπος των CDC ανέφερε τα εξής:

Μέχρι σήμερα, το CDC δεν έχει εντοπίσει ασυνήθιστα ή απροσδόκητα μοτίβα καρκίνου μετά από ανοσοποίηση που να υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια COVID-19 προκαλούν ή συμβάλλουν στην πάθηση. Το CDC συνεχίζει να συνιστά ότι όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι πρέπει να εμβολιαστούν.

Τέλος, εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων πολιτειών δήλωσε στο Lead Stories τα εξής:

Η εκτεταμένη παρακολούθηση των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με εγκεκριμένα και εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου (VAERS) δεν δίνει σήμα ασφαλείας για κανένα τύπο λεμφώματος ή άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών όγκων.

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν υποβληθεί – και συνεχίζουν να υποβάλλονται – στην πιο έντονη παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο FDA και τα CDC στέκονται σταθερά πίσω από την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA COVID-19, τα οποία υποστηρίζονται πλήρως από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Η ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι κίνδυνοι θανάτου και σοβαρής ασθένειας ή νοσηλείας από την COVID-19, παρέχοντας ταυτόχρονα μέτριο οφέλος στην πρόληψη της μόλυνσης.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του COVID-19 ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους. Ωστόσο, όπως κάθε άλλη ιατρική παρέμβαση, υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό. Οι αναφορές θανάτου ή σοβαρών ανεπιθύμητων συμβάντων από τα εμβόλια COVID-19 είναι σπάνιες και αντισταθμίζονται κατά πολύ από τα οφέλη αυτών των εμβολίων για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Τι είναι το σύνδρομο SADS

Κάποια από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρονται και στο SADS, ως «Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Ενηλίκων» (“Sudden Adult Death Syndrome”), παρομοιάζοντας το με το Σύνδρομο Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ορισμός που χρησιμοποιείται είναι λανθασμένος καθώς το SADS στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει αιφνίδιους θανάτους χωρίς αιτία . Το εν λόγω σύνδρομο δεν ονομάζεται “Sudden Adult Death Syndrome” αλλά “Sudden Arrhythmic Death Syndrome” (Σύνδρομο Αιφνίδιου Αρρυθμικού Θανάτου), και συμβαίνει όταν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπά με ανώμαλο ρυθμό.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, αναφορικά με ανάλογο ισχυρισμό για συσχέτιση του Συνδρόμου Αιφνιδίου Αρρυθμικού Θανάτου με τα εμβόλια κατά της COVID-19, το εν λόγω σύνδρομο έχει αναφερθεί μεμονωμένα στη βιβλιογραφία για μια μικρή μειοψηφία καρδιακών θανάτων με άγνωστη αιτία, που πλέον έχουν έχουν συνδεθεί και με γενετικές παθήσεις.

Όπως έχουν εξηγήσει πιστοποιημένοι ελεγκτές γεγονότων, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων τον αρμόδιο θεσμό CDC καθώς και το Ίδρυμα SADS των ΗΠΑ, το αναφερόμενο σύνδρομο έχει κυρίως γενετική αιτία και δεν έχει βρεθεί καμιά σύνδεσή του με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται επίσης και στον θάνατο του Taylor Hawkins, πρώην ντράμερ του συγκροτήματος Foo Fighters, ωστόσο όπως έχουμε εξηγήσει, ο Hawkins στην πραγματικότητα είναι άγνωστο αν είχε εμβολιαστεί, παρουσίαζε ιστορικό χρήσης ουσιών και ένα έτος πριν τον θάνατό του είχε εμφανίσει λιποθυμικό επεισόδιο, που τον οδήγησε σε μείωση άσκησης ώστε να μην επιβαρύνει την καρδιά του.

Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγο μετά τον θάνατό του, επιβεβαίωσαν πως η αιτία θανάτου του ήταν καρδιομεγαλία, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τη μεγέθυνση της καρδιάς και μπορεί να προκληθεί κυρίως από στεφανιαία νόσο αλλά και από σειρά αιτιών, όπως αρρυθμία, καρδιομυοπάθεια (συγγενής ή υπερτασική), νεφρική ανεπάρκεια, ιογενείς λοιμώξεις και νόσους της καρδιακής βαλβίδας.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε πως ένα περίπου ένα χρόνο πριν από τη δημοσίευση της υπό εξέταση μελέτης, ο Dr. Ryan Cole επικαλέστηκε μια ακόμα παλαιότερη έρευνα προκειμένου να υποστηρίξει τον ισχυρισμό πως τα εμβόλια mRNA προκαλούν μεγέθυνση της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.

Η εν λόγω μελέτη, την οποία έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο μας, παρουσίαζε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την τωρινή: για αρχή, κατέγραψε αλλαγές μόνο όταν το εμβόλιο εγχύθηκε ενδοφλεβίως και όχι ενδομυϊκά όπως συνήθως χορηγείται ένα εμβόλιο. Επιπροσθέτως, η παλαιότερη μελέτη δέχτηκε εκτενή κριτική στην επιστημονική κοινότητα επειδή χρησιμοποίησε περί τις 25 φορές μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίου στα ποντίκια σε αναλογία με τη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους ανθρώπους αλλά και επειδή το είδος των ποντικιών που χρησιμοποίησε θα μπορούσε να παρουσιάζει καρδιακές βλάβες ανεξαρτήτως του εμβολιασμού.

Συμπέρασμα

Βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, ο ισχυρισμός πως τα εμβόλια προκαλούν ταχέως αναπτυσσόμενους καρκίνους κρίνεται ψευδής. Η μελέτη που επικαλέστηκε ο Dr. Ryan Cole για να προβάλλει τον εν λόγω ισχυρισμό, αφορά την εμφάνιση λεμφώματος σε ένα ποντίκι κατά τη διάρκεια επιστημονικής έρευνας, από τα 14 συνολικά που συμμετείχαν.

Όπως τόνισαν ειδικοί κατά την ανάλυση της μελέτης, τα δεδομένα της υποδεικνύουν πως το συγκεκριμένο ποντίκι ήταν ήδη άρρωστο πριν τη λήψη του εμβολίου, άνηκε σε είδος που είναι γνωστό για την αυθόρμητη ανάπτυξη καρκίνου, ενώ οι συγγραφείς της μελέτης όχι απλά δεν τεκμηριώνουν συσχέτιση του λεμφώματος με τον εμβολιασμό, αλλά ξεκάθαρα αναφέρουν πως τέτοιος συσχετισμός δεν δύναται να τεκμηριωθεί. Επιπροσθέτως, τα συγκεκριμένα ποντίκια παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες αυθόρμητης ανάπτυξης λεμφωμάτων.

Γενικότερα, η υπό εξέταση μελέτη δεν μπορεί να προσφέρει χρήσιμα κλινικά συμπεράσματα για τον εμβολιασμό στους ανθρώπους με τον τρόπο που διεξήχθη, δηλαδή την ενδοβλέβια χορήγηση του εμβολίου και τη μεγάλη ποσότητα που δόθηκε στα ποντίκια.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.