Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Microsoft ΔΕΝ θα απενεργοποιεί τον υπολογιστή όποιου διαμοιράζεται “μη-mainstream περιεχόμενο”FAKE NEWS

Η Microsoft ΔΕΝ θα απενεργοποιεί τον υπολογιστή όποιου διαμοιράζεται “μη-mainstream περιεχόμενο”

17 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο CEO της Microsoft αποκάλυψε σε συνέντευξη πως η εταιρεία σκοπεύει να απενεργοποιεί τους υπολογιστές των χρηστών που διαμοιράζονται μη-mainstream περιεχόμενο.

Συμπέρασμα

Ο CEO της Microsoft δεν ανέφερε τίποτα σχετικό με τον ισχυρισμό στην συγκεκριμένη συνέντευξη. Ο ίδιος μίλησε για το ζήτημα της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτηδευμένης ή μη, χωρίς όμως να προτείνει τόσο ακραία μέσα για την καταπολέμησή της.

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε ισχυρισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανακατευθύνει σε άρθρο με υποτιθέμενη δήλωση του CEO της Microsoft. Σε αυτό το άρθρο, αποδίδεται σε αυτόν η δήλωση πως η Microsoft σκοπεύει να απενεργοποιεί τους υπολογιστές όσων κοινοποιούν μη-mainstream (κυρίαρχο) περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Όμως, δεν έκανε ποτέ την δήλωση που του αποδίδεται.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός προέρχεται από άρθρο της ιστοσελίδας The People’s Voice, δημοσιεύματα της οποίας έχουμε καταρρίψει αρκετές φορές στο παρελθόν (εδώ, εδώ και εδώ μερικά παραδείγματα). Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει βεβαρημένο ιστορικό παραγωγής ψευδών ειδήσεων και τίτλοι που προέρχονται από αυτή πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένη επιφύλαξη.

Σε αυτό το άρθρο παρατίθεται ολιγόλεπτο βίντεο από συνέντευξη του CEO (εκτελεστικού διευθυντή) της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, στο NBC σχετικά με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, τις υποσχέσεις και τα προβλήματά της.

Η μόνη στιγμή που σχετίζεται με λογοκρισία βρίσκεται στο χρονικό σημείο 0:45 του βίντεο, στο οποίο ο Ναντέλα δέχεται ερώτηση σχετική με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές:

Βαδίζουμε στο δρόμο προς τις πρώτες εκλογές με τεχνητή νοημοσύνη. Κρατάτε την αναπνοή σας για να δείτε τι… πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη και πώς μπορεί να οπλοποιηθεί;

Η απάντηση που έδωσε ο Ναντέλα:

Στην πραγματικότητα, πάει πάλι πίσω. Δεν είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες αντιμετωπίσαμε παραπληροφόρηση, εκστρατείες προπαγάνδας από τους αντιπάλους και εκλογικές παρεμβάσεις. Επομένως, νομίζω ότι αυτό στο οποίο πρέπει να επιστρέψουμε και πάλι είναι, για παράδειγμα, ότι κάνουμε όλη τη δουλειά σε όλη την τεχνολογική βιομηχανία σχετικά με την χρήση υδατογραφήματος (watermarking), την ανίχνευση deepfakes και τα αναγνωριστικά περιεχομένου. Θα υπάρξει αρκετά περισσότερη τεχνολογία, ειλικρινά, προκειμένου να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τα ζητήματα γύρω από την παραπληροφόρηση. Στη συνέχεια, το ερώτημα επανέρχεται και πάλι στο πώς θα οικοδομήσουμε συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, των υποψηφίων και των κανόνων γύρω από το τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Όπως γίνεται φανερό, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε λογοκρισία μη-mainstream περιεχομένου γενικά και αόριστα. Ο ίδιος μιλάει για τα εργαλεία που πρόκειται να είναι διαθέσιμα για να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση, σκόπιμη (disinformation) ή μη (misinformation) σε προεκλογικές περιόδους. Στο υπόλοιπο βίντεο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, που δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στο θέμα της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Το άρθρο του The People’s Voice δεν παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες του. Στο κείμενο παρατίθεται ορθώς αποδοσμένο απόσπασμα από τα λόγια του Ναντέλα που εξετάσαμε, με το σχόλιο όμως πως αυτές οι δηλώσεις “φαίνεται να υπονοούν μία προθυμία χρήσης της τεχνολογίας για τη λογοκρισία περιεχομένου”, χωρίς αυτό να αποδεικνύεται κάπως.

Η χρήση υδατογραφήματος θα εμπόδιζε την διάδοση εικόνων τεχνητής νοημοσύνης ως πραγματικές, ακόμη και όταν αυτές δεν δημιουργήθηκαν για να παραπλανήσουν. Τα deepfake βίντεο είναι επίσης σημαντικό ζήτημα και ήδη χρησιμοποιούνται παρουσιάζοντας δημόσια πρόσωπα σε καταστάσεις που δεν έχουν βρεθεί (σχετικές μας καταρρίψεις εδώ και εδώ). Με τη συνεχή άνοδο της τεχνολογίας, οι ειδικοί αναμένουν τα περιστατικά παραπληροφόρησης να πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο στις διάφορες εκλογές που θα λάβουν χώρα μέσα στο 2024.

Συμπέρασμα

Ο CEO της Microsoft δεν έκανε ποτέ τις δηλώσεις που του αποδίδονται. Στην συνέντευξη όπου βασίζεται ο ισχυρισμός, ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχει η τεχνολογία για να καταπολεμηθούν φαινόμενα όπως οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης και deepfakes, χωρίς όμως να λέει κάτι για “απενεργοποίηση υπολογιστών” όσων τις διαμοιράζουν, ούτε για κάποια γενικότερη λογοκρισία στο διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα που έγραψε πρώτη το θέμα είναι γνωστή πηγή διαμοιρασμού ψευδών ειδήσεων.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης