Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ακρόπολη ΔΕΝ φωταγωγήθηκε στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότηταςΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ FAKE NEWS

Η Ακρόπολη ΔΕΝ φωταγωγήθηκε στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

22 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Με τα χρώματα της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα φωτιστεί η Ακρόπολη, η φωτογραφία είναι από τις δοκιμές που έγιναν σήμερα το πρωί λίγο πριν ξημερώσει.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και συνοδεύεται από εικόνα ψηφιακά τροποποιημένη. Η αυθεντική εικόνα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2013 σε διάφορες τουριστικές - και όχι μόνο - ιστοσελίδες. Ουδέποτε φωτίστηκε η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως μας επιβεβαίωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2024, κυκλοφόρησε μία φωτογραφία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, που απεικονίζει την Ακρόπολη και το μνημείο του Παρθενώνα στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με τον ισχυρισμό ότι αυτό συνέβη στα πλαίσια δοκιμών για τη φωταγώγηση που θα γινόταν λίγες ώρες αργότερα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής και η εικόνα έχει τροποποιηθεί ψηφιακά. Παρόμοιους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την Ακρόπολη έχουμε καταρρίψει στο παρελθόν εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: ksipnistere.com, oparlapipas.gr, koukfamily.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Η εξεταζόμενη φωτογραφία:

Τι ισχύει

Αρχικά, στις 16 Φεβρουαρίου 2024, χρήστης του X δημοσίευσε την εξεταζόμενη φωτογραφία, γράφοντας:

Με τα χρώματα της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα φωτιστεί απόψε η Ακρόπολη, η φωτογραφία είναι από τις δοκιμές που έγιναν σήμερα το πρωί λίγο πριν ξημερώσει.

Η ανάρτηση συνέλεξε πάνω από 104 χιλιάδες προβολές στο Χ ενώ έπειτα γνώρισε μεγάλη διάδοση και στην πλατφόρμα του Facebook, με το οποίο συνεργάζονται τα Ellinika Hoaxes (περισσότερα εδώ). Από τα σχόλια της ανάρτησης, διαπιστώνεται πως κατά πάσα πιθανότητα ο χρήστης δημιούργησε ή απλά δημοσίευσε τη φωτογραφία σατιρικά, όπως φαίνεται από απάντηση με χαμογελαστά emoji’s που έδωσε σε σχόλιου άλλου χρήστη.

Παρατηρώντας τη φωτογραφία, παρουσιάζει σαφή σημάδια ψηφιακής επεξεργασίας, με τα χρώματα να έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα επί του Παρθενώνα μέσω κάποιου προγράμματος επεξεργασίας εικόνας. Για παράδειγμα, υπάρχει εμφανής παραμόρφωση στο κάτω μέρος του μνημείου όπου έχει τοποθετηθεί η μωβ γραμμή (αλλού πιο παχιά, αλλού πιο λεπτή, με το χρώμα να επεκτείνεται και πέρα από τις υποτίθεται φωτιζόμενες επιφάνειες).

Πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω των εργαλείων Google Lens και TinEye και εντοπίσαμε την ίδια εικόνα, χωρίς τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας επάνω στον Παρθενώνα, να κυκλοφορεί από το 2013 σε διάφορες ιστοσελίδες τουριστικού περιεχομένου, με τις περισσότερες, ωστόσο, να είναι πεσμένες (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3).

Πηγή

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές χαρακτηριστικές ομοιότητες:

Έπειτα, βρίσκουμε την ίδια φωτογραφία, σε χαμηλότερη ανάλυση, από άρθρο της iefimerida στις 13 Ιουλίου 2013, με τίτλο: “Πώς θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο το Μουσείο Ακρόπολης στις 21 Αυγούστου”.

Παρατηρείται πως η συγκεκριμένη εικόνα έχει κυκλοφορήσει πολλές φορές στο παρελθόν και σε ξένες ιστοσελίδες και ιστολόγια (εδώ κι εδώ) που μιλούν για την ιστορία του Παρθενώνα, σε διαδικτυακά φωτογραφικά αποθετήρια και πρακτορεία (εδώ κι εδώ), σε ιστοσελίδες με ταπετσαρίες/εξώφυλλα (εδώ κι εδώ), ενώ τη συναντάμε ακόμα και ως ταπετσαρία/εξώφυλλο σε ιστοσελίδα ξενοδοχείου των Αθηνών (εδώ). 

Τον Μάιο του 2015 χρησιμοποιήθηκε ως κεντρική φωτογραφία και σε άρθρο της ενημερωτικής ιστοσελίδας Voria.gr. 

Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης και σε απάντηση του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, μας εξήγησαν:

«Δεν φωταγωγήθηκε ποτέ η Ακρόπολη στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

Τέλος, γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως, εφόσον είχε πραγματοποιηθεί φωταγώγηση του ιστορικού ελληνικού μνημείου, θα επρόκειτο για ένα θέμα που θα κέντριζε το ενδιαφέρον των μεγάλων ΜΜΕ τόσο εγχώρια, όσο και στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, ουδεμία σχετική αναφορά εντοπίζουμε σε μεγάλα και έγκυρα ειδησεογραφικά Μέσα.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η φωτογραφία που κοινοποιείται αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας και η αυθεντική φωτογραφία που δείχνει την Ακρόπολη κυκλοφορεί από το 2013. Όπως επαληθεύσαμε μετά από επικοινωνία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού, η Ακρόπολη ουδέποτε φωταγωγήθηκε στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.