Ποιοι είμαστε
Αρχική Απόδοση ψευδούς δήλωσης στον Τζον Κέρι περί “θυσίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων για το καλό της γης”HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Απόδοση ψευδούς δήλωσης στον Τζον Κέρι περί “θυσίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων για το καλό της γης”

23 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Τζον Κέρι: «Πρέπει να θυσιάσουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους για να σώσουμε τον πλανήτη Γη».

Συμπέρασμα

Πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό διαδιδόμενο από πλήρως αναξιόπιστη ιστοσελίδα. Ο Τζον Κέρι ουδέποτε έκανε την παραπάνω δήλωση, ενώ σε απάντηση που μας έδωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, διέψευσε καταφανώς τον ισχυρισμό.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2024 διαμοιράστηκε ο ισχυρισμός πως ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν ειδικός προεδρικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα, Τζον Κέρι, δήλωσε πως πρέπει να θυσιαστούν δισεκατομμύρια άνθρωποι για να σωθεί ο πλανήτης γη. Όπως θα διαπιστώσουμε παρακάτω, αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις δημοσιεύσεις που αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό, διαπιστώνουμε πως αυτός προέρχεται από δημοσίευμα της ιστοσελίδας ψευδών ειδήσεων The People’s Voice, από τις 22 Οκτωβρίου 2023. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αποτελεί πηγή συστηματικής διάδοσης ψευδών ειδήσεων τα τελευταία χρόνια, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία της αναλύονται σε άρθρο του mediabiasfactcheck. Πληθώρα ισχυρισμών που ξεκινούν από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν καταρριφθεί από τα Ellinika Hoaxes εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Στον εξεταζόμενο ισχυρισμό αναφέρεται πως ο Τζον Κέρι έκανε αυτές τις δηλώσεις στους Παγκόσμιους Διαλόγους της Σκωτίας (Scottish Global Dialogues) στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στις 24 Αυγούστου 2023.

Αναζητώντας την συγκεκριμένη ομιλία βρίσκουμε βίντεο, δημοσιευμένο στο You Tube από το Sky News, στο οποίο υπάρχει ολόκληρη (από το 20ο λεπτό του βίντεο και έπειτα).

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Τζον Κέρι. Εξετάζοντάς την, δεν εντοπίζεται πουθενά η δήλωση η οποία του αποδίδεται στον αναπαραγόμενο ισχυρισμό. Ο Τζον Κέρι ουδέποτε ανέφερε πως πρέπει να θυσιαστούν δισεκατομμύρια άνθρωποι προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης γη. 

Το δημοσίευμα, από το οποίο ξεκίνησε ο ισχυρισμός, αναφέρεται σε διάφορα σχόλια του Κέρι που επικρίνουν όσους υπονομεύουν τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής. Σε κανένα σημείο της ομιλίας δεν φαίνεται ότι ζήτησε να “θυσιαστούν δισεκατομμύρια άνθρωποι”, παρά υποστήριξε πως «αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα όσοι παρασύρουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια εντελώς φανταστική εναλλακτική πραγματικότητα, όπου δεν χρειάζεται να δράσουμε και δεν χρειάζεται καν να νοιαστούμε».

Στιγμιότυπο οθόνης από το έγγραφο της ομιλίας του Τζον Κέρι.

Επικοινωνήσαμε με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και το γραφείο του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα, λαμβάνοντας ξεκάθαρη απάντηση που διαψεύδει τον ισχυρισμό. Αναλυτικά, το γραφείο Τύπου του State Department μας ανέφερε:

«Αυτός ο τελευταίος γελοίος ισχυρισμός της ιστοσελίδας The People’s Voice είναι προφανώς ψευδής. Αυτή η ιστορία είναι ένα ακόμη παράδειγμα εκείνων που διαδίδουν παραπληροφόρηση για να (όπως τόνισε ο Υπουργός Κέρι στην ομιλία του) “διαστρεβλώσουν για πολιτικό ή προσωπικό όφελος αυτό που η επιστήμη και η κοινή λογική υπαγορεύουν ότι πρέπει να κάνουμε εμείς οι άνθρωποι για να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Αυτά τα συμφέροντα θα επέλεγαν ένα καταστροφικό status quo αντί της ευκαιρίας να οικοδομήσουμε μια οικονομία καθαρής ενέργειας που μπορεί να σώσει το μέλλον μας, να βάλει εκατομμύρια ανθρώπους στην εργασία και να μας αφήσει όλους ισχυρότερους και ασφαλέστερους”».

Τέλος, αναζήτηση με λέξεις – κλειδιά για τέτοιου είδους δήλωση του Κέρι δεν έφερε πίσω κανένα σχετικό αποτέλεσμα, προφανώς διότι δεν ανέφερε ποτέ πως πρέπει να θυσιαστούν δισεκατομμύρια άνθρωποι για το καλό του πλανήτη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως τον ισχυρισμό κατέρριψαν από τον Οκτώβριο του 2023, το Reuters και το Lead Stories.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω δεδομένων, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Ο Τζον Κέρι δεν είπε ότι “δισεκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να “θυσιαστούν” για να σωθεί η γη σε συνέδριο που διεξήχθη στη Σκωτία τον Αύγουστο, αλλά ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη δήλωσή του. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ μας διαβεβαίωσε πως πρόκειται ψευδή ισχυρισμό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.