Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο κορωνοϊός ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με αλάτι και ξύδιHOAXES ΥΓΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο κορωνοϊός ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με αλάτι και ξύδι

16 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο κορωνοϊός εξαλείφεται με πολύ νερό και γαργάρες με διάλυμα από ζεστό νερό με αλάτι ή ξύδι.

Συμπέρασμα:

Καμία επιστημονική μελέτη δεν καταδεικνύει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ακολουθείστε μόνο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των άλλων επίσημων φορέων.


Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απευθύνουν κάλεσμα για αναπαραγωγή δημοσίευσης που παρουσιάζει τρόπους καταπολέμησης του κορωνοϊού. Πρόκειται για “συμβουλές” που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Η δημοσίευση που αναπαράγεται συνεχώς έχει ένα γραφικό και υποστηρίζει ότι τα άτομα που εκτίθενται στον ιό, θα πρέπει να κάνουν γαργάρες με διάλυμα που δημιουργείται από ζεστό νερό και αλάτι ή ξύδι, για να αποτρέψουν την μετακίνηση του ιού από τον λαιμό στον πνεύμονα. Το μήνυμα είναι γραμμένο σε ελληνικά και αγγλικά.

Ο κορωναϊός πριν φτάσει στους πνεύμονες παραμένει στον λαιμό για τέσσερις ημέρες και αυτή τη στιγμή το άτομο αρχίζει να βήχει και να έχει πόνους στο λαιμό. Αν το άτομο πίνει πολύ νερό και γαργαλίζει με ζεστό νερό και αλάτι ή ξύδι εξαλείφει τον ιό. Αντιγράψτε και επικολλήστε το ελληνικό αντίγραφό μου εδώ, ώστε να διαδώσετε αυτές τις πληροφορίες, επειδή μπορείτε να σώσετε κάποιον με αυτές τις πληροφορίες.

Η επίμαχη ανάρτηση στο Facebook.

Τι ισχύει;

Γιατροί προτείνουν κατά περιόδους διάφορες μεθόδους για την ανακούφιση από ενοχλήσεις στο λαιμό. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και οι γαργάρες με διάλυμα που αποτελείται από νερό με ξύδι ή αλάτι. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να απομακρύνει τον ιό από το σώμα του. Άλλωστε, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους με χρήση ομάδας ελέγχου, που να υποστηρίζουν τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου σε ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιός “παραμένει για τέσσερις ημέρες στο λαιμό πριν περάσει στους πνεύμονες”.

Αυτή τη στιγμή, το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η περίοδος επώασης της νόσου (μέσος όρος είναι οι 5 ημέρες), δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, η οποία υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες.


Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΥ: Μύθοι σχετικά με το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

Αβάσιμες και δυνητικά επικίνδυνες οδηγίες σχετικά με μέτρα προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απάτη με σκευάσματα που υπόσχονται πρόληψη και θεραπεία του κορωνοϊού

Όχι, ο κορωνοϊός δεν αποφεύγει τους καπνιστές


Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τοποθετηθεί στην επίσημη σελίδα σε αντίστοιχο ισχυρισμό ο οποίος αφορά την τακτική έκπλυση της μύτης με φυσικό ορό:

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τακτική έκπλυση της μύτης με φυσικό ορό προστατεύει τους ανθρώπους από το να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό.

Εν κατακλείδι δεν υπάρχει κάποια επίσημη οδηγία ή επιστημονική μελέτη η οποία να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό πως οι γαργάρες με νερό και ξύδι έχουν την οποιαδήποτε θετική επίδραση στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Για να συνδράμετε κι εσείς στον αγώνα κατά του ιού ακολουθείστε αυστηρά και μόνο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των άλλων επίσημων φορέων. Παραμείνετε στο σπίτι σας για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).