Ποιοι είμαστε
Αρχική Φάρσα ότι “αφαίρεσαν διδακτορικό από τον Άδωνι Γεωργιάδη εξαιτίας λογοκλοπής”HOAXES

Φάρσα ότι “αφαίρεσαν διδακτορικό από τον Άδωνι Γεωργιάδη εξαιτίας λογοκλοπής”

21 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το πανεπιστήμιο του Νόουας Μπέττερ του Κένσινγκτον αφαίρεσε το διδακτορικό του Άδωνι Γεωργιάδη επειδή βρέθηκε ένοχος για λογοκλοπή.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για διαδικτυακή φάρσα η οποία δημοσιεύτηκε το 2013 από σελίδα γνωστή για άρθρα σατιρικού περιεχομένου. Η εν λόγω φάρσα κυκλοφόρησε στη συνέχεια από πλειάδα μέσων ενημέρωσης ως πραγματική είδηση.

Σε δημοσιεύματα που επανακυκλοφόρησαν στο Facebook βρίσκουμε τον ισχυρισμό ότι το πανεπιστήμιο του “Νόουας Μπέττερ” του Κένσινγκτον αφαίρεσε το διδακτορικό του Άδωνι Γεωργιάδη επειδή βρέθηκε ένοχος για λογοκλοπή. Ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαδικτυακή φάρσα η οποία αναμεταδόθηκε ως πραγματική είδηση.

Παραδείγματα: ahilleus.blogspot.com, arpaktiko.gr, ellinika-nea.gr

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Tο Πανεπιστήμιο του Νόουας Μπέττερ του Κέσινγκτον, αφαίρεσε το διδακτορικό τίτλο του Έλληνα βουλευτή, καθώς έκρινε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε βασίσει σε λογοκλοπή “εκτεταμένο μέρος” της διατριβής του.

Όπως έκρινε η 15μελής επιτροπή του βρετανικού πανεπιστημίου, που είχε βάλει εδώ και μήνες τον Έλληνα βουλευτή και πρώην υφυπουργό, στο στόχαστρο, ο κος Γεωργιάδης “σκόπιμα και συστηματικά” διέπραξε λογοκλοπή στη διατριβή του. Όπως μας μετέφερε στενός συνεργάτης του, ο κύριος Γεωργιάδης αρνείται τις κατηγορίες και προτίθεται να κινηθεί δικαστικώς κατά της απόφασης. Ωστόσο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας εδώ, ο βουλευτής της Ν.Δ. έσπευσε να αφαιρέσει από το βιογραφικό, που έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, το κομμάτι όπου ανέφερε ότι είναι κάτοχος διδακτορικού!

To theblob.gr εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα το επίμαχο σημείο της διατριβής του κου. Γεωργιάδη και το αναδημοσιεύει αυτούσιο.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες, όπου κάποιο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο αφαιρεί εξαιτίας λογοκλοπής, διδακτορικό τίτλο από εν ενεργεία πολιτικό σε κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Είχε προηγηθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου, η περίπτωση της Γερμανίδας υπουργού Παιδείας Ανέτε Σαβάν.

Αρχικά ανατρέξαμε στο σύνδεσμο που έδωσαν τα υπό εξέταση άρθρα στο οποίο φαίνεται το βιογραφικό του κ. Γεωργιάδη και χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή βάση δεδομένων Wayback Machine καταφέραμε να βρούμε αρχειοθετημένο το βιογραφικό του από το 2013 μέχρι σήμερα. Σε κανένα εκ των αρχειοθετημένων στιγμιότυπων του δημοσιευμένου βιογραφικού του δεν γίνεται αναφορά σε λήψη διδακτορικού τίτλου. [πηγή]

Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει πανεπιστήμιο “Νόουας Μπέττερ του Κένσινγκτον”, και αποτελεί μεταφορά της φράσης “know us better” με ελληνικούς χαρακτήρες. Τα υπό εξέταση άρθρα πήραν την “είδηση” το 2013 από το “theblob.gr” η οποία ήταν (δεν υπάρχει πια) σελίδα δημοσίευσης σατιρικού περιεχομένου, αντίστοιχη με “το κουλούρι”. [πηγή]

ΠΗΓΗ

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι οι ισχυρισμοί περί αφαίρεσης διδακτορικού διπλώματος από τον Άδωνι Γεωργιάδη εξαιτίας λογοκλοπής είναι ψευδείς καθώς η πηγή των εν λόγω πληροφοριών είναι μια σατιρική ιστοσελίδα.

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι από την Βενεζουέλα το βίντεο που κοινοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Έρευνα – Τα “μαγικά” γιλέκα στην εκπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη. (Μέρος Α’)

Έρευνα – Τα “μαγικά” γιλέκα στην εκπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη. (Μέρος Β’)

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.