Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ πέτυχαν δικαστική νίκη οι «θεματοφύλακες» στην Κέρκυρα κατά των self testHOAXES

Όχι, ΔΕΝ πέτυχαν δικαστική νίκη οι «θεματοφύλακες» στην Κέρκυρα κατά των self test

16 Απρ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στην Κέρκυρα εισαγγελέας δικαίωσε θεματοφύλακες του Συντάγματος για τα self test τα οποία εκείνοι αρνήθηκαν και υπέβαλαν μήνυση.

Συμπέρασμα:

Η διήγηση δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο αξιοπιστίας. Δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα όπου έχουν εντοπιστεί διάφορες άλλες ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, δεν παρουσιάζεται κανένα επώνυμο ή συγκεκριμένο στοιχείο ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί πλήρως, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού δηλώνει άγνοια των γεγονότων, και η τοπική εισαγγελική αρχή διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν συμβεί όσα αναφέρθηκαν.

Διακινείται από τις 13 Απριλίου 2021 ένα κείμενο σε ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου γίνεται αναφορά σε «νίκη» των αυτοαποκαλούμενων ως «θεματοφυλάκων» του Συντάγματος σχετικά με τα self test για τον SARS-CoV-2, που απαιτούνται για την συμμετοχή στη διά ζώσης διδασκαλία στα σχολεία. Ωστόσο, οι πληροφορίες για εισαγγελέα που ανέφερε σε σχολείο ότι «οι ΚΥΑ είναι παράνομες» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Παραδείγματα: triklopodia.gr (αρχική πηγή), katohika.gr, amazonios.net, evaggelatos.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, attikanea.info

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

Να την ακούτε την τρελή και να μην είστε κότες! Πόσοι από εσάς που είστε γονείς, γίνατε ασπίδα για τα παιδιά σας και κάνατε αυτό που σας προτείναμε οι θεματοφύλακες του Συντάγματος; Οέο; Εμείς πάντως εδώ στην Κέρκυρα το κάναμε και πετύχαμε μία τεράστια νίκη!

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Αποφασισμένος Κερκυραίος θεμ/κας πήγε χθες στο σχολείο του παιδιού του και κατέθεσε τα έγγραφα που σας δώσαμε στο προηγούμενο άρθρο μου.

Χθες αιφνιδιασμένοι οι καθηγητές επέτρεψαν στο παιδί να παρακολουθήσει το μάθημα αλλά του έβαλαν απουσίες. Σήμερα το κάλεσαν στο γραφείο καθηγητών και το απείλησαν, ότι αν δε φέρει τεστ, όχι μόνο θα του απαγορεύσουν την είσοδο στην τάξη αλλά και θα το αποβάλουν από το σχολείο!

Ο πατέρας δεν ολιγώρησε αλλά πήρε το δικηγόρο του και πήγε και βρήκε την εισαγγελέα, για να καταθέσουν τη μήνυση. Εκείνη τους είπε να της επιτρέψουν πρώτα να ενημερώσει την καθηγήτρια και να της κάνει σύσταση. ΄Ετσι και έγινε! Κάλεσε τη διευθύντρια στο γραφείο της και εκείνη έφερε το ΦΕΚ με τη (βλα)ΚΥΑ και έλεγε τα δικά της: ότι έτσι λέει ο νόμος!

Τότε η εισαγγελέας της είπε: “Κυρία μου, καθήστε να διαβάσετε τους πραγματικούς νόμους, γιατί αυτά που ψηφίζει η μία και η άλλη κυβέρνηση δεν έχουν καμιά ισχύ”. Και της έδειξε τους νόμους που περιέχονται στα “Εγκλήματα των Εκπαιδευτικών” και στη μήνυσή μας! Μάλιστα την ενημέρωσε, ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι αστυνομικοί θα βρουν τον μπελά τους, αν δεν αντιληφθούν άμεσα, ότι οι ΚΥΑ της κυβέρνησης είναι παράνομες!

Επίσης η εισαγγελέας είπε, ότι θα ενημερώσει άμεσα όλα τα σχολεία της Κέρκυρας, ότι δεν μπορούν, να απαιτούν τεστ από τα παιδιά, για να προσέλθουν στο μάθημα! Είπε μάλιστα στον πατέρα, να πάει αύριο, να ελέγξει αν το παιδί θα μπει κανονικά στην τάξη του και αν σβήστηκαν οι χθεσινές και σημερινές απουσίες του, διαφορετικά, αν οι εκπαιδευτικοί δε συμμορφωθούν, θα προχωρήσουν στις μηνύσεις!
Τι περιμένετε; Κάντε κι εσείς το ίδιο! Οι Κερκυραίοι θεματοφύλακες σας έδειξαν το δρόμο! Πάμε να ελευθερώσουμε όχι μόνο τα δικά μας παιδιά αλλά όλα τα Ελληνόπουλα! ΝΕ-ΝΙ-ΚΗ-ΚΑ-ΜΕΝ!!!


Τι ισχύει;

Το παραπάνω κείμενο παρουσιάζει ορισμένα σοβαρά στοιχεία αναξιοπιστίας. Παρακάτω θα βρείτε ανάλυση διαφόρων παραμέτρων του δημοσιεύματος, όπως την έννοια του «θεματοφύλακα του Συντάγματος», τα έγγραφα που παρατίθενται ως «μήνυση» που δικαιώθηκε, στοιχεία σχετικά με την αρχική πηγή της είδησης, και την, ανεπιτυχή, προσπάθεια διασταύρωσης της υπό εξέταση διήγησης, και εν τέλει τη διάψευσή της.

Οι «θεματοφύλακες» και η «μήνυση»

Καταρχάς, για τον καταχρηστικό όρο «θεματοφύλακας του Συντάγματος» και τον τρόπο που δήθεν αποκτάται, καθώς και τα ψεύδη ή συνωμοσιολογίες ή άλλες σοβαρές παρανοήσεις που συνοδεύουν την «ενεργοποίηση» του άρθρου 120 του Συντάγματος, μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο μας “Η «ιερή δήλωση» και η «ενεργοποίηση» του άρθρου 120 του Συντάγματος“.

Όπως έχουμε επισημάνει, η κατάθεση μιας «ιερής» δήλωσης-καταγγελίας δεν εξαιρεί αυτομάτως τον καταγγέλλοντα από τις συνέπειες του νόμου. Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Η αυθαίρετη επίκληση από έναν πολίτη μιας επινοημένης ιδιότητας, αυτής του «θεματοφύλακα του Συντάγματος», δεν συνεπάγεται εξαίρεση από τους εκάστοτε ισχύοντες νόμους, δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο άμυνας, ούτε επιτρέπει σε κάποιον να αυτοδικεί.


Η «μήνυση» η οποία αναφέρεται στο κείμενο έχει κυκλοφορήσει ευρέως ως κείμενο που τάχα «θα στείλει φυλακή» τους, εφαρμόζοντες το νόμο, εκπαιδευτικούς, όταν απαιτείται η χρήση μάσκας ή άλλου μέτρου δημόσιας υγείας. Ωστόσο, όσα καταγγέλλονται δε σημαίνει ότι ισχύουν απαραίτητα, ενώ η καταδίκη σε «φυλάκιση» ή άλλη στερητική της ελευθερίας ποινή αποφασίζεται από δικαστήριο, εφόσον μάλιστα εκκινήσει κάποια προκαταρκτική έρευνα – ανάκριση κλπ και εφόσον η υπόθεση παραπεμφθεί σε δίκη, και δεν «προδικάζεται» από το περιεχόμενο της μήνυσης.

[ανάρτηση του φερόμενου ως συντάκτη της «μήνυσης» κατά των εκπαιδευτικών, στιγμιότυπο που ελήφθη από το Facebook στις 16.04.2021]

Ένα προσχέδιο της «μήνυσης» μπορείτε να δείτε εδώ.

[Η] επιβολή χρήσης μάσκας, τεστ, εμβολίου, κλπ αποτελεί βασανιστήριο και εγκληματική πράξη αφού επιβάλλεται δια του εκβιασμού, της τρομοκράτησης και της βίας. Συνεπώς ΔΕΝ είναι ΟΥΤΕ συζητήσιμη, ΟΥΤΕ διαπραγματεύσιμη, ΟΥΤΕ υφίσταται θέμα εξαιρέσεων και καταστρατηγήσεων του δικαιώματος στην ΠΛΗΡΗ ενημέρωση και στην απόλυτη ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ για λόγους είτε διαγνωστικούς, είτε για θεραπευτικούς, είτε για προληπτικούς. (…)

Η συστηματική επιβολή ή απειλή επιβολής βασανιστηρίων όπως η επιβολή ιατρικών πράξεων χωρίς συναίνεση (χρήση μάσκας, τεστ, εμβολίων, …), σωματικών ή ψυχικών (δυσφορία, ταπείνωση,…), αλλαγής τρόπου ζωής, στέρησης της ελευθερίας, δίωξης των διαφωνούντων, και γενικά συστηματικός βασανισμός του αμάχου πληθυσμού,  παραβίαση των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συστηματική απειλή και δίωξη όσων έχουν αντίθετη άποψη, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. (….)

ΟΛΕΣ οι ΚΥΑ, οι διατάξεις, οι αποφάσεις και οι νόμοι που έχουν τεθεί μετά το 2010 που παραχωρήθηκε η Εθνική Κυριαρχία με το 1ο Μνημόνιο και μετά το 2015 που τέθηκε η χώρα υπό ξένη κατοχή με το 3ο Μνημόνιο είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ. Όποιο όργανο ή δημόσιος υπάλληλος τις εφαρμόζει και δεν αντιστέκεται με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ όπως ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 120, είναι συνεργός στην κατάλυση του πολιτεύματος δηλαδή συνεργός σε Εσχάτη Προδοσία».

Όπως γίνεται αντιληπτό, παρατίθενται δεκάδες διατάξεις από το Σύνταγμα της Ελλάδας, τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας κ.ά., προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ότι τελούνται τα εγκλήματα «του Βασανισμού, της Εσχάτης Προδοσίας, των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και της Σύστασης Εγκληματικής Οργάνωσης».

Το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες, μη περιλαμβανόμενες στη «μήνυση», διατάξεις του διεθνούς δικαίου (π.χ. από τη συχνά αναφερόμενη «Συνθήκη του Οβιέδο) που μπορούν να επιτρέπουν τη λήψη υποχρεωτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και ότι τα εγκλήματα των βασανιστηρίων, της εσχάτης προδοσίας ή τα εγκλήματα της ανθρωπότητας δεν έχουν καμία σχέση με την «υποχρεωτική χρήση μάσκας», έχουμε ήδη επισημάνει σε άρθρο μας με τίτλο “Αβάσιμες πληροφορίες για «αυτόφωρο» σε αστυνομικό λόγω «βασανισμού και εσχάτης προδοσίας» εάν επιβάλει πρόστιμο για μη χρήση μάσκας“.

Όπως σημειώσαμε και για τη χρήση μάσκας, η υποχρέωση διενέργειας των ήπια «παρεμβατικών» και μη προκαλούντων καν την προσωρινή δυσφορία της λήψης ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, τεστ αντιγόνων με ρινικό, απλώς, επίχρισμα (δείτε τις οδηγίες), δεν συνιστά από από μόνη της «παράνομη ιατρική πράξη» επειδή δεν υπάρχει συναίνεση του λήπτη υγείας.

Στο ίδιο διεθνές νομικό κείμενο «υπερνομοθετικής ισχύος» που επικαλείται η «μήνυση», την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη Βιοϊατρική («Σύμβαση Οβιέδο» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική, κυρωθείσα στην Ελλάδα διά του Ν. 2619/1998υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν εξαίρεση από τον κανόνα της μετά από συναίνεση και ενημέρωση ιατρικής πράξης. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 26, περιορισµοί «στην άσκηση των δικαιωµάτων και προστατευτικών διατάξεων της παρούσας Σύµβασης» είναι επιτρεπτοί, εφόσον:

[…] ορίζονται δια νόµου και είναι αναγκαίοι σε µια δηµοκρατική κοινωνία προς το συµφέρον της δηµόσιας ασφάλειας, την πρόληψη του εγκλήµατος, την προστασία της δηµόσιας υγείας ή την προστασία των δικαιωµάτων και ελευθεριών των άλλων.

Στην περίπτωση των self test, έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν Δ1α/Γ.Π.οικ.22437/9.4.2021 (ΦΕΚ Β΄ 1440/10.04.2021) με θέμα «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19…», και, καθότι θεσπίζει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του πανδημικού κορωνοϊού SARS-CoV-2, και βασίζεται σε διατάξεις νόμων και προηγουμένων υπουργικών αποφάσεων, σε γενικές γραμμές, δηλαδή, φαίνεται να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Για τα λοιπά αναφερόμενα πως «όλες οι ΚΥΑ» είναι παράνομες λόγω κατάλυσης του Συντάγματος, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας σχετικά με τους «θεματοφύλακες». Παραθέτουμε το εξής απόσπασμα:

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχει καταλυθεί από το 2011 το Σύνταγμα, ούτε συμβαίνει βίαιη κατάλυσή του ή απόπειρα κατάλυσης τα τελευταία χρόνια. Η αναφερόμενη διαβίβαση προς τη Βουλή μήνυσης για εσχάτη προδοσία λόγω ψήφισης του πρώτου μνημονίου, δεν αποτελεί ένδειξη ότι πράγματι έχει τελεστεί εσχάτη προδοσία. Δεν προκύπτει να έχει οδηγηθεί η υπόθεση σε δίκη, ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει το πρώτο μνημόνιο αντισυνταγματικό.


Υπάρχουν στοιχεία αξιοπιστίας;

Η «είδηση» χρονικά εντοπίζεται να έχει αναρτηθεί πρώτα στην ιστοσελίδα triklopodia.gr, έναν ιστότοπο στον οποίο έχουμε αρκετές φορές εντοπίσει να αναρτώνται άρθρα με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πανδημία της COVID-19 και άλλα θέματα της επικαιρότητας. [ενδεικτικά παραδείγματα: (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7)]

Το κείμενο αυτό, όπως και όλα όσα προέρχονται από τον συντάκτη με το ψευδώνυμο «Μία Σκεπτόμενη Ελληνίδα», υπογράφεται από πρόσωπο ονόματι «Άννα Παγκράτη», πρώην υποψήφια ευρωβουλευτή με τον πολιτικό φορέα «Ελεύθερη Πατρίδα», κατοίκο Κέρκυρας. [πηγή 1][πηγή 2]

Παρ’ όλο που η διήγηση τοποθετείται ως προς τον χώρο στο νησί της Κέρκυρας, δεν αναφέρεται κανένα στοιχείο που να συγκεκριμενοποιεί την καταγγελία, όπως σε ποιο σχολείο έλαβαν χώρα τα παραπάνω, ποιος ή ποια εισαγγελέας ανέπτυξε την -παράλογη για τη θέση του- επιχειρηματολογία, ποιος διευθυντής/διευθύντρια δέχτηκε αυτές τις εντολές, ούτε παρουσιάζεται ή αναφέρεται κάποιο έγγραφο της τοπικής Εισαγγελίας που να δηλώνει ότι «οι ΚΥΑ είναι παράνομες» και ενθαρρύνει τους γονείς να καταθέτουν μηνύσεις για τα self test.

Σημειώνεται ότι, ακόμη και αν υποτεθούν αληθείς οι προφορικές συνομιλίες, δεν αποτελούν δικαστική νίκη, ούτε αλλάζουν επί της ουσίας το ισχύον νομικό πλαίσιο για τα τεστ στα σχολεία. Δηλαδή, δεν προκύπτει να κρίθηκαν με δικαστική απόφαση (άμεσα ή παρεμπιπτόντως) ότι τα θεσπισθέντα μέτρα είναι παράνομα, και η υποτιθέμενη γνώμη μιας εισαγγελέως δεν αλλάζει ότι η νομοθεσία εξακολουθεί να δεσμεύει τις σχολικές μονάδες, τους μαθητές και τους ασκούντες τη γονική τους μέριμνα.


Διάψευση

Δεδομένου ότι στο κείμενο αναφέρονται «καθηγητές», καθώς και ότι κατά τα μέσα Απριλίου 2021 δεν λειτουργούσαν με διά ζώσης διδασκαλία τα δημοτικά και τα γυμνάσια, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι τα περιγραφόμενα περιστατικά έλαβαν χώρα σε κάποιο -μη προσδιοριζόμενο- Λύκειο της Κέρκυρας.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, και από τον κο. Αλαμάνο Χαρίλαο, Διευθυντή της Δ/νσης, μας αναφέρθηκε τηλεφωνικά το το πρωί της 16ης Απριλίου 2021 ότι, παρ’ ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τα σχολεία της περιοχής αρμοδιότητάς τους, κανένα τέτοιο περιστατικό δεν τους έχει μεταφερθεί.


Τα περιγραφόμενα περιστατικά θέσαμε υπόψη και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την 16η Απριλίου 2021 το μεσημέρι που είχαμε με την εισαγγελέα υπηρεσίας, μας γνωστοποιήθηκε ότι η Εισαγγελία δεν δέχτηκε καμία όχληση για τέτοια περίπτωση, και η συνομιλία που μεταφέρεται είναι απολύτως ψευδής, δημιούργημα της φαντασίας.


Καμία επιβεβαίωση

Τέλος, αν και το περιγραφόμενο περιστατικό είναι αναμενόμενο να είχε συζητηθεί τουλάχιστον από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικές σελίδες, εντούτοις δεν ανευρίσκουμε δημοσιεύματα ή άλλη πηγή ώστε να διασταυρωθεί έστω μέρος της ιστορίας που κυκλοφορεί.

Στην πρόσφατη, σε σχέση με τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου, ειδησεογραφία δεν εντοπίσαμε, εξάλλου, ανάλογη περίπτωση «δικαίωσης» όσων στρέφονται κατά των self test. Αντίθετα, αναφέρεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, με σχετική παραγγελία, «ζήτησε την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας και τον σχηματισμό δικογραφίας για διέγερση σε ανυπακοή, σχετικά με τις περιπτώσεις που γίνεται κάλεσμα, μέσω αναρτήσεων, να μην εφαρμόζεται το μέτρο του self-test». [πηγή]

Συμπέρασμα

Η διήγηση για «νίκη» των αυτοαποκαλούμενων ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος στην Κέρκυρα σχετικά με την υποχρεωτικότητα των self test στα σχολεία, με «διαταγές» της εισαγγελίας σε σχολείο να μην εφαρμόζεται ο νόμος, επειδή «οι ΚΥΑ της κυβέρνησης είναι παράνομες», δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο αξιοπιστίας. Δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα όπου έχουν εντοπιστεί διάφορες άλλες ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, δεν παρουσιάζει κανένα επώνυμο ή συγκεκριμένο στοιχείο ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί πλήρως, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνει άγνοια των γεγονότων, και η τοπική εισαγγελική αρχή διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν συμβεί όσα αναφέρθηκαν στο υπό εξέταση κείμενο.