Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση για την αιμοδοσία και τα εμβόλια για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση για την αιμοδοσία και τα εμβόλια για την COVID-19

19 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Το αίμα των αιμοδοτών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια είναι γενετικά μεταλλαγμένο και μολυσμένο, καθώς η εν λόγω τεχνολογία προκαλεί γενετική μετάλλαξη στο ανθρώπινο DNA και στο DNA των μιτοχρονδρίων του κυττάρου.

Συμπέρασμα 1:

Το mRNA των εμβολίων λειτουργεί ως μεταφορέας της πληροφορίας για την σύνθεση της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού SARS-CoV-2. Η σύνθεση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης πραγματοποιείται στα ριβοσώματα και έπειτα το mRNA των εμβολίων αποδομείται από άλλους κυτταρικούς μηχανισμούς. Αυτή η διαδικασία γίνεται στο κυτταρόπλασμα, μακρυά από τον πυρήνα στον οποίο βρίσκεται το ανθρώπινο DNA και δεν υπάρχει κάποιος κυτταρικός μηχανισμός που να επιτρέπει στο mRNA των εμβολίων να εισέλθει στον πυρήνα και συνεπώς να πλησιάσει το DNA μας ή να το τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για το DNA των μιτοχονδρίων. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τον FDA, για άτομα που έχουν κάνει εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 τεχνολογίας mRNA ή ιικού φορέα, δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού, εφόσον ο αιμοδότης αισθάνεται καλά.

Ισχυρισμός 2:

Τα mRNA εμβόλια κυκλοφορούν παράνομα χωρίς νόμιμη άδεια για χρήση.

Συμπέρασμα 2:

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2020, και κατόπιν εξέτασης των στοιχείων από την κλινική δοκιμή 3ης φάσης για το εν λόγω εμβόλιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, διά της αρμόδιας Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση, πρότεινε τη χορήγηση ετήσιας, υπό όρους, άδειας κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 14 παρ. 7 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υπ’ αριθμόν (2020) 9598 της 21 Δεκεμβρίου 2020 απόφασή της, εξέδωσε την άδεια κυκλοφορίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ισχυρισμός 3:

Το γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2 δεν υπάρχει και τα μοριακά PCR τεστ δεν είναι κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία καθώς δεν ανιχνεύουν κανέναν ιό.

Συμπέρασμα 3:

Στη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκουμε ήδη από τις 2 Ιουνίου 2020 δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη η οποία ανέλυσε τη γενετική αλληλουχία του ιικού RNA του SARS-CoV-2 από 10,022 δείγματα. Το τεστ PCR, είναι εξ ορισμού μια διαγνωστική τεχνική για τη νόσο COVID-19, διότι ανιχνεύει συγκεκριμένα τμήματα της γενετικής αλληλουχίας του ιού SARS-CoV-2.

Ισχυρισμός 4:

Οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα 4:

Ενώ η συνολική βιβλιογραφία δείχνει ότι οι ασυμπτωματικοί φαίνεται να μολύνουν λιγότερο από τους συμπτωματικούς, δεν υποστηρίζεται το συμπέρασμα ότι η μετάδοση από ασυμπτωματικούς είναι μηδενική

Κυκλοφόρησε σε διάφορες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια συνέντευξη του κ. Ιάκωβου Τίγκα στην οποία, μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται πως το αίμα των αιμοδοτών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια είναι γενετικά τροποποιημένο λόγω της τεχνολογίας του εμβολίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το γεγονός καθιστά δυνητικά επικίνδυνη τη χορήγηση αίματος από εμβολιασμένους για άτομα που θα χρειαστεί να υποβληθούν σε μετάγγιση. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς αφενός το mRNA των εμβολίων δεν μπορεί να τροποποιήσει το DNA του ανθρώπινου κυττάρου, και αφετέρου, σύμφωνα με τους επίσημους φορείς υγείας, οι εμβολιασμένοι με εμβόλια τύπου mRNA μπορούν να γίνουν αιμοδότες χωρίς να συντρέχει κανένας κίνδυνος.

Παραδείγματα: amazonios.net, thesecretrealtruth.blogspot.com, triklopodia.gr, capnews.me, oxafies.com, kaiomenivatos.blogspot.com

Το επίμαχο βίντεο:

[πηγή]

Παράδειγμα του ισχυρισμού στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε πως ο κ. Τίγκας αναφέρει πως είναι Eπόπτης Δημόσιας Yγείας, δηλαδή έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο της υγιεινής και της καταλληλότητας τροφίμων, ποτών και επαγγελματικών χώρων. Κατά συνέπεια δεν έχει την οποιαδήποτε ιατρική κατάρτιση πάνω στο υπό εξέταση ζήτημα των μεταγγίσεων ή του ιού SARS-CoV-2.

Καθότι στην υπό εξέταση συνέντευξη διατυπώνεται πληθώρα ανυπόστατων αντιεπιστημονικών ισχυρισμών, είναι σκόπιμο να τους εξετάσουμε ξεχωριστά.

[00:00]
Δημοσιογράφος: Μιλάμε εδώ με τον κ. Ιάκωβο Τίγκα, είναι επόπτης δημόσιας υγείας έχει αναφερθεί στην περίπτωση αυτή με το αίμα, με την αιμοδοσία δηλαδή […] Καλησπέρα σας κ. Τίγκα, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε πώς προκύπτει αυτό; Είναι δική σας η άποψη; Πώς προκύπτει ότι το αίμα είναι μολυσμένο από τους αιμοδότες που κάνουν εμβόλια mRNA, αν τα πούμε και εμβόλια.

Ιάκωβος Τίγκας: Έχω πει και στο παρελθόν και θα ξαναπώ και τώρα τις αποκαλύψεις που μας έχει κάνει ο κ. Κλεάνθης Γρίβας, ψυχίατρος καθηγητής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις οποίες το σκεύασμα αυτό το οποίο κυκλοφορεί ως εμβόλιο, δεν είναι εμβόλιο. Είναι ένα σκεύασμα γενετικής τροποποίησης ανθρώπων. Και μάλιστα σε ένα τελευταίο βίντεο είχε επικεντρωθεί στα μιτοχόνδρια και είχε πει ότι εκτός από το γενετικό σύστημα του ανθρώπου, αυτό που γνωρίζουμε, RNA, DNA, πρωτεΐνες, υπάρχει και ένα δεύτερο γενετικό σύστημα το οποίο είναι το γεννητικό σύστημα των μιτοχονδρίων που υπάρχουν μέσα στο κύτταρο. Αυτά λοιπόν χρειάζονται 13 πρωτεϊνες για να λειτουργήσουν και αποτελούν τις αποθήκες της ενέργειας των κυττάρων, είναι σημαντικότατοι παράγοντες για τη διατήρηση της ζωής. Οποιαδήποτε διαταραχή στις πληροφορίες για την παραγωγή των πρωτεϊνών των μιτοχονδρίων έχει ολέθριες επιπτώσεις μακροπρόθεσμα για τον άνθρωπο. Είχε πει ότι δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να εξασφαλίζει ότι δεν θα διαταραχθεί το γεννητικό σύστημα των μιτοχονδρίων. Από εκεί και πέρα εγώ θέτω ένα ερώτημα, και λέω, από τη στιγμή που έχουμε μια τέτοια φρικαλέα παρέμβαση στο γενετικό κώδικα των ανθρώπων, με γενετική μετάλλαξη, κάποιος ο οποίος έχει υποστεί την παρέμβαση αυτή με τη λήψη των σκευασμάτων mRNA, και πάει και δίνει αίμα, λογικό είναι ότι θα έχει μεταλλαγμένο αίμα, γενετικά τροποποιημένο. Κατά συνέπεια, αυτός που θα λάβει το αίμα; Τι θα γίνει;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τίγκα, ο ισχυρισμός πως το αίμα από εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια είναι κατά κάποιο τρόπο “μολυσμένο”, βασίζεται στην ανυπόστατη θεωρία πως η εν λόγω τεχνολογία προκαλεί γενετική μετάλλαξη μέσω τροποποίησης του γενετικού κώδικα του ανθρώπινου κυττάρου και αυτού των μιτοχονδρίων. Με αυτούς τους ισχυρισμού έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενο άρθρο μας.

Συνοπτικά, το mRNA των εμβολίων λειτουργεί ως μεταφορέας της πληροφορίας για την σύνθεση της γνωστής πρωτεΐνης-ακίδας του ιού SARS-CoV-2. Η σύνθεση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης πραγματοποιείται στα ριβοσώματα (μηχανές παραγωγής πρωτεϊνών του κυττάρου) και έπειτα το mRNA των εμβολίων αποδομείται από άλλους κυτταρικούς μηχανισμούς. Η προαναφερθείσα διαδικασία λαμβάνει χώρα στο κυτταρόπλασμα, μακρυά από τον πυρήνα στον οποίο βρίσκεται το ανθρώπινο DNA και δεν υπάρχει κάποιος κυτταρικός μηχανισμός που να επιτρέπει στο mRNA των εμβολίων να εισέλθει στον πυρήνα και συνεπώς να πλησιάσει το DNA μας ή να το τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο. [πηγη 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Το ίδιο ισχύει και για το DNA των μιτοχονδρίων. Τα μιτοχόνδρια αποτελούν εξειδικευμένα οργανίδια τα οποία, μεταξύ άλλων, διαθέτουν δικά τους ριβοσώματα και γονιδίωμα. Διαθέτουν επίσης δύο στρώσεις προστατευτικής μεμβράνης και δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός στο κύτταρο που να επιτρέψει να τις διαπεράσει και να εισέλθει εντός τους το mRNA των εμβολίων και να έρθει σε επαφή με το γενετικό τους υλικό. Μάλιστα, το κύτταρο δεν στέλνει καν μόρια mRNA στα μιτοχόνδρια, καθότι το συγκεκριμένο οργανίδιο συνθέτει μόνο του mRNA για τη μετάφραση των πρωτεϊνών του. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συνεπώς, καθίσταται σαφές πως ο επίμαχος ισχυρισμός είναι πλήρως ανυπόστατος, καθώς το αίμα από εμβολιασμένους με mRNA εμβόλια δεν είναι σε καμία περίπτωση μεταλλαγμένο ή μολυσμένο με τον οποιοδήποτε τρόπο και δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος σε περίπτωση μετάγγισης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τον FDA, για άτομα που έχουν λάβει mRNA εμβόλια ή εμβόλια ιικού φορέα για τον SARS-CoV-2 δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού, εφόσον ο αιμοδότης αισθάνεται καλά, ενώ κίνδυνοι για τον λήπτη από εμβολιασμένο αιμοδότη ενδέχεται να προκύψουν μόνο εάν ο αιμοδότης έχει λάβει εμβόλιο που περιέχει ζώντες εξασθενημένους μικροοργανισμούς (live-attenuated vaccines). Σε αυτή την περίπτωση κάποιος μπορεί να γίνει αιμοδότης μετά από 2 έως 4 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]


[02:13]
Ιάκωβος Τίγκας:
Δε θα έπρεπε καν να έχουνε διακινήσει και να προκαλούνε τους ανθρώπους να κάνουμε τα σκευάσματα αυτά, διότι καταρχήν κυκλοφορούνε χωρίς άδεια. Δεν έχουνε νόμιμη άδεια και αυτό το είχε αποκαλύψει ο κ. Δημήτρης Αντωνίου, ο γιατρός από τη Χαλκίδα. Ο οποίος είχε πει ότι τα σκευάσματα αυτά έχουνε αντιγραφή, σύμφωνα με αυτά που λένε οι ίδιοι, του RNA του φυσικού ιού κορώνα, και δεν ξέρουμε και τι άλλα έχουν μέσα, και είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, έχοντας θραύσματα από RNA. Άρα λοιπόν θα έπρεπε να έχουνε υπάρξει και περιβαλλοντικές μελέτες για τα σκευάσματα αυτά, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Δημοσιογράφος: Συνεπώς η τράπεζα αίματος, οποιαδήποτε υπάρχει, σε οποιοδήποτε σημείο, δεν είναι ασφαλής για κάποιον που θα κάνει μετάγγιση αίματος.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τίγκας επικαλείται τον ισχυρισμό του κ. Δημήτρη Αντωνίου περί παράνομης κυκλοφορίας των mRNA εμβολίων των Pfizer/BioNTech για την COVID-19 λόγω έλλειψης επίσημης άδειας χρήσης. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής, ενώ ο ισχυρισμός σχετικά με την ασφάλεια των μεταγγίσεων αίματος αναλύθηκε ήδη.

Όσον αφορά το mRNA εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, στις 21 Δεκεμβρίου του 2020, και κατόπιν εξέτασης των στοιχείων από την κλινική δοκιμή 3ης φάσης για το εν λόγω εμβόλιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, διά της αρμόδιας Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση, πρότεινε (σύμφωνη γνώμη) τη χορήγηση ετήσιας, υπό όρους, άδειας κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 14 παρ. 7 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υπ’ αριθμόν (2020) 9598 της 21 Δεκεμβρίου 2020 απόφασή της, εξέδωσε την άδεια κυκλοφορίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C 447 I/1, 24-12-20). Ομοίως έχει εκδοθεί άδεια και για τα υπόλοιπα εμβόλια που κυκλοφορούν. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως με την περίπτωση του κ. Αντωνίου έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

1.Ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση σχετικά με τo εμβόλιo mRNA για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 από Έλληνα γιατρό
2. Κινδυνολογία και ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια mRNA
3. Έλληνας γιατρός προτείνει μη εγκεκριμένη και δυνητικά επικίνδυνη θεραπεία για την COVID-19


[04:52]
Ιάκωβος Τίγκας:
Δεν μπορεί να μου λένε οι γιατροί ότι αφήνουν τον άλλον, πάει για σπασμένο πόδι ο άλλος και τον έχουνε σε κλινική COVID επειδή βγήκε θετικός σε αναξιόπιστα τεστ, τα οποία δεν διαγιγνώσκουν τίποτα, τίποτα απολύτως. Και τον αφήνουν με προβλήματα σοβαρά ορθοπεδικά σε κλινική COVID, για να βγούνε αρνητικά τα τεστ και σε καραντίνα, και να μου λένε ότι αυτά διατάσσουν τα πρωτόκολλα του υπουργείου ενώ τα ξέρουνε οι ίδιοι, ξέρουνε πάρα πολύ καλά ότι μιλάνε για ένα συνάχι, μιλάνε για μια απλή ίωση.

Ο ισχυρισμός πως η COVID-19 είναι μια απλή ίωση αποτελεί σταθερό σημείο διαστρέβλωσης της σοβαρότητας της νόσου COVID-19 καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Η εν λόγω παρανόηση φαίνεται να πηγάζει από το γεγονός πως ορισμένα αρχικά συμπτώματα μιας κοινής ίωσης του αναπνευστικού και της νόσου COVID-19, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης τους, παρουσιάζουν ομοιότητες.

Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές όπως ο ρυθμός μετάδοσης, το χρονικό πλαίσιο παρουσίασης συμπτωμάτων και ανάρρωσης και περαιτέρω επικίνδυνες και σε πολλές περιπτώσεις μοιραίες για τη ζωή επιπλοκές, κυρίως σε άτομα είτε μεγάλης ηλικίας είτε με υποκείμενα νοσήματα όπως άσθμα, διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα και ούτω καθεξής. Η πιο σημαντική διαφορά όμως, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο από την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, είναι το επίπεδο θνητότητας το οποίο είναι πολύ υψηλότερο για την νόσο COVID-19 από μια απλή ίωση. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]


[05:26]
Δημοσιογράφος:
Εδώ ιατροδικαστής, η κ. Ακριβούση από τη Λαμία έχει πει ότι δεν υπάρχει το γονιδίωμα του ιού.

Ιάκωβος Τίγκας: Αυτό που είπε η κυρία ιατροδικαστής σημαίνει το εξής: ότι όλα αυτά που λένε ότι διαγνώστηκε ότι έχει COVID ή πέθανε από COVID ή πέθανε με COVID είναι όλα στον αέρα. Πώς διαγνώστηκε από ποιους και με ποια μέθοδο;

Δημοσιογράφος: Και κάθε μέρα ανακοινώνονται καινούργια κρούσματα. Για ποια κρούσματα μιλάμε;

Ιάκωβος Τίγκας: Το κρούσμα σημαίνει συμπτώματα. […]  Αυτοί πάνε και κάνουν ένα τεστ το οποίο είναι αναξιόπιστο και δεν διαγιγνώσκει κανέναν ιό, ούτε τον κορωνοϊό, το οποίο κάνει πολλαπλασιασμό στην καλλιέργεια. Δηλαδή, όταν κάνω εγώ καλλιέργεια μικροβίων, όχι ιών, σε ένα τριβείο (?) και βγάζω την καλλιέργεια απ’ τον κλίβανο μετά από τρεις μέρες έχω τα αποτελέσματα, τα οποία είναι αυτά που πρέπει, τα αποτελέσματα είναι σωστά. Όταν αφήσω το τριβείο μέσα στον κλίβανο ένα μήνα και το βγάλω θα ‘ναι μαύρο και θα μου δείχνει ψευδώς ότι το αποτέλεσμα. Κάτι ανάλογο γίνεται και με αυτά τα τεστ, με τους πολλαπλασιασμούς των κύκλων. Ο ίδιος ο εφευρέτης τους ο Kary Mullis είχε πει ότι δεν έχουν καμία διαγνωστική αξία και για άλλο λόγο τα είχε εφεύρει. Δεν διαγιγνώσκουν λοιπόν σε υγιείς ανθρώπους ότι έχουν κάτι. Βγάζουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα τα οποία δεν σημαίνουν τίποτα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αλλά και να υπήρχαν συμπτώματα τι έγινε; Έχει ποινικοποιηθεί το φτέρνισμα; Έχει ποινικοποιηθεί το συνάχι;

Σε αυτό το σημείο, και σύμφωνα με τη συνέντευξη της κ. Ακριβούση, τα λεγόμενα της οποίας επικαλείται ο κ. Τίγκας, ο λόγος γίνεται για τα διαγνωστικά μοριακά τεστ με τη μέθοδο PCR. Ο ισχυρισμός πως δεν υπάρχει η γενετική αλληλουχία του ιού SARS-CoV-2 και πως η μέθοδος PCR δεν είναι κατάλληλο εργαλείο για τη διάγνωση της νόσου COVID-19 είναι πλήρως εσφαλμένος και έχει αναλυθεί και σε προηγούμενο άρθρο μας.

Επίσης ο ισχυρισμός ότι ο εφευρέτης της PCR, Kary Mullis είχε πει ότι δεν έχει καμία διαγνωστική αξία είναι ψευδής. Όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο μας, αυτές οι δηλώσεις έγιναν από τον συγγραφέα John Lauritsen το 1996.

Μέχρι σήμερα έχει δημοσιευθεί πλειάδα επιστημονικών μελετών σχετικά με την απομόνωση του ιού SARS-CoV-2 από περιστατικά σε διάφορες χώρες ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 και μέσα από αυτές τις ερευνητικές εργασίες έχει γίνει γνωστή και η γενετική αλληλουχία του ιικού RNA. Αυτά τα δεδομένα επέτρεψαν την διεξαγωγή των τεστ PCR για τον εντοπισμό κρουσμάτων, την εξέταση πιθανών φαρμακευτικών προσεγγίσεων για την νόσο και φυσικά την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του ιού. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Επίσης στη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκουμε ήδη από τις 2 Ιουνίου 2020 δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη η οποία ανέλυσε τη γενετική αλληλουχία του ιικού RNA του SARS-CoV-2 από 10,022 δείγματα. Επίσης στις 8 Ιανουαρίου 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε ειδική αναφορά σχετικά με τις τεχνικές και τα δεδομένα από τις γενετικές αναλύσεις στον SARS-CoV-2 όπου αναφέρει ρητά ότι η αλληλουχία του RNA ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές του 2020. [πηγή 1][πηγή 2]

Η σύγκριση που κάνει ο κ. Τίγκας μεταξύ μιας καλλιέργειας σε τρυβλίο (petri dish) και της μεθόδου PCR δεν έχει καμία απολύτως βάση καθώς η τεχνική PCR δεν διενεργείται κάνοντας “πολλαπλασιασμό καλλιέργειας”.

Το τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης, συγκεκριμένα το τεστ RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με χρήση αντίστροφης μεταγραφάσης) μας βοηθάει να εντοπίζουμε γνωστά τμήματα γενετικού υλικού όπως αυτό του ιού SARS-CoV-2 σε βιολογικά δείγματα. Στην εν λόγω περίπτωση το κομμάτι γενετικού υλικού που χρησιμοποιούμε ως δείκτη είναι το τμήμα που δίνει τις οδηγίες για τη παραγωγή του περιβλήματος του ιού και τα “καρφιά” στο περίβλημα του που τον βοηθούν να μπει μέσα στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Με τη τεχνική της PCR λοιπόν, όταν εντοπίζεται αυτή η αλληλουχία-στόχος, το δείγμα φωσφορίζει και από την ανάλυση αυτού του φωσφορισμού το εκάστοτε δείγμα βγαίνει θετικό ή αρνητικό και έτσι γνωρίζουμε ότι το δείγμα μας περιέχει το γενετικό υλικό που ψάχνουμε.

Ωστόσο το γενετικό υλικό του ιού που παίρνουμε όταν λαμβάνουμε ένα βιολογικό δείγμα ασθενή δεν είναι αρκετό για να γίνει η ανίχνευση. Αυτό που κάνουμε με την PCR είναι να πολλαπλασιάζουμε το γενετικό υλικό που περιέχεται στο δείγμα έτσι ώστε να υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός γενετικού υλικό ώστε να καταστεί εφικτή η ανίχνευση.

Για να μπορέσει να πολλαπλασιαστεί το γενετικό υλικό που ψάχνουμε χρησιμοποιούμε ειδικά εργαλεία που ονομάζονται “εκκινητές”. Αυτά τα εργαλεία προσαρμόζονται πάνω στο συγκεκριμένο τμήμα του γενετικού υλικού που ψάχνουμε και επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του. Οι εκκινητές χρησιμοποιούνται σε ζευγάρια και πρέπει και οι δυο εκκινητές να ταιριάξουν στο τμήμα του γενετικού υλικού που ψάχνουμε για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός και εν τέλει η ανίχνευση. [πηγή 1][πηγή 2]

Κατά συνέπεια, το τεστ PCR, όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα μας, είναι εξ ορισμού μια διαγνωστική τεχνική που μας δίνει απάντηση στο αν ο εκάστοτε εξεταζόμενος φέρει τον ιό SARS-CoV-2 και κατά συνέπεια αν έχει κολλήσει τη νόσο COVID-19. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με την ειδικότητα αυτών των τεστ και ενδεικτικά, σύμφωνα με επίσημη αναφορά, μετά από εκατοντάδες χιλιάδες PCR τεστ για τον SARS-CoV-2 που έχει εκτελέσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βρεθεί ότι η ειδικότητα αυτών των τεστ είναι πάνω από 99.9%.

Τέλος, ο ισχυρισμός του κ. Τίγκα ότι “κρούσμα σημαίνει συμπώματα” είναι εσφαλμένος. Όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ, επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου COVID-19 είναι ένα άτομο που πληροί τα κλινικά κριτήρια και συγκεκριμένα άτομο στο οποίο έχουμε ανίχνευση νουκλεϊκού οξέος SARS-CoV-2 σε κλινικό δείγμα. Το τελευταίο, όπως αναλύθηκε πιο πάνω, ανιχνεύεται με μοριακό PCR τεστ και κατά συνέπεια ένας ασυμπτωματικός φορέας της νόσου, στον οποίο εντοπίζεται το γενετικό υλικό του ιού, βάσει ορισμού, αποτελεί κρούσμα. [πηγή]


[07:30]
Δημοσιογράφος:
Και κάτι τελευταίο. Οι ασυμπτωματικοί που μας τους παρουσιάζουν ότι είναι άρρωστοι λέει και μεταδίδουνε, ισχύει κάτι τέτοιο;

Ιάκωβος Τίγκας: Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν το λέω εγώ, το έχουνε πει σωρεία γιατροί. […]

Ο ισχυρισμός πως οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού SARS-CoV-2 σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδουν τον ιό δεν υποστηρίζεται από την επίσημη βιβλιογραφία. Το εν λόγω θέμα αποτελεί άλλη μία παρανόηση που διαδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και έχει αναλυθεί και σε ξεχωριστό άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συνοπτικά, ενώ η συνολική βιβλιογραφία δείχνει ότι οι ασυμπτωματικοί φαίνεται να μολύνουν λιγότερο από τους συμπτωματικούς, δεν υποστηρίζεται το συμπέρασμα ότι η μετάδοση από ασυμπτωματικούς είναι μηδενική, ούτε ότι αυτοί δεν θα έπρεπε να τηρούν μέτρα ασφαλείας, όπως η προσωρινή απομόνωση για αποφυγή της μετάδοσης της νόσου. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Επιπλέον, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα μελετών, έχει παρατηρηθεί πως υπάρχουν ποσοστά ατόμων τα οποία ενώ στην αρχή της μόλυνσης ήταν ασυμπτωματικά παρουσίασαν συμπτώματα αργότερα, καθιστώντας τα τελικά προ-συμπτωματικά, έχοντας έτσι σημαντικό ρόλο στη συνολική μετάδοση της νόσου. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση, καθίσταται σαφές πως η υπό εξέταση συνέντευξη του κ. Ιάκωνου Τίγκα, βρίθει ανυπόστατων ισχυρισμών χωρίς επιστημονική βάση, οι οποίοι έχει ήδη καταρριφθεί πολλάκις.