Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με μονταρισμένα πλάνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ΔΕΝ αποδεικνύει ότι η πανδημία της COVID-19 είναι απάτηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο με μονταρισμένα πλάνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ΔΕΝ αποδεικνύει ότι η πανδημία της COVID-19 είναι απάτη

23 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο παρουσιάζει εικόνες που αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει.

Συμπέρασμα:

Στο ενός λεπτού βίντεο εντοπίζονται πλάνα από έξι διαφορετικές σκηνές. Συγκεκριμένα, τα πλάνα προέρχονται από διαμαρτυρίες πολιτών για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, φωτογράφιση υγειονομικών της πρώτης γραμμής, γυρίσματα σε χώρους νοσοκομείων που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και βίντεο καλλιτεχνών.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, το οποίο παραθέτει μονταρισμένα πλάνα από 6 διαφορετικές σκηνές παρουσιάζοντας την πανδημία της COVID-19 ως μια παγκόσμια απάτη. Ωστόσο κανένα από τα πλάνα που παρατίθενται στο εν λόγω βίντεο δεν συνιστούν απόδειξη απάτης.

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Στο πλαίσιο ενδελεχούς εξέτασης του σχετικού ισχυρισμού θα εξετάσουμε τη κάθε σκηνή του επίμαχου βίντεο ξεχωριστά.

1η σκηνή

Η 1η σκηνή (0:00-0:02) παρουσίαζει μία γυναίκα να περπατάει κουβαλώντας έναν μαύρο σάκο. Δεξιά της βρίσκονται κατά σειρά τοποθετημένοι πολλοί τέτοιοι σάκοι.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που εντοπίστηκε στο Facebook.

Όπως έχουμε ήδη γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, το συγκεκριμένο στιγμιότυπο απαθανάτισε ο Cristóbal Herrera κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο μνημείο “Torch of Friendship” στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Σε αυτή φαίνεται ένας ακτιβιστής να μεταφέρει σάκους που αναπαριστούν πτώματα σε μία συμβολική κηδεία. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να τιμήσουν όσους πέθαναν εξαιτίας της COVID-19, αλλά και να στηλιτεύσουν την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση που είχε ως επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας.

Η εικόνα και η περιγραφή που τη συνοδεύει. Πηγή: shutterstock.

2η σκηνή

Ακολουθεί ένα βίντεο διάρκειας 10 δευτερολέπτων (0:03-0:13), στο οποίο φαίνεται το παρασκήνιο μίας φωτογράφησης σε κεντρικό σημείο πόλης.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που εντοπίστηκε στο Facebook.

Ακολούθως μπορείτε να δείτε το βίντεο με τον φυσικό του ήχο.

Στο εν λόγω βίντεο παρουσιάζονται στιγμιότυπα από φωτογράφηση του Roger Cremers, καθώς δύο υγειονομικοί παραχωρούσαν συνέντευξη στην Ολλανδή δημοσιογράφο Manon Stravens. Όπως αναφέρεται σε άρθρο που αναρτήθηκε στο nrc.nl, κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης στην πλατεία Leidseplein στο Άμστερνταμ, μία ομάδα νέων που δεν πίστευαν ότι η COVID-19 είναι πραγματική νόσος, τους πλησίασαν και μαγνητοσκόπησαν τα όσα διαδραματίστηκαν φωνάζοντας πως πρόκειται για “ψεύτικες ειδήσεις” κι ότι όλα γίνονται για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Το βίντεο αναρτήθηκε σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Twitter και το dumpert.nl.

Στις εικόνες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το βίντεο παρουσιάζει παρασκήνια από την εν λόγω φωτογράφιση.

3η σκηνή

Η 3η κατά σειρά σκηνή που εντοπίζεται στο βίντεο διαρκεί 5 δευτερόπλεπτα (0:14-0:19). Σε αυτήν φαίνεται ένας άντρας, τοποθετημένος ανάμεσα σε ένα σωρό από μαύρους σάκους, να καπνίζει.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που εντοπίστηκε στο Facebook.

Όπως έχουμε ήδη γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, τα στιγμιότυπα είναι από τα παρασκήνια του βίντεο-κλιπ του τραγουδιού Никогда-нибудь (μετάφραση: Κάποτε) του Ρώσου καλλιτέχνη Хаски (Χάσκι) το οποίο γυρίστηκε στη Μόσχα. Το βίντεο αναρτήθηκε αρχικά στο λογαριασμό που διαθέτει o Vasya Ivanov, σχεδιαστής παραγωγής του βίντεο-κλιπ, στο Tik Tok.

Στιγμιότυπο από το λογαριασμό του Vasya Ivanov στο Tik Tok.

4η σκηνή

Εικόνες από τα παρασκήνια γυρισμάτων με πρωταγωνιστές υγειονομικό προσωπικό εντοπίζονται από το 20ο έως το 43ο δευτερόλεπτο. Στα γυρίσματα γίνεται επίδειξη των διαδικασιών που ακολουθούνται για τη μεταφορά ασθενών με COVID-19. Και αυτό το βίντεο είχε χρησιμοποιηθεί από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προς υποστήριξη του ισχυρισμού ότι η πανδημία δεν υπάρχει.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που εντοπίστηκε στο Facebook.

Όπως εξηγήσαμε αναλυτικά σε άρθρο μας που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2021, στο βίντεο απεικονίζονται τα παρασκήνια γυρισμάτων που έγιναν για τη διαφημιστική καμπάνια του Ιατρικού Κέντρου Σαμίρ στο Ισραήλ. Σε δηλώσεις που μας παραχώρησε εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του νοσοκομείου, διευκρινίζεται ότι οι λήψεις προέρχονται από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, ο οποίος αναδιαμορφώθηκε με σκοπό να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθεί το τελικό βίντεο που χρησιμοποιήθηκε στη διαφημιστική καμπάνια του νοσοκομείου. Στο 1:31 εντοπίζονται τα επίμαχα πλάνα από τον νέο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου.

5η σκηνή

Το απόσπασμα της 5ης σκηνής διαρκεί μόλις 3 δευτερόλεπτα (0:44-0:47), στα οποία φαίνονται μαύρες σακούλες με πτώματα παρατεταγμένα σε εξωτερικό χώρο κτηρίου.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που εντοπίστηκε στο Facebook.

Πρόκειται για βίντεο που δημοσιεύθηκε από ΜΜΕ της Βενεζουέλας και καταδεικνύει την κατάσταση που έχει περιέλθει το εθνικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα contrapodernews.com, το βίντεο δείχνει τη μεταφορά ασθενών που απεβίωσαν από COVID-19 στην περιοχή La Vaguara του Καράκας με φορτηγό-ψυγείο που πριν μετέφερε τρόφιμα, καθώς ο κρατικός μηχανισμός δε δύναται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που ανέκυψαν για την μεταφορά των νεκρών. Το βίντεο που ακολουθεί καθώς και άλλες εικόνες με την διακομιδή νεκρών από COVID-19, χρησιμοποιήθηκαν κατά την παρουσίαση της είδησης από το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης hastaquecaigalatirania.com.

Για το θέμα της μεταφοράς των νεκρών από COVID-19 στο Καράκας, έγραψε άρθρο και η ιστοσελίδα Observatorio Venezolano de Fake News, στο οποίο γίνεται αναφορά και στην περιοχή La Vaguara.

6η σκηνή

Τα τελευταία 12 δευτερολέπτα του βίντεο (0:48-1:00) παρατίθεται απόσπασμα από ένα ακόμη βίντεο που παρουσιάζει μία διαμαρτυρία στην οποία χρησιμοποιούνται αναπαραστάσεις πτωμάτων.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που εντοπίστηκε στο Facebook.

Κι αυτές οι εικόνες προέρχονται από τη Βενεζουέλα. Πρόκειται για στιγμιότυπα από διαμαρτυρία που έκαναν φοιτητές μπροστά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Καράκας στις 6 Απριλίου 2021. Σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα της Βενεζουέλας El Nacional, οι φοιτητές ανέφεραν ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της ΜΚΟ Médicos Unidos Venezuela, περισσότεροι από 400 υγειονομικοί είχαν χάσει μέχρι τότε τη ζωή τους από την COVID-19, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, οι φοιτητές χρησιμοποίησαν σακούλες γεμάτες με χαρτί για να αναπαραστήσουν τους νεκρούς. Ακόμη, σημειώνεται ότι υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προσπάθησαν να διαλύσουν τη διαμαρτυρία.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ρεπορτάζ από το περιστατικό που δημοσιεύθηκε στο YouTube:

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, στο υπό εξέταση βίντεο χρησιμοποιήθηκαν στιγμιότυπα από 6 διαφορετικά συμβάντα που εκτυλίχθηκαν σε 5 χώρες. Κανένα από αυτά δεν αποδεικνύει ότι η πανδημία είναι μία απάτη ή ότι σκηνοθετούνται περιστατικά για να παρουσιαστούν στα ΜΜΕ ως μέσο τρομοκρατίας των πολιτών.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).