Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από αστυνομικό για την αμύθητη περιουσία του Αρτέμη ΣώρραHOAXES

Παραπληροφόρηση από αστυνομικό για την αμύθητη περιουσία του Αρτέμη Σώρρα

24 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με βίντεο που ανάρτησε Έλληνας αστυνομικός, ο Αρτέμης Σώρρας έχει διαθέσει τρισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος.

Συμπέρασμα:

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ισχυρισμοί του αστυνομικού περί αμύθητης περιουσίας του Αρτέμη Σώρρα, συνιστούν παραπληροφόρηση. Όλες οι αναφορές επίσημων αρχών συνηγορούν υπέρ της θέσης πως τα αναφερόμενα ποσά που ο ίδιος ο κ. Σώρρας και οι υποστηρικτές τους ισχυρίζονται πως έχουν διατεθεί στο ελληνικό κράτος είναι ανύπαρκτα.

Ισχυρισμός:

Η Ελλάδα είναι ιδιωτική εταιρία (Ελληνική Δημοκρατία Α.Ε.)

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός έχει διαψευστεί επίσημα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετά από επερώτηση της βουλευτού του κόμματος "Ελληνική Λύση", Αναστασίας Αλεξοπούλου στη Βουλή.

Πρόσφατη ανάρτηση βίντεο στη σελίδα “Ελλήνων Συνέλευσης Παμβώτιδος” στο Facebook, η οποία κοινοποιήθηκε πάνω από 2,500 φορές μέσα σε μια ημέρα, παρουσιάζει έναν αστυνομικό να κάνει ψευδείς αναφορές στα υποτιθέμενα τρισεκατομμύρια που χάρισε ο Αρτέμης Σώρρας στο ελληνικό κράτος.

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Για τους ισχυρισμούς περί αναξιοπιστίας των διαγνωστικών εργαλείων για την COVID-19, όπως τα τεστ PCR και τα τεστ αντιγόνου έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Στη συνέχεια ο αστυνομικός ισχυρίζεται τα εξής:

(σ.σ. Ο Αρτέμης Σώρρας) μας έφερε 2,3 τρισ. από αυτούς εδώ τους κυρίους, Παπούλια, Αλογοσκούφη, Βασιλάκη, που υπογράφουνε παγκόσμιο ισολογισμό, όλοι τους μέσα στη Βουλή κάθε χρόνο, παγκόσμιο ισολογισμό 115,5 τρισεκατομμύρια με 4% είναι ο παγκόσμιος αυτός ισολογισμός του 2007, 4% τόκο.

Παράλληλα, παρουσιάζει ένα φυλλάδιο με τις υπογραφές των κ. Παπούλια, Αλογοσκούφη και Βασιλάκη.

Αυτές οι “υπογραφές” υπάρχουν σε υλικό όπως διαφημιστικά φυλλάδια, έγγραφα και αφίσες στα γραφεία της Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα, με σκοπό να πείσουν τους πολίτες για την ύπαρξη των τρισεκατομμυρίων και την εξόφληση των χρεών τους από τα χρήματα που υποτίθεται πως έχει δωρίσει ο Αρτέμης Σώρρας στο ελληνικό κράτος. Ωστόσο οι υπογραφές είναι πλαστές.

1η υπογραφή: Κάρολος Παπούλιας (πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας)

Η πλαστή υπογραφή του Καρόλου Παπούλια σελ. 101 στο ψεύτικο έγγραφο με τα καταπιστεύματα:

Στο στιγμιότυπο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την πραγματική υπογραφή του Καρόλου Παπούλια από το Προεδρικό Διάταγμα 173, που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών:

Την πραγματική υπογραφή του Καρόλου Παπούλια μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία που προέρχεται από το πρωτόκολλο ορκωμοσίας του Αλέξη Τσίπρα:

2η υπογραφή: Γιώργος Αλογοσκούφης (πρώην Υπουργός Οικονομικών)

Η πλαστή υπογραφή του Γιώργου Αλογοσκούφη σελ. 101 στο ψεύτικο έγγραφο με τα καταπιστεύματα:

Ακολουθεί εικόνα με την πραγματική υπογραφή του Γιώργου Αλογοσκούφη από την Αιτιολογική Έκθεση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου, σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο τροποποιεί τη Σύμβαση σχετικά με τη χρήση της Πληροφορικής στον Τελωνειακό Τομέα όσον αφορά τη δημιουργία αρχείου φακέλων Τελωνειακών Ερευνών:

Παρακάτω φαίνεται επίσης η πραγματική υπογραφή του Γιώργου Αλογοσκούφη στην Αιτιολογική Έκθεση της  Σύμβασης Δωρεάς του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ν.Π.Δ.Δ. «Νοσοκομείο Παίδων – Η Αγία Σοφία»:

Τα ανύπαρκτα 600 δισεκατομμύρια του Σώρρα

Με τον ισχυρισμό, του Αρτέμη Σώρρα και των οπαδών του, ότι έδωσε στο ελληνικό κράτος 600 δις, έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν, όταν είχε αναφέρει ότι αυτό το ποσό εμφανίστηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό που εξετάζουμε στο εν λόγω άρθρο, υποτίθεται, πως το συγκεκριμένο ποσό εγγράφεται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό.

Όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά σε παλαιότερο άρθρο μας, το κράτος δανείζεται προσωρινά κάποια ποσά (repos) για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του και τα επιστρέφει, επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία πολλές φορές στη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα, το ποσό των 1.06 τρισεκατομμυρίων ευρώ, που εγγράφηκε το 2019, αποτελεί τη σώρευση όλων των επιμέρους ποσών καθώς μπορεί για παράδειγμα να άντλησαν 10 δις ευρώ 106 φορές στη διάρκεια του έτους. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πραγματικό έσοδο ή έξοδο του κράτους, καθώς έξοδο αποτελούν μόνο οι τόκοι και τα έξοδα της κάθε έκδοσης, ενώ το εν λόγω ποσό δεν προσμετράται στο ΑΕΠ.

Τα ανύπαρκτα 2.9 τρισεκατομμύρια του Σώρρα

Ό Αρτέμης Σώρρας φέρεται να ήταν και να είναι κάτοχος μιας αμύθητης περιουσίας. Μεγάλο μέρος αυτής της περιουσίας, σύμφωνα με κάποιους συνεργάτες του, προήλθε από τη πώληση στην Αμερικανική Κυβέρνηση, διαστημικής τεχνολογίας που προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Στη πραγματικότητα, με αυτόν τον ισχυρισμό, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα πλαστά ομόλογα του Wozny. Σύμφωνα με τους οπαδούς του κ. Σώρρα, αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας ήταν η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου διαστημοπλοίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για το πειραματικό διαστημόπλοιο της NASA, X-37, η τεχνολογία του οποίου δεν είναι ούτε ”εξωγήινη”, ούτε αρχαιοελληνική. Η τεχνολογία του διαστημικού λεωφορείου, μεγάλο μέρος της οποίας ενσωματώθηκε στο X-37, πλησιάζει τα 40 χρόνια ζωής. Μπορείτε να διαβάσετε ένα αναλυτικό άρθρο μας για το εν λόγω θέμα εδώ.

Τα ανύπαρκτα 115.5 τρισεκατομμύρια των “αυτόχθονων Ελλήνων”

Η οργάνωση του Αρτέμη Σώρρα και οι οπαδοί της, έχουν ισχυριστεί πως:

Τα 115.5 τρισεκατομμύρια των αυτόχθονων Ελλήνων ιθαγενών είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών. Αυτό που βλέπεις είναι ο Παγκόσμιος Ισολογισμός της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικυρώνεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ.”

Η ύπαρξη των ποσών διαψεύστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Παγκόσμια Τράπεζα, και το γραφείο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Συνοπτικά, οι βασικοί ισχυρισμοί του Αρτέμη Σώρρα ήταν η ύπαρξη λογαριασμών με το ποσό των 600 δις στον Καναδά και συγκεκριμένα στην Τράπεζα του Μόντρεαλ. Από το 2012 η διεύθυνση της τράπεζας είχε διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιου ποσού. Με απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποιήθηκε ότι τα έγγραφα, καθώς και οι ισχυρισμοί του Αρτέμη Σώρρα ήταν ψευδή, ενώ το άθροισμα της αξίας των συναλλαγματικών του ήταν σχεδόν μηδενικό.

Με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «ουδεμία πρόταση, προσφορά ή ενημέρωση» έχει γίνει προς την κυβέρνηση για τα «φημολογούμενα 600 δις ευρώ», ενώ «οποιαδήποτε πληροφορία “ανακάλυψης θησαυρών” που προσφέρονται για την αποπληρωμή των χρεών μας μόνον ως αστείο μπορεί να αντιμετωπιστεί». Ομοίως, έχουν διαψευστεί οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης 115.5 τρισεκατομμυρίων ευρώ που δήθεν ανήκουν στους Έλληνες αλλά και ο ισχυρισμός περί ύπαρξης 2.3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, από την πώληση “αρχαιοελληνικής τεχνολογίας” στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης το μύθο γύρω από τις 28 μετοχές της “Τράπεζας της Ανατολής”, που παρουσιάστηκαν (ψευδώς) από την οργάνωση του Αρτέμη Σώρρα, ως έχουσες “ανυπολόγιστη” αξία. Το 2019, εκδόθηκε σε βάρος του αλλά και ακόµη 22 συνεργατών του παραπεµπτικό βούλευµα και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής: “Κατά το έτος 2011 ο Αρτέµιος Σώρρας µετέβη στις Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής, όπου σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν µε τη βοήθεια του συγκατηγορουµένου του Ε.Λ. Πραγµατοποίησε οµιλίες κατά τις οποίες ανέφερε ψευδώς ότι διέθετε αµύθητη περιουσία, µέρος της οποίας σκόπευε να παραχωρήσει για την εξάλειψη του δηµοσίου χρέους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου µε διάφορες µεθοδεύσεις και τεχνάσµατα επιχείρησε να πείσει ότι είναι δήθεν κάτοχος µετοχών ανυπολόγιστης αξίας και ότι το γεγονός αυτό πιστοποιείται από δηµόσια έγγραφα» αναφέρει το βούλευµα, συµπληρώνοντας ότι βασικό του «χαρτί» ήταν οι περίφηµες 28 µετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής», η αξία των οποίων είναι µηδενική, αν και εκείνος διατεινόταν ότι αντιστοιχούσαν σε τρισεκατοµµύρια.”

Τέλος, ο αστυνομικός διατυπώνει τον ισχυρισμό πως η Ελλάδα είναι ιδιωτική εταιρία (Ελληνική Δημοκρατία Α.Ε.) με αριθμό (εννοεί κλειδάριθμο), 0000931106. Πρόκειται για ένα ψευδή ισχυρισμό που η οργάνωση του Αρτέμη Σώρρα διακινεί τακτικά. Το όλο θέμα μάλιστα, έφτασε να γίνει επερώτηση στη Βούλη, από τη βουλευτή του κόμματος “Ελληνική Λύση”, Αναστασία Αλεξοπούλου, στις 7/11/2019. προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η επερώτηση απαντήθηκε από τον κ. Δένδια στις 21/11/2019, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό. Ακολουθεί ολόκληρη η επίσημη απάντηση:

Η καταδίκη του Σώρρα

Ο Αρτέμης Σώρρας, το Δεκέμβριο του 2019 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 6 χρόνια κάθειρξης χωρίς αναστολή, για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου, ενώ είχε παραμένει προσωρινά κρατούμενος για 18 μήνες. Η κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε αφορά την υπόθεση των ισχυρισμών του ότι κατέχει τεράστιο χρηματικό ποσό, το οποίο θα χορηγούσε στο Δημόσιο προς εξόφληση του χρέους της χώρας. Το 2020 αποφυλακίστηκε, μετά από δύο χρόνια και 5 μήνες κράτησης.

Μια εκτενή ανάλυση της έρευνας που έκανε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Ρήνος, στην οποία εξηγείται πως αποκάλυψε την απάτη του Αρτέμη Σώρρα, αναφορικά με τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ τα 2.9 τρισεκατομμύρια των πλαστών χρεογράφων και τα “παγκόσμια καταπιστεύματα”, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ισχυρισμοί του αστυνομικού περί αμύθητης περιουσίας του Αρτέμη Σώρρα, συνιστούν παραπληροφόρηση. Όλες οι αναφορές επίσημων αρχών συνηγορούν υπέρ της θέσης πως τα αναφερόμενα ποσά που ο ίδιος ο κ. Σώρρας και οι υποστηρικτές τους ισχυρίζονται πως έχουν διατεθεί στο ελληνικό κράτος είναι ανύπαρκτα.

Fact-check for the sake of Democracy