Ποιοι είμαστε
Αρχική Το «πείραμα» με ακτινίδιο ΔΕΝ δείχνει την αναξιοπιστία των τεστ για τον SARS-CoV-2ΥΓΕΙΑ

Το «πείραμα» με ακτινίδιο ΔΕΝ δείχνει την αναξιοπιστία των τεστ για τον SARS-CoV-2

1 Ιαν
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Τεστ αντιγόνων για SARS-CoV-2 που διεξήχθη από Ιταλούς γιατρούς σε ακτινίδιο έδωσε θετικό αποτέλεσμα, συνεπώς αποδεικνύεται η αναξιοπιστία των διαγνωστικών αυτών εργαλείων για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Η διεξαγωγή τεστ με ακατάλληλο δείγμα για το οποίο δεν προορίζεται και δεν έχει σχεδιαστεί ή δοκιμαστεί το συγκεκριμένο τεστ αντιγόνων, δεν αποτελεί ένδειξη αναξιοπιστίας των ταχέων τεστ.

Κυκλοφόρησε σε ελληνικές ιστοσελίδες και σε αναρτήσεις στο Facebook ένα βίντεο με γιατρούς από την Ιταλία να διεξάγουν τεστ αντιγόνων για τον νέο κορωνοϊό σε ακτινίδιο και να το βρίσκουν θετικό, δείχνοντας την αναξιοπιστία των τεστ για τον SARS-CoV-2. Ωστόσο, πρόκειται για παραπλανητική διαγνωστική διαδικασία.

Παραδείγματα: metrosport.gr, igata.gr, kapa-news.gr, lefteria.blogspot.com, press-gr.com, makpress.blogspot.com, Yanna Myrat (κανάλι YouTube)

Σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες κυκλοφόρησαν αποσπάσματα από το εξής βίντεο:


Τα πρόσωπα

Στο βίντεο παρουσιάζονται τρεις άνδρες να χρησιμοποιούν κάποιο γρήγορο τεστ για τον SARS-CoV-2 επάνω σε φρούτα, μεταξύ των οποίων και ένα ακτινίδιο.

O ιατρός με τα κόκκινα γυαλιά είναι ο 67χρονος Mariano Amici, ειδικευμένος ως χειρουργός γαστρεντερολόγος αλλά και στην επείγουσα και πρώτων βοηθειών χειρουργική. [πηγή]

O ιατρός αυτός ισχυρίζεται ότι με την «έρευνα» αυτή έδειξε τη «φάρσα με τα τεστ» καθώς «αυτό το βίντεο αποδεικνύει την απόλυτη αναξιοπιστία τους». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα νέα εμβόλια κατά της COVID-19 «δεν είναι “εμβόλια”, αλλά προϊόντα γονιδιακής θεραπείας», κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως γράψαμε πρόσφατα. Αναφέρθηκε πρόσφατα στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ως «αχρείαστη» καθώς «η θνητότητα [της εν λόγω νόσου] είναι μόλις 0,05%», παραβλέποντας ότι τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πολλαπλάσιους αριθμούς [πηγή]. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος εναντίον του από τον οικείο ιατρικό σύλλογο για τις δηλώσεις του σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.


Ο αναφερόμενος σε κάποια δημοσιεύματα ως «υποψήφιος για Νόμπελ» είναι ο Stefano Scoglio, ένας ερευνητής χωρίς μεγάλο αντίκτυπο, με δημοσιεύσεις κυρίως σχετικές με τα φύκη, και εμφανιζόμενος ως διευθυντής ενός «Ερευνητικού Κέντρου Διατροφοθεραπείας» στην Ιταλία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για σπουδές σε κάποια ιατρική σχολή, αλλά μόνον σπουδές στα νομικά, την πολιτική επιστήμη, την ομοιοπαθητική και τη φυσικοπαθητική (μη τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις). Συναφώς θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει ότι υπήρξε το 2018 «υποψήφιος» για Νόμπελ Ιατρικής, και είναι γνωστό ότι οι επίσημες υποψηφιότητες για τα εν λόγω κορυφαία βραβεία δημοσιοποιούνται μετά την παρέλευση πεντηκονταετίας. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4] [πηγή 5] [πηγή 6]

Επίσης, ο εν λόγω ερευνητής έχει αναφέρει ότι τα μοριακά τεστ (γνωστά ως PCR) δίνουν σε μεγάλο βαθμό ψευδώς θετικά αποτελέσματα, κάτι που σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε δείξει ότι δεν ισχύει. Έχει προβεί και στον ανακριβή ισχυρισμό ότι ο νέος κορωνοϊός ουδέποτε έχει απομονωθεί [πηγή]. Ακόμη, είχε νωρίτερα (την άνοιξη) ισχυριστεί ότι η πνευμονία λόγω COVID-19 «δεν οφείλεται σε κανέναν ιό» και η σχετική παθολογική κατάσταση μπορεί να οφείλεται «στα εμβόλια» – χωρίς να υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει τέτοια θέση – και προέτρεπε να αγοράζουν συγκεκριμένα «διατροφοθεραπευτικά» σκευάσματα μιας εταιρίας που έχει ο ίδιος ιδρύσει [πηγή].

Τέλος, ο άνδρας που διεξάγει το τεστ, Domenico D’Angelo, παρουσιάζεται ως τεχνικός χημικός, χωρίς να καταστεί δυνατόν να εντοπίσουμε περαιτέρω βιογραφικά στοιχεία.

Κατά τα ανωτέρω, δεν είναι ακριβής ο ισχυρισμός ότι οι όλοι οι εικονιζόμενοι είναι ιατροί, παρατηρούμε δε ότι δεν έχουν κάποια επιστημονική εξειδίκευση σχετική με την τρέχουσα πανδημία και έχουν διατυπώσει διάφορες αβάσιμες επιστημονικές θέσεις σχετικά με τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2).


Το τεστ

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω στιγμιότυπο, το τεστ που διεξάγεται με «δείγμα» από ακτινίδιο είναι το τεστ αντιγόνων της εταιρίας JOYSBIO [SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal Gold)]. [πηγή] [οδηγίες χρήσης]

Στιγμιότυπο από το χρονικό σημείο [7:15] του βίντεο.
Η ενσωματωμένη εικόνα της συσκευασίας του προϊόντος αλιεύθηκε από το joysbio.com.

Πρόκειται για τεστ αντιγόνων, ένα από τα διαγνωστικά εργαλεία για την COVID-19. Για τη χρησιμότητα και την αξιοπιστία τους, σε σύγκριση με τα μοριακά τεστ και τα τεστ αντισωμάτων, και τους διαφορετικούς σκοπούς διενέργειας και ερμηνείας τους, μπορείτε να διαβάσετε στα άρθρα μας:

Το αποτέλεσμα για το ακτινίδιο φέρεται να είναι θετικό, καθώς χρωματίζεται μεν η γραμμή στο σημείο “C”, ισχνός και δυσδιάκριτος είναι όμως ο χρωματισμός του σημείου “Τ”. Σημειώνεται ότι, για να προκύψει θετικό αποτέλεσμα, αμφότερες οι περιοχές της κασέτας του τεστ θα πρέπει να χρωματιστούν.

Σε σχέση με το γράφημα που εξηγεί την ερμηνεία των αποτελεσμάτων (κάτω δεξιά), ο διεξάγων το τεστ το κρατά με αντίστροφη φορά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το τεστ έχει κατασκευαστεί «για την ποιοτική in vitro ανίχνευση αντιγόνου για τη νουκλεοκαψιδική πρωτεΐνη του SARS-CoV-2, σε δείγμα ρινικού επιχρίσματος (NS) απευθείας από άτομα που είναι ύποπτα, σύμφωνα τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, για COVID-19, εντός των πρώτων 5 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων».

«Τα περιεχόμενα αυτού του κιτ πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ποιοτική ανίχνευση αντιγόνων SARS-CoV-2 από δείγμα από ρινικό επίχρισμα και μόνο» και «η συσκευή αυτή έχει αξιολογηθεί μόνο για χρήση με ανθρώπινο δοκιμαστικό υλικό».

Είναι εξ’ αρχής σαφές ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στο βιντεοσκοπημένο «πείραμα» δείγματα που να είναι κατάλληλα προς χρήση για τέτοιο εργαλείο ανοσοδοκιμασίας, ένα θεμελιώδες σφάλμα που επισημάναμε και κατά την ανάλυση του βίντεο με βουλευτή στην Αυστρία να «βγάζει θετική στον ιό» την κόκα-κόλα.


Απευθυνθήκαμε μέσω e-mail στην εταιρία κατασκευής του τεστ, JOYSBIO Biotechnology Co., LTD, και λάβαμε το εξής σχόλιο:

«Κάποιος είχε δοκιμάσει νωρίτερα φέτος να κάνει τεστ με κόκα κόλα και ισχυρίστηκε ότι rapid tests δεν είναι αξιόπιστα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η συσκευή ταχείας διάγνωσης πλευρικής ροής λειτουργεί εντός συγκεκριμένου εύρους pH, επομένως φρούτα και κόλα είναι οπωσδήποτε μη συμβατά. Για την αξίωση του όρου συμβατότητας τύπων δειγμάτων για in vitro διαγνωστικά προϊόντα απαιτείται μελέτη ισοδυναμίας (matrix equivalency study). Επί του παρόντος, το δικό μας τεστ έχει αξιολογηθεί με ορισμένους τύπους δειγμάτων του ανθρώπινου ανωτέρου αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένων του ρινικού επιχρίσματος, του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και του σιέλου. Ωστόσο, το ακτινίδιο ή η κόκα κόλα δεν αποτελεί μέρος της μελέτης, συνεπώς το προϊόν μας δεν είναι σχεδιασμένο για τον έλεγχο φρούτων. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και υποτίθεται ότι μόνο με τους τύπους δειγμάτων που έχουν αξιολογηθεί από τον κατασκευαστή πραγματοποιούν δοκιμή.

Μια άλλη σημαντική μελέτη για την κυκλοφορία ενός in vitro διαγνωστικού προϊόντος λέγεται “Potentially Endogenous Interfering Substances”, όπου μελετήσαμε ουσίες που συνήθως προκαλούν παρεμβολές και μπορεί να επηρεάσουν την επίδοση του τεστ, συμπεριλαμβανομένων ρινικής γέλης και ρινικών σπρέι – και ξανά, τα φρούτα δεν συμπεριλήφθηκαν, καθόσον υποθέτουμε ότι οι ασθενείς δεν θα βάλουν ακτινίδιο στη ρινική τους κοιλότητα».


Συνολικά, παρατηρούμε μια παραπλανητική διαδικασία δοκιμής ενός τεστ αντιγόνων, που έχει κατασκευαστεί και αξιολογηθεί για χρήση με δείγματα ανθρώπινου βιολογικού υλικού, με ακατάλληλο δείγμα φρούτων και κατά παράβαση των οδηγιών χρήσης. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν ένδειξη ή απόδειξη κάποιας σοβαρής αναξιοπιστίας των τεστ αντιγόνων για τον SARS-CoV-2.