Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Α. Μπουρλά ΔΕΝ δήλωσε ότι τα mRNA εμβόλια επεμβαίνουν στο DNAΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Α. Μπουρλά ΔΕΝ δήλωσε ότι τα mRNA εμβόλια επεμβαίνουν στο DNA

21 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, παραδέχτηκε έμμεσα ότι γενικά τα mRNA εμβόλια επηρεάζουν το ανθρώπινο DNA.

Συμπέρασμα 1:

Όπως φαίνεται και από άλλες συνεντεύξεις, ο κ. Μπουρλά αναφερόταν σε γενετικές θεραπείες με βάση την τεχνολογία CRISPR, η οποία δεν έχει σχέση με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Σε μια απλουστευμένη αναλογία, ένα αυτοκίνητο (γενετική θεραπεία) μπορεί να μετακινήσει επιβάτες (τροποποίηση γονιδιώματος) εφόσον διαθέτει λειτουργικό κινητήρα (CRISPR) και επάρκεια κατάλληλων καυσίμων (εξειδικευμένο mRNA). Ωστόσο, τα καύσιμα από μόνα τους (mRNA) είναι αδύνατον να επιτύχουν το ίδιο.

Ισχυρισμός 2:

Μελέτη έδειξε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 καταστέλει την επιδιόρθωση του DNA έως και 90%.

Συμπέρασμα 2:

Η επίμαχη μελέτη δεν τεκμηριώνει κανέναν κίνδυνο του εμβολιασμού κατά της COVID-19, παρά μόνο δείχνει ότι σε συγκεκριμένα κύτταρα και υπό πλήρως τεχνητές συνθήκες, μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού που παράγει και ο εμβολιασμός, μπορεί να καταστείλει την επιδιόρθωση του DNA. Ωστόσο, μετά από την χορήγηση άνω του 1 δις αντίστοιχων εμβολίων στις ΗΠΑ και ΕΕ υπό την πιο αυστηρή και σύγχρονη φαρμακοεπαγρύπνηση, δεν έχει καταγραφεί καμιά ένδειξη του εν λόγω φαινομένου σε πραγματικές συνθήκες.

Μεγάλη απήχηση στο ελληνικό διαδίκτυο γνώρισε ο ισχυρισμός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, έμμεσα παραδέχτηκε ότι γενικά τα mRNA εμβόλια επηρεάζουν το ανθρώπινο DNA. Ωστόσο πρόκειται για διαστρέβλωση των λεγομένων του.

Παραδείγματα: pronews.gr, ploumistos.com, oparlapipas.gr, dekeleianews.gr, aetos-apokalypsis.com, newsbase.gr

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

Μια περίεργη δήλωση έκανε ο CEO της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, σε πρόσφατη συνέντευξη του, καθώς ομολόγησε με έμμεσο τρόπο ότι τα mRNA εμβόλια παρεμβαίνουν στο DNA των ανθρώπων.

Ο Α.Μπουρλά αναφέρθηκε στα mRNA εμβόλια και υποστήριξε ότι η Pfizer ετοιμάζει mRNA εμβόλιο και για την γρίπη.

«Εμείς (η Pfizer) εργαζόμαστε πάνω σ’ ένα εμβόλιο για τη γρίπη, όπως είπα απ’ το 2018.

Και τα νέας γενιάς εμβόλια γρίπης θα μπορούσαν να είναι με mRNA. Αλλά επίσης εργαζόμαστε και πάνω σε πολλούς άλλους στόχους κατασκευής εμβολίων για άλλες μολυσματικές ασθένειες», είπε αρχικά ο Α.Μπουρλά.

Στη συνέχεια έριξε μια πραγματική «βόμβα», καθώς ομολόγησε εμμέσως ότι το mRNA επηρεάζει το DNA. «Υπάρχουν πολλοί τεχνολόγοι που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τροποποίηση γονιδίων -επομένως προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνολογία- για να μπορέσουν να αλλάξουν, να επιδιορθώσουν το σφάλμα στο DNA σας».

«H τεχνολογία mRNA μπορεί θα χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα για τον καρκίνο… και για τη θεραπεία ανθρώπων που γεννιούνται με λάθος στον κώδικα του DNA τους», συμπλήρωσε ο Μπουρλά.

Nα θυμίσουμε ότι μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Viruses αναφέρεται στα όσα προκαλούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και συγκεκριμένα η πρωτεΐνη ακίδας.

Σύμφωνα με την έρευνα οι πρωτεΐνες ακίδας του εμβολίου εισέρχονται στους κυτταρικούς πυρήνες και προκαλούν τον όλεθρο στον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA των κυττάρων, καταστέλλοντας την επιδιόρθωση του DNA έως και 90%.

Ο ίδιος ισχυρισμός αναρτήθηκε και από τον ιατρό Αλέξανδρο Βασσάρα στο Facebook, με την ανάρτηση του να έχει κοινοποιηθεί τουλάχιστον 200 φορές μέχρι τη στιγμή συγγραφής του εν λόγω άρθρου.

Τι ισχύει

Στις 9-11-2021, ο φορέας Atlantic Council δημοσίευσε συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer, Αλβέρτου Μπουρλά. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω εταιρεία παράγει το mRNA εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η εταιρεία BioNTech, το πρώτο αντίστοιχο εμβόλιο που αδειοδοτήθηκε στο δυτικό κόσμο.

Στο 22:56 της συνέντευξης, ο πρόεδρος του φορέα ρωτάει τον κ. Μπουρλά αναφορικά με άλλες εφαρμογές του mRNA εμβολιασμού, εκτός της προστασίας απέναντι στην COVID-19. Ο κ. Μπουρλά αναφέρει 3 κατηγορίες εφαρμογών, συγκεκριμένα αντικαρκινικές αγωγές, εμβολιασμό για περισσότερες μολυσματικές ασθένειες και τέλος, γενετικές θεραπείες.

Συγκεκριμένα, από το 24:09, ο κ. Μπουρλά λέει τα εξής για τις γενετικές θεραπείες:

Υπάρχει μια τρίτη εφαρμογή, η οποία αφορά άτομα που γεννιούνται με ένα λάθος στον κώδικα DNA τους. Υπάρχουν πολλές σπάνιες ασθένειες που εμφανίζονται σε ανθρώπους, γιατί κάπου, σε ένα γονίδιο, υπάρχει ένα μικρό λάθος στο DNA τους. Αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζήσουν με την αντίστοιχη πάθηση μέχρι το τέλος της ζωής τους, και πολλές φορές, η ζωή τους δεν διαρκεί πολύ εξαιτίας αυτού του λάθους στο γονιδίωμα τους. Υπάρχουν πολλοί τεχνολόγοι που προσπαθούν να επεξεργαστούν το γονιδίωμα ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν, να επιδιορθώσουν το λάθος στο DNA σας. Ουσιαστικά, έτσι θεραπεύεις αυτούς τους ανθρώπους.

Ενώ τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι ο κ. Μπουρλά μιλάει γενικευμένα για τα mRNA εμβόλια σε αυτό το σημείο, συμπεριλαμβανομένων αυτών κατά της COVID-19, στην πραγματικότητα αναφέρεται σε έναν ξεχωριστό και εξειδικευμένο τύπο αγωγών.

Σε συνέντευξη που είχε δημοσιεύσει την προηγούμενη μέρα ο ίδιος φορέας με τους δύο συνιδρυτές της BioNTech, η οποία ερευνά και αναπτύσει σχετικές πρακτικές, διευκρινιζόταν ότι οι επίμαχες γενετικές θεραπείες βασίζονταν πρωτίστως στην τεχνολογία CRISPR, με την οποία δε σχετίζονται τα εμβόλια της COVID-19. Την ίδια αναφορά έκανε και σε μεταγενέστερη συνέντευξή του στέλεχος της εταιρείας Moderna, η οποία ανέπτυξε το δεύτερο mRNA εμβόλιο κατά της COVID-19.

Αναλυτικοτερα, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η τεχνολογία CRISPR αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορους και φτηνούς τρόπους στοχευμένης αλλαγής του γονιδιώματος. Η ανακάλυψή της κρίθηκε αρκετά σημαντική ώστε να οδηγήσει το 2020 σε απονομή του βραβείου Νόμπελ Χημείας.

Τα μόρια mRNA αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεταφορέας πληροφοριών για τη σύνθεση μεγάλου εύρους διαφορετικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απαιτούνται για τη λειτουργία του CRISPR. Στη σύζευξη των δύο τεχνολογιών βασίζονται καινοτόμες γενετικές θεραπείες, που ήδη έχουν δώσει ελπιδοφόρες ενδείξεις σε προκαταρκτικά πειράματα και κλινικές μελέτες. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι εν λόγω αγωγές μέχρι στιγμής χορηγούνται ενδοφλεβίως και όχι ενδομυϊκά, όπως στην περίπτωση των εμβολίων της COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Σε παλιότερα άρθρα μας έχουμε εξηγήσει ότι δεν υπάρχει γνωστός μηχανισμός που θα μπορούσε να επιτρέψει στο mRNA να επέμβει στο ανθρώπινο γονιδίωμα από μόνο του, καθώς το ίδιο ούτε έχει πρόσβαση στον πυρήνα όπου βρίσκεται το DNA, ούτε διαθέτει τα εργαλεία για να το επεξεργαστεί. Το mRNA μπορεί μόνο να εκκινήσει τον μηχανισμό CRISPR που θα επιτελέσει την εν λόγω εργασία, εφόσον και τα δύο μέρη αναπτυχθούν και χορηγηθούν κατάλληλα, σε απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ τους.

Σε μια απλουστευμένη αναλογία, ένα αυτοκίνητο (γενετική θεραπεία) μπορεί να μετακινήσει επιβάτες (τροποποίηση γονιδιώματος) εφόσον διαθέτει λειτουργικό κινητήρα (CRISPR) και επάρκεια κατάλληλων καυσίμων (εξειδικευμένο mRNA). Ωστόσο, τα καύσιμα από μόνα τους (mRNA) είναι αδύνατον να επιτύχουν το ίδιο.

Τέλος, τα επίμαχα δημοσιεύματα παραπέμπουν σε μία μελέτη, η οποία υποτίθεται ότι δείχνει πως ο εμβολιασμός καταστέλει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη δυνατότητα επιδιόρθωσης του κυτταρικού DNA. Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Viruses του εκδότη MDPI, ο οποίος έχει δεχθεί επανειλημμένα κριτική για την ταχύτατη και μαζική έγκριση επιστημονικών δημοσιεύσεων, χωρίς να διασφαλίζει πάντα την εγκυρότητά τους. Λίγο νωρίτερα, άλλο περιοδικό του ίδιου εκδότη είχε δημοσιεύσει μια “μελέτη” κατά των εμβολίων της COVID-19, η οποία κρίθηκε τόσο προβληματική, που αρκετά μέλη του ΔΣ του περιοδικού παραιτήθηκαν προτού η δημοσίευση τελικά ανακληθεί.

Η επίμαχη μελέτη που αναφέρεται στα υπό εξέταση άρθρα, δεν τεκμηριώνει κανέναν κίνδυνο του εμβολιασμού κατά της COVID-19, παρά μόνο δείχνει ότι σε συγκεκριμένα κύτταρα και υπό πλήρως τεχνητές συνθήκες, μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού που παράγει και ο εμβολιασμός, μπορεί να καταστείλει την επιδιόρθωση του DNA. Ωστόσο, μετά από την χορήγηση άνω του 1 δις αντίστοιχων εμβολίων στις ΗΠΑ και ΕΕ υπό την πιο αυστηρή και σύγχρονη φαρμακοεπαγρύπνηση, δεν έχει καταγραφεί καμιά ένδειξη του εν λόγω φαινομένου σε πραγματικές συνθήκες.

Μεταξύ άλλων, δεν υπήρξε καμιά επισήμανση αντίστοιχου προβλήματος ούτε κατά την πλήρη έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις ΗΠΑ, για την οποία απαιτήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες δεδομένων. Αν επρόκειτο για απτό κίνδυνο, θα είχε καταγραφεί με ιδιαίτερη βαρύτητα για τους καρκινοπαθείς, αλλά αντιθέτως, τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν δείξει τη γενικευμένη ασφάλεια του εμβολιασμού για την περίπτωσή τους, και διεθνώς συστήνεται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 με αυξημένη προτεραιότητα. Τέλος, αν όντως λάμβανε χώρα το αναφερόμενο φαινόμενο, ο κίνδυνος αναμένεται να ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος στην περίπτωση της νόσησης με COVID-19.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, παραδέχτηκε έμμεσα ότι, γενικά, τα mRNA εμβόλια επηρεάζουν το ανθρώπινο DNA, συνιστά παραπληροφόρηση. Όπως φαίνεται και από άλλες συνεντεύξεις, ο κ. Μπουρλά αναφερόταν σε γενετικές θεραπείες με βάση την τεχνολογία CRISPR, η οποία δεν έχει σχέση με τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.