Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για τα mRNA εμβόλια κατά της COVID-19 από τον Dr. Sean BrooksΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για τα mRNA εμβόλια κατά της COVID-19 από τον Dr. Sean Brooks

10 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμούς 1:

Ο Dr. Robert Malone δημιούργησε τα mRNA εμβόλια και λέει να μη το κάνει κανείς.

Συμπέρασμα 1:

Ο ισχυρισμός ότι ο Dr. Malone αποτελεί τον εφευρέτη των mRNA εμβολίων δεν αναγνωρίζεται στην επιστημονική κοινότητα, αλλά προωθείται από τον ίδιο. Παρότι στην ιστοσελίδα του αυτοπαρουσιάζεται ως εφευρέτης των mRNA εμβολίων, όταν ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό που κάνει στην επίμαχη ομιλία ο κ. Brooks, ο Dr. Malone δήλωσε πως δεν ανέπτυξε εκείνος την τεχνολογία των mRNA εμβολίων ούτε συμμετείχε στη διαδικασία ανάπτυξης των mRNA εμβολίων.

Ισχυρισμός 2:

Οι άνθρωποι που έχουν κάνει mRNA εμβόλια έχουν μειώσει κατά 35% το ανοσοποιητικό τους σύστημα και εάν λάβουν ενισχυτική δόση θα πεθάνουν.

Συμπέρασμα 2:

Γενικά τα εμβόλια δεν προκαλούν καμία "μείωση" στο ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με αξιολογήσεις αρμόδιων φορέων υγείας η χορήγηση ενισχυτικής δόσης κρίνεται ασφαλής, ενώ οι μέχρι στιγμής παρατηρούμενες παρενέργειες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν με κάποιο τρόπο μετά τη λήψη της.

Ισχυρισμός 3:

Οι εμβολιασμένοι για την COVID-19 θα πεθάνουν εάν κάνουν εμβόλιο για τη γρίπη.

Συμπέρασμα 3:

Δεν έχει επισημανθεί από κάποιον επίσημο φορέα υγείας κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων για την COVID-19 μετά με τη λήψη εμβολίου για τη γρίπη. Αντιθέτως, ο καθιερωμένος ετήσιος εμβολιασμός για την εποχική γρίπη συστήνεται κανονικά για όλους μαζί με την πραγματοποίηση εμβολιασμών για την COVID-19.

Ισχυρισμός 4:

Τα mRNA εμβόλια προκαλούν το φαινόμενο ADE, το οποίο θα οδηγήσει σε καταιγίδα κυτοκινών με αποτέλεσμα να πεθάνουν όλοι οι εμβολιασμένοι.

Συμπέρασμα 4:

Ο ισχυρισμός πως όσοι έχουν κάνει mRNA εμβόλια έχουν εμφανίσει ADE είναι ψευδής. Μετά τη χορήγηση περίπου 7.34 δισεκατομμυρίων δόσεων από τα εμβόλια για την COVID-19 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2021 το εν λόγω φαινόμενο δεν έχει αναφερθεί πουθενά σε εμβολιασμένους διεθνώς. Η καταιγίδα κυτοκινών δεν έχει καμία σχέση με το ADE ούτε έχει αναφερθεί στη βιβλιογραφία το εν λόγω φαινόμενο λόγω εμβολιασμού. Αντιθέτως, μπορεί να προκληθεί από την COVID-19 και να συνεισφέρει στη σοβαρή εξέλιξη της νόσου, κάτι που αποτρέπουν συχνά τα εμβόλια.

Ισχυρισμός 5:

Όσοι έχουν κάνει mRNA εμβόλια έχουν θρόμβους στο αίμα. Ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει κάνοντας ένα τεστ D-dimer.

Συμπέρασμα 5:

Σπάνια περιστατικά θρομβώσεων λόγω θρομβοπενίας (TTS) μετά τη λήψη εμβολίων για την COVID-19 έχουν συσχετιστεί αιτιωδώς με τα εμβόλια ιικού φορέα ενώ τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχουν δείξει ανάλογο συσχετισμό με τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA. Το τεστ D-dimer, παρότι συμπεριλαμβάνεται στα διαγνωστικά εργαλεία για διερεύνηση περιπτώσεων θρόμβωσης λόγω θρομβοπενίας, από μόνο του δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο για τις περιπτώσεις εμφάνισης των εν λόγω θρομβώσεων, αλλά διεξάγεται συνδυαστικά με άλλες εξετάσεις. Υψηλές ενδείξεις στο τεστ D-dimer μπορούν να καταγραφούν λόγω αυξημένης ηλικίας, υποκείμενων νοσημάτων, άσχετων λοιμώξεων, ή ακόμα και λόγω της τυπικής και ασφαλούς ανοσολογικής απόκρισης που προκαλούν τα εμβόλια για την COVID-19. Θρομβοεμβολικά επεισόδια ως επιπλοκή από τη νόσο COVID-19 έχουν παρατηρηθεί από τα αρχικά στάδια της πανδημίας και παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης μετά από νόσηση με COVID-19 παρά μετά από τη λήψη εμβολίων για την πρόληψη της νόσου.

Ισχυρισμός 6:

Όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν υποστεί μόνιμη στείρωση.

Συμπέρασμα 6:

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που έχουν εξετάσει σε πραγματικές συνθήκες την τυχόν επίδραση των εμβολίων για την COVID-19 στη θηλυκή και ανδρική γονιμότητα, καθώς και στην κυοφορία ή το θηλασμό, τόσο σε προδημοσιεύσεις όσο και σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά μετά από έλεγχο ομοτίμων (peer-review), και καμιά τους δεν έχει εντοπίσει σχετική επίπτωση ή κίνδυνο.

Ισχυρισμός 7:

Το 80% των γυναικών που εμβολιάστηκαν έχασαν τα παιδιά τους στο πρώτο τρίμηνο της κυοφορίας.

Συμπέρασμα 7:

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε μία μελέτη, στην οποία οι ερευνητές ανέφεραν πως τα ποσοστά προβλημάτων στη κύηση των εξεταζόμενων ατόμων δε διέφεραν από τα ποσοστά που καταγράφονταν σε αντίστοιχες μελέτες οι οποίες έλαβαν χώρα πριν την πανδημία της COVID-19. Στα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τις συστάσεις αρμοδίων φορέων υγείας και επιστημονικών ενώσεων, δεν παρατηρούνται προβλήματα ασφαλείας κατά τον εμβολιασμό εγκύων για την COVID-19. Στις 11 Αυγούστου 2021, το CDC ανακοίνωσε νέα στοιχεία που και πάλι επιβεβαίωναν την ασφάλεια των εμβολίων για τις εγκύους, ενώ πλέον τις παρότρυνε ενεργά να εμβολιαστούν, καθώς ο κίνδυνος βαριάς νόσησης από COVID-19 είναι αυξημένος.

Ισχυρισμός 8:

Τα εμβολιασμένα άτομα δεν θα μπορούν να θηλάσουν.

Συμπέρασμα 8:

Δεν έχει παρατηρηθεί κάποιος κίνδυνος για το θηλασμό, αντιθέτως δεδομένα έχουν δείξει πως το γάλα γυναικών που έχουν κάνει mRNA εμβόλια περιέχει αντισώματα για τον κορωνοϊό, τα οποία ενδέχεται να βοηθήσουν στην προστασία του μωρού από τη νόσο.

Ισχυρισμός 9:

Τα εμβολιασμένα άτομα δεν μπορούν να δωρίσουν αίμα, όργανα, πλάσμα αίματος ή μυελό των οστών λόγω τοξικότητας στο αίμα από την πρωτεΐνη ακίδα των εμβολίων.

Συμπέρασμα 9:

Τα άτομα που έχουν λάβει εμβόλια τεχνολογίας mRNA (ή ιιού φορέα) μπορούν να δώσουν κανονικά αίμα, πλάσμα αίματος, αιμοπετάλια και ούτω καθεξής δεδομένου ότι αισθάνονται καλά μετά τον εμβολιασμό. Σε περίπτωση που οι δότες δεν γνωρίζουν τι είδους εμβόλιο έχουν λάβει ή έχουν εμφανίσει κάποια παρενέργεια αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους συστήνεται αναμονή 2 εβδομάδων. Όσον αφορά τη δωρεά οργάνων υπάρχει ισχυρή σύσταση σε πιθανούς δωρητές αλλά και σε άτομα που αναμένουν μεταμόσχευση οργάνου να έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19, καθώς η πιθανότητα νόσησης ενδέχεται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ατόμων που αναμένουν ή έχουν κάνει μεταμόσχευση. Ομοίως, δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση για εμβολιασμένους που θέλουν να δωρίσουν μυελό των οστών. Ο μόνος περιορισμός αφορά μια προληπτική περίοδο αναμονής 14 ημερών για λήπτες εμβολίων mRNA και 28 ημερών για λήπτες εμβολίων ιικού φορέα πριν γίνουν δότες. Για καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει αναφορά περί τοξικού αίματος ή οργάνου από εμβολιασμένους.

Ισχυρισμός 10:

Τα mRNA εμβόλια δημιουργούν πρωτεΐνες ακίδες. Είναι μέσα στα ίδια τα εμβόλια και τις δημιουργούν σπάζοντας το RNA στη μέση.

Συμπέρασμα 10:

Τα mRNA εμβόλια δεν περιέχουν την πρωτεΐνη ακίδα αυτούσια, αλλά την γενετική πληροφορία προκειμένου να την παράγουν τα κύτταρα του οργανισμού. Κανένα από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, εγκεκριμένα ή μη, δεν λειτουργούν “σπάζοντας το RNA στη μέση”. Eνώ υποκατηγορίες του RNA συμμετέχουν στη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης από το κύτταρο, το γενετικό υλικό του ανθρώπινου κυττάρου αποτελείται από δίκλωνο DNA και όχι μονόκλωνο RNA, όπως ορισμένοι ιοί, και το mRNA των εμβολίων δεν εισέρχεται καν στον πυρήνα του κυττάρου.

Σε βίντεο από ομιλία του Dr. Sean Brooks, το οποίο γνώρισε μεγάλη διάδοση σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντοπίζουμε πληθώρα ανυπόστατων και ψευδεοεπιστημονικών ισχυρισμών για τα mRNA εμβόλια κατά της COVID-19. Παρότι ο κ. Brooks αυτοπαρουσιάστηκε ως ειδικός σε θέματα υγείας στο χώρο τον οποίο έκανε την ομιλία του, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το χώρο της ιατρικής. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως όσοι έχουν κάνει mRNA εμβόλια θα πεθάνουν τα επόμενα χρόνια από διάφορες αιτίες και ότι όσοι εμβολιάζονται υφίστανται μόνιμη βλάβη στο αναπαραγωγικό τους σύστημα. Ωστόσο, κανένας εκ των ισχυρισμών του κ. Brooks δεν ευσταθεί και δε συνάδει σε καμία περίπτωση με την εδραιωμένη επιστημονική συναίνεση για την ασφάλεια των εν λόγω εμβολίων.

Παραδείγματα: katohika.gr, makeleio.gr, attikanea.info (1), attikanea.info (2), kaiomenivatos.blogspot.com, gegonotstomikroskpio.com, agiosioannisprodromos.blogspot.com, anatropitora.blogspot.com, theworldnews.net, arxaiaithomi.gr, tomsnews.io, thesecretrealtruth.blogspot.com,

Σχετική δημοσίευση στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως στους ελληνικούς υπότιτλους του επίμαχου βίντεο εντοπίστηκαν ορισμένα μεταφραστικά λάθη και ασάφειες, τα οποία, για λόγους πληρότητας, αντικαταστάθηκαν με τη σωστή απόδοση κατά την απομαγνητοφώνηση.

[00:11]

Το όνομα μου είναι Dr. Sean Brooks PhD, Oxford. Έχω 48 δημοσιεύσεις συμπεριλαμβανομένων και 28 βιβλίων και έχω μελετήσει ιατρική, ανατομία και φυσιολογία για περίπου 21 χρόνια.

Καταρχάς, ο κ. Brooks εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολικής Περιφέρειας Talawanda της πολιτείας Ohio των ΗΠΑ που έγινε στις 16 Αυγούστου 2021. Κατόπιν επικοινωνίας μέσω email, η υπεύθυνη του τμήματος Επικοινωνίας και Δημόσιων Σχέσεων του εν λόγω Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, Holli Morish, μας ενημέρωσε πως κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του συμβουλίου της σχολικής περιφέρειας υπάρχει προγραμματισμένος χρόνος για δημόσια συμμετοχή από όποιον πολίτη επιθυμεί να εμφανιστεί και να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Μας επιβεβαίωσε επίσης πως ο κ. Brooks αυτοπαρουσιάστηκε υπό αυτές τις συνθήκες για να κάνει τις δηλώσεις του χωρίς να έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη πρόσκληση από το Συμβούλιο προκειμένου να μιλήσει για τα εμβόλια.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Brooks συστήνει τον εαυτό του ως ειδικό σε θέματα υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι γιατρός, κάτι το οποίο οδήγησε και τα υπό εξέταση δημοσιεύματα στο να τον παρουσιάσουν με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της διαδικτυακής εκπομπής του, American Education FM Podcast, αποφοίτησε με Bachelor από το Πανεπιστήμιο του Miami το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Oxford της πολιτείας Ohio των ΗΠΑ, και απέκτησε διδακτορικό (PhD) στον τομέα της εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Walden, το οποίο προσφέρει προγράμματα σπουδών μέσω του διαδικτύου.

Όσον αφορά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Miami, στην εν λόγω ιστοσελίδα γράφει ότι το πτυχίο του είναι στον τομέα “Health Education”, όμως δεν εντοπίζεται ο εν λόγω τίτλος σπουδών στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, υπάρχει ένα μάθημα με τίτλο “Health Education” σε ένα από τα προγράμματα σπουδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως θα δούμε παρακάτω, σε διαφορετική διαδικτυακή εκπομπή στην οποία ήταν καλεσμένος, ο παρουσιαστής ανέφερε πως ο κ. Brooks έχει Bachelor στον τομέα της εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Miami, το οποίο αντιστοιχεί σε άλλο πρόγραμμα σπουδών.

Όπως βλέπουμε στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα, ολόκληρο το όνομα του είναι Sean M. Brooks. Το εν λόγω όνομα δεν βγάζει κανένα αποτέλεσμα στη μηχανή αναζήτησης PubΜed το οποίο καταδεικνύει πως δεν έχει κάποια επιστημονική δημοσίευση ούτε φαίνεται να έχει συμμετάσχει σε κάποια επιστημονική έρευνα στον τομέα της υγείας.

Ομοίως κατόπιν αναζήτησης και στο Google Scholar δεν εντοπίσαμε κάποια επιστημονική δημοσίευση που να σχετίζεται με θέματα υγείας, ενώ εντοπίσαμε την διδακτορική διατριβή του για το Πανεπιστήμιο Walden με θέμα που αφορούσε τον τομέα της εκπαίδευσης. Επιπλέον, το εν λόγω όνομα εμφανίζεται σε μια λίστα με 7 βιβλία στην Amazon.com, τα οποία επίσης αφορούν όλα τον τομέα της εκπαίδευσης και όχι της ιατρικής ή της υγείας.

Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο του 2020 εμφανίστηκε ως καλεσμένος στη διαδικτυακή εκπομπή “Quite Frankly”, η οποία εντοπίζεται αναρτημένη στην πλατφόρμα Bitchute.com. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου podcast ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στις σπουδές του κ. Brooks (στο 28:47) λέγοντας πως έχει πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον τομέα της εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Miami και το Πανεπιστήμιο Walden αντίστοιχα. Επιπλέον, μετά τις δηλώσεις του στη δημόσια συνεδρίαση που προαναφέραμε, στις 25 Αυγούστου 2021 εμφανίστηκε στην διαδικτυακή εκπομπή του γνωστού συνωμοσιολόγου Alex Jones.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως ο Sean M. Brooks που μιλάει στο επίμαχο βίντεο, δεν έχει καμία σχέση με το χώρο της ιατρικής και παρουσιάζει τον εαυτό του ως ειδικό σε θέματα υγείας με παραπλανητικό τρόπο.

[00:25]

Ο Dr. Robert Malone που δημιούργησε το εμβόλιο mRNA έχει πει ότι κανείς ποτέ δεν πρέπει να κάνει αυτά τα εμβόλια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτός το δημιούργησε και λέει να μη το κάνετε.

Ο ισχυρισμός του κ. Brooks ότι ο Dr. Robert Malone είναι ο εφευρέτης των εμβολίων mRNA είναι εσφαλμένος. Όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα μας ο Dr. Robert Malone παρουσιάζει αμφιλεγόμενη φήμη στην επιστημονική κοινότητα και δεν θεωρείται ο εφευρέτης των mRNA εμβολίων, τίτλος που δεν μπορεί να αποδοθεί σε κανένα μεμονωμένο άτομο. Ανάμεσα σε εκατοντάδες σχετικούς ερευνητές, ο Dr. Malone αναφέρεται σε δευτερεύοντα ρόλο πολλά χρόνια μετά την έναρξη των αντίστοιχων πειραμάτων, χωρίς σημαντική συνδρομή στην έρευνα που οδήγησε τα mRNA εμβόλια σε πρακτική αξιοποίηση.

Ειδικότερα, ο Dr. Malone έχει κάνει διάφορες προβληματικές δηλώσεις σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Ο ισχυρισμός ότι ο ίδιος αποτελεί τον εφευρέτη των mRNA εμβολίων δεν αναγνωρίζεται στην επιστημονική κοινότητα, αλλά προωθείται από τον ίδιο στο πλαίσιο επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Παρότι στην ιστοσελίδα του αυτοπαρουσιάζεται ως εφευρέτης των mRNA εμβολίων, όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων AP για τον ισχυρισμό που κάνει στην επίμαχη ομιλία ο κ. Brooks, ο Dr. Malone δήλωσε πως δεν ανέπτυξε εκείνος την τεχνολογία των mRNA εμβολίων ούτε συμμετείχε στη διαδικασία ανάπτυξης των mRNA εμβολίων.

Επιπλέον, το διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό Nature, σε σχετικό του δημοσίευμα παρείχε ενδελεχείς λεπτομέρειες για το υπόβαθρο ανάπτυξης των mRNA εμβολίων, και έδειξε πως ανάμεσα στους ειδικούς του χώρου και τα σχετικά βραβεία που έχουν απονεμηθεί μέχρι τώρα, τη μεγαλύτερη αναγνώριση διαθέτουν τρίτοι ερευνητές όπως η Dr. Katalin Karikó.

[00:38]

Οπότε επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι πρόκειται να συμβεί στους ανθρώπους που το έχουν κάνει. Οι άνθρωποι που το έχουν κάνει πρόκειται να πεθάνουν τους επόμενους 6 μήνες μέχρι 3 με 5 χρόνια για τρεις λόγους. Πρώτον, έχετε μειώσει δραματικά το ίδιο σας το ανοσοποιητικό σύστημα κατά 35%. Η πρώτη δόση το έκανε κατά 15% η δεύτερη κατά 35%. Εάν λάβετε οποιαδήποτε ενισχυτική δόση θα πεθάνετε. Αυτό είναι όλο. Αν κάνετε ένα εμβόλιο για τη γρίπη στο μέλλον θα πεθάνετε.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Brooks διατυπώνει μια σειρά από αυθαίρετους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς πως τα mRNA εμβόλια θα προκαλέσουν στους εμβολιασμένους κάποια “μείωση” στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ευρύτερα τα εμβόλια δεν προκαλούν καμία “μείωση στο ανοσοποιητικό”, αντιθέτως λειτουργούν με τρόπο που ενισχύει και προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά έναν παθογόνο παράγοντα σε ενδεχόμενη μόλυνση από αυτόν. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, και το φαινόμενο αυτό θεωρείται πιθανά υπαίτιο για ένα μέρος των χρόνιων προβλημάτων υγείας που συχνά προκαλεί η COVID-19.

Επιπρόσθετα, για άτομα που είναι ήδη ανοσοκατασταλμένα (immunocompromised) λόγω διαφόρων παθήσεων, όπως διαφορετικές μορφές καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων, οι αρμόδιοι φορείς υγείας συνηγορούν υπέρ του εμβολιασμού τους, καθώς για την εν λόγω κατηγορία ασθενών τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των ρίσκων ενώ ο κίνδυνος για επιπλοκές από τη νόσο COVID-19 είναι εξαιρετικά αυξημένος. Ακριβώς λόγω της ευαίσθητης φύσης της ανοσολογικής κατάστασης αυτής της ομάδας ανθρώπων, η επιπλέον ενισχυτική δόση έχει κριθεί σημαντική προκειμένου να παραμείνουν όσο το δυνατόν καλύτερα προστατευμένοι απέναντι στη νόσο COVID-19 και η χορήγησή της αδειοδοτήθηκε από τον FDA τον Αύγουστο του 2021, πρακτική την οποία συνέστησε και ο EMA στις αρχές Οκτωβρίου του 2021. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Ομοίως, αντίστοιχη οδηγία έχει εκδοθεί από τον FDA και τον EMA για χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και στον γενικό πληθυσμό πληθυσμό τουλάχιστον 6 μήνες μετά την δεύτερη δόση για τα εμβόλια mRNA, καθώς τα δεδομένα δείχνουν εξασθένηση της επίκτητης ανοσίας σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Επιπλέον, για τις ΗΠΑ εγκρίθηκε και η χορήγηση ενισχυτικής δόσης 2 μήνες μετά τη λήψη του μονοδοσικού εμβολίου της J&J. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των προαναφερθέντων φορέων υγείας η χορήγηση ενισχυτικής δόσης κρίνεται ασφαλής, ενώ οι μέχρι στιγμής παρατηρούμενες παρενέργειες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν με κάποιο τρόπο μετά τη λήψη της.

Αντίστοιχα, δεν έχει επισημανθεί από κάποιον επίσημο φορέα υγείας κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων για την COVID-19 μετά με τη λήψη εμβολίου για τη γρίπη. Αντιθέτως, ο καθιερωμένος ετήσιος εμβολιασμός για την εποχική γρίπη συστήνεται κανονικά για όλους μαζί με την πραγματοποίηση εμβολιασμών για την COVID-19, καθώς η πρόληψη έναντι και των δύο νόσων θα βοηθήσει με όσο το δυνατόν πιο μειωμένη πίεση στο σύστημα υγείας. Μάλιστα, πρόσφατη κλινική δομική, η οποία όμως δεν έχει περάσει ακόμα αξιολόγηση από ομότιμους (peer-review), έδειξε πως δεν φαίνεται να συντρέχει κίνδυνος ακόμα και στην περίπτωση ταυτόχρονης χορήγησης δόσεων εμβολίου για την COVID-19 και την εποχική γρίπη.

Οι απόλυτοι ισχυρισμοί του κ. Brooks για πρόκληση θανάτου μετά τη λήψη ενισχυτικής δόσης ή μετά από εμβολιασμό για τη γρίπη δεν έχουν καμία απολύτως επιστημονική βάση και αποτελούν αυθαίρετες κινδυνολογικές εικασίες.

[01:07]

Ο δεύτερος λόγος είναι το φαινόμενο ADE. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει με αυτά τα εμβόλια σε όλους όσους τα έχουν κάνει, εκτός αν έχετε πάρει placebo, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζετε αυτό. Οπότε, δεδομένου αυτού, το φαινόμενο ADE ξεγελάει ολόκληρο το σώμα στο να πιστέψει ότι το κύτταρο που τρώει το παθογόνο, το τρώει, ενώ δεν το κάνει όντως. Αυτό οδηγεί σε αυτό που ονομάζεται καταιγίδα κυτοκινών η οποία προκαλεί ανεπάρκεια οργάνων. Αυτό θα προκαλέσει το θάνατο σας και δεν μπορεί να σταματήσει, καμία ποσότητα φαρμάκων δε θα το σταματήσει αυτό.

Ο ισχυρισμός περί σχέσης των εμβολίων της COVID-19 με το φαινόμενο ADE (Antibody-dependent enhancement) έχει εξεταστεί και σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ. Ο τρόπος που εξηγεί ο κ. Brooks το φαινόμενο στο σημείο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το τι ακριβώς συμβαίνει με το ADE. Πρόκειται για μια διαταραχή στην οποία τα αντισώματα που παράγονται για να εξουδετερώσουν έναν παθογόνο παράγοντα, όπως ένας ιός, λειτουργούν τελικά ως εργαλείο για να εισέλθει ο ιός πιο εύκολα στα κύτταρα με αποτέλεσμα την πιο βαριά νόσηση.

Ο ισχυρισμός πως όσοι έχουν κάνει mRNA εμβόλια έχουν εμφανίσει ADE είναι ψευδής. Παρότι αυτή η διαταραχή έχει όντως παρατηρηθεί παλαιότερα με άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, εξετάστηκε η πιθανότητα εμφάνισης του και στο πλαίσιο χορήγησης των εμβολίων κατά της COVID-19. Ωστόσο, όπως αναφέρει ρητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει καταγραφεί σχετική ένδειξη ανησυχίας, κάτι το οποίο μας επιβεβαιώθηκε και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας απευθείας με εκπρόσωπο του Οργανισμού. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη χορήγηση περίπου 7.34 δισεκατομμυρίων δόσεων από τα εμβόλια για την COVID-19 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2021 το εν λόγω φαινόμενο δεν έχει αναφερθεί πουθενά σε εμβολιασμένους διεθνώς.

Εν συνεχεία, η αιτιώδης συσχέτιση που κάνει ο κ. Brooks μεταξύ του ADE και της καταιγίδας κυτοκινών είναι πλήρως αυθαίρετη. Το εν λόγω φαινόμενο συμβαίνει όταν ένας παθογόνος παράγοντας ενεργοποιεί την υπέρμετρη παραγωγή μιας ειδικής κατηγορίας πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) με αποτέλεσμα να προκαλείται πράγματι βλάβη σε διάφορα όργανα. Ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με το ADE ούτε έχει αναφερθεί στη βιβλιογραφία το φαινόμενο της καταιγίδας κυτοκινών λόγω εμβολιασμού. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να προκληθεί από την COVID-19 και να συνεισφέρει στη σοβαρή εξέλιξη της νόσου, κάτι που αποτρέπουν συχνά τα εμβόλια.

Συγκεκριμένα, εκτός του ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καταιγίδα κυτοκινών ή εμφάνιση νόσησης από ADE σε εμβολιασμένους, σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε ότι πρόσφατες σχετικές ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας από θεσμούς όπως οι McMaster Health ForumECDC και CDC, έχουν οδηγήσει σε ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας ότι ο πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικός έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, κάτι το οποίο θα επηρεαζόταν σημαντικά σε περίπτωση που ίσχυε το φαινόμενο ADE.

[01:40]

Το τρίτο πράγμα είναι οι θρομβώσεις στο αίμα. Όσοι έχουν κάνει τα εμβόλια έχουν θρόμβους στο αίμα. Αν δε με πιστεύετε υπάρχει ένας τρόπος για να το μάθετε. Κάντε ένα τεστ D-dimer, αυτό που κάνει αυτό το τεστ είναι να ανιχνεύει θρόμβους σε μικροσκοπικό επίπεδο. Κόβουν ολόκληρους θρόμβους από ανθρώπους αυτή τη στιγμή που σας μιλάω.

Ο απόλυτος ισχυρισμός του κ. Brooks πως όσοι έχουν κάνει εμβόλια για την COVID-19 έχουν θρόμβους στο αίμα αποτελεί διαστρέβλωση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, σπάνια περιστατικά θρομβώσεων λόγω θρομβοπενίας (TTS) μετά τη λήψη εμβολίων για την COVID-19 έχουν συσχετιστεί αιτιωδώς με τα εμβόλια ιικού φορέα (Vaxzevria και Janssen) ενώ τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχουν δείξει ανάλογο συσχετισμό με τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Comirnaty και Spikevax), στα οποία αναφέρεται κατά βάση ο κ. Brooks στην ομιλία του.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενα άρθρα μας, το τεστ D-dimer, παρότι συμπεριλαμβάνεται στα διαγνωστικά εργαλεία για διερεύνηση περιπτώσεων θρόμβωσης λόγω θρομβοπενίας, αυτό συνήθως διενεργείται μετά την γενική αίματος (complete blood count – CBC) και εφόσον η τελευταία δείξει μειωμένα αιμοπετάλια στο αίμα. Ακόμα και στην ένδειξη χαμηλών αιμοπεταλίων από την CBC, το τεστ D-dimer από μόνο του δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο για τις περιπτώσεις εμφάνισης των εν λόγω θρομβώσεων, αλλά διεξάγεται συνδυαστικά με άλλες εξετάσεις. Υψηλές ενδείξεις στο τεστ D-dimer μπορούν να καταγραφούν λόγω αυξημένης ηλικίας, υποκείμενων νοσημάτων, άσχετων λοιμώξεων, ή ακόμα και λόγω της τυπικής και ασφαλούς ανοσολογικής απόκρισης που προκαλούν τα εμβόλια για την COVID-19.

Επιπλέον, όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενα άρθρα μας, από τα αρχικά στάδια της πανδημίας έχουν παρατηρηθεί θρομβοεμβολικά επεισόδια ως επιπλοκή από τη νόσο COVID-19. Μάλιστα, αυτού του είδους οι επιπλοκές παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης μετά από νόσηση με COVID-19 παρά μετά από τη λήψη εμβολίων για τον SARS-CoV-2. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8]

Σε αυτό το σημείο, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι, όπως έχουμε αναφέρει σε πρόσφατο εκτενές άρθρο μας, οι παρενέργειες των εμβολίων για την COVID-19 εμφανίζονται για πρώτη φορά εντός 2 μηνών, η συντριπτική πλειοψηφία τους μέσα σε λίγες μέρες, ενώ οι δραστικές ουσίες τους, αφού επιτελέσουν την εργασία τους, σύντομα εξαλείφονται από τον οργανισμό. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή γνωστός μηχανισμός πρόκλησης μακροχρόνιων παρενεργειών λόγω του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, και ο CDC χαρακτηρίζει την εμφάνισή τους εξαιρετικά απίθανη.

[02:00]

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τα εμβόλια. Στην τελευταία σας συνάντηση υποστηρίξατε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια στο μέλλον μαζί με το να φοράνε μάσκες και άκουσα γονείς να λένε το ίδιο. Οπότε προς τους γονείς που σκέφτονται όντως να εμβολιάσουν τα παιδιά τους: θα τα στειρώσετε μόνιμα. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τα εμβόλια είναι στειρωμένοι. Το 80% των γυναικών που έχουν εμβολιαστεί έχουν χάσει τα παιδιά τους κατά το πρώτο τρίμηνο. Δεν μπορείτε να κάνετε παιδιά.

Ευρύτερα, οι ισχυρισμοί για μαζικές σοβαρές παρενέργειες ή θανάτους λόγω των εμβολιασμών, βασίζονται σε περιστατικά που δηλώνονται σε χρονικό συσχετισμό με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, όπως έχουμε εξηγήσει σε σειρά άρθρων μας, οι πλατφόρμες που συλλέγουν αυτές τις αναφορές τονίζουν ότι ο χρονικός συσχετισμός δε συνεπάγεται αιτιότητα, καθώς σε ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος πληθυσμού, παρατηρούνται διαρκώς αντίστοιχα περιστατικά για άσχετους λόγους. Μόνο εξειδικευμένες μελέτες μπορούν να τεκμηριώσουν σχέση αιτιότητας, και αυτές μέχρι τώρα έχουν καταδείξει ότι οι παρενέργειες που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή είναι εξαιρετικά σπάνιες, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας.

Ο απόλυτος ισχυρισμός πως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τα mRNA εμβόλια είναι ψευδής. Στις ΗΠΑ το CDC, κατά τις τακτικές αναλύσεις των διαθέσιμων δεδομένων ασφαλείας των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, έχει επισημάνει πως κανένας θάνατος δεν έχει συσχετισθεί αιτιωδώς με τα mRNA εμβόλια για την COVID-19. Η μόνη πιθανή αιτιώδης σύνδεση με 3 θανάτους μέχρι τα μέσα Μαΐου 2021 αφορά το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS) το οποίο έχει συνδεθεί με τo εμβόλιo ιικού φορέα της J&J και όχι με τα mRNA εμβόλια. Το CDC έχει λάβει 8,878 αναφορές θανάτου μετά τη χορήγηση εμβολίων για την COVID-19 από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2021, ενώ μέχρι 22 Οκτωβρίου έχουν εμβολιαστεί πλήρως πάνω από 189 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτοί οι θάνατοι δεν συσχετίζονται αυτόματα αιτιωδώς με τα χορηγούμενα εμβόλια ενώ το εν λόγω νούμερο απέχει πολύ από τα εκατομμύρια θανάτων που αναφέρει ο κ. Brooks.

Ενδεικτικά, υπολογίζοντας μόνο μέχρι το Μάιο του 2021, έχει εκτιμηθεί ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχει αποτρέψει τουλάχιστον 140,000 θανάτους λόγω της νόσου COVID-19, ενώ εκτιμήσεις δείχνουν ότι 90,000 ακόμα θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2021 μέσω εμβολιασμού. Συγκριτικά, σχεδόν 5 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, με τους θανάτους στις ΗΠΑ να ξεπερνάνε τους 700,000 διεθνώς, ενώ τα δεδομένα δείχνουν πως μέχρι στιγμής οι νοσηλείες και οι θάνατοι από COVID-19 είναι κατά πολλές φορές πιο συχνοί μεταξύ μη εμβολιασμένων σε σχέση με άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την νόσο, ακόμα και μετά την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα.

Η συνολική ωφέλεια του εμβολιασμού κατά της COVID-19 φαίνεται από το γεγονός ότι, έπειτα από τη έναρξη μαζικής χορήγησής τους, η τάση συνολικών θανάτων μειώθηκε κατακόρυφα στους ηλικιωμένους. Επίσης, η εκτενέστερη μελέτη ασφαλείας στις ΗΠΑ, με δείγμα περίπου 11 εκατομμυρίων ατόμων και παρακολούθηση σε βάθος 7 μηνών, κατέδειξε σημαντικά μειωμένη τάση θανάτων για τους εμβολιασμένους από αιτίες άσχετες με την COVID-19, πιθανότατα επειδή η υγεία τους ήταν εξαρχής καλύτερη και καθώς ο εμβολιασμός παρουσιάζει σχεδόν απόλυτη ασφάλεια.

Στη συνέχεια, ο κ. Brooks αναφέρει πως όσοι έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 έχουν υποστεί στείρωση, κάτι το οποίο θα συμβεί και σε όσους εμβολιαστούν μελλοντικά. Ο εν λόγω ισχυρισμός έχει καταρριφθεί επανειλημμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και έχει αναλυθεί σε αρκετά προηγούμενα άρθρα μας, καθώς δεν έχει επίσης καμία επιστημονική βάση. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που έχουν εξετάσει σε πραγματικές συνθήκες την τυχόν επίδραση των εμβολίων για την COVID-19 στη θηλυκή και ανδρική γονιμότητα, καθώς και στην κυοφορία ή το θηλασμό, τόσο σε προδημοσιεύσεις όσο και σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά μετά από έλεγχο ομοτίμων (peer-review), και καμιά τους δεν έχει εντοπίσει σχετική επίπτωση ή κίνδυνο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Ο ισχυρισμός του κ. Brooks ότι το 80% των εγκύων που έχουν λάβει mRNA εμβόλια υπέστη αποβολές στο τρίτο τρίμηνο της κύησης είναι παραπλανητικός. Ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται σε μία μελέτη, στην οποία όπως δείξαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, οι ερευνητές ανέφεραν πως τα ποσοστά προβλημάτων στη κύηση των εξεταζόμενων ατόμων δε διέφεραν από τα ποσοστά που καταγράφονταν σε αντίστοιχες μελέτες οι οποίες έλαβαν χώρα πριν την πανδημία της COVID-19. Όπως προαναφέραμε, στα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τις συστάσεις αρμοδίων φορέων υγείας και επιστημονικών ενώσεων, δεν παρατηρούνται προβλήματα ασφαλείας ούτε γονιμότητας κατά τον εμβολιασμό εγκύων για την COVID-19. Στις 11 Αυγούστου 2021, ο CDC ανακοίνωσε νέα στοιχεία που και πάλι επιβεβαίωναν την ασφάλεια των εμβολίων για τις εγκύους, ενώ πλέον τις παρότρυνε ενεργά να εμβολιαστούν, καθώς ο κίνδυνος βαριάς νόσησης από COVID-19 είναι αυξημένος.

[02:31]

Έχετε επίσης εμβολιάσει τον εαυτό σας με το αντίστοιχο του ιού HIV. Δεν μπορείτε πλέον να θηλάσετε, να δωρίσετε αίμα, να δωρίσετε όργανα, να δωρίσετε πλάσμα αίματος ή μυελό των οστών. Αν δε με πιστεύετε προσπαθήστε να δώσετε αίμα ή πλάσμα αίματος και δείτε τι θα συμβεί. Θα σας αρνηθούν. Εκτός αν ζείτε στην California στην οποία επιτρέπουν σε ανθρώπους να δωρίσουν τοξικό αίμα με πρωτεΐνες ακίδες μέσα. Αυτά τα εμβόλια δημιουργούν πρωτεΐνες ακίδες, είναι μέσα στα ίδια τα εμβόλια και τις δημιουργούν σπάζοντας το RNA σας στη μέση. Δεν είστε πλέον άνθρωποι, είστε κάτι άλλο και είστε ευάλωτοι απέναντι σε αμέτρητες ασθένειες.

Ο ισχυρισμός πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ισούται με μόλυνση από τον ιό HIV είναι πλήρως ανυπόστατος και δε βασίζεται σε καμία επιστημονική και βιολογική αρχή, αλλά αποτελεί ακόμα μία αυθαίρετη κινδυνολογική εικασία του κ. Brooks. Επίσης τα εμβόλια που χορηγούνται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δεν περιέχουν την πρωτεΐνη ακίδα αυτούσια, αλλά την γενετική πληροφορία προκειμένου να την παράγουν τα κύτταρα του οργανισμού.

Ειδικότερα, σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας των mRNA εμβολίων στα οποία αναφέρεται ο κ. Brooks. Συνοπτικά, τα εν λόγω εμβόλια περιέχουν συνθετικά μόρια mRNA, τα οποία μεταφέρουν στα ριβοσώματα του κυττάρου (μηχανές παραγωγής πρωτεϊνών) την πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2, προκειμένου το κύτταρο να την εκθέσει στην επιφάνεια του ως αντιγόνο και να ξεκινήσει η διαδικασία της ανοσοαπόκρισης.

Ο τρόπος που περιγράφει ο κ. Brooks το μηχανισμό δράσης των mRNA εμβολίων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν στηρίζεται σε κανένα γνωστό βιολογικό μηχανισμό. Κανένα από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, εγκεκριμένα ή μη, δεν λειτουργούν “σπάζοντας το RNA στη μέση”. Eνώ, όπως έχουμε εξηγήσει, υποκατηγορίες του RNA συμμετέχουν στη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης από το κύτταρο, το γενετικό υλικό του ανθρώπινου κυττάρου αποτελείται από δίκλωνο DNA και όχι μονόκλωνο RNA, όπως ορισμένοι ιοί, και το mRNA των εμβολίων δεν εισέρχεται καν στον πυρήνα του κυττάρου.

Επίσης, όπως αναφέραμε πιο πάνω, δεν έχει παρατηρηθεί κάποιος κίνδυνος για το θηλασμό, αντιθέτως δεδομένα έχουν δείξει πως το γάλα γυναικών που έχουν κάνει mRNA εμβόλια περιέχει αντισώματα για τον κορωνοϊό, τα οποία ενδέχεται να βοηθήσουν στην προστασία του μωρού από τη νόσο.

Εν συνεχεία, ο ισχυρισμός ότι οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να γίνουν αιμοδότες ή να δώσουν πλάσμα αίματος δεν αληθεύει και έχει αναλυθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας. Συνοπτικά, τα άτομα που έχουν λάβει εμβόλια τεχνολογίας mRNA (ή ιιού φορέα) μπορούν να δώσουν κανονικά αίμα, πλάσμα αίματος, αιμοπετάλια και ούτω καθεξής, χωρίς ιδιαίτερο περιορισμό και δεδομένου ότι αισθάνονται καλά μετά τον εμβολιασμό. Σε περίπτωση που οι δότες δεν γνωρίζουν τι είδους εμβόλιο έχουν λάβει ή έχουν εμφανίσει κάποια παρενέργεια αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους συστήνεται αναμονή 2 εβδομάδων. Η εν λόγω σύσταση σχετίζεται με την περίπτωση που κάποιος εμβολιασμένος έχει λάβει εμβόλιο παραδοσιακής τεχνολογίας (live-attenuated vaccine) και δεν το γνωρίζει. [πηγή]

Όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, ισχύει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Brooks. Υπάρχει ισχυρή σύσταση σε πιθανούς δωρητές οργάνων αλλά και σε άτομα που αναμένουν μεταμόσχευση οργάνου να έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης ενδέχεται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ατόμων που αναμένουν ή έχουν κάνει μεταμόσχευση. [πηγή]

Ομοίως, δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση για εμβολιασμένους που θέλουν να δωρίσουν μυελό των οστών. Ο μόνος περιορισμός αφορά μια προληπτική περίοδο αναμονής 14 ημερών για λήπτες εμβολίων mRNA και 28 ημερών για λήπτες εμβολίων ιικού φορέα πριν γίνουν δότες. [πηγή]

Για καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάρχει αναφορά περί τοξικού αίματος ή οργάνου από εμβολιασμένους. Ο ισχυρισμός περί τοξικότητας της πρωτεΐνης ακίδας που παράγουν τα εμβόλια για την COVID-19 έχει αναλυθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώεδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση, η ομιλία του κ. Brooks βρίθει ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών, οι οποίοι ως επί το πλείστον αποτελούν αυθαίρετες κινδυνολογικές εικασίες και δεν υποστηρίζονται από τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα.