Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο θάνατος της 22χρονης Γεωργίας ΔΕΝ οφείλεται στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο θάνατος της 22χρονης Γεωργίας ΔΕΝ οφείλεται στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

18 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

O θάνατος της 22χρονης φοιτήτριας προκλήθηκε από «ξαφνικίτιδα» από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Συμπέρασμα:

Συγγενείς της κοπέλας δήλωσαν κατηγορηματικά πως η 22χρονη Γεωργία δεν είχε εμβολιαστεί.

Μεγάλη διάδοση γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα ο ισχυρισμός πως ο θάνατος της 22χρονης φοιτήτριας Γεωργίας Σολανάκη, που έχασε την ζωή της από ανακοπή καρδιάς την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια προπόνησής της στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, προκλήθηκε από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής καθώς η άτυχη κοπέλα δεν είχε καν εμβολιαστεί.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει:

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα thrakisports.gr, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 η άτυχη κοπέλα κατέρρευσε στις κυκλικές διαδρομές του στίβου του προσφάτως ανακαινισμένου Σταδίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια προπόνησης. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν πως ο θάνατος του κοριτσιού οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς, και πως η ίδια δεν φαίνεται να αντιμετώπιζε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεκάδες δημοσιεύματα στα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησαν να διαδίδουν τον ισχυρισμό πως η άτυχη Γεωργία πέθανε ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού της, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «ξαφνικίτιδα», όρος που συναντάται υποτιμητικά σε περιστατικά αιφνίδιων θανάτων που, όπως ισχυρίζονται οι εκφραστές του, προκαλούνται από τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Εντούτοις, στην ενημερωτική εκπομπή LIVE NEWS του MEGA στις 16/06/22, αφού οι εν λόγω ισχυρισμοί είχαν γνωρίσει μεγάλη διάδοση στα κοινωνικά δίκτυα, η θεία της 22χρονης ξεκαθάρισε πως η ανιψιά της δεν είχε εμβολιαστεί. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο απόσπασμα εδώ:

Πηγή: LIVE NEWS/megatv.com (1:51:32 – 1:52:10)

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Facebook η οποία συσχέτιζε τον θάνατο της 22χρονης και τον υποτιθέμενο εμβολιασμό της, παρενέβη ο θείος της άτυχης κοπέλας, ο οποίος τόνισε κατηγορηματικά πως η Γεωργία δεν ήταν εμβολιασμένη, όπως και κανένα μέλος της οικογένειας του.

Ο ίδιος, μια ημέρα αργότερα σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ, ανέφερε τα εξής:

Λοιπόν,επειδή είμαι πολύ οργισμένος με όσα γράφονται και λέγονται,θέλω να ξεκαθαρισω κάτι που ο κάθε η*****ς λέει και γράφει χωρίς να γνωρίζει.η ανήψια μου όπως και όλη η οικογένεια δεν είμαστε εμβολιασμενοι.η περίπτωση της ανηψιας μου ήταν ανακοπή καρδιάς που συμβαίνει σε σπάνια περίπτωση σε αθλητές.το καταλάβατε;;; Σταματήστε λοιπόν να λέτε ότι να ναι και σεβαστείτε τουλάχιστον τους γονείς.

Επιπροσθέτως, την Παρασκευή 17 Ιουνίου ο πατέρας της άτυχης φοιτήτριας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ξεκαθαρίζοντας και αυτός πως η κόρη του δεν είχε εμβολιαστεί:

Η κόρη μου δεν ήταν εμβολιασμένη για τον COVID. Ηταν υγιέστατη και δεν ξέρουμε τι έφταιξε. Περιμένουμε τις ιστολογικές. Η οικογένειά μου ευχαριστεί όλο τον κόσμο για τη συμπαράσταση στο βαρύ πένθος μας.

Αιφνίδιοι θάνατοι σε αθλητές και νέους

Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μας [άρθρο 1][άρθρο 2], καρδιακά επεισόδια σε αθλητές, αρκετά εκ των οποίων θανατηφόρα, συνέβαιναν συχνά και προ πανδημίας. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στους αθλητές, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1 στους 50,000 έως 1 στους 300,000 αθλητές ετησίως (ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τελευταίων 10-20 ετών.

Άλλες αιτίες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νεαρά άτομα και παιδιά περιλαμβάνουν μη ανιχνέυσιμες δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, εκ γενετής καρδιακές νόσους, φλεγμονές από ιούς και άλλες ασθένειες, ακόμα και χτυπήματα στο στήθος που μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακή μαρμαρυγή εάν επηρεάσουν τον ηλεκτρικό κύκλο της καρδιάς, μια πάθηση γνωστή ως Commotio Cordis. Σύμφωνα με τον κ. Ελευθέριο Κολομτσά, ειδικό καρδιολόγο – εντατικολόγο, φαίνεται ότι δομικές καρδιακές παθήσεις και αιτίες όπως οι παραπάνω ευθύνονται για το 60% έως 95% των περιπτώσεων αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Όπως είναι λογικό, οι παραπάνω παθήσεις μπορούν να ενταθούν, ειδικά στους αθλητές, και να προκαλέσουν συχνότερα επιπλοκές και καρδιακή ανακοπή λόγω της έντονης σωματικής άσκησης. Ωστόσο, το 40% των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων σε νέους και παιδιά παραμένει ανεξήγητο, ακόμη και μετά από νεκροψία.

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του κινδύνου σε νεαρούς αθλητές είναι ο προαθλητικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παθήσεις που σχετίζονται με αιφνίδιους θανάτους. Η στρατηγική αυτή στην Ιταλία βοήθησε ώστε να μειωθεί δραστικά το ποσοστό αιφνιδίων θανάτων τις τελευταίες δεκαετίες σε αθλητές, από 3.6 ανά 100,000 άτομα ετησίως την περίοδο 1979-1980 σε μόλις 0.4 ανά 100,000 ετησίως την περίοδο 2003-2004. Ανάλογη μείωση δεν παρατηρήθηκε στον γενικό πληθυσμό.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του σχετικά με το φαινόμενο το Heart Rhythm Center, ένα πρότυπο κέντρο για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες, σε περίπτωση ανίχνευσης κάποιας ύποπτης πάθησης πρέπει ο αθλητής να σταματήσει τον ανταγωνιστικό αθλητισμό ώστε να μειώσει τον κίνδυνο.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως στη χώρα μας ήδη ακολουθείται η ίδια στρατηγική. Σε όλους τους αθλητές σε παιδική ή και μεγαλύτερη ηλικία απαιτείται πλήρη καρδιολογική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα καρδιάς προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παράγοντες κινδύνου. Το Heart Rhythm Center, τονίζει ακόμα τη σημασία ύπαρξης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑΕD) σε όλους τους αθλητικούς χώρους καθώς και την εκπαίδευση στη χρήσης τους, καθώς μια τέτοια συσκευή μπορεί να σώσει ζωές.

Εκτός των αθλητών, οι αιφνίδιοι θάνατοι επηρεάζουν και τον γενικό πληθυσμό. Όπως αναφέρει το onmed.gr σε σχετικό άρθρο του με ημερομηνία 3 Απριλίου του 2019, οι αιφνίδιοι θάνατοι αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας, όπως δείχνουν δεδομένα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση για το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου. Σύμφωνα με αυτά, εκτιμάται πως κάθε μήνα στη χώρα μας πεθαίνουν αιφνιδίως 10 με 15 νέοι άνθρωποι, ηλικίας έως 20 ετών. Για την Αττική μόνο ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 3 με 4 μηνιαίως.

Στο 65% των περιπτώσεων οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε αδιάγνωστες καρδιαγγειακές παθήσεις, κυρίως κληρονομικά καρδιακά νοσήματα, τα οποία δυστυχώς ανακαλύπτονται μετά το θάνατο του παιδιού. Σε ένα ποσοστό 18% έως 20% η αιτία θανάτου δεν εξακριβώνεται ποτέ, αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως και αυτά οφείλονται σε κληρονομικά νοσήματα τα οποία δεν είχαν εκδηλωθεί.

To ίδιο άρθρο εξηγεί πως μέχρι την ηλικία των 10 ετών ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου, ακόμη και αν υπάρχει κληρονομικό νόσημα καρδιάς, είναι σχεδόν μηδενικός. Αυξάνεται όμως κατακόρυφα από τα 10 έως τα 20 έτη. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η εξέταση μικρών παιδιών από καρδιολόγο, ακόμα και αν δεν αθλούνται, ενώ αν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό καρδιακών παθήσεων είναι απαραίτητος και ο γονιδιακός έλεγχος, ώστε τυχόν κληρονομικά νοσήματα να εντοπιστούν εγκαίρως.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με μαρτυρίες από άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου της, ο ισχυρισμός πως ο θάνατος της 22χρονη κοπέλας σχετίζεται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ψευδής. Συγγενείς της κοπέλας δήλωσαν κατηγορηματικά πως η 22χρονη Γεωργία δεν είχε εμβολιαστεί.

19 Ιουνίου 2022 – Στο άρθρο προστέθηκαν δηλώσεις του θείου και του πατέρα της 22χρονης φοιτήτριας σχετικά με την κατάσταση του εμβολιασμού της

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.