Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με κρυπτονομίσματα και τη χρήση του ονόματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςSCAMS

Απάτη με κρυπτονομίσματα και τη χρήση του ονόματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

17 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζει το eurocoin, το νέο ψηφιακό νόμισμα. Επενδύστε και μπορείτε να κερδίστε έως και 50.000€ σε 3 μήνες και 200.000€ σε ένα χρόνο.

Συμπέρασμα:

Το Eurocoin δεν σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για παραπλανητικά κείμενα με τα οποία επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Ένα άρθρο με τίτλο “Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζει το νέο ψηφιακό νόμισμα που υπερέχει όλων των άλλων κρυπτονομισμάτων” εντοπίστηκε να διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο κείμενό του παρατίθενται “δηλώσεις” του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Πρόκειται όμως για μία ακόμη περίπτωση απάτης με κρυπτονομίσματα, στην οποία χρησιμοποιούνται παραπλανητικά στοιχεία επωνύμων και λογότυπα ευρέως γνωστών εταιρειών.

Στιγμιότυπο από δημοσίευση του κειμένου από λογαριασμό χρήστη του Facebook.

Στο υπό εξέταση κείμενο διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έκανε αυτό το βήμα για την κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος, αυτό θα αλλάξει τον κόσμο, με τη σιγουριά ότι η αξία του νομίσματος θα είναι πολύ υψηλή, υψηλότερη από όλα τα άλλα κρυπτονομίσματα. Ακόμη και πολύ μεγάλες και σημαντικές κυβερνήσεις όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ανακοινώσει ότι θα το υιοθετήσουν επίσημα. Όταν κυκλοφορήσει το όνομα του ψηφιακού νομίσματος της ΕΚΤ, πολλοί άνθρωποι θα γίνουν εκατομμυριούχοι σχεδόν σε μια νύχτα.»

Επίσης, χρησιμοποιούνται και “δηλώσεις” της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.

Η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν πάντα να κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη. Αλλά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματική οικονομική ευημερία. Πριν δεν ξέραμε πώς να το κάνουμε, αλλά τώρα βρήκαμε μια λύση. Η δική μας είναι κρυπτονόμισμα. Τώρα κοστίζει μόνο λίγα σεντς, γεγονός που το καθιστά διαθέσιμο σε όλους όσους είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για να πάρουν 50.000 € σε 3 μήνες και 200.000 € σε ένα χρόνο.

Τι ισχύει

Το κείμενο που εξετάζεται εντοπίστηκε σε τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς στο LinkedIn, οι οποίοι είναι οι Jason A. Woods, Dean Gildman και Jennifer Mills που, όπως δηλώνεται, φέρεται να εργάζονται στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Οι ανωτέρω λογαριασμοί φαίνεται να έχουν δημοσιεύσει συνολικά δώδεκα φορές το ίδιο άρθρο σε διαφορετικές γλώσσες. Συνολικά εντοπίστηκαν 5 άρθρα στην ελληνική γλώσσα και 7 σε άλλες γλώσσες, στα οποία χρησιμοποιούνται “δηλώσεις” από πολιτικά πρόσωπα της εκάστοτε χώρας. Για παράδεισμα, στο άρθρο που είναι γραμμένο στην ισπανική γλώσσα χρησιμοποιούνται “δηλώσεις” της María Jesús Montero Cuadrado, που εκτελεί καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών στην Ισπανία.

Αυτοί που κρύβονται πίσω από την απάτη έχουν δημιουργήσει ένα κείμενο που υποτίθεται ότι έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Forbes, παρόλα αυτά η διάταξη που υπάρχει στο υπό εξέταση άρθρο δεν συνάδει με αυτήν που έχει σήμερα η ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού.

Τα βήματα

Όποιον υπερσύνδεσμο κι αν πατήσουμε στο άρθρο οδηγούμαστε στον ίδιο ιστότοπο (365coinmode.com). Οι επιτήδειοι που δημιούργησαν την ιστοσελίδα αναφέρουν παραπλανητικά ότι υπάρχει συσχέτιση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ecb.europa.eu), χωρίς όμως αυτό να ισχύει. Μάλιστα, στην αρχή της σελίδας, αναγράφεται ότι οι χρήστες επενδύοντας 250$ μπορεί να κερδίσουν 5100$ μέσα σε μία εβδομάδα.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα με την απάτη.

Στη συνέχεια εντοπίζονται σχόλια που φέρεται ότι έκαναν ΜΜΕ για το νόμισμα.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα με την απάτη.

Στο τέλος της ιστοσελίδας, οι χρήστες καλούνται να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία για να δημιουργήσουν λογαριασμό.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα με την απάτη.

Βάζοντας τυχαία στοιχεία οδηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα της Networkfsi, η οποία παρουσιάζεται ως πλατφόρμα συναλλαγών forex, δηλαδή αγοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών και αγοραπωλησίας νομισμάτων. Η σελίδα δεν έχει σχέση με αυτήν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να δημιουργήσει το ψηφιακό ευρώ, ένα ψηφιακό νόμισμα που, όπως αναφέρει, δεν θα πρέπει να συγχεέται με τα κρυπτονομίσματα.

Αύξηση των περιστατικών το 2022

Σε ανακοίνωση που έβγαλε στις 28 Ιουνίου 2022 το τραπεζικό ίδρυμα Santander UK, τόνισε ότι καταγράφεται μία αυξητική τάση στις αναφορές για απάτες με κρυπτονομίσματα που ψευδώς δηλώνεται ότι υποστηρίζονται από διασημότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι πολίτες έχασαν κατά μέσο όρο £11,872 (περίπου 14,027€) από αυτό το είδος απάτης το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 65%. Το ίδρυμα αναμένει αύξηση της τάξεως του 87% στον όγκο των υποθέσεων το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Confiant, σε σχετική ανάλυσή της στις αρχές του 2020, κατέγραψε εκδοχές της απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστραλία.

Πώς καταλαβαίνουμε παρόμοιες απάτες

Συνηθισμένες ενδείξεις ότι μια ιστοσελίδα αφορά απάτη είναι οι εξής:

  • Η διεύθυνσή της (URL) είναι άσχετη με όσα παρουσιάζει.
  • Τα κείμενα προέρχονται από αυτόματη μετάφραση.
  • Τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτή είναι φανταστικά ή οι φωτογραφίες κλεμμένες.
  • Παρουσιάζει μια συνέντευξη με κάποιον υποτιθέμενο ειδικό που επιβεβαιώνει με απόλυτο τρόπο τους ισχυρισμούς της.
  • Τα σχόλια που περιέχει είναι πλαστά.
  • Δεν έχει κανένα άλλο άρθρο και όλοι οι σύνδεσμοι προωθούν στη σελίδα της παραγγελίας.
  • Η προσφορά του προϊόντος λήγει την ημέρα που τη διαβάζετε ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  • Δεν υπάρχει τηλέφωνο ή διεύθυνση της εταιρείας (συχνά αυτές οι απάτες στήνονται από το εξωτερικό).
  • Υπόσχεται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους διαπιστώνετε πως είναι διατυπωμένοι ώστε να μην αναγκαστούν ποτέ να επιστρέψουν τα χρήματα.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση απάτης, στην οποία επιτήδειοι προσπαθούν να παραπλανήσουν ανυποψίαστους πολίτες χρησιμοποιώντας το όνομα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερα άρθρα μας με παρόμοιες απάτες εδώ κι εδώ.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).