Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ έχουν πεθάνει 17 εκατομμύρια άνθρωποι από τα εμβόλια κατά της COVIDΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, ΔΕΝ έχουν πεθάνει 17 εκατομμύρια άνθρωποι από τα εμβόλια κατά της COVID

9 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός:

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν προκαλέσει 17 εκατομμύρια θανάτους, σχεδόν τριπλάσιους από όσους πέθαναν από την ασθένεια.

Συμπέρασμα:

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός βασίζεται σε μια ανάλυση πληθυσμού που βρίθει μεθοδολογικών και στατιστικών σφαλμάτων, δεν δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, ούτε εξετάστηκε από ομότιμους, ώστε να επαληθευτούν τα ευρήματά της, ενώ επιδεικτικά επιλέγει να αγνοήσει τους θανάτους που προκλήθηκαν από COVID-19. Τα στατιστικά στοιχεία και οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν πως, σε επίπεδο πληθυσμού, η γενική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες παραμένει χαμηλότερη σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ μειώθηκε σημαντικά μετά την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, την εποχή που η Omicron έγινε η επικρατούσα παραλλαγή του ιού. Η θνησιμότητα από κάθε αιτία καθώς και τα ποσοστά επισκέψεων σε νοσοκομεία και νοσηλειών βρέθηκαν χαμηλότερα σε εμβολιασμένα άτομα παρά σε άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει. Μόνο το πρώτο έτος της κυκλοφορίας τους, τα εμβόλια κατά της COVID-19 απέτρεψαν πάνω από 14 εκατομμύρια θανάτους.

Σημαντική διάδοση, από το φθινόπωρο του 2023, γνωρίζει ο ισχυρισμός πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν προκαλέσει πάνω από 17 εκατομμύρια θανάτους από την ημέρα της κυκλοφορίας τους. Ο εν λόγω ισχυρισμός ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, μετά από την αναπαραγωγή του από τον καρδιολόγο Dr. Peter McCullough στο Χ (πρώην Twitter). Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Παραδείγματα: pronews.gr, makeleio.gr, anixneuseis.gr, greeknewsondemand.com, el.gr, sinomosiologos.blogspot.com, oparlapipas.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Dr Peter McCullough: «Oι νεκροί από τα εμβόλια είναι σχεδόν τριπλάσιοι από όσους πέθαναν λόγω Covid-19»

Ο διάσημος καρδιολόγος Dr Peter McCullough, αποκάλυψε τον αριθμό των νεκρών λόγω των αναγκαστικών εμβολιασμών κατά του Covid-19 και προκαλεί σοκ.


Οι νεκροί ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια παγκοσμίως όταν οι αποδιδόμενοι θάνατοι στον κορωνοϊό είναι 6,962,438!

Με λίγα λόγια τα εμβόλια τα οποία υποτίθεται θα προστάτευαν τους ανθρώπους από την πανδημία του κορωνοϊού, προκάλεσαν σχεδόν τριπλάσιους θανάτους από αυτούς που (μάλλον) προκάλεσε η ασθένεια!

«Η πιο σημαντική εργασία πιθανότατα δημοσιεύτηκε από τον Dennis Rancourt, έναν επιδημιολόγο στο Μόντρεαλ.

Και δεν είναι καλά τα πράγματα…

Οι εκτιμήσεις είναι ότι 17 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πεθάνει από τα εμβόλια του covid-19!

Έχουμε τα δεδομένα από τις νεκροτομές μας που υποδεικνύουν ότι οι θάνατοι, η συντριπτική πλειοψηφία, μπορούν να συνδεθούν ευθέως με τα εμβόλια!

Και, ξέρετε, όπου και να κοιτάξουμε σ’ ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν αγωγές, κάθε είδους δικαστικές διαδικασίες, καλέσματα να τα αποσύρουν από την αγορά».

Τον ισχυρισμό αναπαρήγαγε επίσης ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Focus FM Στέφανος Δαμιανίδης στην πρωινή εκπομπή «Focus 8 με 11», στις 8 Ιανουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια αναμετάδοσης συνέντευξης του Bret Weinstein στον Tucker Carlson.

Πηγή βίντεο: Focus FM 103.6/Facebook, 08 Ιανουαρίου 2023, (χρονικό σημείο 00:34:15)

Φιλοξενεί λοιπόν ο Tucker Carlson τον γιατρό Bret Weinstein, και ουσιαστικά μιλάνε για τα εκατομμύρια των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δίνω το βίντεο και κάνω τη μετάφραση παράλληλα, μιλάει ο Bret Weinstein στον Tucker Carlson.

[…]

Σχετικά με την κρίση του κορωνοϊού. Και εκεί έγινε […] πολύ μεγάλη δουλειά προκειμένου να καταλάβουμε όλα αυτά τα οποία έγιναν. Εκεί λοιπόν ακούστηκε για πρώτη φορά αυτή η εκτίμηση ότι έχουμε 17 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτή την τεχνολογία. Αναρωτιέται ο Tucker Carlson 17 εκατομμύρια θανάτους σχετιζόμενους με την τεχνολογία τη συγκεκριμένη; Όταν λοιπόν λέει ασχολείσαι με δισεκατομμύρια ανθρώπους, τότε δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτάσεις σε μια, σε ένα τέτοιο νούμερο, όταν έχεις να κάνεις με μια επικίνδυνη τεχνολογία.

Έτσι λέει να το καταλάβουμε λέει το 17 εκατομμύρια λέει ο Tucker Carlson είναι ένας αριθμός ο οποίος θα μπορούσε να υπάρχει σε έναν, ως, ως αποτέλεσμα συνέπεια ενός παγκόσμιου πολέμου. Συμφωνεί, ο Weinstein. Είναι η μεγαλύτερη τραγωδία στην παγκόσμια ιστορία. Σε αυτή την αναλογία. Και όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό να έχει τελειώσει.

Προτού προχωρήσουμε στην εξέταση του ισχυρισμού, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως ο Bret Weinstein διατηρούσε θέση καθηγητή εξελικτικής βιολογίας στο Evergreen State College μέχρι το 2017, όταν και παραιτήθηκε μετά από ταραχές που ξέσπασαν στο σχολείο, μεταξύ άλλων και λόγω αμφιλεγόμενης πρότασής του για πρόγραμμα του σχολείου για θέματα φυλετικής ισότητας .

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Weinstein έχει προβεί σε διάδοση ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 [παράδειγμα 1][παράδειγμα 2] καθώς και για την χρήση της ιβερμεκτίνης ως θεραπεία για την COVID-19, ισχυρισμός ο οποίος, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, δεν επιβεβαιώνεται από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, ο Bret Weinstein δεν είναι η αρχική πηγή του υπό εξέταση ισχυρισμού στο παρόν άρθρο.

Τι ισχύει

Όπως αναφέρει η ομάδα ελέγχου γεγονότων Health Feedback, η οποία επικεντρώνεται στην παραπληροφόρηση σε θέματα υγείας, ο αρχικός ισχυρισμός περί 17 εκατομμυρίων θανάτων από τα εμβόλια πηγάζει από ανάλυση του Denis Rancourt, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό, ο Denis Rancourt δεν είναι επιδημιολόγος, αλλά πρώην καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ottawa.

Ο ισχυρισμός αρχικά διαδόθηκε από το The Epoch Times, έναν ιστότοπο γνωστό για την συστηματική διάδοση ψευδών ειδήσεων, ψευδοεπιστήμης και προπαγανδισμού θεωριών συνωμοσίας. Προβλήθηκε επίσης σε εκπομπή του καναλιού INFOWARS, του διαβόητου ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Alex Jones, απόσπασμα της οποίας παρουσίασε, τον Δεκέμβριο του 2023, ο καρδιολόγος Dr. Peter A. McCullough σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ (πρώην Twitter). Τα τελευταία χρόνια ο Dr. McCullough έχει επανειλημμένα προβεί σε σωρεία ψευδών και ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών σχετικά με την τρέχουσα πανδημία και τα εμβόλια κατά της COVID-19, τους οποίους έχουμε καταρρίψει σε παλαιότερα άρθρα μας. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3][άρθρο 4][άρθρο 5]

Η εν λόγω ανάλυση του Denis Rancourt δεν δημοσιεύτηκε σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό αλλά στην ιστοσελίδα του οργανισμού Correlation Research in the Public Interest, μέλος του οποίου είναι ο Denis Rancourt. Επιπλέον, ουδέποτε αξιολογήθηκε από ομότιμους ώστε να διαπιστωθεί αν η μεθοδολογία και τα δεδομένα της μπορούν να επιβεβαιωθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο παραπάνω οργανισμός αναγράφει στην ιστοσελίδα του ότι είναι ένας “εγγεγραμμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διεξάγει ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος” και πρόεδρός του είναι ο Joseph Hickey, πρώην αναλυτής δεδομένων στην Τράπεζα του Καναδά, ο οποίος δηλώνει στο προφίλ του, στον ιστότοπο του οργανισμού, πως “έχασε τη θέση του λόγω της εναντίωσής του στις εντολές της Καναδικής κυβέρνησης σχετικά με τον εμβολιασμό για την COVID-19“.

Σε αυτή την ανάλυση, ο Denis Rancourt και η ομάδα του κατέγραψαν τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε συνολικά 17 χώρες του Ισημερινού και του Νοτίου Ημισφαιρίου, οι οποίες, σύμφωνα με το κείμενο, αντιπροσωπεύουν το 9.1% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 10,3% των εμβολιασμών παγκοσμίως καθώς και όλους τους τύπους εμβολίων κατά της COVID-19. Η ανάλυση ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα θνησιμότητας για όλες τις αιτίες δεν έδειξαν κανένα όφελος από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και πως, αντιθέτως, τα εμβόλια προκάλεσαν από 16.5 έως 17.5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Το κείμενο της ανάλυσης αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

«(τα δεδομένα) υπονοούν ότι θα είχαν συμβεί 17,0 ± 0,5 εκατομμύρια θάνατοι από εμβόλια COVID-19 παγκοσμίως, έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2023. Με άλλα λόγια, η ανάλυση της θνησιμότητας από κάθε αιτία (ACM) με βάση το χρόνο, στις 17 χώρες που μελετήθηκαν, δείχνει πως η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 ήταν στην πραγματικότητα ένα μαζικό ιατρογενές συμβάν που σκότωσε το (0,213 ± 0,006)% του παγκόσμιου πληθυσμού και δεν απέτρεψε μετρήσιμα τυχόν θανάτους».

Κριτική της ανάλυσης και της μεθοδολογίας της

Μελετώντας την ανάλυση του Rancourt, το Health Feedback αναφέρει πως, αν και οι αναλύσεις πληθυσμού είναι εύκολες στην πράξη, παρουσιάζουν αρκετούς περιορισμούς στη δυνατότητα εξαγωγής αξιόπιστων συμπερασμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα από τα ελαττώματα της ερευνητικής μεθόδου της ομάδας του Rancourt ήταν πως οι ίδιοι δεν μπορούσαν να εξακριβώσουν την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων που πέθαναν, αφού μελετούσαν δεδομένα θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, σε επίπεδο πληθυσμού και όχι σε ατομικό επίπεδο:

Οι αναλύσεις σε επίπεδο πληθυσμού γίνονται σχετικά εύκολα και γρήγορα, καθώς τα δεδομένα είναι άμεσα διαθέσιμα. Έρχεται όμως με πολλές επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, ένα από τα προβλήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι συγγραφείς δεν καθόρισαν εάν τα άτομα που πέθαναν είχαν εμβολιαστεί, καθώς τα δεδομένα θνησιμότητας όλων των αιτιών ήταν δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμού, όχι δεδομένα σε ατομικό επίπεδο (οικολογική πλάνη).

Η διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που πέθαναν είχαν εμβολιαστεί εξ αρχής θα έπρεπε να ήταν ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα στην ανάλυση. Χωρίς να βεβαιωθούμε ότι συμβαίνει αυτό, δεν μπορούμε να βγάλουμε αξιόπιστα αιτιώδη συμπεράσματα μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου.

Μιλώντας στο Forbes, η Eleanor Murray, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, τόνισε πως ενώ οι αναλύσεις σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να αποτελούν μια πολύτιμη πηγή υποθέσεων, είναι σημαντικό να τις βλέπουμε ως προσωρινές υποθέσεις που θα μπορούσαν πιθανότατα να διαψευστούν με την έλευση περισσότερων δεδομένων.

H οικολογική πλάνη είναι ένα λογικό και στατιστικό σφάλμα που συμβαίνει όταν τα συμπεράσματα που εξάγονται από μια ομάδα ατόμων αποδίδονται αυθαίρετα σε ξεχωριστά άτομα/μέλη των εν λόγω ομάδων. Συνοπτικά, η οικολογική πλάνη υποθέτει ότι αυτό που ισχύει για έναν πληθυσμό ισχύει και για τα μεμονωμένα μέλη αυτού του πληθυσμού.

Εξίσου προβληματικό είναι και το γεγονός πως η υπό εξέταση ανάλυση επιδεικτικά δεν λαμβάνει υπόψιν της την τρέχουσα πανδημία, συγκεκριμένα τους θανάτους που προκλήθηκαν από την COVID-19. Απαντώντας ευθέως στον Denis Rancourt σε ανάρτησή του στο X (πρώην Τwitter), ο Dr. Jeffrey Morris, βιοστατιστικολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, αμφισβήτησε την εγκυρότητα των συμπερασμάτων των ανάλυσης, τονίζοντας πως οι εξάρσεις υπερβάλλουσας θνησιμότητας στις χώρες που μελετήθηκαν στην ανάλυση τείνουν να συμβαδίζουν περισσότερο με τις αυξήσεις των θανάτων από COVID-19 παρά με τους εμβολιασμούς, κάτι που η ίδια η ανάλυση δεν έλαβε υπόψιν της:

Πηγή εικόνας: Prof Jeffrey S Morris, @jsm2334/Χ

@denisrancourt Γιατί αγνοείτε εντελώς το γεγονός ότι οι υπερβολικοί θάνατοι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε αυξήσεις που τυχαίνει να αντιστοιχούν σε αυξήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID και θανάτων που αποδίδονται στην COVID;

Δεν συνάδουν με την αυστηρότητα του μετριασμού της COVID και δεν συνάδουν με την κυκλοφορία των εμβολίων (εκτός από μέρη όπου η κυκλοφορία των εμβολίων έγινε κατά τη διάρκεια μαζικών αυξήσεων της COVID).

Το χειρόγραφό σας 130 σελίδων που παρατίθεται παραπάνω συζητά εναλλακτικές εξηγήσεις για υπερβολικούς θανάτους, αλλά παραλείπει εντελώς την COVID ως παράγοντα που συμβάλλει σε υπερβολικούς θανάτους — γιατί;

Το αγνοείτε κατάφωρα επειδή οι προηγούμενες απόψεις σας [ήταν] ότι «δεν υπήρξε πανδημία», αρνούμενοι πως ο ιός sarscov2 υπήρχε ή προκαλούσε οποιαδήποτε ασθένεια ή θάνατο και επιμένετε ότι όλοι οι θάνατοι προκλήθηκαν από παρεμβάσεις; (Δείτε παρακάτω)

Και γιατί συγκρίνετε με τις «ιστορικές εποχιακές τάσεις» ενώ αγνοείτε το γεγονός ότι οι αυξήσεις του νέου ιού sarscov2 δεν ακολούθησαν τα ιστορικά εποχιακά πρότυπα που είναι ξεκάθαρα στα δεδομένα σε όλο τον κόσμο; Και πάλι, φαίνεται να έχετε ένα σημαντικό τυφλό σημείο από τη ρητή άρνηση sarscov2.

Και αν «δεν είναι αληθινός», πώς εξηγείτε το γεγονός ότι οι υπερβολικοί θάνατοι συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων με υψηλά αναφερόμενα ποσοστά μόλυνσης από COVID και θανάτους;

Εδώ είναι τα γραφήματα για τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου που επιλέξατε, αλλά παρόμοια μοτίβα παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο.

Εάν σχεδιάζατε τα αναφερόμενα κρούσματα Covid και τους θανάτους όπως αυτό στα γραφήματά σας, οι αναγνώστες σας θα έβλεπαν την προφανή σχέση αυτών των εξάρσεων αυξήσεις με τις αυξήσεις των υπερβολικών θανάτων.

Αλλά υποθέτω ότι αν πιστεύετε ότι η Covid δεν είναι «αληθινή», δεν βλέπετε την ανάγκη να τα σχεδιάσετε ή να θεωρήσετε τον Covid ως προφανή επεξηγηματικό παράγοντα για τις αιχμές των υπερβολικών θανάτων;

Στα γραφήματα που παρέθεσε ο Dr. Morris, παρουσιάζεται το ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας, το ποσοστό θανάτων από COVID-19, και το ποσοστό εμβολιασμών ανά εκατομμύριο κατοίκων από χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση του Rancourt:

Πηγή εικόνας: Prof Jeffrey S Morris, @jsm2334/Χ, μέσω Health Feedback

Μελετώντας το γράφημα, βλέπουμε πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα συμπίπτει χρονικά αλλά και ποσοστιαία με περιόδους όπου καταγράφονται αυξημένα ποσοστά θανάτων από COVID-19, ακόμα και πριν την κυκλοφορία των εμβολίων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Βραζιλία, στη Χιλή, στην Κολομβία και στο Περού:

Στον αντίποδα, βλέπουμε πως σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βραζιλία, στις Φιλιππίνες, στην Αυστραλία, και στη Νέα Ζηλανδία, η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών δεν συνάδει με αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας εκτός αν αυτή συμπίπτει χρονικά με περιόδους έξαρσης των θανάτων από COVID-19:

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός πως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η αύξηση των εμβολιασμών, εκτός από την αποτροπή αύξησης του ποσοστού θανάτων από COVID-19, σχετίζεται χρονικά με μείωση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, όχι με αύξησή της.

Επιστημονικές μελέτες και στατιστικά δεν επιβεβαιώνουν συσχέτιση μεταξύ εμβολίων και υπερβάλλουσας θνησιμότητας

Αντίθετα με τον υπό εξέταση ισχυρισμό, οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες αλλά και τα στατιστικά στοιχεία δεν συνδέουν τα εμβόλια κατά της COVID-19 με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, πόσo μάλλον στο βαθμό που υποστηρίζουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με άρθρο του Techarp σχετικά με τον υπό εξέταση ισχυρισμό, στοιχεία της Eurostat, τα οποία παρουσιάζονται σε γράφημα από τον χρήστη του Χ (πρώην Twitter) @dobssi και αφορούν το έτος 2021, δείχνουν πως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα για το δεύτερο έτος της πανδημίας και μετά την κυκλοφορία των εμβολίων, είναι χαμηλότερη σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, και υψηλότερη σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού:

Πηγή εικόνας: @dobssi/Χ μέσω Techarp

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο, είναι άξιο απορίας γιατί ο Rancourt και η ομάδα του επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν στοιχεία από 17 χώρες και δεν ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους περισσότερες:

Το World Mortality Dataset (WMD) είναι μια δημόσια βάση δεδομένων που διατηρείται από δύο ερευνητές – τον Ariel Kaplinsky και τον Dmitry Kobak, η οποία παρακολουθεί τα ποσοστά θνησιμότητας 103 χωρών από τον Ιανουάριο του 2021. Αργότερα επέκτειναν τα δεδομένα τους για να καλύψουν 124 χώρες.

Είναι περίεργο ότι το Correlation Research in the Public Interest επικεντρώνεται μόνο σε 17 χώρες, από τις 103-124 χώρες του Παγκόσμιου Συνόλου Δεδομένων Θνησιμότητας. Γιατί να μην εξετάσουν ΟΛΕΣ τις χώρες που καλύπτονται από τα δεδομένα του WMD;

Το Techarp επίσης τονίζει πως ο ισχυρισμός της ομάδας Rancourt ότι η ανάλυσή τους αντιπροσωπεύει το 9.1% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 10.3% των εμβολιασμών παγκοσμίως δεν ευσταθεί, δεδομένου πως οι χώρες που επελέγησαν έχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού, από 46% έως 97%:

Πηγή εικόνας: techarp.com

Επιπροσθέτως, μελέτη με τίτλο “COVID-19 and Excess All-Cause Mortality in the US and 20 Comparison Countries, June 2021-March 2022” ερεύνησε τη θνητότητα της COVID-19, καθώς και την υπερβάλλουσα θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, σε πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και σε 20 ακόμα χώρες από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, καλύπτοντας τα κύματα των παραλλαγών Omicron και Delta. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως στις Ηνωμένες Πολιτείες η υπερβάλλουσα θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ήταν σημαντικά χαμηλότερη στις δέκα πολιτείες με την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη (73%), σε σύγκριση με τις 10 πολιτείες με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (52%):

Πηγή εικόνας: COVID-19 and Excess All-Cause Mortality in the US and 20 Comparison Countries, June 2021-March 2022, Table 2

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη με γνώμονα τα υψηλά ποσοστά θανάτου από COVID-19 και την υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία στις ΗΠΑ το 2020, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, με αυτές να παρατίθενται συγκριτικά. Ωστόσο στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε πως, κατά κανόνα, σε όλες τις χώρες η θνητότητα από όλα τα αίτια μειώθηκε σημαντικά κατά την επικράτηση του στελέχους Omicron.

Πηγή εικόνας: COVID-19 and Excess All-Cause Mortality in the US and 20 Comparison Countries, June 2021-March 2022, Table 2

Το εν λόγω στέλεχος για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021, σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων, και επικράτησε του προηγούμενου στελέχους (Delta) σε διάστημα κατά το οποίο στις περισσότερες χώρες η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ήδη υψηλή.

Σε μια ακόμα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Indiana των Ηνωμένων Πολιτειών, σε δείγμα 267,847 ζευγών ατόμων, με τίτλο “SARS-CoV-2 Infection, Hospitalization, and Death in Vaccinated and Infected Individuals by Age Groups in Indiana, 2021‒2022” οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι θνησιμότητα από κάθε αιτία στους εμβολιασμένους ήταν κατά 37% μειωμένη, σε σχέση με όσους είχαν προηγουμένως νοσήσει από COVID-19:

Ταιριάξαμε 267 847 ζεύγη ατόμων. Έξι μήνες μετά την ημερομηνία του δείκτη, η συχνότητα λοίμωξης από SARS-CoV-2 ήταν σημαντικά υψηλότερη στους λήπτες του εμβολίου (6,7%) από τους προηγουμένως μολυσμένους (2,9%). Ωστόσο, η θνησιμότητα από κάθε αιτία στους εμβολιασμένους ήταν 37% χαμηλότερη από αυτή των προηγουμένως μολυσμένων. Τα ποσοστά επισκέψεων και νοσηλειών σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για όλες τις αιτίες ήταν 24% και 37% χαμηλότερα στους εμβολιασμένους από ό,τι στους προηγουμένως μολυσμένους.

Τα σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για όλες τις αιτίες, νοσηλειών και θνησιμότητας στους εμβολιασμένους υπογραμμίζουν τα πραγματικά οφέλη του εμβολιασμού. Τα δεδομένα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη σκέψη της εξάρτησης από τη φυσική ανοσία όταν διατίθενται ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Αν και σκοπός της μελέτης δεν ήταν η καταγραφή της συχνότητας νόσησης, η διαπίστωση πως αυτή ήταν μεγαλύτερη στους εμβολιασμένους είναι αναμενόμενη. Όπως είχαμε εξηγήσει στο παρελθόν [άρθρο 1][άρθρο 2] τουλάχιστον κατά την περίοδο που έλαβε χώρα η ανωτέρω μελέτη (όταν το στέλεχος Omicron αποτελούσε την κυριαρχούσα παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2), ήταν ήδη γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της νόσησης από COVID-19 μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Εντούτοις, διεθνείς μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης η προστασία από βαριά νόσηση αυξάνεται σημαντικά σε βάθος μηνών, ενώ σχετική μελέτη του UK Health Security Agency δείχνει πως ακόμα και τα μη-επικαιροποιημένα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά έναντι σοβαρής έκβασης της νόσου σε πιθανή μόλυνση από τα εν λόγω στελέχη

Τέλος, σε μελέτη με τίτλο “Global impact of the first year of COVID-19 vaccination: a mathematical modelling study” η οποία δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, οι ερευνητές υπολόγισαν πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 απέτρεψαν εκατομμύρια θανάτους κατά το πρώτο έτος της κυκλοφορίας τους:

Με βάση τους επίσημους αναφερόμενους θανάτους από COVID-19, υπολογίσαμε ότι οι εμβολιασμοί απέτρεψαν 14,4 εκατομμύρια (95% αξιόπιστο διάστημα [Crl] 13,7–15,9) θανάτους από COVID-19 σε 185 χώρες και περιοχές μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020, και 8 Δεκεμβρίου 2021.

To αξιόπιστο διάστημα (Credible Interval, CrI), όπως και το διάστημα εμπιστοσύνης (Confidence Interval, CI), είναι τιμές που χρησιμοποιούνται για την ασφαλέστερη εκτίμηση μιας παραμέτρου στον πληθυσμό, όταν βασιζόμαστε σε ένα τυχαίο δείγμα.

Πλέον, ύστερα από τη διενέργεια κλινικών μελετών, μελετών πραγματικού χρόνου αλλά και τη χορήγηση περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων δόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη και πάνω από 13 δισεκατομμυριίων δόσεων παγκοσμίως, με το 70.6% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση τους, η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 είναι ισχυρά εδραιωμένη.

Συμπέρασμα

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ο ισχυρισμός πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 προκάλεσαν τον θάνατο 17 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο υπό εξέταση ισχυρισμός βασίζεται σε ανάλυση πληθυσμού που εξέτασε τους υπερβάλλοντες θανάτους από κάθε αίτιο σε 17 χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, η οποία βρίθει μεθοδολογικών και στατιστικών σφαλμάτων. Αρχικά, η ανάλυση δεν δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, ούτε εξετάστηκε από ομότιμους ώστε να επαληθευτούν τα ευρήματά της.

Ο υπολογισμός θανάτων ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού γίνεται εντελώς αυθαίρετα, δεδομένου πως λόγω της φύσης μιας ανάλυσης πληθυσμού δεν υπήρχε κανένας τρόπος να εξακριβωθεί η κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων που πέθαναν, ούτε το αν αυτοί πέθαναν από COVID-19. Επιπροσθέτως, οι ερευνητές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν στοιχεία από μικρό αριθμό χωρών, μη αντιπροσωπευτικό όσον αφορά την παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, επέλεξαν να εξαιρέσουν χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη όπως ευρωπαϊκές, ενώ επιδεικτικά αγνόησαν την COVID-19 ως αιτία της αύξησης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας σε αυτές.

Εξετάζοντας γραφήματα από τις ίδιες χώρες καθίσταται σαφές πως η αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας από κάθε αίτιο συμπίπτει χρονικά και ποσοστιαία με περιόδους αύξησης θανάτων από COVID-19, γεγονός που στοιχειοθετεί συσχέτιση της θνητότητας με την ίδια την ασθένεια, και όχι με τον εμβολιασμό. Επιπροσθέτως, είναι εμφανές πως η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών δεν συνάδει με αύξηση της θνητότητας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται μείωσή της.

Τα στατιστικά στοιχεία και οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν πως, σε επίπεδο πληθυσμού, η γενική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες παραμένει χαμηλότερη σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ μειώθηκε σημαντικά μετά την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, την εποχή που η Omicron έγινε η επικρατούσα παραλλαγή του ιού. Σε ατομικό επίπεδο η θνησιμότητα από κάθε αιτία καθώς και τα ποσοστά επισκέψεων σε νοσοκομεία και νοσηλειών βρέθηκαν χαμηλότερα σε εμβολιασμένα άτομα παρά σε άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει. Τέλος, μελέτη που εξέτασε την παγκόσμια επίπτωση των εμβολίων μετά την κυκλοφορία τους υπολόγισε πως, μόνο το πρώτο έτος της κυκλοφορίας τους, τα εμβόλια κατά της COVID-19 απέτρεψαν πάνω από 14 εκατομμύρια θανάτους.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.